Рішення
від 14.05.2019 по справі 918/220/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Господарський суд Рівненської області

вул. Набережна, 26-А, м. Рівне, 33013

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"14" травня 2019 р. м. Рівне Справа № 918/220/19

Господарський суд Рівненської області у складі головуючого судді Бережнюк В.В. , розглянувши матеріали справи

за позовом Товариство з обмеженою відповідальністю "Пресс-Кур"єр Україна"

до відповідача Товариство з обмеженою відповідальністю "Рівне-Преса"

про стягнення боргу 60 183,00 грн.

Секретар судового засідання Лиманський А.Ю.

Представники:

від позивача: адвокат Орловська Я.Б.

від відповідача: не з`явився

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Пресс-Кур"єр Україна" звернулося до господарського суду Рівненської області із позовною заявою до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Рівне-Преса" про стягнення заборгованості 60 183,00 грн. Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач порушив умови Договору поставки друкованої продукції №П41/75 D від 01.01.2012 р., а саме не розрахувався своєчасно та не у повному обсязі за отримані періодичні видання, які є предметом договору.

Ухвалою від 29.03.2019 р. справу призначено до слухання в засіданні на 19 квітня 2019 р. У подальшому розгляд справи відкладався на 14.05.2019 р.

У судовому засіданні 14.05.2019 р. представник позивача підтримав позовні вимоги повністю та просив стягнути з відповідача 60 183,00 грн. заборгованості.

В судові засідання представник відповідача не з`являвся, про місце дату та час розгляду справи повідомлявся належним чином. Однак, до суду повернулися конверти з ухвалами, що направлялися відповідачу (згідно витягу з ЄДР юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців юридична адреса відповідача: 33001, м.Рівне, вул.Ясна, буд.35.) з відміткою органу поштового зв`язку "за закінченням терміну зберігання". Адреса засновника товариства: ОСОБА_1 АДРЕСА_1. За цією адресою ухвалу отримано 03 травня 2019 р. Вказане підтверджується поштовим повідомленням.

Відповідно до п.2 ч.3 ст.202 ГПК України якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі повторної неявки в судове засідання учасника справи (його представника) незалежно від причин неявки.

За наведеного суд прийшов до висновку про можливість розгляду справи №918/220/19 без участі представника відповідача за наявними у ній матеріалами.

Згідно положень статті 202 Господарського процесуального кодексу України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, господарським судом встановлено наступне.

01 січня 2012 року між Товариством з обмеженою відповідальністю "Рівне-Преса" (далі - відповідач, Покупець) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Пресс-Кур"єр Україна" (далі - позивач, Постачальник) укладено Договір поставки друкованої продукції (далі - Договір) (том 1, арк.с. 50-53).

Згідно п. 1.1. Договору, Постачальник зобов`язується в порядку та на умовах, визначених цим Договором, поставити (передати у власність) Покупцю зареєстровані у встановленому чинним законодавством порядку видання, а Покупець зобов`язується в порядку та на умовах, визначених цим Договором, прийняти і оплатити видання.

За умовами п. 1.3. Договору кількість, асортимент, вага, формат (шпальтність), ціна, термін поставок та реалізації видань, що є предметом цього Договору, визначаються в специфікації (Додаток №1), яка щорічно погоджується Сторонами і є невід`ємною частиною цього Договору.

Відповідно до пунктів 2.1., 2.8. даного Договору видання, що є предметом даного Договору, в дні виходу з друку постачаються в строки, вказані в специфікації, визначеній в п. 1.3. даного Договору. Покупець передає, а Постачальник зобов`язується прийняти непродану Покупцем частину тиражу. Постачальник зобов`язується за власний рахунок вивезти непродану частину тиражу не пізніше 10-го числа місяця, наступного за кінцевим терміном реалізації.

У пунктах 4.1., 4.2. Договору визначено, що відпускна ціна видань Постачальника та роздрібна ціна з урахуванням торгової націнки Покупця погоджується Сторонами та вказується у Специфікації. Покупець оплачує тільки фактично реалізовані видання, що є предметом цього Договору, за відпускною ціною Постачальника, вказаною у Специфікації. Не реалізовані видання, що є предметом цього Договору, повертаються Покупцем Постачальнику по накладній на повернення. Накладна на повернення направляється Постачальнику не пізніше 20 (двадцятого) числа місяця, наступного за звітним.

Відповідно до п. 4.5. даного Договору розрахунки за періодичні видання, які є предметом даного Договору, проводяться щомісячно протягом 12 банківських днів з моменту виконання Постачальником вимог п.4.2. та 4.6. Договору.

За умовами п.4.6. Постачальник протягом 12 календарних днів після закінчення місяця, в якому було проведене повернення, зобов`язаний відшкодувати Покупцеві витрати, що пов`язані з обробленням нереалізованих видань, у відсотках від загальної вартості оброблених видань, в розмірі, передбаченому специфікацією та вказаному в акті наданих послуг.

Пунктом 5.3.2. обумовлено, що Покупець зобов`язується сплачувати Постачальнику вартість фактично реалізованих видань згідно з умовами Договору.

Відповідно до п. 10.1 Договору договір набуває чинності з дати підписання і скріплення печатками Сторін та діє до 31 грудня 2012 року, а в частині невиконаних зобов`язань - до повного їх виконання.

02 грудня 2013 року між Сторонами була підписана додаткова угода №2 до договору поставки, якою Сторони продовжили строк дії Договору з 01 січня 2014 року до 31 грудня 2014 року.

01 грудня 2014 року між Сторонами була підписана додаткова угода №3 до договору поставки, якою Сторони продовжили строк дії Договору з 01 січня 2015 року до 31 грудня 2015 року.

07 грудня 2015 року між Сторонами була підписана додаткова угода №4 до договору поставки, якою Сторони продовжили строк дії Договору з 01 січня 2016 року до 31 грудня 2016 року.

01 листопада 2017 року між Сторонами була підписана додаткова угода №7 до договору поставки, якою Сторони продовжили строк дії Договору з 01 січня 2018 року до 31 грудня 2018 року.

Копії додаткових угод містяться у томі 1 справи на аркушах 55-58.

Договір та додаткові угоди до нього підписані обома сторонами та скпілені відбитками їх печаток.

На виконання умов Договору Постачальник (позивач) здійснював поставку друкованої продукції Покупцю (відповідачу) протягом 2013-2018 років. Вказане підтверджується наявними у справі належним чином завіреними копіями видаткових накладних та видаткових накладних (повернення) за даний період (містяться у томі 1 на арк.с. 62-249, у томі 2 на арк.с. 1-249, у томі 3 на арк.с. 1-129).

Таким чином, Позивач виконав свої зобов`язання за вищевказаним Договором в строк, обумовлений договором.

Відповідач порушив умови договору, не розрахувався за реалізовані друковані видання вчасно та не у повному обсязі.

Докази оплати вартості друкованих видань до матеріалів справи не подано.

Таким чином, загальна сума боргу Відповідача за поставлений товар за вищевказаними видатковими накладними складає 60 183,00 грн.

Позивач надавав відповідачу для підписання акти звірки взаєморозрахунків. У матеріалах справи міститься підписаний обома сторонами та скріплений їхніми печатками акт звірки розрахунків, із якого вбачається, що відповідач заборгував кошти позивачу за поставлені друковані видання (том 1 арк.с. 59).

У подальшому позивач надіслав відповідачу претензію від 31.01.2019 року відповідно до змісту якої повідомив відповідача, що з його боку не повністю виконані зобов`язання щодо оплати отриманого товару та висловлене прохання оплатити наявний борг (том 1 арк.с. 128-132).

Відповідь на претензію у матеріалах справи відсутня.

Доказів сплати коштів за договором поставки товару ні позивачем ні відповідачем у процесі розгляду справи не подано.

Згідно ст. 11 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України), цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Статтею 629 ЦК України визначено, що договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ч. 1 ст. 174 Господарського кодексу України (далі - ГК України), господарський договір є підставою виникнення господарських зобов`язань.

Частиною 1 ст. 179 ГК України визначено, що майново-господарські зобов`язання, які виникають між суб`єктами господарювання або між суб`єктами господарювання і негосподарюючими суб`єктами - юридичними особами на підставі господарських договорів, є господарсько-договірними зобов`язаннями.

Зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку (ч. 1 ст. 509 ЦК України, ч. 1 ст. 173 ГК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 712 Цивільного кодексу України, положення якої кореспондуються з приписами ч. 1 ст. 265 Господарського кодексу України за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов`язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов`язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов`язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін (ч. 2 ст. 712 Цивільного кодексу України).

Відповідно до п. 1 ст. 692 ЦК України покупець зобов`язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару.

Положеннями ст. ст. 525, 526 ЦК України, ст. 193 ГК України встановлено, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно з ч. 1 ст. 530 ЦК України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до ст. 13 ГПК України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

За приписами ч. 1 ст. 74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

За таких обставин, в повній мірі дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку про те, що позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю "Пресс-Кур"єр Україна" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Рівне-Преса" про стягнення 60 183,00 грн. заборгованості за поставлений товар (друковані видання) є обґрунтованими, підтвердженими наявними в матеріалах справи доказами, не спростовані відповідачем, а відтак підлягають задоволенню.

Судовий збір в сумі 1 921,00 грн., згідно положень статті 129 ГПК України, покладається на відповідача.

Керуючись ст.ст. 129, 237-240 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

1. Позов задоволити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Рівне-Преса" (33001, м.Рівне, вул.Ясна, буд.35; Адреса засновника товариства: ОСОБА_1 АДРЕСА_1., код ЄДРПОУ НОМЕР_1) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Пресс-Кур"єр Україна" (04053, м. Київ, провулок Киянівський, 3-7, код ЄДРПОУ 34494387) - 60 183 (шістдесят тисяч сто вісімдесят три) грн. 00 коп. заборгованості за поставлений товар, 1 921 (одну тисячу дев`ятсот двадцять одну) грн. 00 коп. судового збору.

3. Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення Господарського суду Рівненської області може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги до Північно-Західного апеляційного господарського суду в порядку встановленому ст.ст. 254, 256 - 259 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст рішення складено та підписано "17" травня 2019 року.

Суддя Бережнюк В.В.

Дата ухвалення рішення14.05.2019
Оприлюднено20.05.2019
Номер документу81785083
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —918/220/19

Судовий наказ від 23.08.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Бережнюк В.В.

Постанова від 09.08.2019

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Олексюк Г.Є.

Ухвала від 07.08.2019

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Олексюк Г.Є.

Ухвала від 14.06.2019

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Олексюк Г.Є.

Рішення від 14.05.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Бережнюк В.В.

Ухвала від 19.04.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Бережнюк В.В.

Ухвала від 02.04.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Бережнюк В.В.

Ухвала від 29.03.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Бережнюк В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні