Ухвала
від 16.05.2019 по справі 520/1227/19
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61022, м. Харків, майдан Свободи, 6, inbox@adm.hr.court.gov.ua, ЄДРПОУ: 34390710

УХВАЛА

16 травня 2019 р. справа № 520/1227/19

Харківський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Біленського О.О.

при секретарі судового засідання Поволяєвій К.В.

за участю:

представника позивача - Кокарєв А.П.,

представника відповідача - Іхненко Я.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Харківського окружного адміністративного суду адміністративну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "ДК-Трейдінг" (код ЄДРПОУ 38383859, 61058, м. Харків, вул. Ромен Роллана, 12, офіс 402) до Головного управління ДФС у Харківській області (61057, м.Харків, вул. Пушкінська, буд.46, код ЄДРПОУ 39599198) про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії,-

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "ДК-Трейдінг" звернулось до Харківського окружного адміністративного суду з позовом до Головного управління ДФС у Харківській області, в якому просить суд:

- визнати протиправним та скасувати Рішення комісії Головного управління ДФС у Харківській області, яка приймає рішення про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних або відмову в такій реєстрації про внесення Товариства з обмеженою відповідальністю "ДК-Трейдінг" до переліку платників податків, які відповідають критеріям ризиковості;

- зобов`язати Головне управління ДФС у Харківській області виключити Товариство з обмеженою відповідальністю "ДК-Трейдінг" з переліку платників податків, які відповідають критеріям ризиковості.

Ухвалою Харківського окружного адміністративного суду від 06.05.2019 року викликано у судове засідання, що відбудеться 16.05.2019 року об 15:30 год. у приміщенні Харківського окружного адміністративного суду за адресою: м. Харків, м-н Свободи, 6, зал судових засідань №22, в якості свідка заступника начальника Головного управління ДФС у Харківській області ОСОБА_1 (61057 АДРЕСА_1 .Харків, вул. Пушкінська, буд.46). Попереджено свідка про кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве показання чи відмову від давання показань на вимогу суду.

14.05.2019 року від заступника начальника Головного управління ДФС у Харківській області ОСОБА_2 Лілії Борисівни до Харківського окружного адміністративного суду надійшов лист, яким свідок повідомив про неможливість прибуття до суду у визначений в ухвалі від 06.05.2019 час у зв`язку з необхідністю виконання значного обсягу трудових обов`язків за посадою, що у разі відсутності протягом певного часу на робочому місці ускладнить роботу значної кількості управлінь ГУ ДФС у Харківській області, керівництво роботою яких здійснюється безпосередньо свідком, як заступником начальника ГУ ДФС у Харківській області.

Суд зазначає, що наведені свідком підстави не можуть слугувати поважною причиною неприбуття в судове засідання особи, яка викликана в якості свідка. Процесуальним законодавством встановлено обов`язкове прибуття належним чином викликаного свідка в судове засідання. Відносно тверджень свідка, що її відсутність протягом певного часу на робочому місці ускладнить роботу ГУ ДФС у Харківській області, суд зазначає, що саме у зв`язку з виконанням свідком посадових обов`язків у суду виникла необхідність допитати в якості свідка заступника начальника Головного управління ДФС у Харківській області ОСОБА_1 , в судове засідання свідок викликався в робочий час, який співпадає з робочим часом суду, виконання посадових обов`язків не може слугувати підставою для ігнорування та невиконання ухвали суду про привід свідка.

Суд зазначає, що відповідно до ч.1 ст.144 КАС України, заходами процесуального примусу є процесуальні дії, що вчиняються судом у визначених цим Кодексом випадках з метою спонукання відповідних осіб до виконання встановлених в суді правил, добросовісного виконання процесуальних обов`язків, припинення зловживання правами та запобігання створенню протиправних перешкод у здійсненні судочинства.

Згідно з положеннями ч.1 ст.148 КАС України, до належно викликаних особи, особисту участь якої визнано судом обов`язковою, свідка, які без поважних причин не прибули у судове засідання або не повідомили причини неприбуття, може бути застосовано привід до суду через органи Національної поліції України з відшкодуванням у дохід держави витрат на його здійснення.

Зазначена норма регламентує процедуру затримання та примусового доставлення належно викликаних особи, особисту участь якої визнано судом обов`язковою, свідка, які без поважних причин не прибули в судове засідання або не повідомили причини неприбуття, з метою забезпечення ефективного та всебічного розгляду адміністративної справи й присутності вказаних учасників судового розгляду під час такого розгляду. Це відповідає принципу рівності всіх учасників судового процесу перед законом і судом, установленому в частині першій статті 14 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права, частині першій статті 24, частині шостій статті 55 Конституції України; статті 8 Кодексу адміністративного судочинства України; рішеннях Європейського суду з прав людини у справах "Артіко проти Італії", "Кайя проти Австрії" (§ 28), "Кресс проти Франції" (§ 72), "Т. проти Італії" (§ 26), "Ф.С.Б. проти Італії" (§ 33), "Ankerl v. Switzerland" (§ 38), "Dombo Beheer B.V. v. The Netherlands" (§ 33); рішеннях Конституційного Суду N 6-зп від 25.11.97, N 19-рп/2011 від 14.12.2011.

Враховуючи неявку свідка - заступника начальника Головного управління ДФС у Харківській області ОСОБА_1 в судове засідання, будучи належним чином повідомленим про виклик до суду та обізнаним про дату (час) засідання, відсутність повідомлених свідком поважних причин неприбуття в судове засідання та відсутність фактичних обставин, що можуть свідчити про неможливість прибуття свідка в судове засідання, суд вважає за необхідне застосувати до заступника начальника Головного управління ДФС у Харківській області ОСОБА_3 Борисівни захід процесуального примусу у вигляді приводу свідка.

Згідно з положеннями ч.3 та ч.4 ст.148 КАС України, про привід суд постановляє ухвалу, в якій зазначає ім`я фізичної особи, яка підлягає приводу, місце проживання (перебування), роботи, служби чи навчання, підстави застосування приводу, коли і куди ця особа повинна бути доставлена, кому доручається здійснення приводу. Ухвала про привід до суду передається для виконання до органу Національної поліції України за місцем провадження у справі або за місцем проживання (перебування), роботи, служби чи навчання особи, яку належить привести.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. 65, 92, 144, 148, 180, 248, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

У Х В А Л И В:

Застосувати до свідка - заступника начальника Головного управління ДФС у Харківській області ОСОБА_3 Борисівни (місце роботи - 61057, м.Харків, вул. Пушкінська, буд.46) захід процесуального примусу у вигляді приводу у судове засідання, що відбудеться 30.05.2019 року об 11:30 год. у приміщенні Харківського окружного адміністративного суду за адресою: м. Харків, м-н Свободи, 6, зал судових засідань №22.

Здійснення приводу доручити Головному управлінню Національної поліції в Харківській області (вул.Жон Мироносиць, 5, м.Харків, 61002, код ЄДРПОУ 40108599).

Зобов`язати орган Національної поліції, який виконуватиме привід, оголосити учаснику адміністративного процесу, до якого застосовується привід, ухвалу про привід до суду.

Зобов`язати особу, яка виконує ухвалу про привід до суду, у разі неможливості здійснення приводу, через начальника органу Національної поліції негайно повернути її з письмовими поясненнями причин невиконання.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, під час розгляду справи в письмовому провадженні, набирає законної сили з моменту її підписання суддею (суддями).

Ухвала суду оскарженню не підлягає.

Суддя Біленський О.О.

Дата ухвалення рішення16.05.2019
Оприлюднено16.05.2019
Номер документу81757700
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —520/1227/19

Постанова від 29.04.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Олендер І.Я.

Ухвала від 29.04.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Олендер І.Я.

Ухвала від 12.12.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Олендер І.Я.

Ухвала від 12.12.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Олендер І.Я.

Ухвала від 29.11.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Олендер І.Я.

Постанова від 24.10.2019

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Мельнікова Л.В.

Постанова від 24.10.2019

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Мельнікова Л.В.

Ухвала від 16.08.2019

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Мельнікова Л.В.

Ухвала від 16.08.2019

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Мельнікова Л.В.

Ухвала від 05.08.2019

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Мельнікова Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні