Ухвала
від 20.05.2019 по справі 914/921/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

20.05.2019 р. Справа№ 914/921/19

Господарський суд Львівської області в складі:

судді Запотічняк О.Д.

розглянувши матеріали позовної заяви: Керівника Самбірської місцевої прокуратури Львівської області в інтересах держави в особі Новокалинівської міської ради та Західного офісу Держаудитслужби, м.Самбір,

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю Науково-виробничої компанії Укртранском , м.Київ,

про стягнення 45 400,00грн.

встановив:

Керівник Самбірської місцевої прокуратури Львівської області звернувся до Господарського суду Львівської област в інтересах держави в особі Новокалинівської міської ради та Західного офісу Держаудитслужби з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю Науково-виробничої компанії Укртранском про стягнення 45 400,00грн.

Обґрунтовуючи позовні вимоги прокурор посилається на те, що відповідач несвоєчасно виконав умов договору №1/24-09 від 24.09.2018р. укладеного з Новокалинівською міською радою, а саме поставив обумовлений договором товар із протермінуванням, тому повинен сплатити обумовлений договором штраф в сумі 45 400,00грн.

Відповідно до ч.1 ст.27 ГПК України позов пред`являється до господарського суду за місцезнаходженням чи місцем проживання відповідача, якщо інше не встановлено цим Кодексом.

Згідно з ч.2 ст.27 ГПК України для цілей визначення підсудності відповідно до цього Кодексу місцезнаходження юридичної особи та фізичної особи - підприємця визначається згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

У відповідності із п.10 ч.2 ст.9 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» місцезнаходження юридичної особи визначається на підставі відомостей, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Відповідно до отриманого судом, згідно ст.11 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб та громадських формувань» , витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, місцезнаходженням відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю Науково-виробнича компанія Укртранском (ідентифікаційний код 31241428), є: 69100,Харківська область,місто Харків, Проспект Науки,77).

В той же час прокурор посилаючись на п.5 ст. 29 ГПК України, вважає, що даний спір підлягає розгляду у Господарському суді Львівської області, оскільки у повідомленні про намір укласти договір, місцем поставки визначено Новокалинівський НВК, який знаходиться за адресою: місто Новий Калинів, пл. Авіації,25.

З цього приводу суд зазначає, що відповідно до ч.5 ст. 29 ГПК України, позови у спорах, що виникають з договорів, в яких визначено місце виконання або виконувати які через їх особливість можна тільки в певному місці, можуть пред`являтися також за місцем виконання цих договорів.

Отже, правила цієї статті застосовуються до зобов`язань, виконання яких з урахуванням їх особливостей можливе лише у певному місці. У разі якщо така особливість не визначена і не вбачається зі специфіки спірних відносин, то підсудність справи визначається за загальними правилами підсудності.

При цьому, за загальним правилом, місце виконання зобов`язання є договірною умовою та узгоджується сторонами у договорі, та у даному випадку сторони можуть передбачити будь-яке місце виконання, яке буде зручне для сторін. Місце виконання договору, у випадку його визначення сторонами у договорі, є однією з умов договору, що зумовлює обов`язок виконання договору саме у погодженому сторонами місці.

Як встановлено судом, укладений між ТзОВ Науково-виробнича компанія Укртранском та Новокалинівською міською радою договір №1/24-09 від 24.09.2018р., а також видаткові накладні до цього договору, не містять положень щодо місця виконання цього договору.

В п.7 повідомлення про намір укласти договір, на яке посилається прокурор, зазначено: місце поставки товарів, виконання робіт чи надання послуг - за адресою визначеною замовником . З аналізу даного положення вбачається, що поставка товару мала б здійснюватись за адресою визначеною замовником, однак така адреса не визначена. Окрім того, суд звертає увагу на те, що повідомлення про намір укласти договір не є частиною укладеного між сторонами договору, та не може визначати для сторін додаткові зобов`язання чи умови, які не визначені договором.

Із спицифіки спірних відносин, які виникли між позивачем та відповідачем не вбачається, що передача товару та його оплата могла відбуватись виключно у місті Новий Калинів чи Львівській області.

З огляду на викладене суд дійшов висновку, що підсудність даної справи слід визначати за загальними правилами територіальної підсудності

Відповідно до п.1 ч.1 ст.31 Господарського процесуального кодексу України, суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Враховуючи вищезазначене, те, що предметом спору є стягнення заборгованості за товар поставлений згідно усних домовленостей на підставі видаткових накладних, та те, що зобов`язання з поставки товару позивачем та його оплати відповідачем не є такими, що можуть виконуватись лише в певному місці, а також враховуючи те, що місцезнаходженням юридичної особи відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю Науково-виробнича компанія Укртранском згідно до Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань є: 69100,Харківська область,місто Харків, Проспект Науки,77, то справа підлягає передачі за підсудністю до Господарського суду Харківської області.

Виходячи із викладеного та керуючись ст. ст. 27 , 29 , 31 , 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Справу №914/921/19 за позовом Керівника Самбірської місцевої прокуратури Львівської області в інтересах держави в особі Новокалинівської міської ради та Західного офісу Держаудитслужби до Товариства з обмеженою відповідальністю Науково-виробничої компанії Укртранском про стягнення 45 400,00грн, передати за підсудністю до господарського суду Харківської області (61022, м. Харків, майдан Свободи, 5, Держпром, 8-й під`їзд).

Ухвала набирає законної сили у порядку і строки передбачені ст. 235 ГПК України та може бути оскаржена у порядку і строки визначені розділом IV ГПК України .

Суддя Запотічняк О.Д.

Дата ухвалення рішення20.05.2019
Оприлюднено22.05.2019
Номер документу81846429
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 45 400,00грн

Судовий реєстр по справі —914/921/19

Рішення від 05.08.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Лаврова Л.С.

Ухвала від 17.07.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Лаврова Л.С.

Ухвала від 26.06.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Лаврова Л.С.

Ухвала від 13.06.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Лаврова Л.С.

Ухвала від 20.05.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Запотічняк О.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні