Постанова
від 07.05.2019 по справі 914/466/18
ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

79010, м.Львів, вул.Личаківська,81


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"07" травня 2019 р. Справа №914/466/18

Західний апеляційний господарський суд у складі колегії:

головуючого судді Кравчук Н.М.

суддів Желік М.Б.

Плотніцький Б.Д.

при секретарі судового засідання Кобзар О.В.

розглянувши апеляційну скаргу Львівського міського комунального підприємства «Львівводоканал» за вих. № 11579-18 від 14.12.2018 (вх. № ЗАГС 01-05/1592/18 від 19.12.2018)

на рішення Господарського суду Львівської області від 15.11.2018 (суддя Фартушок Т.Б., повний текст складено 26.12.2018)

у справі № 914/466/18

за позовом: Львівського міського комунального підприємства «Львівводоканал» (надалі ЛМКП «Львівводоканал» ), м.Львів

до відповідача: товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія з управління активами «Комфорт-Ленд» (надалі ТзОВ «КУА «Комфорт-Ленд» ), м. Львів

про стягнення боргу

ціна позову: 24 564,69 грн,

за участю учасників справи:

від позивача: Локатир Ю.В. - адвокат (свідоцтво ЛВ № 000893 від 21.02.2018, довіреність № 8401-18 від 06.09.2018)

від відповідача: Сенів Т.В.- адвокат (свідоцтво № 1807 від 01.12.2010, довіреність б/н від 01.01.2019)

ВСТАНОВИВ:

ЛМКП Львівводоканал звернулося до Господарського суду Львівської області розглядається з позовом до ТзОВ КУА Комфорт-Ленд про стягнення 24 564,69 грн основного боргу за безоблікове та бездоговірне водопостачання та водовідведення.

Рішенням Господарського суду Львівської області від 15.11.2018 у справі №914/466/18 у задоволені позову відмовлено повністю.

Відмовляючи в задоволенні позову, місцевий господарський суд виходив з того, що позивачем не надано належних, достатніх та допустимих доказів в підтвердження факту використання відповідачем спірних приміщень у період з 2006 року, користування відповідачем системою водопостачання у вказаний період, а також того, що відповідач для здійснення діяльності змушений використовувати послуги з водопостачання та водовідведення. Також суд не взяв до уваги акти про перевірку відповідача щодо факту виявлення самовільного беоблікового водокористування, оскільки такі не містять даних, в якому саме приміщенні будівлі №82 по вул. Сахарова у м. Львові та стосовно якої саме юридичної особи проводилась перевірка та складалися акти. Окрім того, суд зазначив, що матеріалами справи спростовується факт підписання від імені відповідача та отримання уповноваженою особою останнього таких актів. В зв`язку з чим, суд дійшов висновку про недоведеність позивачем своїх позовних вимог.

Не погоджуючись з даним рішенням, ЛМКП «Львівводоканал» подало апеляційну скаргу, в якій вказує, що судом першої інстанції було порушено норми матеріального та процесуального права, не враховано надані ним докази та аргументи, а відтак, винесено незаконне рішення, просить його скасувати, прийняти нове рішення, яким задовольнити позовні вимоги повністю. Зокрема, скаржник звертає увагу на те, що в силу ст. 319 ЦК України саме відповідач зобов`язаний був з моменту набуття права власності на приміщення за адресою по вул. Сахарова, 82 офіс 10 звернутися до позивача оформити договір про надання послуг з централізованого постачання холодної води і водовідведення. Враховуючи, що перевіркою було встановлено факт самовільного приєднання і самовільного водокористування відповідачем, то позивач вважає, що він у відповідності до Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України, правомірно здійснив нарахування відповідачу 24 564,69 грн за безоблікове водокористування.

Представник позивача в судовому засіданні доводи апеляційної скарги підтримав повністю.

Представник відповідача в судовому засіданні проти доводів скаржника заперечив з підстав, викладених у відзиві на апеляційну скаргу, (зареєстрований в канцелярії суду за вх№ 01-04/393/19 від 21.01.2019), рішення суду першої інстанції вважає законним та обґрунтованим, відтак просить суд залишити його без змін, а апеляційну скаргу без задоволення.

Вивчивши апеляційну скаргу, здійснивши оцінку доказів, що містяться в матеріалах справи, заслухавши учасників справи, Західний апеляційний господарський суд, встановив наступне.

Як зазначає позивач, ТзОВ «КУА «Комфорт-Ленд» з 03.08.2016 є власником нежитлового приміщення, яке знаходиться за адресою: м. Львів, вул. Сахарова,82 офіс 10.

18.08.2016 при перевірці стану водопровідної та каналізаційної мережі по вул. Сахарова, 82 працівниками ЛМКП Львівводоканал було виявлено самовільне водокористування без договірних відносин, відповідачем ТзОВ «КУА «Комфорт-Ленд» , про що складено акт №018373. Даним актом було встановлено терміни для усунення виявлених порушень, а саме: укласти з ЛМКП Львівводоканал договір на користування послугами водопостачання та водовідведення до 22.08.2016 (а.с. 122).

Проте, ТзОВ «КУА «Комфорт-Ленд» зазначені в акті порушення не усунув.

16.05.2017 при проведені обстеження стану водопровідної та каналізаційної мережі ТзОВ «КУА «Комфорт-Ленд» , працівниками ЛМКП Львівводоканал було виявлено самовільне безоблікове водокористування, про що складено акт № 014772. Зокрема, в акті зазначено, що обмежити подачу води, а саме запломбувати кран в закритому стані на водопровідному вводі працівники ТзОВ «КУА «Комфорт-Ленд» не допустили. За самовільне водокористування і не допуск працівника, ЛМКП Львівводоканал залишає за собою право проводити нарахування згідно п.3.3 Правил користування (а.с. 16).

Позивач стверджує, що лише 07.06.2017 між ЛМКП Львівводоканал (надалі виконавець) та ТзОВ КУА Комфорт-Ленд (споживач) було укладено договір про надання послуг з централізованого постачання холодної води і водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових мереж) №712465, за умовами якого виконавець зобов`язувався своєчасно надавати споживачеві відповідної якості послуги з централізованого постачання холодної води і водовідведення, а споживач зобов`язується своєчасно оплачувати надані послуги з централізованого постачання холодної води і водовідведення за встановленими відповідними уповноваженими органами тарифами для відповідних категорій споживачів, у строки та на умовах, що передбачені договором (а.с. 22-24).

У п. 1.1 договору зазначено, що споживачем за договором є власник (орендар) нежитлового приміщення, що проводить діяльність за адресою: м. Львів, вул. Сахарова, 82; вид діяльності: офіс.

Пунктом 2.2 договору визначено, що плата за надані послуги справляється за показами засобів обліку води згідно Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.2005 №630.

Згідно пункту 3.4 договору розрахунки за спожиті послуги проводяться згідно показів приладів обліку води, встановлених відповідно до вимог Правил користування і зареєстрованих виконавцем.

За час відсутності засобу обліку води (на ремонті та/або періодичній повірці), нарахування за спожиті послуги проводяться за середньомісячним показниками індивідуального засобу обліку за попередні три місяці протягом одного місяця. У випадку тривалості повірки понад місяць об`єм води визначається за пропускною здатністю труби вводу при швидкості руху води в ній 2м./сек. та дією її повним перерізом протягом 24 год за добу до дня установки повіреного засобу обліку (згідно Правил користування) (п.3.5 договору).

Відповідно до п. 1.1 Правил користування системами централізованого комунального водопостачання, водовідведення в населених пунктах України, затверджених наказом Мінжитлокомунгоспу від 27.06.2008 №190 (надалі Правила) Правила є обов`язковими для всіх юридичних осіб незалежно від форм власності і підпорядкування та фізичних осіб - підприємців, що мають у власності, господарському віданні або оперативному управлінні об`єкти, системи водопостачання та водовідведення, які безпосередньо приєднані до систем централізованого комунального водопостачання та водовідведення і з якими виробником укладено договір на отримання питної води, скидання стічних вод.

Згідно з пунктів 3.2 та 3.3 Правил водокористування вважається безобліковим, якщо споживач самовільно приєднався до систем централізованого комунального водопостачання та водовідведення або самовільно користується ними. У разі безоблікового водокористування виробник виконує розрахунок витрат води за пропускною спроможністю труби вводу при швидкості руху води в ній 2,0 м/сек та дією її повним перерізом протягом 24 годин за добу.

У п. 3.4 Правил зазначено, що розрахунковий період при безобліковому водокористуванні встановлюється з дня початку такого користування. Якщо термін початку безоблікового водокористування виявити неможливо, розрахунковий період становить один місяць.

Відтак, з огляду на те, що відповідачем договір №712465 про надання послуг з централізованого постачання холодної води і водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових мереж) було укладено лише 07.06.2017, враховуючи факт самовільного приєднання і самовільного водокористування, позивачем на підставі п.3.3 Правил здійснено нарахування за безоблікове водокористування в розмірі 24 564,69 грн за розрахунковий період - один місяць в обсягах 1831 м. куб.

14.07.2017 позивач на адресу відповідача надіслав лист-вимогу № 4373-17 про оплату боргу в розмірі 24 564,69 грн до 10.08.2017, долучивши до нього рахунок та акт від 16.05.2017 (а.с. 11).

Проте відповідач вимоги даного листа не виконав, оплату боргу не здійснив.

Наведені обставини стали підставою звернення позивача до суду із даним позовом.

В свою чергу відповідач проти позову заперечує, вважає його необґрунтованим. Зокрема спростовує сам факт здійснення безоблікового водокористування, а також факт здійснення будь-якої перевірки працівниками позивача ТзОВ КУА Комфорт-Ленд . Долучені позивачем акти перевірки вважає неналежними доказами, оскільки вони не містять даних щодо якої саме юридичної особи складено акти та в якому саме приміщенні здійснювалась перевірка, адже за адресою: м. Львів, вул. Сахарова, 82 знаходиться багатоквартирний будинок, до якого входить велика кількість житлових та нежитлових приміщень. Окрім того, звертає увагу на те, що в акті від 18.08.2016 №018373 зазначено, що його отримано представником відповідача ОСОБА_1 Я.О., проте, вказана особа в період з 15.08.2016 по 19.08.2016 перебувала в відрядженні в м. Києві та категорично заперечує як факт складання в її присутності так і факт отримання акта від 18.08.2016 №018373 від імені відповідача. Також в акті від 16.05.2017 №014772 в графі Присутні відсутні записи про присутніх під час складення акту осіб в той час, як в графі акт отримав зазначено ОСОБА_2 ознайомлена, від підпису відмовилась .

Також відповідач заперечує факт отримання листа-вимоги 4373-17 від 14.07.2017 із рахунком на сплату боргу.

В спростування заперечень відповідача, позивачем долучено до матеріалів справи лист № 15/09/17 від 15.09.2017 адресований на адресу ЛМКП Львівводоканал , в якому директор ТзОВ КУА Комфорт-Ленд підтверджує факт отримання листа-вимоги №4373-17 від 14.07.2017, а також про прибуття працівників водоканалу на підприємство 16.05.2017. Зі змісту вказаного листа також вбачається, що директор ОСОБА_3 не погодився із нарахованою сумою боргу в розмірі 24 564,69 грн та просив ЛМКП Львівводоканал розібратися у ситуації і здійснити нарахування за фактичне споживання водокористування (а.с. 87).

Щодо недоліків заповнення працівниками водоканалу актів перевірки, то позивач вважає такі недоліки не можуть бути безумовною підставою для звільнення відповідача від відповідальності.

При винесенні постанови колегія суддів керувалася наступним.

Правовідносини, що виникають у сфері надання та споживання житлово-комунальних послуг з водопостачання та водовідведення між їхніми виробниками, виконавцями і споживачами, регулюються спеціальними Законами України Про житлово-комунальні послуги , Про питну воду та питне водопостачання (в редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин).

Статтею 1 Закону України Про питну воду та питне водопостачання (в редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносинах) встановлено, що централізоване питне водопостачання - господарська діяльність із забезпечення споживачів питною водою за допомогою комплексу об`єктів, споруд, розподільних водопровідних мереж, пов`язаних єдиним технологічним процесом виробництва та транспортування питної води; централізоване водовідведення - господарська діяльність із відведення та очищення комунальних та інших стічних вод за допомогою комплексу об`єктів, споруд, колекторів, трубопроводів, пов`язаних єдиним технологічним процесом; споживач питної води - юридична або фізична особа, яка використовує питну воду для забезпечення фізіологічних, санітарно-гігієнічних, побутових та господарських потреб.

Порядок користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення населених пунктів України визначається Правилами користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України, затвердженими наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 27.06.2008 №190 (далі - Правила). Ці Правила є обов`язковими для всіх юридичних осіб незалежно від форм власності і підпорядкування та фізичних осіб-підприємців, що мають у власності, господарському віданні або оперативному управлінні об`єкти, системи водопостачання та водовідведення, які безпосередньо приєднані до систем централізованого комунального водопостачання та водовідведення і з якими виробником укладено договір на отримання питної води, скидання стічних вод (пункт 1.1 Правил).

Згідно з вимогами п.п. 2.1, 2.2 Правил договірні відносини щодо користування системами централізованого комунального водопостачання здійснюються виключно на договірних засадах відповідно до Законів України "Про питну воду і питне водопостачання" та Про житлово-комунальні послуги . Істотні умови договору між виробником та споживачем послуг з централізованого водопостачання та водовідведення визначаються відповідно до Закону України "Про житлово-комунальні послуги".

Згідно з ст. 1 Закону Україну "Про житлово-комунальні послуги" суб`єктами у сфері житлово-комунальних послуг є виробник та виконавець послуг, балансоутримувач, власник та споживач житлово-комунальних послуг.

Відповідно до ч.1 ст. 19 Закону Україну "Про житлово-комунальні послуги" відносини між учасниками договірних відносин у сфері житлово-комунальних послуг здійснюються виключно на договірних засадах. Виконавцем послуг з централізованого постачання холодної води та послуг з водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем) для об`єктів усіх форм власності є суб`єкт господарювання, що провадить господарську діяльність з централізованого водопостачання та водовідведення.

Частиною 3 ст. 179 ГК України укладення господарського договору є обов`язковим для сторін, якщо він заснований на державному замовленні, виконання якого є обов`язком для суб`єкта господарювання у випадках, передбачених законом, або існує пряма вказівка закону обов`язковості укладення договору для певних категорій суб`єктів господарювання чи органів державної влади або органів місцевого самоврядування.

Як зазначалося вище, обов`язковість укладення договору про надання послуг з централізованого постачання холодної води і водовідведення встановлена спеціальним законодавством, яке регулює спірні правовідносини.

Статтею 20 вказаного Закону на споживача покладено обов`язок укласти договір на надання житлово-комунальних послуг, підготовлений виконавцем на основі типового договору.

Норма пункту 3.10 Правил визначає, що споживачі, що передають об`єкт централізованого водопостачання та водовідведення на баланс новому балансоутримувачу або власнику, повинні в семиденний термін після передачі повідомити про це виробника. Новий балансоутримувач також у семиденний термін після прийняття об`єкта повинен письмово повідомити виробника про прийняття на себе зобов`язань щодо водокористування та водовідведення і оформлення договору.

Власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власність зобов`язує (ст.319 ЦК України).

Тобто, ТзОВ КУА Комфорт-Ленд , набувши 03.08.2016 у власність нежитлове приміщення, яке знаходиться за адресою: м. Львів, вул. Сахарова,82 офіс 10, зобов`язаний був укласти з ЛМКП Львівводоканал договір на надання послуг з централізованого постачання води і водовідведення.

Проте, як встановлено судом, такий договір споживачем укладено лише 07.06.2017 (а.с. 12-14).

18.08.2016 та 16.05.2017 працівниками ЛМКП Львівводоканал було зафіксовано факт самовільного приєднання та самовільного водокористування ТзОВ КУА Комфорт-Ленд , про що складено відповідні акти (а.с. 15-16).

Слід зазначити, що в матеріалах справи відсутні докази того, що за вказаною спірною адресою відповідачем, до моменту укладення договору на надання послуг з централізованого постачання води і водовідведення, не здійснювалася господарська діяльність, чи ЛМКП Львівводоканал було припинено централізоване водопостачання та водовідведення до нежитлового приміщення, яке знаходиться за адресою: м. Львів, вул. Сахарова,82 офіс 10.

Згідно п. 4.3 Правил забороняється будь-яке самовільне приєднання об`єктів водоспоживання до діючих систем централізованого водопостачання та водовідведення (включаючи приєднання до будинкових вводів, внутрішньобудинкових мереж або до мереж споживачів).

Приписами ст. 46 Закону України "Про питну воду і питне водопостачання" визначено, що особи, винні у самовільному підключенні споживачів до об`єктів та систем питного водопостачання і водовідведення притягаються до відповідальності згідно із законами України.

Відповідно до пункту 3.2. Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України, встановлено, що водокористування вважається безобліковим, якщо споживач самовільно приєднався до систем централізованого комунального водопостачання та водовідведення або самовільно користується ними.

Приписами пункту 3.3. Правил визначено, що у разі безоблікового водокористування виробник виконує розрахунок витрат води за пропускною спроможністю труби вводу при швидкості руху води в ній 2,0 м/сек та дією її повним перерізом протягом 24 годин за добу.

Розрахунковий період при безобліковому водокористуванні встановлюється з дня початку такого користування. Якщо термін початку безоблікового водокористування виявити неможливо, розрахунковий період становить один місяць (п.3.4 Правил).

Згідно розрахунку, позивачем у відповідності до пунктів 3.3, 3.4 Правил було нараховано 24 564,69 грн боргу за безоблікове водокористування, який було надіслано листом №4373-17 на адресу відповідача 14.07.2017 (а.с. 11).

В матеріалах справи відсутні докази оплати відповідачем даного рахунку.

Посилання відповідача на те, що він такого рахунку не отримував спростовується ним же у листі №15.09.2017 від 15.09.2017, відповідь яка давалася директором ТзОВ КУА Комфорт-Ленд саме на лист позивача № 4373-17 від 14.07.2017 (а.с. 87).

Враховуючи вищенаведене, колегія суддів вважає, що позовні вимоги є обґрунтованими та такими, що підлягають до задоволення.

Недоліки при складанні актів, допущені працівниками позивача, на які вказував відповідач, на переконання колегії суддів не є безумовною підставою звільнення відповідача від відповідальності. Крім того, факт присутності працівників ЛМКП Львівводоканал 16.05.2017 на підприємстві відповідача та повідомлення його про необхідність укладення договору на надання послуг з централізованого постачання води і водовідведення, підтверджується директором ТзОВ КУА Комфорт-Ленд у листі №15.09.2017 від 15.09.2017 (а.с. 87).

Таким чином, матеріали справи свідчать про те, що, приймаючи рішення про відмову у задоволенні позову, місцевий господарський суд неповно дослідив матеріали справи в їх сукупності, дав невірну юридичну оцінку обставинам справи, в зв`язку з чим оскаржуване рішення підлягає скасуванню.

Приписами ст. 13 ГПК України визначено, що судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом. Дана норма кореспондується зі ст. 46 ГПК України, в якій закріплено, що сторони користуються рівними процесуальними правами.

Згідно зі ст. ст. 73,74,77 ГПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Частиною 1 ст. 86 ГПК України встановлено, що суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безсторонньому дослідженні наявних у справі доказів.

Апелянтом з врахуванням вищенаведених нормам права, належними та допустимими доказами підтверджено свої доводи, викладені в апеляційній скарзі.

В свою чергу відповідачем не спростовано доводи апеляційної скарги.

З огляду на викладене, суд апеляційної інстанції вважає, що рішення суду першої інстанції слід скасувати, а апеляційну скаргу задоволити.

За змістом ст. 129 ГПК України у разі задоволення позову судовий збір покладається на відповідача.

Керуючись, ст.ст. 269, 275, 277, 282, 284 Господарського процесуального кодексу України, Західний апеляційний господарський суд -

ПОСТАНОВИВ :

1. Апеляційну скаргу ЛМКП «Львівводоканал» задоволити.

2. Рішення Господарського суду Львівської області від 15.11.2018 у справі № 914/466/18 скасувати, прийняти нове, яким позовні вимоги задоволити.

3. Стягнути з ТзОВ «Компанія з управління активами «Комфорт-Ленд» (79023, м Львів, вул. Сахарова,82 офіс 10, код 34485461) на користь ЛМКП «Львівводоканал» (79017, м Львів, вул. Зелена,64, код 03348471) 24 564,69 грн боргу за безоблікове водокористування.

4. Стягнути з ТзОВ «Компанія з управління активами «Комфорт-Ленд» (79023, м Львів, вул. Сахарова,82 офіс 10, код 34485461) на користь ЛМКП «Львівводоканал» (79017, м Львів, вул. Зелена,64, код 03348471) 1 762,00 грн судового збору сплаченого за позовну заяву.

5. Стягнути з ТзОВ «Компанія з управління активами «Комфорт-Ленд» (79023, м Львів, вул. Сахарова,82 офіс 10, код 34485461) на користь ЛМКП «Львівводоканал» (79017, м Львів, вул. Зелена,64, код 03348471) судовий збір за подання апеляційної скарги в розмірі 2 643,00 грн.

6. Постанова набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку в строки передбаченні ст.288 ГПК України.

7. Справу повернути до Господарського суду Львівської області.

Веб-адреса Єдиного державного реєстру судових рішень, розміщена на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет: http://reyestr.court.gov.ua/.

Головуючий суддя Н.М. Кравчук

судді М.Б. Желік

Б.Д. Плотніцький

Дата ухвалення рішення07.05.2019
Оприлюднено16.05.2019
Номер документу81754197
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —914/466/18

Постанова від 07.05.2019

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Кравчук Наталія Миронівна

Ухвала від 22.04.2019

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Кравчук Наталія Миронівна

Ухвала від 15.03.2019

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Кравчук Наталія Миронівна

Ухвала від 21.02.2019

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Кравчук Наталія Миронівна

Ухвала від 30.01.2019

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Кравчук Наталія Миронівна

Ухвала від 26.12.2018

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Кравчук Наталія Миронівна

Рішення від 15.11.2018

Господарське

Господарський суд Львівської області

Фартушок Т. Б.

Ухвала від 13.11.2018

Господарське

Господарський суд Львівської області

Фартушок Т. Б.

Рішення від 16.10.2018

Господарське

Господарський суд Львівської області

Фартушок Т. Б.

Ухвала від 02.10.2018

Господарське

Господарський суд Львівської області

Фартушок Т. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні