Ухвала
від 06.05.2019 по справі 914/564/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про порушення провадження у справі про банкрутство

06.05.2019 р. Справа№ 914/564/19

Господарський суд Львівської області у складі судді Гутьєвої В.В.

при секретарі Куцик І.М.

розглянув у підготовчому судовому засіданні матеріали справи за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Пустомитишляхрембуд", м. Пустомити Львівської області

про порушення справи про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Пустомитишляхрембуд" (81100, м. Пустомити, Львівська область , вул. Грушевського, 66; код ЄДРПОУ № 38718389)

за участю представників:

від боржника: Кмита Р.І. - голова ліквід. комісії

ВСТАНОВИВ:

Суть заяви: 29.03.2019 р. на адресу Господарського суду Львівської області надійшла заява Товариства з обмеженою відповідальністю "Пустомитишляхрембуд" про порушення справи про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Пустомитишляхрембуд" (81100, м. Пустомити, Львівська область , вул. Грушевського, 66; код ЄДРПОУ № 38718389) в порядку, передбаченому ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Ухвалою суду від 03.04.2019 р. заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Пустомитишляхрембуд" про порушення справи про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Пустомитишляхрембуд" (81100, м. Пустомити, Львівська область , вул. Грушевського, 66; код ЄДРПОУ № 38718389) прийнято до розгляду та підготовче засідання суду призначено на 06.05.2019 р.

06.05.2019 р. представник боржника в судове засідання з'явився, вимоги ухвали суду від 03.04.2019 р. виконав, заяву про порушення провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Пустомитишляхрембуд" підтримав повністю з підстав, викладених в заяві та поясненнях, наданих в судовому засіданні.

Як вбачається з матеріалів справи, рішення про ліквідацію підприємства прийнято 10.05.2018 року засновником ТзОВ "Пустомитишляхрембуд" у відповідності до ч. 1 ст. 59 ГК України, ч.1 ст. 110 ЦК України, яке оформлено протоколом загальних зборів учасників ТзОВ "Пустомитишляхрембуд" від 10.05.2018 р. Відповідно до рішення загальних зборів учасників ТзОВ "Пустомитишляхрембуд" призначено ліквідаційну комісію у складі голови ліквідаційної комісії - Кмити Р.І. та членів ліквідаційної комісії - ОСОБА_2 та ОСОБА_3, затверджено порядок проведення ліквідаційної процедури ТзОВ "Пустомитишляхрембуд", встановлено двохмісячний строк для проведення ліквідаційної процедури підприємства.

Відповідно до проміжного ліквідаційного балансу боржника станом на 15.03.2019 р., який долучено до матеріалів справи, вартості активів товариства недостатньо для задоволення вимог кредиторів. Відповідно до ч. 1 ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.

Обов'язковою умовою звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство є дотримання боржником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України. Спрощена процедура банкрутства, яка передбачена ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (банкрутство боржника, що ліквідується власником), випливає з процедури добровільної ліквідації юридичної особи, тобто ліквідації юридичної особи за рішенням її учасників (власників) або органу, уповноваженого на це установчими документами.

У зв'язку з чим необхідними передумовами для звернення із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство боржника в порядку ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" є дотримання вимог цивільного та господарського законодавства щодо добровільної ліквідації юридичної особи.

Згідно з ч. 1 ст. 105 Цивільного кодексу України учасники юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, зобов'язані протягом трьох робочих днів з дати прийняття рішення письмово повідомити орган, що здійснює державну реєстрацію.

До матеріалів справи долучено витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань за № 1004999641, з якого вбачається, що державним реєстратором 14.05.2018 р. внесено до Єдиного державного реєстру відомості про те, що ТзОВ "Пустомитишляхрембуд" перебуває в стані припинення підприємницької діяльності.

Крім того, боржником долучено до матеріалів справи дані про оприлюднення відомостей з ЄДРР за період з 14.05.2018 р. до 14.05.2018 р., з якого вбачається, що 14.05.2018 р. внесено запис про рішення засновників (учасників) ТзОВ "Пустомитишляхрембуд" щодо припинення юридичної особи в результаті ліквідації.

З метою забезпечення виконання вимог ст. 105 ЦК України на сайті Міністерства юстиції України опубліковано з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань повідомлення про рішення щодо припинення Товариства з обмеженою відповідальністю Пустомитишляхрембуд , де зазначено кінцеву дату строку заявлення кредиторських вимог - 15.07.2018 р.

Враховуючи наведене, суд дійшов висновку, що боржник належно, відповідно до ч. 1 ст. 105 Цивільного кодексу України, письмово повідомив орган, що здійснює державну реєстрацію, про прийняття рішення щодо припинення юридичної особи.

Відповідно до ст. 105 ЦК України учасники юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, відповідно до цього Кодексу призначають комісію з припинення юридичної особи (комісію з реорганізації, ліквідаційну комісію), голову комісії або ліквідатора та встановлюють порядок і строк заявлення кредиторами своїх вимог до юридичної особи, що припиняється. Виконання функцій комісії з припинення юридичної особи (комісії з реорганізації, ліквідаційної комісії) може бути покладено на орган управління юридичної особи. До комісії з припинення юридичної особи (комісії з реорганізації, ліквідаційної комісії) або ліквідатора з моменту призначення переходять повноваження щодо управління справами юридичної особи. Голова комісії, її члени або ліквідатор юридичної особи представляють її у відносинах з третіми особами та виступають у суді від імені юридичної особи, яка припиняється. Строк заявлення кредиторами своїх вимог до юридичної особи, що припиняється, не може становити менше двох і більше шести місяців з дня оприлюднення повідомлення про рішення щодо припинення юридичної особи. Кожна окрема вимога кредитора, зокрема щодо сплати податків, зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, страхових коштів до Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування, розглядається, після чого приймається відповідне рішення, яке надсилається кредитору не пізніше тридцяти днів з дня отримання юридичною особою, що припиняється, відповідної вимоги кредитора.

До заяви боржника додано докази повідомлення явних (відомих) кредиторів про прийняття рішення про ліквідацію ТзОВ "Пустомитишляхрембуд".

Усіх кредиторів письмово повідомлено про відкриття ліквідаційної процедури ТзОВ "Пустомитишляхрембуд".

Упродовж встановленого двохмісячного строку на пред'явлення кредиторських вимог до ТзОВ Пустомитишляхрембуд головою ліквідаційної комісії отримано лист ГУ ДФС у Львівській області від 30.05.2018р. за № 19373/10/13-01-17-04-03 про те, що станом на 21.05.2018 р. за ТзОВ Пустомитишляхрембуд обліковується податковий борг в розмірі 25 742,39 грн. з податку на додану вартість та 11 245,56 грн. за єдиний соціальний внесок. Розглянувши вказаний лист та проаналізувавши дані електронного кабінету платника податків, головою ліквідаційної комісії з'ясовано, що в ТОВ Пустомитишляхрембуд є переплата в розмірі 23 296,00 грн. з огляду на що листом від 25.06.2018 р. за №10-25/06-2018 запропоновано провести перерахування цієї переплати в повному обсязі на ЄСВ та залишок коштів на ПДВ. Крім того, з огляду на безспірні грошові вимоги ТОВ Компанія Алексс (ідентифікаційний код 35175176) до ТзОВ Пустомитишляхрембуд в розмірі 141 741,8 грн. відповідно до рішення Господарського суду Львівської області від 30.08.2016 р. у справі № 914/1837/16 ліквідаційною комісією включено такі кредиторські вимоги до балансу (пасиву) боржника.

Також в дотримання ч. 7 ст. 111 ЦК України для проведення перевірок та визначення наявності або відсутності заборгованості із сплати податків, зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, страхових коштів до Пенсійного фонду України ліквідаційна комісія ТзОВ Пустомитишляхрембуд в особі голови ліквідаційної комісії забезпечила своєчасне надання документів, у тому числі первинних документів, регістрів бухгалтерського та податкового обліку заявника, про що листами від 17.05.2018 р. головою ліквідаційної комісії повідомлено Пустомитівське відділення Галицької ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області та Управління ПФУ у Пустомитівському р- ні Львівської обл.

На підставі наказу № 96 від 26.06.2018 р. Головним управлінням ПФУ у Львівській області проведено позапланову перевірку щодо додержання суб'єктом господарювання вимог законодавства у сфері загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, за результатами чого складено відповідний акт №1200 від 06.07.2018 р.

З метою проведення інвентаризації необоротних та оборотних активів підприємства з перевіркою їх фактичної наявності та документального підтвердження, 04 червня 2018 року головою ліквідаційної комісії видано наказ від 04.06.2018 р. про проведення інвентаризації необоротних та оборотних активів, створено інвентаризаційну комісію та встановлено термін до 02 липня 2018 року для її проведення та визначено обов'язковість складення відповідних інвентаризаційних актів, описів та звіряльних відомостей. Провівши інвентаризацію активів ТзОВ Пустомитишляхрембуд інвентаризаційними комісіями складено акти, описи та звіряльні відомості станом на 02 липня 2018 року, які долучені до матеріалів справи.

Таким чином, на виконання повноважень, визначених положеннями ст. 111 ЦК України, ліквідаційною комісією вжито заходи щодо інвентаризації майна юридичної особи, що припиняється, а також майна її філій та представництв, дочірніх підприємств, господарських товариств, а також майна, що підтверджує її корпоративні права в інших юридичних особах, вжито заходи щодо встановлення інформації наявності (відсутності) майна, належного ТзОВ Пустомитишляхрембуд , за результатами чого встановлено, що жодних майнових активів (майно та майнові права) за підприємством не зареєстровано та підприємство не володіє, наявна лише переплата з податку з прибутку.

Враховуючи наведене, суд вважає, що боржником належно, відповідно до ст. 105 Цивільного кодексу України, розміщено в друкованих засобах масової інформації, в яких публікуються відомості про державну реєстрацію юридичної особи, що припиняється, повідомлення про припинення юридичної особи, а явних (відомих) кредиторів повідомлено персонально у письмовій формі.

За результатами проведеної ліквідаційної процедури складено проміжний ліквідаційний баланс, який затверджений рішенням загальними зборами учасників ТзОВ "Пустомитишляхрембуд", яке оформлено протоколом загальних зборів учасників ТзОВ "Пустомитишляхрембуд" від 15.03.2019 р. Відповідно до проміжного ліквідаційного балансу вартості майнових активів недостатньо для задоволення вимог кредиторів підприємства.

Враховуючи наведене, суд дійшов висновку, що боржником дотримано вимоги цивільного та господарського законодавства щодо добровільної ліквідації юридичної особи.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 16 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" перевірка обґрунтованості вимог заявника, а також з'ясування наявності підстав для відкриття провадження у справі про банкрутство здійснюються господарським судом у підготовчому засіданні, яке проводиться в порядку, передбаченому цим Законом. Неявка у підготовче засідання сторін та представника державного органу з питань банкрутства, а також відсутність відзиву боржника не перешкоджають проведенню засідання.

Згідно з ч. 2 та ч. 3 ст. 16 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у підготовчому засіданні господарський суд розглядає подані документи, заслуховує пояснення сторін, оцінює обґрунтованість заперечень боржника, а також вирішує інші питання, пов'язані з розглядом справи. У разі звернення до господарського суду боржника із заявою про порушення справи про банкрутство у підготовчому засіданні з'ясовуються ознаки неплатоспроможності боржника або її загрози.

Порушення справи про банкрутство за заявою боржника здійснюється за наявності однієї з таких умов: неплатоспроможності; загрози неплатоспроможності; неможливості боржника задовольнити вимоги кредиторів у повному обсязі під час ліквідації боржника не у зв'язку з процедурою банкрутства.

Неможливість боржника задовольнити вимоги кредиторів у повному обсязі під час ліквідації боржника не у зв'язку з процедурою банкрутства є ознакою неоплатності боржника та підставою для ініціювання процедури банкрутства боржника, що ліквідується власником.

Розглянувши заяву ТзОВ "Пустомитишляхрембуд" про порушення справи про банкрутство ТзОВ "Пустомитишляхрембуд" та додані до неї документи, перевіривши дотримання боржником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до цивільного та господарського законодавства щодо добровільної ліквідації юридичної особи, з'ясувавши ознаки неплатоспроможності боржника, суд дійшов висновку, що боржником дотримано порядку ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України та наявні ознаки неплатоспроможності боржника, тому є підстави для відкриття провадження у справі про банкрутство ТзОВ "Пустомитишляхрембуд" та введення мораторію на задоволення вимог кредиторів. Згідно з ч. 2 ст. 19 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" мораторій на задоволення вимог кредиторів вводиться одночасно з відкриттям провадження у справі про банкрутство, про що зазначається в ухвалі господарського суду. Ухвала є підставою для зупинення виконавчого провадження. Про запровадження мораторію розпорядник майна повідомляє відповідному органу або особі, яка здійснює примусове виконання судових рішень, рішень інших органів, за місцезнаходженням (місцем проживання) боржника та знаходженням його майна.

Згідно з абз. 1 ч. 1 ст. 114 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" кандидатура арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) для виконання повноважень розпорядника майна визначається судом самостійно із застосуванням автоматизованої системи з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України.

02.05.2019 р. суддею було здійснено електронний запит на автоматизоване визначення кандидатури арбітражного керуючого.

02.05.2019 р. автоматизованою системою документообігу суду визначено кандидатуру арбітражного керуючого Савчука Олега Євгеновича, свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) № 1556 від 22.07.2013 р. для виконання повноважень ліквідатора ТзОВ "Пустомитишляхрембуд". Відтак, суд вважає за необхідне зобов'язати арбітражного керуючого Савчука Олега Євгеновича упродовж трьох робочих днів з дня отримання ухвали надати суду заяву на участь у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Пустомитишляхрембуд" (81100, м. Пустомити, Львівська область , вул. Грушевського, 66; код ЄДРПОУ № 38718389) відповідно до вимог ст. 114 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом"

Відповідно до абз. 1 ч. 16 ст. 16 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" ухвала про відкриття провадження у справі про банкрутство не пізніше трьох днів з дня її винесення надсилається боржнику, кредитору (кредиторам) та іншим особам, які беруть участь або мають взяти участь у цій справі (власнику майна, органу, уповноваженому управляти майном боржника, тощо), органу доходів і зборів, місцевому загальному суду, відповідному органу або особі, яка здійснює примусове виконання судових рішень, рішень інших органів, за місцезнаходженням (місцем проживання) боржника.

Керуючись ст. ст. 1, 2, 9, 10, 16, 19, 95, 114 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ч. 6 ст. 12, ст. ст. 234, ч.4 ст. 247 ГПК України, суд -

У Х В А Л И В:

1. Відкрити провадження у справі № 914/564/19 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Пустомитишляхрембуд" (81100, м. Пустомити, Львівська область , вул. Грушевського, 66; код ЄДРПОУ № 38718389).

2. Ввести мораторій на задоволення вимог кредиторів.

3. Арбітражний керуючий, визначений автоматизованою системою - Савчук Олег Євгенович, свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) № 1556 від 22.07.2013 р.

4. Зобов'язати арбітражного керуючого Савчука Олега Євгеновича упродовж трьох робочих днів з дня отримання ухвали надати суду заяву на участь у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Пустомитишляхрембуд" (81100, м. Пустомити, Львівська область , вул. Грушевського, 66; код ЄДРПОУ № 38718389) відповідно до вимог ст. 114 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

5. Судове засідання призначити на : 20.05.19 р . на 10:10 Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду Львівської області за адресою: 79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128, 2 поверх, зал судового засідання.

6. Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію у справі, що розглядається - lv.arbitr.gov.ua/sud5015/.

Відповідно до ч. 13 ст. 16 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" ухвала про відкриття провадження у справі про банкрутство набирає законної сили з моменту її винесення і може бути оскаржена до Західного апеляційного господарського суду в порядку та в строки передбачені ст.ст. 256, 257 ГПК України.

Повний текст ухвали складено 08.05.2019 р.

Суддя Гутьєва В.В.

Дата ухвалення рішення06.05.2019
Оприлюднено09.05.2019
Номер документу81615797
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Пустомитишляхрембуд" (81100, м. Пустомити, Львівська область , вул. Грушевського, 66; код ЄДРПОУ № 38718389)

Судовий реєстр по справі —914/564/19

Ухвала від 10.02.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Гутьєва В.В.

Ухвала від 02.12.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Гутьєва В.В.

Ухвала від 07.10.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Гутьєва В.В.

Ухвала від 22.08.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Гутьєва В.В.

Ухвала від 22.08.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Гутьєва В.В.

Ухвала від 01.07.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Гутьєва В.В.

Ухвала від 19.06.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Гутьєва В.В.

Постанова від 20.05.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Гутьєва В.В.

Постанова від 20.05.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Гутьєва В.В.

Ухвала від 06.05.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Гутьєва В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні