Ухвала
від 20.04.2019 по справі 752/3412/19
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

справа № 752/3412/19

провадження №: 1-кс/752/4264/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20.04.2019 року слідчий суддя Голосіївського районного суду міста Києва ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 ,

сторін кримінального провадження:

підозрюваного ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м.Києві клопотання слідчого Голосіївського УП ГУ НП у м. Києві ОСОБА_4 , погоджене з прокурором відділу прокуратури м. Києва ОСОБА_5 , про застосування до підозрюваного:

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Києва, українця, громадянина України, освіта середня, не одруженого, не працюючого, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 та проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимого (зі слів),

запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою у кримінальному провадженні №12019100010001163, відомості щодо якого внесені 16.02.2019 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2ст. 15, ч. 3 ст. 185 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

Слідчий звернувся до слідчого судді із вказаним клопотанням, яке обґрунтовує тим, що у кримінальному провадженні №12019100010001163, відомості щодо якого внесені 16.02.2019 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 15, ч. 3 ст. 185 КК України, встановлена наявність ризиків, передбачених ст. 177 КПК України, і в обґрунтування тримання під вартою ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , покладається необхідність запобігання спробам переховуватись від органів досудового розслідування, незаконно впливати на свідків, у кримінальному провадженні, знищити речі та документи, що мають значення по справі та продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється.

В якості обґрунтування ризиків слідчий зазначив, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , може переховуватись від органів досудового розслідування та/або суду, а саме те, що він, усвідомлюючи міру покарання за вчинений ним злочин може навмисно переховуватись від органу досудового розслідування та суду з метою уникнення відповідальності; може незаконно впливати на свідків шляхом схиляння їх до дачі неправдивих показань, відмови від участі у кримінальному провадженні, що негативно вплине на хід досудового розслідування. Крім того, ОСОБА_3 може продовжити вчиняти кримінальні правопорушення.

Також, слідчий просив врахувати обставини, передбачені ст. 178 КПК України, а саме наявність вагомих доказів про вчинення підозрюваним кримінального правопорушення, тяжкість покарання за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 15, ч. 3 ст. 185 КК України, розмір майнової шкоди, соціальні зв`язки підозрюваного, з урахуванням його репутації, віку підозрюваного, а також відсутність даних про те, що підозрюваний ОСОБА_3 не може утримуватись в умовах Київського слідчого ізолятора Управління державної пенітенціарної служби в м. Києві та Київської області.

В судове засідання прокурор та слідчий не з`явились, про причини своєї неявки слідчого суддю не повідомили. Про дату, час та місце розгляду справи повідомлялись належним чином.

Слідчий суддя, дослідивши клопотання та документи, якими воно обґрунтовується, вважає необхідним відмовити у задоволенні клопотання, виходячи з наступного.

Зі змісту ч. 1 ст. 184 КПК України вбачається, що клопотання слідчого, прокурора про застосування запобіжного заходу подається до місцевого загального суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування.

Положеннями частини 2 статті 184 КПК України встановлено, що копія клопотання та матеріалів, якими обґрунтовується необхідність застосування запобіжного заходу, надається підозрюваному, обвинуваченому не пізніше ніж за три години до початку розгляду клопотання.

Як встановлено слідчим суддею, 19.04.2019 слідчим Голосіївського УП ГУ НП у м. Києві ОСОБА_4 подано клопотання про застосування до підозрюваного ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою у кримінальному провадженні №12019100010001163, відомості щодо якого внесені 16.02.2019 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 15, ч. 3 ст. 185 КК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 186 КПК України клопотання про застосування або зміну запобіжного заходу розглядається слідчим суддею, судом невідкладно, але не пізніше сімдесяти двох годин з моменту фактичного затримання підозрюваного, обвинуваченого або з моменту надходження до суду клопотання, якщо підозрюваний, обвинувачений перебуває на свободі, чи з моменту подання підозрюваним, обвинуваченим, його захисником до суду відповідного клопотання.

Розгляд клопотання, в межах встановлених КПК України строків, слідчим суддею призначено на 20.04.2019 про що було повідомлено, як слідчого, так і прокурора за допомогою технічних засобів мобільного зв`язку.

Згідно ч. 3 ст. 184 КПК України до клопотання додаються, зокрема: підтвердження того, що підозрюваному, обвинуваченому надані копії клопотання та матеріалів, якими обґрунтовується необхідність застосування запобіжного заходу.

Слідчим суддею під час розгляду клопотання встановлено, що додані до клопотання документи не містять будь-яких відомостей, а також письмової розписки підозрюваного про отримання ним копії клопотання та матеріалів, якими обґрунтовується необхідність застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Крім того, як встановлено вимогами КПК України, розгляд слідчими суддями клопотань про застосування до підозрюваних запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою здійснюється за обов`язковою участю прокурора, який погоджував таке клопотання, або прокурора, який входить до групи прокурорів у кримінальному провадженні.

Разом з тим, незважаючи на необхідність невідкладного розгляду вказаного клопотання, прокурор у судове засідання не з`явився, а слідчий до початку розгляду не вручив підозрюваному копію клопотання та матеріалів, якими обґрунтовується необхідність застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

З огляду на викладене, слідчий суддя вважає, що неявка без поважної причини прокурора і слідчого, яким подане клопотання про застосування до підозрюваного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, свідчить про фактичне не підтримання поданого клопотання та не доведення обставин, які містяться в ньому.

Разом з тим, слід зазначити, що положеннями Кримінального процесуального Кодексу України встановлено здійснення слідчими суддями судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні.

Основним призначенням слідчого судді є здійснення судового захисту прав і законних інтересів осіб, які беруть участь у кримінальному процесі, та забезпечення законності провадження у справі на досудових стадіях. Це зумовлює специфічний характер виконуваної ним кримінально-процесуальної функції, яка полягає у забезпеченні законності та обґрунтованості обмеження конституційних прав і свобод людини на досудовому провадженні у кримінальному провадженні.

З огляду на викладене, слідчий суддя вважає, що не вручення підозрюваному копії клопотання та матеріалів, якими обґрунтовується необхідність застосування до підозрюваного виняткового запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, грубо порушує його права, свободи та законні інтереси, у тому числі його право на захист, гарантоване Конституцією України.

Відповідно до ч. 2 ст. 185 КПК України якщо після подання клопотання про застосування запобіжного заходу слідчому, прокурору стали відомі інші обставини, що можуть вплинути на вирішення судом питання про застосування запобіжного заходу, він зобов`язаний доповнити або змінити клопотання, або замінити його новим клопотанням.

Враховуючи те, що прокурором, після погодження клопотання та до початку його розгляду, були відомі вказані обставини, які грубо порушують права, свободи та законні інтереси підозрюваного та не вжиті заходи щодо їх усунення, а також не подане клопотання про доповнення або зміну клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під варту, слідчий суддя приходить до висновку про відмову у задоволенні клопотання слідчого Голосіївського УП ГУ НП у м. Києві ОСОБА_4 про застосування до підозрюваного ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою у кримінальному провадженні №12019100010001163, відомості щодо якого внесені 16.02.2019 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 15, ч. 3 ст. 185 КК України.

Керуючись ст.ст. 193, 194, 196, 372, 376 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні клопотання слідчого Голосіївського УП ГУ НП у м. Києві ОСОБА_4 про застосування до підозрюваного ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою - відмовити.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її проголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудГолосіївський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення20.04.2019
Оприлюднено16.02.2023
Номер документу81582633
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про застосування запобіжних заходів тримання під вартою

Судовий реєстр по справі —752/3412/19

Вирок від 20.04.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Ухвала від 19.04.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Ухвала від 15.04.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Ухвала від 26.02.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Ухвала від 15.04.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 18.02.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Ухвала від 20.04.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Ухвала від 18.02.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні