Ухвала
від 10.05.2019 по справі 539/1121/19
ЛУБЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 539/1121/19

Провадження № 2-о/539/56/2019

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 травня 2019 року Лубенський міськрайонний суд

Полтавської області

в складі: головуючого судді - Іващенка Ю.А.,

присяжних - Солошенко Н.А., Гребінник Т.А.,

при секретарі Карпенко Т.П.,

з участю представника заявника ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Лубенського міськрайонного суду цивільну справу за клопотанням ОСОБА_2 , зацікавлені особи Орган опіки і піклування виконавчого комітету Староіржавецької сільської ради Оржицького району Полтавської області, Полтавська обласна психіатрична лікарня №2 "Снітино" про продовження строку дії рішення про визнання недієздатним ОСОБА_3 ,

В С Т А Н О В И В :

В провадженні суду знаходиться цивільна справа за клопотанням ОСОБА_2 , зацікавлені особи Орган опіки і піклування виконавчого комітету Староіржавецької сільської ради Оржицького району Полтавської області, Полтавська обласна психіатрична лікарня №2 "Снітино" про продовження строку дії рішення про визнання недієздатним ОСОБА_3 .

Представник заявника ОСОБА_1 в судовому засіданні прохав призначити амбулаторну судово-психіатричну експертизу недієздатному ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , для з`ясування питання щодо психічного стану ОСОБА_3

Представники зацікавлених осіб Органу опіки та піклування виконавчого комітету Староіржавецької сільської ради Оржицького району Полтавської області та Полтавської обласної психіатричної лікарні №2 "Снітино", в судове засідання не з`явилися, про час та місце розгляду справи були повідомлені належним чином.

Відповідно до ч. 1 ст. 298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Як вбачається з клопотання ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 є інвалідом ІІ групи, яку встановлену безтерміново. ОСОБА_3 перебуває на диспансерному обліку у лікаря-психіатра. Знаходиться на лікуванні в Полтавській обласній лікарні №2 "Снітино" з 28.10.2005 року. За своїм психічним станом потребує подальшого перебування в психіатричному закладі.

Згідно ст. 7 Закону України Про судову експертизу , виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов"язана з проведенням судово-психіатричних експертиз. Тому проведення відповідної амбулаторної судово-психіатричної експертизи може бути доручено експертам Полтавської обласної психіатричної лікарні ім. Мальцева.

Відповідно до ст.21 Закону України Про психіатричну допомогу судово-психіатрична експертиза з цивільних справ призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом.

Як зазначається в п. 4 Постанови Пленуму ВСУ від 28.03.1972р. №3 Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним , судово-психіатрична експертиза призначається у справах про визнання громадянина недієздатним. В ухвалі про призначення експертизи на вирішення експертів мають бути поставлені такі питання:1) чи хворіє даний громадянин на психічну хворобу; 2) чи розуміє він значення своїх дій та чи може керувати ними.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

Відповідно до п. 9 ч. 1 ст. 253 ЦПК України, провадження у справі зупиняється на час проведення експертизи.

З огляду на викладене, суд визнає обґрунтованим заявлене клопотання про призначення амбулаторної судово-психіатричної експертизи ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Керуючись ст. ст. 252-253, 298 ЦПК України, суд,

У Х В А Л И В :

Клопотання представника заявникам ОСОБА_1 про призначення ОСОБА_3 амбулаторної судово-психіатричної експертизи задовольнити.

Призначити у даній цивільній справі амбулаторну судово-психіатричну експертизу для визначення психічного стану ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Дніпродзержинськ, мешканця АДРЕСА_1 .

На вирішення експертів поставити наступні запитання:

1. Чи страждає недієздатний ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 душевною хворобою, або недоумством, внаслідок чого він не може розуміти значення своїх дій, або керувати ними?

2. Чи потребує недієздатний ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 подальшого перебування та лікування в психіатричному закладі?

Доставку підекспертного ОСОБА_3 для проведення судово-психіатричної експертизи до Полтавської обласної клінічної психіатричної лікарні ім.О.Ф.Мальцева доручити Полтавській обласній психіатричній лікарні № 2 "Снітино".

Проведення експертизи доручити експертам Полтавської обласної психіатричної лікарні ім. Мальцева, що знаходиться за адресою: вул. Медична, 1, м. Полтава.

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 Кримінального кодексу України.

В розпорядження експертів надати матеріали цивільної справи.

Провадження у справі зупинити до закінчення проведення судової експертизи.

Ухвала суду в частині, що стосується зупинення провадження у цивільній справі, може бути оскаржена до Полтавського апеляційного суду, шляхом подачі апеляційної скарги протягом 15 днів з дня її оголошення.

В іншій частині ухвала суду є остаточною та не підлягає апеляційному оскарженню.

Суддя Ю.А.Іващенко

Присяжні Н.А.Солошенко

Т.А.Гребінник

Дата ухвалення рішення10.05.2019
Оприлюднено10.05.2019
Номер документу81625618
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —539/1121/19

Рішення від 30.10.2019

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Іващенко Ю. А.

Рішення від 30.10.2019

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Іващенко Ю. А.

Ухвала від 09.10.2019

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Алтухова О. С.

Ухвала від 15.07.2019

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Іващенко Ю. А.

Ухвала від 15.07.2019

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Іващенко Ю. А.

Ухвала від 10.05.2019

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Іващенко Ю. А.

Ухвала від 15.03.2019

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Іващенко Ю. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні