Рішення
від 15.05.2019 по справі 300/299/19
ВОЛОВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Справа №300/299/19

15.05.2019 смт. Воловець

Воловецький районний суд Закарпатської області у складі судді Софілканич О. А., з участю секретаря судового засідання Балецького С.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі судових засідань цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Воловецької селищної ради Воловецького району Закарпатської області про визнання права власності в порядку спадкування за правом представлення,-

В С Т А Н О В И В:

05.04.2019 року ОСОБА_1 звернувся в суд з вищезазначеним позовом.

Позов мотивував тим, що його тітка ОСОБА_2 26.05.1998 року склала заповіт, яким все своє майно, де б воно не було і з чого б не складалося, в тому числі житловий будинок за АДРЕСА_1 земельну ділянку заповіла його синові- ОСОБА_3 . ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 померла. Син позивача ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_2 також помер, не оформивши за життя право власності на спадкове майно. Позивач вважає, що має право на спадкування за правом представлення сина, тому просить суд визнати за ним право власності на житловий будинок АДРЕСА_1 у порядку спадкування за правом представлення після смерті ОСОБА_2 .

Позивач ОСОБА_1 у судове засідання не з`явився, надав суду заяву про розгляд справи без його участі, позов підтримує.

Представник відповідача надав заяву про слухання справи за його відсутності, позов визнає.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов наступного висновку.

Відповідно до вимог ст.4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутись до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Згідно статті 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу і способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути, окрім іншого - визнання права.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 21.09.1990 року виготовила будівельний паспорт на забудову земельної ділянки по АДРЕСА_1 , попередньо отримавши рішення виконавчого комітету Воловецької селищної ради народних депутатів Закарпатської області від 07.09.1990 року "Про узаконення літньої кухні та ванни", збудованої 1967 року (а.с.11-12).

З довідки начальника ДВПТІ по Воловецькому району Мельника М.І . №11 від 27.02.2019 року вбачається, що у Воловецькому ДВПТІ до 01.01.2013 року за адресою: АДРЕСА_1 ) Мукачівським МБТІ зареєстровано 2 листопада 1979 року Свідоцтво про право власності на домоволодіння за ОСОБА_2 та записано в книзі №3, стор.61 за №331 (а.с.4).

26.05.1998 року ОСОБА_2 зробила особисте розпорядження - заповіт, згідно якого все своє майно, в тому числі житловий будинок та земельну ділянку заповіла ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 народження (а.с.14).

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 померла (а.с.18).

Згідно з п.4 Прикінцевих та перехідних положень ЦК України в редакції 2003 року, зазначений Кодекс застосовується до цивільних відносин, що виникли після набрання ним чинності, тобто з 1 січня 2004 року. Таким чином, правовідносини щодо спадщини, яка відкрилась внаслідок смерті ОСОБА_2 регулюються чинним на той час Цивільним кодексом Української РСР, який діяв на момент їх виникнення.

Відповідно до вимог ст.9 ЦК Української РСР в редакції 1963 року правоздатність громадянина виникає в момент народження і припиняється з смертю.

Статтею 534 ЦК Української РСР встановлено, що кожний громадянин може залишити за заповітом усе своє майно або частину його (не виключаючи предметів звичайної домашньої обстановки і вжитку) одній або кільком особам як тим, що входять, так і тим, що не входять до кола спадкоємців за законом, а також державі або окремим державним, кооперативним та іншим громадським організаціям.

Заповідач може у заповіті позбавити права спадкоємства одного, кількох або всіх спадкоємців за законом.

Згідно ч.1 ст. 549 ЦК Української РСР спадкоємець прийняв спадщину, якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном.

Відповідно до довідки виконкому Воловецької селищної ради №594 від 12.11.2018 року останнє місце реєстрації ОСОБА_3 , 1978 року народження на час його смерті було за адресою: АДРЕСА_1 (а.с.16).

ІНФОРМАЦІЯ_2 року ОСОБА_3 помер (а.с.15), не оформивши належним чином спадщину за заповітом, яка відкрилпсь після смерті ОСОБА_2

Статтею 1217 Цивільного кодексу України передбачено, що спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинились внаслідок його смерті (ст. 1218 ЦК України).

У першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки- ст.1261 ЦК України.

Згідно зі ст.1266 Цивільного кодексу України внуки, правнуки спадкодавця спадкують ту частку спадщини, яка належала б за законом їхнім матері, батькові, бабі, дідові, якби вони були живими на час відкриття спадщини.

Прабаба, прадід спадкують ту частку спадщини, яка б належала за законом їхнім дітям (бабі, дідові спадкодавця), якби вони були живими на час відкриття спадщини.

Племінники спадкодавця спадкують ту частку спадщини, яка належала б за законом їхнім матері, батькові (сестрі, братові спадкодавця), якби вони були живими на час відкриття спадщини.

Двоюрідні брати та сестри спадкодавця спадкують ту частку спадщини, яка належала б за законом їхнім матері, батькові (тітці, дядькові спадкодавця), якби вони були живими на час відкриття спадщини.

Якщо спадкування за правом представлення здійснюється кількома особами, частка їхнього померлого родича ділиться між ними порівну.

При спадкуванні по прямій низхідній лінії право представлення діє без обмеження ступеня споріднення.

По своїй суті спадкування за правом представлення - це специфічний порядок набуття права на спадкування за законом, який не є окремою підставою або видом спадкування і за яким суб`єктами спадкування стають певні спадкоємці за законом.

Позивач є батьком ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 від 06.10.1978 року (а.с.19), тому згідно ст.1266 Цивільного кодексу України має право на спадкування за законом за правом представлення свого сина.

22.02.2019 року державним нотаріусом Воловецької державної нотаріальної контори було винесено постанову про відмову ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину через відсутність правовстановлюючих документів на будинок (а.с.13).

Право власності спадкоємця на спадкове майно підлягає захисту в судовому порядку шляхом його визнання у разі, якщо таке право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності -ст. 392 ЦК України.

Таким чином, оцінивши докази в їх сукупності, суд прийшов до висновку, що позов є обгрунтованим, підтвердженим належними та допустимими доказами, тому підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст. 263-265, 268, 273, 354 Цивільного процесуального кодексу України, суд,-

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 до Воловецької селищної ради Воловецького району Закарпатської області про визнання права власності в порядку спадкування за правом представлення- задоволити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на житловий будинок АДРЕСА_1 у порядку спадкування за правом представлення після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з часу його проголошення через Воловецький районний суд Закарпатської області або безпосередньо до Закарпатського апеляційного суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне найменування сторін:

позивач: ОСОБА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_2 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 ;

відповідач : Воловецька селищна рада Воловецького району Закарпатської області, код 04350240, місцезнаходження: смт.Волвоець, вул.Пушкіна, 7 Воловецького району Закарпатської області.

Повне рішення складено 20.05.2019 року.

Суддя: Софілканич О. А.

Дата ухвалення рішення15.05.2019
Оприлюднено21.05.2019
Номер документу81821857
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —300/299/19

Ухвала від 09.10.2020

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Остап'юк С.В.

Рішення від 15.05.2019

Цивільне

Воловецький районний суд Закарпатської області

Софілканич О. А.

Рішення від 15.05.2019

Цивільне

Воловецький районний суд Закарпатської області

Софілканич О. А.

Рішення від 17.04.2019

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Остап'юк С.В.

Ухвала від 17.04.2019

Цивільне

Воловецький районний суд Закарпатської області

Софілканич О. А.

Ухвала від 08.04.2019

Цивільне

Воловецький районний суд Закарпатської області

Софілканич О. А.

Ухвала від 14.02.2019

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Остап'юк С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні