Рішення
від 15.04.2019 по справі 712/2320/19
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Справа № 712/2320/19

Провадження № 2/712/1225/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16 квітня 2019 року Соснівський районний суд м. Черкаси в складі:

Головуючого судді - ТОКОВОЇ С.Є.

при секретарі - МОГИЛА І.С.

представника позивача - ОСОБА_1

представника відповідача - Нароушвілі Т.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Черкаси в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний клінічний госпіталь ветеранів війни Черкаської обласної ради» про визнання незаконним та скасування наказу про припинення трудового договору, поновлення на посаді та стягнення середньої заробітної плати за час вимушеного прогулу,

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернулася до суду з даним позовом посилаючись на те, що 01 березня 2017 року була прийнята на роботу у Комунальний заклад «Черкаський обласний госпіталь ветеранів війни Черкаської міської ради» на посаду сестри медичної з масажу в відділення з лікувальної фізкультури, працювала в даному закладі до 10 жовтня 2018 року. 11 жовтня 2018 року уклала контракт з Міністерством борони України в особі ТВО командира військової частини НОМЕР_1 підполковника ОСОБА_3 про проходження військової служби у Збройних Силах України та відбула до зазначеної військової частини для проходження служби. З 20 листопада 2018 року й по теперішній час бере участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, перебуваючи безпосередньо в районах та в період здійснення зазначених заходів. В подальшому дізналася, що наказом головного лікаря комунального закладу «Черкаський обласний госпіталь ветеранів війни Черкаської міської ради» № 258-Кп.1 від 18 жовтня 2018 року з нею було припинено трудовий договір з 10 жовтня 2018 року та звільнено з посади сестри медичної з масажу за п. 3 ст. 36 КЗпП України. З наказом про звільнення ознайомилась та отримала його копію 14 лютого 2019 року. Вважає наказ про звільнення незаконним, тому звернулась з даним позовом до суду.

У відзиві на позов представник відповідача позов не визнала з тих підстав, що позивач 01 березня 2017 року була прийнята на роботу до Комунального закладу «Черкаський обласний госпіталь ветеранів війни Черкаської обласної ради», який з 04 січня 2019 року реорганізований в Комунальне некомерційне підприємство «Черкаський обласний клінічний госпіталь ветеранів війни Черкаської обласної ради». Копія Контракту про проходження ОСОБА_4 військової служби отримана госпіталем 17.10.2018 р., на підставі якої 18.10.2018 р. видано наказ № 158-к про припинення з ОСОБА_4 трудового договору. Заяву про звільнення з роботи, довідку з військової частини НОМЕР_1 про перебування на військовій службі Кравець надала лише 26.10.2018 р. Про те що, Контракт укладено під час кризового стану в країні, або під час дії особливого періоду в Контракті не обумовлено. Натомість в п. 1 Контракту вказано, що громадянка ОСОБА_4 добровільно бере на себе зобов`язання проходити військову службу у ЗСУ протягом строку дії Контракту, а в разі настання особливого періоду і понад установлений строк. На момент укладення Контракту особливий період не діяв. Діючим законодавством не врегульовано порядок закінчення особливого періоду, а тому, коли не має рішення про мобілізацію, оголошення стану війни, особливий період не діє. Термін останньої черги мобілізації закінчився 22.08.2015 р., разом з цим закінчилась і дія особливого періоду. Відсутність особливого періоду і є підставою для припинення з працівником трудового договору за п. 3 ст. 36 КЗпП України. Просила у задоволенні позову відмовити.

Ухвалою Соснівського районного суду м. Черкаси від 25.02.2019 року відкрито провадження у справі та призначено судове засідання на 28 березня 2019 року на 11-30 год. в порядку спрощеного провадження.

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримала та просила суд визнати незаконним та скасувати наказ головного лікаря комунального закладу «Черкаський обласний госпіталь ветеранів війни Черкаської міської ради» № 258-Кп.1 від 18 жовтня 2018 року про припинення з 10 жовтня 2018 року трудового договору з ОСОБА_4 та звільнення її з посади сестри медичної з масажу за п. 3 ст. 36 КЗпП України, поновити позивачку на даній посаді з 10 жовтня 2018 року та стягнути з відповідача на користь позивачки середню заробітну плату за час вимушеного прогулу у розмірі 13005 грн.

Представники відповідача в судовому засіданні позовні вимоги не визнала, просила у задоволені позову відмовити, з підстав викладених у відзиві на позов.

Відповідно до п.3 розділу Х11 «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 02.06.2016 року №1402-У111 «Про судоустрій та статус суддів», районні, міжрайонні, районні у містах, міські, міськрайонні суди продовжують здійснювати свої повноваження до утворення та початку діяльності місцевого окружного суду, юрисдикція якого розповсюджується на відповідну територію.

У зв`язку з цим справа підлягає розгляду в порядку, передбаченому Цивільним процесуальним кодексом України, який вступив в дію 15.12.2017 року

Заслухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали справи, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, повно і всебічно з`ясувавши обставини, на які посилались сторони як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені у судовому засіданні, суд приходить до наступного.

Судом встановлено, що наказом № 67-К від 28 лютого 2017 року з ОСОБА_4 , з 01 березня 2017 року прийнята на посаду сестри медичної з масажу в відділення з лікувальної фізкультури до Комунального закладу «Черкаський обласний госпіталь ветеранів війни» (копія трудової книжки а. с. 9).

11 жовтня 2018 року позивач уклала контракт з Міністерством борони України в особі ТВО командира військової частини НОМЕР_1 підполковника ОСОБА_3 про проходження військової служби у Збройних Силах України (а.с. 10) та з 20.11.2018 року по даний час бере участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, перебуваючи безпосередньо в районах та в період здійснення зазначених заходів (а.с.15).

Наказом № 258-К п.1 від 18 жовтня 2019 року ОСОБА_4 була звільнена з посади сестри медичної з масажу в відділення з лікувальної фізкультури Комунального закладу «Черкаський обласний госпіталь ветеранів війни» у зв`язку із контрактом про проходження військової служби на підставі п. 3 ст. 36 КЗпП України.

Згідно п. 3 ст. 36 КЗпП України, підставою припинення трудового договору є призов або вступ працівника або власника - фізичної особи на військову службу, направлення на альтернативну (невійськову) службу, крім випадків, коли за працівником зберігаються місце роботи, посада відповідно до ч. 3 ст. 119 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 3 ст. 119 КЗпП України за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб - підприємців, у яких вони працювали на час призову. Таким працівникам здійснюється виплата грошового забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету України відповідно до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку проходження військової служби та питань соціального захисту громадян України, які проходять військову службу під час особливого періоду» № 116-VII від 15.01.2015 року, який набрав чинності 08 лютого 2015 року, було внесено зміни до ст. 39 Закону України «Про військовий обов`язок та військову службу» та абз. 1 ч. 2 даної статті викладений наступним чином: «за громадянами України, які призвані на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, або прийняті на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану на строк до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію, але не більше одного року, зберігаються місце роботи (посада), середній заробіток на підприємстві, в установі, організації незалежно від підпорядкування та форми власності, місце навчання у навчальному закладі незалежно від підпорядкування та форми власності та незалежно від форми навчання».

За змістом статті 1 Закону № 3543-ХІІ особливий період продовжується з моменту оголошення рішення про мобілізацію та охоплює час мобілізації, воєнний час і частково відбудовний період після закінчення воєнних дій.

Мобілізацією, згідно з положеннями наведеної статті, є комплекс заходів, здійснюваних, серед іншого, з метою переведення Збройних Сил України на організацію і штати воєнного часу.

У частині четвертій статті 3 Закону № 3543-ХІІ зазначено, що зміст мобілізації становить переведення національної економіки, органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій, а також адміністративно-територіальних одиниць України на роботу в умовах особливого періоду.

Таким чином, закінчення періоду мобілізації не є самостійною підставою для припинення особливого періоду. Законом не визначено чіткого порядку припинення особливого періоду.

Водночас статтею 1 Закону № 3543-ХІІ надано визначення поняттю демобілізації як комплексу заходів, спрямованих, серед іншого, на планомірне переведення Збройних Сил України, інших військових формувань, на організацію і штати мирного часу.

Системний аналіз наведених правових норм, а також загальновідомих обставин іноземної агресії щодо України дає суду підстави стверджувати, що у п`ятиденний проміжок між періодами проведення мобілізації стан особливого періоду не припинявся.

Зазначений «особливий період» «розпочався з 17 березня 2014 р., коли було оприлюднено Указ Президента від 17.03.2014 р. № 303/2014 «Про часткову мобілізацію» і триває дотепер. Скасування особливого періоду буде здійснено Указом Президента «Про. демобілізацію» після стабілізації ситуації на Сході України таке роз`яснення міститься в листах Міноборони України від 01.10 2015 р. № 322/2/8417 та від 20.10.2016 року №316/1/906.

На підставі вищенаведеного суд вважає, що на позивачку поширюються положення ст. 119 КЗпП України щодо збереження місця роботи під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення, а тому наказ головного лікаря про розірвання з нею трудового договору за п. 3 ст. 36 КЗпП України є незаконним і підлягає скасуванню, а позивачка повинна бути поновлена на роботі відповідно до ст. 235 КЗпП України.

Відповідно до ч. 2 ст. 235 КЗпП України при винесенні рішення про поновлення на роботі орган, який розглядає трудовий спір, одночасно приймає рішення про виплату працівникові середнього заробітку за час вимушеного прогулу або різниці в заробітку за час виконання нижчеоплачуваної роботи, але не більш як за один рік.

Розрахунок середнього заробітку проводиться відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 100 від 08 лютого 1995 року.

Згідно абз. 3 п. 2 розділу II Порядку при поновленні на роботі незаконно звільненого працівника, обчислення середньої заробітної плати здійснюється виходячи з виплат за останні 2 календарні місяці роботи, що передують події, з якою пов`язана відповідна виплата.

Наказ про розірвання з ОСОБА_4 трудового договору виданий 18 жовтня 2018 року, а тому обчислення розміру середньої заробітної плати, що підлягає стягненню на її користь, необхідно проводити, виходячи з виплат за два останні повні місяці, що передували її звільненню.

Згідно довідки про доходи № 32 від 12 лютого 2019 року належні позивачці виплати за серпень - вересень 2018 року складають 6070 грн. 99 коп.

Кількість робочих днів за вказаний період 42 дні, відповідно середньоденна заробітна плата дорівнює (6070 грн. 99 коп. : 42 дні = 144 грн. 50 коп.).

Кількість робочих днів з 10.10.2018 р. по день подачі позову складає 90 днів.

Розмір середньої заробітної плати який підлягає стягненню з відповідача на користь ОСОБА_4 за час вимушеного прогулу складає (144 грн. 50 коп. х 90 днів =13 005 грн.).

Судові витрати підлягають розподілу відповідно дост.141 ЦПК України.

Керуючись ст.ст.10, 12, 13,141, 174, 175, 259, 263-265, 268,273 ЦПК України, ст.ст. п.3, ст. 36, 119, 235 КЗпП України,

В И Р І Ш И В:

Позов задоволити.

Визнати незаконним та скасувати наказ головного лікаря Комунального закладу «Черкаський обласний госпіталь ветеранів війни Черкаської міської ради» № 258-Кп.1 від 18 жовтня 2018 року про припинення з 10 жовтня 2018 року трудового договору з ОСОБА_4 та звільнення її з посади сестри медичної з масажу за п.3 ст. 36 КЗпП України.

Поновити ОСОБА_4 на посаді сестри медичної з масажу в відділення з лікувальної фізкультури Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний клінічний госпіталь ветеранів війни Черкаської обласної ради» з 10 жовтня 2018 року.

Стягнути з Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний клінічний госпіталь ветеранів війни Черкаської обласної ради» (18035 м. Черкаси, вул. Дахнівська Січ, 1, Код ЄДРПОУ 02005645) на користь ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІПН НОМЕР_2 середню заробітну плату за час вимушеного прогулу у розмірі 13 005 грн.

Стягнути з Комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний клінічний госпіталь ветеранів війни Черкаської обласної ради» (18035 м. Черкаси, вул. Дахнівська Січ, 1, Код ЄДРПОУ 02005645) до спеціального фонду Державного бюджету судовий збір в сумі 1921 грн.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до апеляційного суду Черкаської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу (п.15 Розділу ХII «Перехідні положення» ЦПК України).

Повне рішення суду складено 16 квітня 2019 року.

ГОЛОВУЮЧИЙ

Позивач: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ІПН НОМЕР_2 , прож. АДРЕСА_1 .

Відповідач: Комунальне некомерційне підприємство «Черкаський обласний клінічний госпіталь ветеранів війни Черкаської обласної ради», 18035 м. Черкаси, вул. Дахнівська Січ, 1, Код ЄДРПОУ 02005645.

Дата ухвалення рішення15.04.2019
Оприлюднено15.09.2022
Номер документу81706993
СудочинствоЦивільне
Сутьприпинення трудового договору, поновлення на посаді та стягнення середньої заробітної плати за час вимушеного прогулу

Судовий реєстр по справі —712/2320/19

Постанова від 29.08.2019

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Новіков О. М.

Постанова від 29.08.2019

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Новіков О. М.

Ухвала від 06.08.2019

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Новіков О. М.

Ухвала від 16.07.2019

Цивільне

Апеляційний суд Черкаської області

Гончар Н. І.

Ухвала від 29.05.2019

Цивільне

Апеляційний суд Черкаської області

Гончар Н. І.

Ухвала від 20.05.2019

Цивільне

Апеляційний суд Черкаської області

Гончар Н. І.

Рішення від 15.04.2019

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Токова С. Є.

Ухвала від 25.02.2019

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Токова С. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні