Ухвала
від 11.05.2019 по справі 554/3904/19
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 11.05.2019 Справа № 554/3904/19

Провадження № 1-кс/554/6872/2019

УХВАЛА

Іменем України

11 травня 2019 року м. Полтава

Слідчий суддя Октябрського районного суду м. Полтави ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

за участю слідчого ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Полтаві клопотання слідчого Першого слідчого відділу СУ Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Полтаві ОСОБА_3 подане у кримінальному провадженні №62019170000000237 від 01.04.2019 за ч. 2 ст. 212, ч.2ст.364КК України, про надання дозволу на проведення обшуку -

встановив:

Першим слідчим відділом Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві, здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 62019170000000237 від 01.02.2019 за ч. 2 ст. 212, ч. 2 ст. 364 КК України

Досудовим розслідуванням встановлено, що посадові особи ТОВ «Вента ЛТД» (код ЄДРПОУ 21947206), ТОВ «БаДМ» (код ЄДРПОУ 31816235), ТОВ «Аптечний склад медичної академії» (код ЄДРПОУ 36962419), ТОВ «Фіто-лек» (код ЄДРПОУ 21194014) за сприяння посадових осіб Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Дніпропетровській та Харківській областях та постачальника-імпортера ТОВ «Фармюніон БСВ Девелопмент» (код ЄДРПОУ 38282649) шляхом заміни інвойсів, де зазначені реальні ціни від виробника лікарських препаратів та біологічно активних добавок на інвойси зі значно вищими цінами, без сплати належних податків та зборів на території України виводять грошові кошти за кордон на рахунки підконтрольних офшорних компаній. Одночасно готівкові кошти, отримані від продажу біологічно активних добавок направляються на рахунки ОСОБА_4 та через суб`єкти господарювання з ознаками фіктивності, такі як ТОВ «Фарм Вектор Схід» (код ЄДРПОУ 42075691) та ТОВ «Фарм Вектор Центр» (код ЄДРПОУ 42020197) за виключенням проценту за надані послуги переводяться в готівку та легалізуються.

Механізм ухилення від сплати податків полягає у заміні інвойсів з реальними цінами від виробника на значно завищені ціни продукції з подальшим виведенням грошових коштів за кордон на підконтрольні офшорні компанії без сплати належних податків та зборів на території України та легалізації прибутку, отриманого злочинним шляхом. Одночасно готівкові кошти, отримані від продажу добавок направляються на розрахункові рахунки ОСОБА_4 та через суб`єкти господарювання з ознаками фіктивності ТОВ«Фарм Вектор Схід» (код ЄДРПОУ 42075691) та ТОВ «ФармВетор Центр» (код ЄДРПОУ 42010197) та ряду інших ФОП за виключенням відсотків за надані послуги, переводяться у готівку та легалізуються.

Експертно-дослідною службою України складено довідку бухгалтерського дослідження від 07.02.2019, якою встановлено заниження службовими особами ТОВ «Фармюніон БСВ Девелопмент» податку на прибуток за 2017 рік та 3 квартали 2018 року на загальну суму 5017716 гривень.

Таким чином, в діях посадових осіб вищезазначених суб`єктів господарювання вбачаються ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 212 КК України, а саме: умисне ухилення від сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчинене за попередньою змовою групою осіб та що спричинило фактичне ненадходження до державного бюджету України коштів у великих розмірах. Водночас, в діях службових осіб контролюючого органу ?Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками вбачаються ознаки ч. 2 ст. 364 КК України, що виражається у зловживанні службовим становищем з метою одержання неправомірної вигоди для третіх осіб шляхом умисного не виявлення порушень чинного законодавства при закупівлі лікарських засобів та біологічно активних добавок за значно завищеними цінами, що спричиняє матеріальних збитків державі.

Згідно Постанови КМУ від 17.10.2008 № 95:

1)на лікарські засоби,включені до Національного переліку основних лікарських засобів (крім наркотичних, психотропних лікарських засобів, прекурсорів та медичних газів) та обов`язкового мінімального асортименту лікарських засобів для аптечних закладів та фельдшерсько-акушерських пунктів, визначеного Міністерством охорони здоров`я, граничні постачальницько-збуткові надбавки не вище, ніж 10 відсотків, що нараховуються до оптово-відпускної ціни з урахуванням податків та зборів, а граничні торговельні (роздрібні) надбавки не вище, ніж 25 відсотків, що нараховуються до закупівельної ціни з урахуванням податків;

2)на лікарські засоби (крім наркотичних, психотропних лікарських засобів, прекурсорів та медичних газів), оптово-відпускні ціни на які внесені до реєстру оптово-відпускних цін на лікарські засоби, які придбаваються повністю або частково за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, граничні постачальницько-збуткові надбавки не вище, ніж 10 відсотків, що нараховуються до закупівельної ціни з урахуванням податків. При цьому, фактичний розмір оптово-відпускної ціни на кожну лікарську форму, дозування, споживчу упаковку лікарського засобу не повинен перевищувати розміру внесеної до зазначеного реєстру оптово-відпускної ціни у гривні;

3)на лікарські засоби, включені до переліку міжнародних непатентованих назв лікарських засобів, зазначеного в пункті 1 Постанови КМУ від 09.11.2016 № 863 «Про запровадження відшкодування вартості лікарських засобів», граничні постачальницько-збутові надбавки в розмірі 10 відсотків, що нараховуються до оптово-відпускної ціни з урахуванням податків, та граничні торговельні (роздрібні) надбавки в розмірі 15 відсотків, що нараховуються до закупівельної ціни з урахуванням податків.

Встановлено, що ТОВ «Фармюніон БСВ Девелопмент» регулярно приймає участь у тендерних торгах з приводу закупівлі за державні кошти препаратів медичного призначення (антибіотиків). З метою підвищення націнки більше 10 % та 25% ОСОБА_4 створив підконтрольні тільки йому іноземні компанії, які у свою чергу являються постачальниками антибіотиків в Україну. На іноземних компаніях здійснюється заміна інвойсів, отриманих від виробника із значно завищеними цінами, з метою збільшення націнки на препарати. Документи «чорнової» бухгалтерії в основному зберігаються за місцем мешкання батьків ОСОБА_4 у АДРЕСА_1 .

Всі дані чорнової бухгалтерії та дані по переведенню безготівкових коштів у готівку знаходяться у записній книжці, яка постійно перебуває у ОСОБА_4 . Грошові кошти у готівковій формі зберігаються у банківських комірках, а також у сейфах офісу компанії та у сейфі будинку за місцем мешкання. Дружина ОСОБА_4 приймає активну участь у вказаній діяльності та має доступ до всієї документації.

На даний час ОСОБА_4 переводить всі активи з Кіпрського «Фармюніон» на англійський «Фармюніон» та польську «VORWARTSPHARMASP.Z.O.O.» (Lakova, nr.9 lok.46, miejsc.Bialistok, kod 15-017, pocztaBialystok, krajPolska).

Основний прибуток і найбільший оборот компанії від БАД «Бетаргін» та БАД «Мамалак» (краплі) та фармпрепарату «Профопол-Фармюніон». Під час проведення досудового розслідування встановлено, що БАД «Бетаргін» від виробника коштує 2,68 Євро, а згідно підроблених інвойсів, ціна цього ж БАДу становить 4,6 Євро, а в роздрібній торгівлі споживач придбаває препарат за 17Євро.

ТОВ «Фармюніон БСМ Девелопмент» (код ЄДРПОУ 38282649) перебуває на податковому обліку в ГУ ДФС у м. Києві (Солом`янський район), податкова адреса: м. Київ, вул. Народного Ополчення, 7, офіс 160. Директором підприємства є ОСОБА_4 , який проживає за адресою: АДРЕСА_2 , часто перебуває за адресою: АДРЕСА_3 . Окрім цього, офіс компанії знаходиться ще за однією адресою: м. Київ, вул. Миколи Ушакова, 1-Г, прим. 141.

Склади продукції підприємства знаходяться за адресами: Київська обл., Києво-Святошинський район, с. Мила, вул. Комарова, 23-Л (складські приміщення Е), Київська обл., м. Бориспіль, вул. Шевченка, 100, Київська обл., м. Вишгород, вул. Новопромислова, 2-Б, група приміщень 6.

У зв`язку з викладеним вище, на досудовому провадженні виникла необхідність проведення обшуку за місцем розміщення складу підприємства ТОВ «Фармюніон БСВ Девелопмент», що розташований за адресою: Київська область,Києво-Святошинськийрайон,с.Мила,вул.Комарова,23л, що згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно належить ТОВ «Трансвест» (код ЄДРПОУ 32295055).

У судовому засіданні слідчий ОСОБА_3 клопотання підтримав, прохав задовольнити.

Згідно зч.1статті 234КПК України обшукпроводиться зметою виявленнята фіксаціївідомостей прообставини вчиненнякримінального правопорушення,відшукання знаряддякримінального правопорушенняабо майна,яке булоздобуте урезультаті йоговчинення,а такожвстановлення місцезнаходженнярозшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді (ч.2 статті 234).

Клопотання слідчого відповідає вимогам ст.234 КПК України та у матеріалах, наданих до суду, наявні достатні докази на підтвердження обставин, якими обґрунтовується клопотання про проведення обшуку.

Підставою для проведення обшуку є наявність достатніх даних стверджувати про те, що за місцем обшуку, можливо, знаходяться речі та документи, що можуть мати доказове значення у провадженні.

Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи, речі, грошові кошти мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, та з метою проведення відповідних експертиз, досягнення його дієвості, слідчий суддя дійшов висновку про задоволення клопотання.

Керуючись ст. ст. 233-235 КПК України, слідчий суддя -

ухвалив:

Клопотання слідчого задовольнити.

Надати дозвіл слідчим Територіального Управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Полтаві, що входять до складу слідчої групи у кримінальному провадженні № 62019170000000237 та процесуальним керівникам ? прокурорам, які входять до складу групи прокурорів у вказаному кримінальному провадженні, на проведення обшуку за місцем розміщення складу підприємства ТОВ«Фармюніон БСВ Девелопмент», що розташований за адресою: Київська область, Києво-Святошинський район, с. Мила, вул.Комарова,23л, з метою відшукання та вилучення речей і документів, що мають значення для досудового розслідування, а саме: договорів з додатками та додатковими угодами між ТОВ «Фармюніон БСВ Девелопмент» та компаніями, у яких здійснюється закупка БАДів та фармацевтичних препаратів (в т.ч. дистриб`юторських договорів, договорів на виготовлення та постачання продукції), митних декларацій, згідно яких здійснювалася поставка товарів, придбаних ТОВ «Фармюніон БСВ Девелопмент», інвойсів, виписаних на ТОВ «Фармюніон БСВ Девелопмент», звітів про фінансові результати ТОВ «Фармюніон БСВ Девелопмент», декларацій з податку на прибуток ТОВ «Фармюніон БСВ Девелопмент», чорнових записів, первинної бухгалтерської документації ТОВ «Фармюніон БСВ Девелопмент», чорнових записів, електронних носіїв інформації, на яких міститься вищезазначена інформація (флеш-носіїв, жорстких дисків тощо), документації, що стосується участі ТОВ «Фармюніон БСВ Девелопмент» в тендерних закупівлях, ввезених на територію України за підробними документами БАДів та медичних препаратів, грошових коштів, які отримані внаслідок здійснення незаконної діяльності.

Ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Строк дії ухвали 1 місяць.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення11.05.2019
Оприлюднено16.02.2023
Номер документу81654503
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —554/3904/19

Ухвала від 09.07.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 09.07.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 09.07.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 09.07.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 01.07.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 14.06.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 06.06.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 04.06.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 11.05.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 11.05.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні