Постанова
від 21.03.2019 по справі 808/1335/18
ТРЕТІЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТРЕТІЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

і м е н е м У к р а ї н и

21 березня 2019 року м. Дніпросправа № 808/1335/18

Третій апеляційний адміністративний суд

у складі колегії суддів: головуючого - судді Бишевської Н.А. (доповідач),

суддів: Добродняк І.Ю., Семененка Я.В.,

за участю секретаря судового засідання Кязимової Д.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Дніпро

апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Терра"

на рішення Запорізького окружного адміністративного суду від 28 вересня 2018 року

у справі №808/1335/18

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Терра"

до Новомиколаївської селищної ради Новомиколаївського району Запорізької області

про визнання протиправними та скасування рішень,-

ВСТАНОВИВ:

11 квітня 2018 р. Товариство з обмеженою відповідальністю "Терра" звернулось до суду з адміністративним позовом до Новомиколаївської селищної ради Новомиколаївського району Запорізької області в якому просило, з урахуванням уточненого 22.06.2018 року позову:

- визнати протиправним та скасувати рішення відповідача №15 від 05.10.2017 в частині передачі в оренду земельних ділянок ТОВ Терра в розмірі 2,6633 га по вул.Івана Клевчука (Янишева), 196 смт.Новомиколаївка Новомиколаївського району Запорізької області, для іншого сільськогосподарського призначення, строком на 10 років; в розмірі 0,9963 га по вул.Івана Клевчука (Янишева), 196-в смт.Новомиколаївка Новомиколаївського району Запорізької області, для іншого сільськогосподарського призначення, строком на 10 років; в розмірі 0,1879 га по вул.Івана Клевчука (Янишева), 196-г смт.Новомиколаївка Новомиколаївського району Запорізької області, для іншого сільськогосподарського призначення, строком на 10 років;

- визнати протиправним та скасувати рішення відповідача №16 від 24.11.2017, яким відмовлено ТОВ Терра у наданні дозволів на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок в оренду ТОВ Терра для сільськогосподарського призначення: в розмірі 0,31 га по вул.Івана Клевчука (Янишева), 196-в смт.Новомиколаївка, Новомиколаївського району Запорізької області; в розмірі 0,30 га по вул.Івана Клевчука (Янишева),196 смт.Новомиколаївка, Новомиколаївського району Запорізької області; в розмірі 0,07 га по вул.Івана Клевчука (Янишева), 196-г смт.Новомиколаївка, Новомиколаївського району Запорізької області;

- визнати протиправним та скасувати рішення відповідача №07 від 15.03.2018, яким відмовлено у наданні дозволів на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок в оренду ТОВ Терра для сільськогосподарського призначення : в розмірі 0,31 га по вул.Івана Клевчука (Янишева), 196-в АДРЕСА_1 .Новомиколаївка, Новомиколаївського району Запорізької області, в розмірі 0,30 га по вул.Івана Клевчука (Янишева), 196 смт.Новомиколаївка, Новомиколаївського району Запорізької області; в розмірі 0,07 га по вул.Івана Клевчука (Янишева), 196-г смт.Новомиколаївка, Новомиколаївського району Запорізької області;

- визнати протиправним та скасувати рішення відповідача №11 від 15.06.2018, яким відкладено розгляд питання про надання дозволів на розроблення проектів із землеустрою щодо відведення земельних ділянок сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею: 0,3950 га за адресою: смт.Новомиколаївка, вул. Івана Клевчука (Янишева),буд. 196-в; 0,4418 га за адресою: смт.Новомиколаївка, вул. Івана Клевчука (Янишева),буд. 196; 0,0896 га за адресою смт.Новомиколаївка, вул. Івана Клевчука (Янишева),буд. 196-г.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що при прийнятті оскаржуваних рішень відповідачем порушено норми чинного законодавства, оскільки Закон передбачає вичерпний перелік підстав для відмови у наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки. Позивач щодо кожного рішення, прийнятого відповідачем, та зазначеного в адміністративному позові зазначає відповідні обґрунтування підстав скасування цих рішень, чи з підстав порушення процедури прийняття, чи в зв`язку з відсутністю відповідних документів, які б слугували підставою для прийняття рішення відповідачем і були відсутні на час прийняття цих рішень.

Рішенням Запорізького окружного адміністративного суду від 28 вересня 2018 р. у справі № 808/1335/18 в задоволенні адміністративного позову Товариства з обмеженою відповідальністю "Терра" до Новомиколаївської селищної ради Новомиколаївського району Запорізької області про визнання протиправними та скасування рішень - відмовлено.

Судом першої інстанції встановлено, що позивач вперше 19.03.2015 р. звернувся до Новомиколаївської селищної ради з заявою про передачу в оренду земельних ділянок площею 2,6633 га. з відповідними кадастровими номерами. Зазначені земельні ділянки, розташовані за адресою : АДРЕСА_2 , та використовувались позивачем, оскільки там знаходились господарські споруди позивача. Відповідачем питання про передачу в оренду ділянок, зазначених позивачем в зверненні, відкладено, з посиланням на відсутність детального плану території смт. Новомиколаївка, і з цього приводу прийнято рішення № 07 від 19.03.2015 року.

В подальшому позивач звернувся з заявою про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою на земельні ділянки, В наданні дозволу відмовлено з підстав, що земельні ділянки вже сформовані та внесені до Державного земельного кадастру, ділянкам присвоєно кадастрові номери та встановлені межі. Крім того, позивача сповіщено, що бажані земельні ділянки передано в оренду ТОВ Терра та встановлено новий розмір орендної плати за землю. Позивач в свою чергу заперечував проти такого рішення, оскільки відповідачем погоджено в оренду земельні ділянки більшого розміру ніж просив позивач. Звернувся з заявою про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою для передачі ділянок для ведення товарного с/г виробництва ділянок відповідного розміру. Відповідачем відмовлено у зв`язку з тим, що земельні ділянки знаходяться в межах сформованих земельних ділянок, дані про які внесені до Державного земельного кадастру, присвоєно кадастрові номери земельних ділянок, межі земельних ділянок встановлено. Крім того, позивачу запропоновано розробити землевпорядну документацію щодо поділу вищезазначених земельних ділянок та зміни цільового призначення земель меншої площі, після отримання необхідного дозволу.

Дослідивши встановлені по справі обставини, надавши оцінку прийнятим відповідачем рішенням, суд першої інстанції дійшов висновку, що приймаючи рішення про відкладення передачі в оренду земельних ділянок , відмову у наданні дозволів на розроблення проектів землеустрою щодо відведення бажаних земельних ділянок в оренду, відповідач діяв у відповідності до норм чинного земельного законодавства, оскільки позивач звертався із заявами про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо передачі земельних ділянок, які вже сформовані, в той час як її подальше формування (поділи чи об`єднання) здійснюється не на підставі проекту землеустрою, а за технічною документацією.

Наведене слугувало підставою для прийняття рішення про відмову у задоволенні позовних вимог.

Не погодившись з рішенням суду, Товариством з обмеженою відповідальністю "Терра" подано апеляційну скаргу, згідно якої особа, яка подає апеляційну скаргу просить скасувати рішення Запорізького окружного адміністративного суду від 28 вересня 2018 р. у справі № 808/1335/18, як таке що винесено з порушенням норм матеріального та процесуального права. Вважає, що суд не належним чином встановив та дослідив обставини у справі, що призвело до невірного вирішення спору. Скаржник зазначає, що судом проігноровано доводи позивача щодо відсутності доказів реєстрації права власності на вказані земельні ділянки за відповідачем; передача землі в оренду відбулась без розроблення проекту землеустрою, приймаючи одне з оскаржуваних рішень, відповідач порушив процедуру прийняття, розглядаючи заяву підприємства в закритому режимі.

В судових засіданнях апеляційної інстанції представниками сторін надавались як усні, так і письмові пояснення по суті спірних питань в даній справі, представником заявника апеляційної скарги приводились аргументи щодо підстав скасування кожного із заявлених в адміністративному позові рішень Новомиколаївської селищної ради, з обґрунтуванням та посиланням на земельне законодавство та законодавство про місцеве самоврядування.

Присутні в судових засіданнях представники відповідача наголошували на законності та обґрунтованості, відповідно до заяв позивача рішень, з огляду на що на їх думку суд першої інстанції правомірно відмовив в задоволенні позову, і підстав для скасування рішення суду, не вбачається.

Перевіривши законність та обґрунтованість рішення суду в межах доводів апеляційної скарги, дослідивши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, надавши оцінку правовим позиціям сторін, колегія суддів знаходить наявними підстави для задоволення апеляційної скарги, внаслідок наступного.

Як встановлено судом та підтверджено під час апеляційного перегляду справи, 19.03.2015 року позивач звернувся до відповідача із заявою про передачу в оренду земельних ділянок площею 2,6633 га кадастровий номер НОМЕР_1 : НОМЕР_2 , площею 0,9963 кадастровий номер НОМЕР_1 04:066 НОМЕР_2 , площею 0,1879 кадастровий номер НОМЕР_1 :04:066:0006, з цільовим призначенням для іншого сільськогосподарського призначення, розташованих за адресою: АДРЕСА_3 .Янишева,196 смт.Новомиколаївка Запорізької області, на яких розташовані належні позивачу господарські споруди.

Рішенням Новомиколаївської селищної ради №07 від 19.03.2015 року передачу в оренду земельних ділянок відкладено, у зв`язку з відсутністю детального плану території смт.Новомиколаївка.

27.10.2017 року ТОВ Терра знову звернувся до відповідача із заявою № 85 про надання дозволу на розроблення проектів землеустрою на земельні ділянки з меншою площею, ніж зазначена в заяві від 19.03.2015 року.

24.11.2017 рішенням Новомиколаївської селищної ради №16 відмовлено у наданні дозволів у зв`язку з тим, що земельні ділянки сформовані, внесені дані до Державного земельного кадастру, присвоєно кадастрові номери земельних ділянок, межі встановлено.

Листом від 06.12.2017 № 4455 відповідачем на адресу ТОВ Терра надіслано договори оренди земельних ділянок площею 2,6633 га кадастровий номер 2323655100:04:001:0007, площею 0,9963 га кадастровий номер НОМЕР_1 04:066 НОМЕР_2 , площею 0,1879 га кадастровий номер НОМЕР_1 :04:066:0006, з цільовим призначенням для іншого сільськогосподарського призначення, які розташовані за адресою: АДРЕСА_2 смт.Новомиколаївка Новомиколаївського району Запорізької області, для їх підписання.

Зі змісту зазначених документів у грудні 2017 року позивачу стало відомо про існування рішення №15 від 05.10.2017 про передачу вищезазначених ділянок в оренду.

Відповідно до рішення № 15 від 05.10.2017, відповідачем, серед іншого, передано в оренду земельних ділянок ТОВ Терра в розмірі 2,6633 га по вул.Івана Клевчука (Янишева),196 смт.Новомиколаївка Новомиколаївського району Запорізької області, для іншого сільськогосподарського призначення, строком на 10 років; в розмірі 0,9963 га по вул.Івана Клевчука (Янишева), 196-в смт.Новомиколаївка Новомиколаївського району Запорізької області, для іншого сільськогосподарського призначення, строком на 10 років; в розмірі 01879 га по вул.Івана Клевчука (Янишева),196-г смт.Новомиколаївка Новомиколаївського району Запорізької області, для іншого сільськогосподарського призначення, строком на 10 років.

Не погоджуюсь із вказаним рішенням, позивач своїм листом від 11.12.2017 № 43 повідомив відповідача, що розмір земельних ділянок, які фактично має намір використовувати при здійсненні господарської діяльності ТОВ Терра і на яких знаходяться об`єкти нерухомості, менший ніж той розмір, який раніше внесено до державного земельного кадастру (не за заявою позивача), саме тому позивач звертався із заявою від 27.10.2017 про надання дозволу на розроблення проектів землеустрою на земельні ділянки з меншою площею, ніж зазначена в заяві від 19.03.2015. Крім того позивачем повідомлено про намір використовувати земельні ділянки, на яких розташоване належне йому нерухоме майно для ведення товарного сільськогосподарського виробництва і площа, яку фактично використовує ТОВ Терра та зацікавлене взяти в оренду - є меншою, ніж та, яка зазначена в направлених договорах.

Також, листом від 11.12.2017 № 42 позивач звернувся до відповідача із проханням надати дозвіл на розроблення проектів із землеустрою щодо передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею: 0,31 га за адресою: смт. Новомиколаївка, вул. Янишева,буд. 196-в га для розташування нежитлової будівлі комбікормового заводу №2; 0,30 га за адресою: смт. Новомиколаївка, вул. Янишева,буд. 196 для розташування нежитлової будівлі комбікормового заводу №1; 0,07 га за адресою смт. Новомиколаївка, вул. Янишева,буд. 196-г для розташування нежитлової будівлі автогаражу в оренду строком на 10 років, за рахунок земель комунальної власності, в зв`язку з тим, що ТОВ Терра має намір використовувати земельні ділянки, на яких розташоване належне нам нерухоме майно для ведення товарного сільськогосподарського виробництва і площа, яку фактично використовує ТОВ Терра є меншою, ніж зазначена в рішенні селищної ради від 05.10.2017 року №15.

Рішенням №07 від 15.03.2018 року ТОВ Терра відмовлено у наданні дозволів на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок в оренду сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва в розмірі 0,31 га по вул.Івана Клевчука АДРЕСА_4 Янишева АДРЕСА_2 ; 0,30 га по АДРЕСА_3 .Івана Клевчука (Янишева), 196 смт.Новомиколаївка, Новомиколаївського району Запорізької області; 0,07 га по вул.Івана Клевчука (Янишева),196-г смт.Новомиколаївка, Новомиколаївського району Запорізької області, у зв`язку із тим, що земельні ділянки знаходяться в межах сформованих земельних ділянок, дані про які внесено до Державного земельного кадастру, присвоєно кадастрові номери земельних ділянок, межі земельних ділянок встановлено: в розмірі 2,6633 га по АДРЕСА_5 ,буд. 196 смт.Новомиколаївка Новомиколаївського району Запорізької області, для іншого сільськогосподарського призначення (01.13) кадастровий номер НОМЕР_1 : НОМЕР_2 ; в розмірі 0,9963 га по вул. Івана Клевчука (Янишева),буд. 196-в смт.Новомиколаївка Новомиколаївського району Запорізької області, для іншого сільськогосподарського призначення (01.13) кадастровий номер НОМЕР_1 в розмірі 0,1879 га по вул. Івана Клевчука (Янишева),буд. 196-г смт.Новомиколаївка Новомиколаївського району Запорізької області, для іншого сільськогосподарського призначення (01.13) кадастровий номер НОМЕР_1 : НОМЕР_3

Крім того, зазначеним рішенням позивачу рекомендовано розробити землевпорядну документацію із землеустрою щодо поділу вищезазначених сформованих земельних ділянок та зміни цільового призначення земель меншої площі, після отримання необхідного дозволу від органу місцевого самоврядування.

04.04.2018 позивач звернувся до відповідача із заявою (№ 22), в якій вкотре просив надати дозвіл на розроблення проектів із землеустрою щодо відведення спірних земельних ділянок сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Рішенням №11 від 15.06.2018, відповідачем відкладено розгляд питання про надання дозволів на розроблення проектів із землеустрою щодо відведення земельних ділянок сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Не погодившись з прийнятими відповідачем рішеннями товариство звернулось до суду.

Відмовляючи в задоволенні позовних вимог, суд виходив з того, що відповідач приймаючи спірні рішення діяв в порядку та у спосіб , передбачені законом.

Дослідивши обставини по справі, колегія суддів не може погодитись з обґрунтуванням висновків суду першої інстанції з наступних підстав.

Так, щодо рішення №15 від 05.10.2017 року, яким передано в оренду ТОВ Терра земельні ділянки, колегія суддів вважає зазначити наступне.

Правовідносини у сфері забезпечення права на землю громадян, юридичних осіб, територіальних громад та держави, раціонального використання та охорони земель вирішуються Земельним кодексом України.

Порядок надання земельних ділянок державної або комунальної власності у користування визначений ст.123 ЗК України, зокрема частиною другою передбачено, що особа, зацікавлена в одержанні у користування земельної ділянки із земель державної або комунальної власності за проектом землеустрою щодо її відведення, звертається з клопотанням про надання дозволу на його розробку до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, які відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу, передають у власність або користування такі земельні ділянки. У клопотанні зазначаються орієнтовний розмір земельної ділянки та її цільове призначення. До клопотання додаються графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування та розмір земельної ділянки, письмова згода землекористувача, засвідчена нотаріально (у разі вилучення земельної ділянки). Верховній Раді Автономної Республіки Крим, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, органам виконавчої влади або органам місцевого самоврядування, які передають земельні ділянки державної чи комунальної власності у користування відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу, забороняється вимагати додаткові матеріали та документи, не передбачені цією статтею.

Відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування в межах їх повноважень у місячний строк розглядає клопотання і дає дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надає мотивовану відмову у його наданні. Підставою відмови у наданні такого дозволу може бути лише невідповідність місця розташування земельної ділянки вимогам законів, прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, а також генеральних планів населених пунктів, іншої містобудівної документації, схем землеустрою і техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць, проектів землеустрою щодо впорядкування території населених пунктів, затверджених у встановленому законом порядку, як передбачено абз.1 ч.3 ст.123 ЗК України.

Відповідно до ч.4 ст.123 ЗК України проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки погоджується в порядку, встановленому ст.186-1 цього Кодексу.

Згідно із ч.1 ст.186-1 ЗК України проект землеустрою щодо відведення земельних ділянок усіх категорій та форм власності (крім земельних ділянок зони відчуження та зони безумовного (обов`язкового) відселення території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи) підлягає обов`язковому погодженню з територіальним органом центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин.

Відповідно до ч.4 ст.186-1 ЗК України розробник подає на погодження до органу, визначеного в частині першій цієї статті, за місцем розташування земельної ділянки оригінал проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, а до органів, зазначених у частинах другій і третій цієї статті, - завірені ним копії проекту, а щодо земельної ділянки зони відчуження або зони безумовного (обов`язкового) відселення території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, розробник подає оригінал проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки на погодження до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, а до органів, зазначених у частині третій цієї статті, - завірені ним копії проекту.

Органи, зазначені в частинах 1-3 цієї статті, зобов`язані протягом десяти робочих днів з дня одержання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або копії такого проекту безоплатно надати або надіслати рекомендованим листом з повідомленням розробнику свої висновки про його погодження або про відмову в такому погодженні з обов`язковим посиланням на закони та прийняті відповідно до них нормативно-правові акти, що регулюють відносини у відповідній сфері (ч.5 ст.186-1 ЗК України).

Згідно з ч.9 ст.118 Земельного кодексу України відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу, у двотижневий строк з дня отримання погодженого проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки (а в разі необхідності здійснення обов`язкової державної експертизи землевпорядної документації згідно із законом - після отримання позитивного висновку такої експертизи) приймає рішення про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надання її у власність.

В подальшому здійснюється укладання та реєстрація договору оренди, у визначеному законом порядку.

Протиріч наведеному, відповідачем прийнято рішення про передачу в оренду ТОВ Терра земельних ділянок без винесення рішення про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою, без належної документації та відповідного узгодження землевпорядної документації.

Колегія суддів не розглядає можливість надану приписами ч.1 ст. 123 Земельного кодексу України надання у користування земельної ділянки без складення документації із землеустрою, оскільки відповідачем не надано доказів реєстрації права власності на земельні ділянки з кадастровими номерами НОМЕР_1 04 НОМЕР_2 : НОМЕР_2 , НОМЕР_1 , НОМЕР_3 у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

За таких обставин, колегія суддів доходить висновку, що рішення № 15 від 05.10.2017 року в частині передачі земельних ділянок ТОВ Терра в розмірі 2,6633 га по вул.Івана Клевчука (Янишева),196 смт.Новомиколаївка Новомиколаївського району Запорізької області, для іншого сільськогосподарського призначення, строком на 10 років; в розмірі 0,9963 га по вул.Івана Клевчука (Янишева), 196-в смт.Новомиколаївка Новомиколаївського району Запорізької області, для іншого сільськогосподарського призначення, строком на 10 років; в розмірі 01879 га по вул.Івана Клевчука (Янишева),196-г смт.Новомиколаївка Новомиколаївського району Запорізької області, для іншого сільськогосподарського призначення, строком на 10 років є таким , що винесено не в порядку та у спосіб передбачені законом, а тому підлягає скасуванню.

Щодо рішень №16 від 24.11.2017 року та №07 від 15.03.2018 року, якими ТОВ Терра відмовлено у наданні дозволів на розроблення проектів землеустрою для відведення земельних ділянок в оренду.

Рішення №16 мотивовано тим, що земельні ділянки сформовані, внесені дані до Державного земельного кадастру, присвоєно кадастрові номери земельних ділянок, межі встановлено.

Рішенням №07 відмовлено у наданні дозволів на розроблення проекту землеустрою у зв`язку із тим, що земельні ділянки знаходяться в межах сформованих земельних ділянок, дані про які внесено до Державного земельного кадастру, присвоєно кадастрові номери земельних ділянок, межі земельних ділянок встановлено.

Надаючи оцінку даним рішенням, колегія суддів вважає за необхідне зазначити наступне. Згідно із ч.7 ст.118 Земельного кодексу України відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу розглядає клопотання у місячний строк і дає дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надає мотивовану відмову у його наданні. Підставою відмови у наданні такого дозволу може бути лише невідповідність місця розташування об`єкта вимогам законів, прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, генеральних планів населених пунктів та іншої містобудівної документації, схем землеустрою і техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць, проектів землеустрою щодо впорядкування територій населених пунктів, затверджених у встановленому законом порядку.

З огляду на вказані норми права відповідач мав право відмовити позивачу у наданні дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок в оренду виключно з підстав викладених ч.7 ст.118 Земельного кодексу України.

Як вбачається зі спірних рішень, в них відсутня інформація про наявність підстав для відмови у наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою, які визначено ч.7 ст.118 ЗК України.

Таким чином, відмова відповідача у наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою не ґрунтується на положеннях Земельного кодексу України, а отже є протиправною.

Щодо обґрунтованості рішення Новомиколаївської селищної ради від 11 від 15.06.2018 року, яким відкладено розгляд питання про надання дозволів на розроблення проектів земелеустрою щодо відведення земельних ділянок, колегія суддів вважає за необхідне зазначити, що приписами ч.3 ст. 123 Земельного кодексу України передбачено, що відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування в межах їх повноважень у місячний строк розглядає клопотання і дає дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надає мотивовану відмову у його наданні. Чинним законодавством не передбачено інших рішень, що можуть прийматись суб`єктом владних повноважень під час розгляду даного питання. Оскільки відповідач, як вповноважений орган державної влади, у своїй діяльності повинен керуватись лише приписами чинного законодавства, колегія суддів доходить висновку, що дане рішення прийнято безпідставно та не у спосіб передбачений законом, а отже підлягає скасуванню

З огляду на викладене, колегія суддів доходить висновку, що судом першої інстанції не надано вірну оцінку встановленим по справі обставинам, що призвело до невірного вирішення заявленого спору по суті, що у відповідності до приписів ст. 317 КАС України є підставою для скасування оскаржуваного судового рішення та прийняття нового про задоволення позовних вимог.

Керуючись статтями 241-245, 250, 315, 316, 321, 322, 327, 329 КАС України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Терра" на рішення Запорізького окружного адміністративного суду від 28 вересня 2018 р. у справі № 808/1335/18 - задовольнити.

Рішення Запорізького окружного адміністративного суду від 28 вересня 2018 р. у справі № 808/1335/18 - скасувати та прийняти нову постанову про задоволення позовних вимог товариства з обмеженою відповідальністю Терра .

Визнати протиправним та скасувати рішення відповідача №15 від 05.10.2017 в частині передачі в оренду земельних ділянок ТОВ Терра в розмірі 2,6633 га по вул.Івана Клевчука (Янишева), 196 смт.Новомиколаївка Новомиколаївського району Запорізької області, для іншого сільськогосподарського призначення, строком на 10 років; в розмірі 0,9963 га по вул.Івана Клевчука (Янишева), 196-в смт.Новомиколаївка Новомиколаївського району Запорізької області, для іншого сільськогосподарського призначення, строком на 10 років; в розмірі 0,1879 га по вул.Івана Клевчука (Янишева), 196-г смт.Новомиколаївка Новомиколаївського району Запорізької області, для іншого сільськогосподарського призначення, строком на 10 років.

Визнати протиправним та скасувати рішення відповідача №16 від 24.11.2017, яким відмовлено ТОВ Терра у наданні дозволів на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок в оренду ТОВ Терра для сільськогосподарського призначення: в розмірі 0,31 га по вул.Івана Клевчука (Янишева), 196-в смт.Новомиколаївка, Новомиколаївського району Запорізької області; в розмірі 0,30 га по вул.Івана Клевчука АДРЕСА_4 Янишева) АДРЕСА_6 196 смт.Новомиколаївка, Новомиколаївського району Запорізької області; в розмірі 0,07 га по вул.Івана Клевчука (Янишева), 196-г смт.Новомиколаївка, Новомиколаївського району Запорізької області.

Визнати протиправним та скасувати рішення відповідача №07 від 15.03.2018, яким відмовлено у наданні дозволів на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок в оренду ТОВ Терра для сільськогосподарського призначення: в розмірі 0,31 га по вул.Івана Клевчука (Янишева), 196-в смт.Новомиколаївка, Новомиколаївського району Запорізької області, в розмірі 0,30 га по вул.Івана Клевчука (Янишева), 196 смт.Новомиколаївка, Новомиколаївського району Запорізької області; в розмірі 0,07 га по вул.Івана Клевчука (Янишева), 196-г смт.Новомиколаївка, Новомиколаївського району Запорізької області;

Визнати протиправним та скасувати рішення відповідача №11 від 15.06.2018, яким відкладено розгляд питання про надання дозволів на розроблення проектів із землеустрою щодо відведення земельних ділянок сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею: 0,3950 га за адресою: смт.Новомиколаївка, вул. Івана Клевчука (Янишева),буд. 196-в; 0,4418 га за адресою: смт.Новомиколаївка, вул. Івана Клевчука (Янишева АДРЕСА_7 ,буд. 196; 0,0896 га за адресою смт.Новомиколаївка, вул. Івана Клевчука (Янишева),буд. 196-г.

Стягнути на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Терра за рахунок бюджетних асигнувань Новомиколаївської селищної ради Новомиколаївського району Запорізької області судові витрати у розмірі 15 858 (п`ятнадцять тисяч вісімсот п`ятдесят вісім) грн.00 коп. понесені у зв`язку зі сплатою судового збору.

Постанова набирає законної сили з дати прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку в порядку та строки передбачені ст.329 КАС України.

Головуючий - суддя Н.А. Бишевська

суддя І.Ю. Добродняк

суддя Я.В. Семененко

СудТретій апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення21.03.2019
Оприлюднено19.05.2019
Номер документу81794807
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —808/1335/18

Постанова від 21.03.2019

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Бишевська Н.А.

Постанова від 21.03.2019

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Бишевська Н.А.

Ухвала від 09.11.2018

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Бишевська Н.А.

Ухвала від 09.11.2018

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Бишевська Н.А.

Рішення від 28.09.2018

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Калашник Юлія Вікторівна

Ухвала від 02.08.2018

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Калашник Юлія Вікторівна

Ухвала від 13.07.2018

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Калашник Юлія Вікторівна

Ухвала від 26.06.2018

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Калашник Юлія Вікторівна

Ухвала від 25.05.2018

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Калашник Юлія Вікторівна

Ухвала від 14.05.2018

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Калашник Юлія Вікторівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні