Ухвала
від 14.05.2019 по справі 641/3692/19
КОМІНТЕРНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Комінтернівський районнийсуд м.Харкова

Номер провадження №1-кс/641/2062/2019 Справа №641/3692/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 травня 2019 року Слідчий суддя Комінтернівського районного суду м. Харкова ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

слідчого ОСОБА_3

прокурора ОСОБА_4

розглянувши у судовому засіданні в приміщенні Комінтернівського районного суду м. Харкова клопотання начальника відділення СВ Слобідського ВП ГУНП в Харківській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 , погодженого прокурором Слобідського відділу Харківської місцевої прокуратури № 5 ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку за матеріалами кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за 12017220540002926 від 12.12.2017, за ознаками кримінального правопорушення-злочину, передбаченого ч. 2 ст. 361 КК України, -

В С Т А Н О В И В :

14.05.2019 року до слідчого судді Комінтернівського районного суду м. Харкова для розгляду надійшло вищевказане клопотання, в якому слідчий просив надати дозвіл на проведення обшуку за місцем здійснення діяльності Хостинг компанії ТОВ «ІН ФІУМ» (ЄДРПОУ 36818860) в офісному приміщенні, площею 69,17 квадратних метрів, розташованому на 5 (п`ятому) поверсі в нежитловій будівлі літ. «Щ 5», за адресою: м. Харків, вул. Плеханівська, 117, власником якого, згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно № 166036747 від 10.05.2019 є ВАТ «ХАРКІВХОЛОДМАШ» та яке перебуває в суборенді ФОП ОСОБА_5 (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) з метою відшукання та вилученнякомп`ютерної техніки, електронних носіїв інформації (карти пам`яті, USB флеш накопичувачі, інше), мобільних телефонів, планшетів, SIM карт, які являються знаряддями чи засобами вчинення даного кримінального правопорушення та документації і чорнових записів, які містять в собі інформацію про вчинення вказаного кримінального правопорушення.

В обґрунтування свого клопотання слідчий посилається на те, що серпні 2017 року Управлінням, з використанням можливостей Північно-східної філії ДП «Український державний центр радіочастот», було здійснено вимірювання параметрів телекомунікаційних мереж ТОВ «Макснет», в ході якого було зафіксовано факт направлення вхідного міжнародного трафіку голосової телефонії, що надходив на номер телефону НОМЕР_2 (відноситься до мережу фіксованого зв`язку оператора місцевого зв`язку ТОВ «Макснет»), і далі на телефонні номери операторів телекомунікаційних мереж рухомого (мобільного) зв`язку України, а саме ПрАТ «ВФ Україна», ПрАТ «Київстар», ТОВ «Лайфсел» під виглядом міжміського трафіку голосової телефонії (протокол ДП «УДЦР» № 63-046-МЕ01 від 01.09.2017 року), що є порушенням порядку маршрутизації вхідного міжнародного трафіку голосової телефонії та містить ознаки складу злочину передбаченого ст. 361 КК України.

В подальшому було встановлено, що номер телефону НОМЕР_2 на підставі договору про надання послуг телефонного зв`язку в форматі ІР-телефонії ТОВ «Макснет» надано в користування ТОВ «Інфіум» (м. Харків, код ЄДРПОУ 36818860, директор - громадянин України ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ).

Встановлено ІР-адресу НОМЕР_3 телекомунікаційного обладнання, з якого було здійснено направлення вхідного міжнародного трафіку голосової телефонії на телефонні номери телекомунікаційних операторів зв`язку України. За наявними даними, ІР-адреса НОМЕР_3 офіційно закріплена за ОСОБА_7 (цивільна дружина ОСОБА_6 ) та знаходиться у користуванні ОСОБА_6 .

Таким чином, ОСОБА_6 , в порушення норм «Технічних вимог до порядку організації маршрутизації трафіку в телефонній мережі загального користування України», затверджених наказом Міністерства транспорту та зв`язку України від 17.06.2009 року № 708, «Ліцензійних умов здійснення діяльності у сфері телекомунікацій…», затверджених Рішенням НКРЗІ від 10.12.2009 року № 1789, «Порядку маршрутизації трафіку в телекомунікаційній мережі загального користування України», затвердженого Рішенням НКРЗІ № 324 від 05.07.2012 р. та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 25.07.2012 р. за № 1252/21564, «Положення про діяльність операторів міжміського, міжнародного зв`язку телефонної мережі загального користування України та їх взаємодію між собою», затвердженого Наказом Державного комітету зв`язку та інформатизації України № 19 від 14.02.2001 р., п.п. 3 та п.п. 5 п. 36 «Правил надання та отримання телекомунікаційних послуг» затверджених Постановою КМУ від 11.04.2012 року № 295, п. 4 ч. 1 ст. 33, п. 1 ст. 63 Закону України «Про телекомунікації» від 18.11.2003 р. № 1280-ІV розмістив спеціалізоване телекомунікаційне обладнання та налагодив протиправну схему з несанкціонованого втручання в мережі електрозв`язку вітчизняних операторів зв`язку, у ході якої здійснює термінацію міжнародного телефонного трафіку в обхід міжнародних центрів комутацій з метою отримання грошової винагороди. Тобто, ОСОБА_6 організував схему дешевих телефонних дзвінків на територію України із-за кордону.

Таким чином, в діях ОСОБА_6 містяться ознаки злочину, передбаченого ч. 2 ст. 361 КК України.

Крім того, співробітниками ВПК в Харківській області Слобожанського Управління кіберполіції ДКП НПУ на підставі розсекречених матеріалів ОРС встановлені факти несанкціонованого втручання в роботу автоматизованих комп`ютерно технічних систем, шляхом застосування програмних засобів, що призвело до витоку інформації про логіни та паролі від електронних гаманців крипто валюти.

В ході досудового розслідування встановлені достатні підстави вважати, що кримінальні правопорушення, щодо яких здійснюються ці розслідування, вчинені однією особою.

В ході досудового розслідування в порядку статті 40 КПК України надано доручення співробітникам Слобожанського Управління кіберполіції ДКП НПУ.

В ході виконання вказаного доручення встановлено, що до вчинення вказаних кримінальних правопорушень може бути причетний директор Хостинг компанії ТОВ «ІН ФІУМ» (ЄДРПОУ 36818860), зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Необхідно врахувати, що в ході аналізу мережі Інтернет встановлено, що на Хостинг компанію ТОВ «ІН ФІУМ» (ЄДРПОУ 36818860) користувачами мережі були залишені неодноразові відгуки про розповсюдження з боку компанії різноманітного спаму, шахрайського контенту, також зазначено з боку серверів Хостинг компанії ТОВ «ІН ФІУМ» (ЄДРПОУ 36818860) здійснюються дос атаки.

В ході проведення досудового розслідування встановлено, що Хостинг компанія ТОВ «ІН ФІУМ» (ЄДРПОУ 36818860) здійснює свою діяльність (розмістила та обслуговує свої сервера) в офісному приміщенні, площею 69,17 квадратних метрів, розташованому на 5 (п`ятому) поверсі в нежитловій будівлі літ. «Щ 5», за адресою: м. Харків, вул. Плеханівська, 117, власником якого, згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно № 166036747 від 10.05.2019 є ВАТ «ХАРКІВХОЛОДМАШ».

Досудовим розслідуванням встановлено, що вищевказане приміщення перебуває в суборенді ФОП ОСОБА_5 (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) на підставі договору суборенди нежитлового приміщення № 26 від 01.12.2016 між орендатором приміщення ТОВ «ІПП МАШГІДРОПРИВІД» та ФОП ОСОБА_5 .

На цей час не встановлені зв`язки між ФОП ОСОБА_5 (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та ТОВ «ІН ФІУМ» (ЄДРПОУ 36818860), оскільки допит ОСОБА_5 до проведення інших слідчих дій може завдати загрози меті досудового розслідування та призведе до розповсюдження даних, отриманих під час досудового розслідування та втрати досудового розслідування і втрати доказів.

Знаряддями вчинення злочинувиступають ті предмети, використовуючи які особа вчиняє злочин, в тому числі комп`ютерна техніка чи інші технічні засоби. Засобамивчинення злочинуназиваються ті предмети, речі, за допомогою яких злочин було вчинено, які використовувались для полегшення вчинення злочину. Для прискорення, полегшення та більшої ефективності вчинення злочину суб`єкт використовує багато різних знарядь та засобів.

Приймаючи до уваги вищевикладене, у органу досудового розслідування є достатні підстави вважати, що за місцем здійснення діяльності Хостинг компанією ТОВ «ІН ФІУМ» (ЄДРПОУ 36818860), в офісному приміщенні, площею 69,17 квадратних метрів, розташованому на 5 (п`ятому) поверсі в нежитловій будівлі літ. «Щ 5», за адресою: АДРЕСА_2 , можуть знаходитись знаряддя та засоби вчинення вказаного злочину, а саме комп`ютерна техніка, електронні носії інформації (карти пам`яті, USB флеш накопичувачі, інше), мобільні телефони, планшети, які використовуються для вчинення вказаного злочину, документація та чорнові записи, які містять в собі інформацію про вчинення вказаного кримінального правопорушення.

Органом досудового розслідування неможливо отримати у добровільному порядку шляхом витребування знаряддь та засобів вчинення вказаного злочину, а саме комп`ютерної техніки, електронних носіїв інформації (карт пам`яті, USB флеш накопичувачів, ін.), мобільних телефонів, планшетів, SIM карт, які являються знаряддями вчинення даного кримінального правопорушення, документації та чорнових записів, які містять в собі інформацію про вчинення вказаного кримінального правопорушеннявідповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, оскільки це може призвести до знищення знарядь злочину та втрати речових доказів.

Комп`ютерна техніка, електронні носії інформації (карт пам`яті, USB флеш накопичувачів, ін.), мобільних телефонів, планшетів, SIM карт, які являються знаряддями вчинення даного кримінального правопорушення необхідні для проведення судових експертиз.

Прокурор в судовому засіданні підтримав клопотання та просив надати дозвіл на общук.

Слідчий в судовому засіданні підтримав доводи клопотання та просив його задовольнити.

Слідчий суддя, розглянувши клопотання, заслухавши пояснення слідчого, дослідивши додані до клопотання документи, вважає, що клопотання підлягає задоволенню.

Статтею 234 КПК України передбачено, що обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте в результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

У разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням.

Клопотання слідчого, яке надійшло до суду відповідає вимогам КПК України.

Під час розгляду клопотання слідчим доведено наявність достатніх підстав вважати, що під час здійснення досудового розслідування по вказаному кримінальному провадженню є необхідність для проведення обшуку за місцем здійснення діяльності Хостинг компанії ТОВ «ІН ФІУМ» (ЄДРПОУ 36818860) в офісному приміщенні, площею 69,17 квадратних метрів, розташованому на 5 (п`ятому) поверсі в нежитловій будівлі літ. «Щ 5», за адресою: м. Харків, вул. Плеханівська, 117, власником якого, згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно № 166036747 від 10.05.2019 є ВАТ «ХАРКІВХОЛОДМАШ» та яке перебуває в суборенді ФОП ОСОБА_5 (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) з метою відшукання та вилученнякомп`ютерної техніки, електронних носіїв інформації (карти пам`яті, USB флеш накопичувачі, інше), мобільних телефонів, планшетів, SIM карт, які являються знаряддями чи засобами вчинення даного кримінального правопорушення та документації і чорнових записів, які містять в собі інформацію про вчинення вказаного кримінального правопорушення.

Керуючись ст. ст. 234, 235 КПК України, -

У Х В А Л И В :

Клопотання начальника відділення СВ Слобідського ВП ГУНП в Харківській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 , погодженого прокурором Слобідського відділу Харківської місцевої прокуратури № 5 ОСОБА_4 пронадання дозволуна проведенняобшуку заматеріалами кримінальногопровадження, внесеногодо Єдиногореєстру досудовихрозслідувань за12017220540002926від 12.12.2017,за ознакамикримінального правопорушення-злочину,передбаченого ч.2ст.361КК України задовольнити.

Надати дозвіл начальнику відділення слідчого відділу Слобідського відділу поліції ГУ Національної поліції України в Харківській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_3 , прокурору Слобідського відділу Харківської місцевої прокуратури № 5 молодшому раднику юстиції ОСОБА_4 , на проведення обшуку за місцем здійснення діяльності Хостинг компанії ТОВ «ІН ФІУМ» (ЄДРПОУ 36818860) в офісному приміщенні, площею 69,17 квадратних метрів, розташованому на 5 (п`ятому) поверсі в нежитловій будівлі літ. «Щ 5», за адресою: м. Харків, вул. Плеханівська, 117, власником якого, згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно № 166036747 від 10.05.2019 є ВАТ «ХАРКІВХОЛОДМАШ» та яке перебуває в суборенді ФОП ОСОБА_5 (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) з метою відшукання та вилученнякомп`ютерної техніки, електронних носіїв інформації (карти пам`яті, USB флеш накопичувачі, інше), мобільних телефонів, планшетів, SIM карт, які являються знаряддями чи засобами вчинення даного кримінального правопорушення та документації і чорнових записів, які містять в собі інформацію про вчинення вказаного кримінального правопорушення.

Встановити строк дії цієї ухвали один місяць, тобто до 14.06.2019 року включно.

Ухвала не може бути оскаржена та набирає законної сили з моменту її оголошення.

Слідчий суддя- ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення14.05.2019
Оприлюднено16.02.2023
Номер документу81719275
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —641/3692/19

Ухвала від 22.05.2019

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Чайка І. В.

Ухвала від 14.05.2019

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Чайка І. В.

Ухвала від 14.05.2019

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Чайка І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні