Ухвала
від 20.05.2019 по справі 914/1510/18
ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

79010, м.Львів, вул.Личаківська,81


УХВАЛА

"20" травня 2019 р. Справа № 914/1510/18

Головуючий (суддя-доповідач) Західного апеляційного господарського суду - Якімець Г.Г.

розглянувши матеріали апеляційної скарги Комунального некомерційного підприємства Львівської обласної ради Львівський обласний шкірно-венерологічний диспансер, б/н від 14 травня 2019 року

на рішення Господарського суду Львівської області від 17 квітня 2019 року (підписане 22.04.2019 року), суддя Манюк П.Т.

у справі № 914/1510/18

за позовом Львівського міського центру зайнятості, м. Львів

до відповідача Комунального некомерційного підприємства Львівської обласної ради Львівський обласний шкірно-венерологічний диспансер, м. Львів

про стягнення 19 461,03 грн.

В С Т А Н О В И В :

15 травня 2019 року до Західного апеляційного господарського суду надійшла апеляційна скарга Комунального некомерційного підприємства Львівської обласної ради Львівський обласний шкірно-венерологічний диспансер на рішення Господарського суду Львівської області від 17 квітня 2019 року у справі № 914/1510/18.

Відповідно до ч.1 ст.256 ГПК України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів, а на ухвалу суду - протягом десяти днів з дня його (її) проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Проаналізувавши матеріали апеляційної скарги, судом встановлено, що апелянтом пропущено 20-тиденний термін на апеляційне оскарження рішення місцевого господарського суду, оскільки, рішення Господарського суду Львівської області у справі №914/1510/18 прийнято судом 17 квітня 2019 року, повний текст рішення складено та підписано 22 квітня 2019 року, а апеляційну скаргу, як вбачається з поштового конверту надіслано до Західного апеляційного господарського суду - 14 травня 2019 року, в той час як останнім днем на подання апеляційної скарги було 13 травня 2019 року (оскільки 12 травня 2019 року - був вихідним днем).

З огляду на наведене, апелянтом пропущено встановлений законом термін на апеляційне оскарження рішення місцевого господарського суду, при цьому, відповідного клопотання про поновлення пропущеного строку на подання апеляційної скарги з обґрунтуванням причин його пропуску скаржником суду не надано.

Слід зазначити, що згідно з ч.ч.2,3 ст.256 ГПК України учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: 1) рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду; 2) ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом десяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 261 цього Кодексу.

Відповідно до ч.ч.1,2 ст.258 ГПК України апеляційна скарга подається у письмовій формі. В апеляційній скарзі мають бути зазначені:

1) найменування суду, до якого подається скарга;

2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) особи, яка подає апеляційну скаргу, її місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серія паспорта для фізичних осіб - громадян України, номери засобів зв`язку та електронної пошти, офіційна електронна адреса, за наявності;

3) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб);

4) рішення або ухвала, що оскаржується;

5) у чому полягає незаконність і (або) необґрунтованість рішення або ухвали (неповнота встановлення обставин, які мають значення для справи, та (або) неправильність установлення обставин, які мають значення для справи, внаслідок необґрунтованої відмови у прийнятті доказів, неправильного їх дослідження чи оцінки, неподання доказів з поважних причин та (або) неправильне визначення відповідно до встановлених судом обставин правовідносин тощо);

6) нові обставини, що підлягають встановленню, докази, які підлягають дослідженню чи оцінці, обґрунтування поважності причин неподання доказів до суду першої інстанції, заперечення проти доказів, використаних судом першої інстанції;

7) клопотання особи, яка подала скаргу;

8) дата отримання копії судового рішення суду першої інстанції, що оскаржується ;

9) перелік документів та інших матеріалів, що додаються.

Слід зазначити, що апелянтом не виконано вимог ч.2 ст.258 ГПК України та не вказано в апеляційній скарзі зазначених вище даних, зокрема, передбачених у пунктах 5 та 8.

Крім того, відповідно до ч.ч.3, 4 ст.258 ГПК України до апеляційної скарги додаються:

1) довіреність або інший документ, що посвідчує повноваження представника, якщо скарга подана представником і в справі немає підтвердження його повноважень;

2) докази сплати судового збору;

3) докази надсилання копії скарги іншій стороні у справі;

4) докази, що підтверджують дату отримання копії оскаржуваного судового рішення суду першої інстанції, за наявності.

Якщо апеляційна скарга подається особою, звільненою від сплати судового збору відповідно до закону, у ній зазначаються підстави звільнення від сплати судового збору.

Судом встановлено, що скаржник до апеляційної скарги не долучив жодних доказів, в тому числі і доказів сплати судового збору, доказів надсилання копії скарги іншій стороні у справі, а також доказів, що підтверджують дату отримання копії оскаржуваного судового рішення суду першої інстанції, за наявності таких.

Відповідно до ч.1 ст.4 ЗУ Про судовий збір судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Ставка судового збору за подання до господарського суду апеляційної скарги на рішення суду становить 150 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви (пп.4 п.2 ч.2 ст.4 ЗУ Про судовий збір ).

Відтак, за подання апеляційної скарги на рішення Господарського суду Львівської області від 17 квітня 2019 року у справі № 914/1510/18 апелянт повинен сплатити судовий збір в розмірі 2 643 грн. (150% від 1 762 грн.).

Поряд з тим, статтею 259 ГПК України передбачено, що особа, яка подає апеляційну скаргу, надсилає іншим учасникам справи копію цієї скарги і доданих до неї документів, які у них відсутні, листом з описом вкладення.

Частиною 2 ст.260 ГПК України встановлено, що до апеляційної скарги, яка оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 258 цього Кодексу, застосовуються положення статті 174 цього Кодексу.

У відповідності до ч.1 ст.174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Згідно з ч.2 ст.174 ГПК України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Враховуючи наведене вище, суд дійшов висновку про залишення апеляційної скарги Комунального некомерційного підприємства Львівської обласної ради Львівський обласний шкірно-венерологічний диспансер без руху та роз`яснення апелянту, що протягом 10 днів з дня вручення цієї ухвали, останній має право усунути недоліки апеляційної скарги та подати суду: доповнення до апеляційної скарги відповідно до вимог ч.2 ст.258 ГПК України; заяву про поновлення пропущеного процесуального строку на апеляційне оскарження рішення суду першої інстанції із зазначенням причин його пропуску та поданням відповідних доказів; докази сплати судового збору за подання апеляційної скарги в розмірі 2 643 грн.; докази надіслання копії апеляційної скарги та доданих до неї документів позивачу (Львівському міському центру зайнятості), у відповідності до вимог ст.259 ГПК України.

Слід зазначити, що у випадку не усунення недоліків апеляційної скарги у строк, встановлений судом, скарга вважається неподаною і повертається скаржнику в порядку ч.4 ст.174 ГПК України. У випадку не усунення недоліків апеляційної скарги в частині подання заяви про поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, суд відмовляє у відкритті апеляційного провадження на підставі п.4 ч.1 ст.261 ГПК України.

Враховуючи наведене вище, керуючись ст.ст.174, 234, 256, 258, 259, 260 ГПК України, Західний апеляційний господарський суд, -

У Х В А Л И В :

1.Апеляційну скаргу Комунального некомерційного підприємства Львівської обласної ради Львівський обласний шкірно-венерологічний диспансер на рішення Господарського суду Львівської області від 17 квітня 2019 року у справі №914/1510/18 залишити без руху .

2.Роз`яснити апелянту, що протягом 10-ти днів з дня вручення цієї ухвали він має право усунути недоліки апеляційної скарги та подати суду:

- доповнення до апеляційної скарги відповідно до вимог ч.2 ст.258 ГПК України (із зазначенням у чому полягає незаконність і (або) необґрунтованість оскаржуваного рішення та вказати дату отримання копії судового рішення суду першої інстанції, що оскаржується);

- заяву про поновлення пропущеного процесуального строку на апеляційне оскарження рішення суду першої інстанції із зазначенням причин його пропуску та поданням відповідних доказів;

- докази сплати судового збору за подання апеляційної скарги в розмірі 2 643 грн.;

- докази надіслання копії апеляційної скарги та доданих до неї документів позивачу (Львівському міському центру зайнятості), у відповідності до вимог ст.259 ГПК України.

3.Копію ухвали суду надіслати скаржнику рекомендованим листом з повідомленням про вручення поштового відправлення.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню .

Головуючий (суддя-доповідач) Якімець Г.Г.

СудЗахідний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення20.05.2019
Оприлюднено22.05.2019
Номер документу81842076
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —914/1510/18

Ухвала від 07.06.2019

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Якімець Ганна Григорівна

Ухвала від 20.05.2019

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Якімець Ганна Григорівна

Рішення від 17.04.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

Ухвала від 08.04.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

Ухвала від 25.03.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

Ухвала від 12.03.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

Ухвала від 01.10.2018

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

Ухвала від 17.08.2018

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні