Ухвала
від 03.05.2019 по справі 216/1754/19
ЦЕНТРАЛЬНО-МІСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

Справа № 216/1754/19

Провадження № 1-кс/216/2506/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

про проведення експертизи

03.05.2019 місто Кривий Ріг

Дніпропетровської області

Слідчий суддя Центрально-Міського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши клопотання про проведення проведення судової комп`ютерно-технічної експертизи в області інтелектуальної власності експертизи, яке подав слідчий СВ КВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 у досудовому розслідуванні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019040230000423 від 05.03.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 203-2 КК України,

В С Т А Н О В И В :

03.05.2019 року до суду надійшло клопотання слідчого СВ КВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 про проведення проведення судової комп`ютерно-технічної експертизи в області інтелектуальної власності експертизи. Дане клопотання мотивоване наступним.

У провадженні СВ Криворізького ВП ГУНП в Дніпропетровській області перебувають матеріали кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019040230000423, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 05.03.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 203-2 КК України.

В ході проведення досудового слідства встановлено, що 05.03.2019 до СВ Криворізького ВП ГУНП в Дніпропетровській області надійшов рапорт співробітника ВКП Криворізького ВП ГУНП в Дніпропетровській області про те, що в ході проведення поліцейських заходів на території м. Кривий Ріг, були встановлені факти надання гральних послуг невстановленими особами в порушення ЗУ «Про гральний бізнес».

Так, під час виконання доручення слідчого наданого в порядку ст. 40 КПК України співробітниками кримінальної поліції Криворізького ВП ГУНП в Дніпропетровській області отримана достовірна інформація, яка набула досить великого резонансу серед суспільства, про незаконну діяльність мережі гральних закладів розташованих на території м. Кривого Рогу в нежитлових приміщеннях на території м. Кривого Рогу, яку замасковано під діяльність «ОНЛАЙН ІНТЕРНЕТ-ЦЕНТР», зокрема за адресою: м. Кривий Ріг, вул. Українська, 2/40.

З метою встановлення об`єктивної істини по справі, відшукання, речових доказів, що мають істотне значення по справі, підтвердження чи спростування факту функціонування незаконного грального закладу, в якому надаються послуги у сфері грального бізнесу за адресою: Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Українська, буд. 2 прим. 40, за місцем знаходження грального закладу «ОНЛАЙН ІНТЕРНЕТ-ЦЕНТР» 16.04.2019 в період часу з 20:56 год. до 21:42 год. проведено санкціонований обшук на підставі ухвали слідчого судді Центрально-Міського районного суду м. Кривого Рогу, в ході якого виявлено та вилучено:

- системний блок у корпусі сіро-чорного кольору марки DELL, Service Code: 10423573939/4SDXD4J;

- системний блок у корпусі сіро-чорного кольору марки DELL, Service Code: 04562771671/23GK15J;

- системний блок у корпусі сіро-чорного кольору марки DELL, Service Code: 18693241111/8L5H15J;

- системний блок у корпусі сіро-чорного кольору марки DELL, Service Code: 17351367895/7YYK15J;

- системний блок у корпусі сіро-чорного кольору марки DELL, Service Code: 15728664403/784FV4J, у загальній кількості 5 штук.

Попередня правова кваліфікація кримінального правопорушення ч. 1

ст. 203-2 КК України за ознаками «Зайняття гральним бізнесом».

Згідно ч.1 ст. 242 КПК України (в редакції Закону № 2147-VIII від 03.10.2017) експертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження або, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання. Відповідно до ч.2 ст. 242 КПК України слідчий або прокурор зобов`язані звернутися з клопотанням до слідчого судді для проведення експертизи.

Правовими нормами ст. 244 КПК України передбачено, що у разі, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання, сторони кримінального провадження мають право звернутися з клопотанням про проведення експертизи до слідчого судді.

Так, відповідно до ст. 84 КПК України доказами у кримінальному провадженні є фактичні данні, отримані у передбаченому цим Кодексом порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню. Процесуальними джерелами доказів є показання, речові докази, документи, висновки експертів.

На підставі вищевикладеного, беручи до уваги, що під час проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12019040230000423 виникла необхідність у застосуванні спеціальних знань для вирішення питань, що мають істотне значення для кримінального провадження (чи використовувалися системні комп`ютерні блоки, для ведення діяльності в сфері грального бізнесу) та проведення судової комп`ютерно-технічної експертизи в області інтелектуальної власності, що відповідно до першого абзацу частини другої ст. 242 КПК України слідчий або прокурор зобов`язані звернутися з клопотанням до слідчого судді для проведення експертизи, керуючись вимогамист. ст. 40, 242, 243, 244 КПК України, слідчий просив клопотання задовольнити.

У судове засідання слідчий не з`явився, надав заяву про розгляд клопотання за його відсутності, клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Перевіривши клопотання та додані до нього матеріали, беручи до уваги зазначене, слідчий суддя вважає, що клопотання є обґрунтованим і таким, що підлягає задоволенню.

Відповідно дост.84 КПК Українидоказами в кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому цим Кодексом порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню. Процесуальними джерелами доказів с показання, речові докази, документи, висновки експертів.

Згідно ч.1 ст. 242 КПК України експертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження або, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання.

Відповідно до ст. 244 КПК України у разі якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання, сторони кримінального провадження мають право звернутися з клопотанням про проведення експертизи до слідчого судді.

У клопотанні зазначаються:

1) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з яким подається клопотання;

2) правова кваліфікація кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність;

3) виклад обставин, якими обґрунтовуються доводи клопотання;

4) вид експертного дослідження, що необхідно провести, та перелік запитань, які необхідно поставити перед експертом.

До клопотання також додаються копії матеріалів, якими обґрунтовуються доводи клопотання.

Слідчим суддею встановлено, що в зв`язку з тим, що під час проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12019040230000423 виникла необхідність у застосуванні спеціальних знаньдля вирішення питань, що мають істотне значення для кримінального провадження, а саме: чи використовувалися системні комп`ютерні блоки, для ведення діяльності в сфері грального бізнесу, тому слідчий суддя вважає за необхідне клопотання слідчого задовольнити та призначитисудово комп`ютерно-технічну експертизу в області інтелектуальної власності експертизу у кримінальному провадженні №12019040230000423 від 05.03.2019 року, проведення якої доручити спеціалістам ТОВ «УНІВЕРСАЛ-ЦЕНТР» (код ЄДРПОУ 20257304).

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 110, 242-244, 369-372 КПК України,-

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого СВ КВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 про призначення та проведення проведення судової комп`ютерно-технічної експертизи в області інтелектуальної власності експертизи задовольнити.

Призначити судово комп`ютерно-технічну експертизу в області інтелектуальної власності експертизуу кримінальному провадженні № 12019040230000423 від 05.03.2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 203-2 КК України, проведення якої доручити спеціалістам ТОВ «УНІВЕРСАЛ-ЦЕНТР» (код ЄДРПОУ 20257304).

На вирішення експерта поставити наступні питання:

- В якому стані знаходиться надане на експертизу обладнання (об`єкти дослідження)?

- Яким є функціональне призначення наданого на дослідження обладнання? При можливості вказати тип, марку, виробника обладнання.

- Яке програмне забезпечення встановлено на надане на експертизу обладнання, зокрема, з ознаками контрафактності?

- Чи є на наданих носіях операційні системи, а також програмне забезпечення, яке потребує обов`язкового ліцензування або сертифікації? Якщо так, то які саме, яких версій, оновлення? Які ключі активації?

- Коли у відповідності з відомостями операційної системи, було встановлено операційну систему та програмне забезпечення, яке підлягає ліцензуванню?

- Хто є адміністратором та користувачами операційної системи та програмного забезпечення, яке підлягає обов`язковому ліцензуванню?

- Чи містять представлені на дослідження носії інформації комп`ютерні сертифікати чи інші документи, які підтверджують право використання операційною системою чи програмного забезпечення?

- Чи використовувалися системні комп`ютерні блоки, надані на експертизу, для ведення діяльності в сфері грального бізнесу? Якщо надане на дослідження комп`ютерне обладнання використовувалося для ведення грального бізнесу, то які програмні продукти для цього використовувалися?

- Чи можливе в процесі дослідження встановити знаходження на комп`ютерному обладнанні, наданому на дослідження, інформації, що вказує на використання об`єктів дослідження у сфері грального бізнесу (азартних ігор)? При встановленні використання об`єктів дослідження в сфері грального бізнесу вказати: програми та їх назви, інформацію про період часу введення таких програм у роботу, інформацію про встановлення співвідношення ставки та виграшу (програшу) та іншу інформацію щодо проведення азартних ігор (розіграшів), а також зазначити до яких зовнішніх адрес (серверів) підключалося програмне забезпечення та яким чином відбувалися розіграші, введення ставок і зняття виграшів?

Доручити слідчому у кримінальному провадженні № 12019040230000423 від 05.03.2019 для проведення експертизи направити судовим експертам:

вилучені 16.04.2019 під час обшуку приміщення №40 буд. АДРЕСА_1 (п`ять) системних комп`ютерних блоків, які упаковані до поліетиленових пакетів та скріплені бирками понятих та учасників обшуку.

Роз`яснити експерту його права та обов`язки, передбачені ст.69 КПК України, попередити експерта про кримінальну відповідальність за ст. ст. 384, 385 КК України. Відповідно до ст.5 Закону України «Про судову експертизу» дозволити пошкодження або витрачення об`єктів у тій мірі, в якій це необхідно для експертного дослідження.

У разі необхідності доручити слідчому у кримінальному провадженні надати для ознайомлення експерту матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12019040230000423 від 05.03.2019 та копію ухвали направити для виконання до ТОВ «УНІВЕРСАЛ-ЦЕНТР» (код ЄДРПОУ 20257304), розташованого за адресою: м. Дніпро, проспект Гагаріна, будинок 26, корпус Г.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудЦентрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу
Дата ухвалення рішення03.05.2019
Оприлюднено16.02.2023
Номер документу81715998
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення експертизи

Судовий реєстр по справі —216/1754/19

Ухвала від 09.07.2020

Кримінальне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

Бутенко М. В.

Ухвала від 09.07.2020

Кримінальне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

Бутенко М. В.

Ухвала від 09.07.2020

Кримінальне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

Бутенко М. В.

Ухвала від 15.05.2020

Кримінальне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

Кузнецов Р. О.

Ухвала від 03.04.2020

Кримінальне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

Кузнецов Р. О.

Ухвала від 31.03.2020

Кримінальне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

Кузнецов Р. О.

Ухвала від 10.04.2019

Кримінальне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

Кузнецов Р. О.

Ухвала від 03.05.2019

Кримінальне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

Бутенко М. В.

Ухвала від 17.04.2019

Кримінальне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

Кузнецов Р. О.

Ухвала від 28.03.2019

Кримінальне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

Кузнецов Р. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні