Ухвала
від 21.05.2019 по справі 703/2080/19
СМІЛЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 703/2080/19

1-кс/703/1017/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 травня 2019 р. слідчий суддя Смілянського міськрайонного суду Черкаської області ОСОБА_1 з секретарем судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши в залі суду в м. Смілі клопотання слідчого СВ Смілянського ВП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 в кримінальному провадженні № 42019251230000025 за ознаками правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України, про призначення експертизи,

установив:

Слідчий СВ Смілянського ВП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням про проведення експертизи.

Своє клопотання мотивує тим, що 13 лютого 2019 Смілянською місцевою прокуратурою розпочате досудове розслідування кримінального провадження, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42019251230000025 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України, досудове розслідування якого доручено слідчому відділу Смілянського ВП ГУНП в Черкаській області.

Згідно фабули провадження встановлено, що службові особи ТОВ «Фортуна ДПЛ Плюс», виконуючи роботи по проведенню капітального ремонту системи водовідведення на замовлення КЗ «Обласний соціальний гуртожиток для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» Черкаської обласної ради, шляхом зловживання службовим становищем завищили об`єми та вартість виконаних будівельних робіт та привласнили бюджетні кошти.

В ході досудового розслідування встановлено, що 6 листопада 2018 між комунальним закладом «Обласний соціальний гуртожиток для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» Черкаської обласної ради (Замовник) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Фортуна ДПЛ Плюс» (Генпідрядник), укладено Договір №33 про виконання робіт «Капітальний ремонт системи водовідведення».

Згідно умов даного договору Генпідрядник зобов`язався виконати роботи по об`єкту: Капітальний ремонт системи водовідведення і завершити роботи до 12 грудня 2018 року. Договірна ціна робіт, що доручені для виконання Генпідряднику складає 160 765,63 грн. (сто шістдесят тисяч сімсот шістдесят п`ять гривень 63 коп.) без ПДВ. Розрахунок з Генпідрядником здійснюється протягом 5 (п`яти) робочих днів після остаточного виконання робіт та підписання сторонами Акту виконаних робіт.

15листопада 2018 року між Замовником та Генпідрядником підписано Акт №1 приймання виконаних будівельних робіт за листопад 2018 року (примірна форма КБ-2в) по вищезазначеному об`єкту будівництва, яким посвідчено виконання та прийнято будівельні роботи на суму 160 765,63 грн. та підписано довідку про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за листопад 2018 року (примірна форма КБ-3) на вказану суму.

Від директора КЗ «Обласний соціальний гуртожиток для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» Черкаської обласної ради надійшла заява про те, що ним встановлено істотні відхилення підрядчика від; проектно-кошторисної документації при виконанні вказаних робіт.

13 лютого 2019 року Смілянською місцевою прокуратурою розпочате досудове розслідування кримінального провадження, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42019251230000056 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України, досудове розслідування якого доручено слідчому відділу Смілянського ВП ГУНП в Черкаській області.

Згідно фабули провадження встановлено, що службові особи ТОВ «Фортуна ДПЛ Плюс», виконуючи роботи по проведенню капітального ремонту напірної каналізації на замовлення КЗ «Обласний центр соціально- психологічної допомоги» Черкаської обласної ради за адресою: вул. В. Стуса, 35, м. Сміла, Черкаська область, шляхом зловживання службовим становищем завищили об`єми та вартість виконаних будівельних робіт та привласнили бюджетні кошти.

В ході досудового розслідування встановлено, що 15 листопада 2018 між комунальним закладом «Обласний центр соціально-психологічної допомоги» Черкаської обласної ради (Замовник) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Фортуна ДПЛ Плюс» (Генпідрядник), укладено Договір №21 про виконання робіт «Капітальний ремонт системи водовідведення».

Згідно умов даного договору Генпідрядник зобов`язався виконати роботи по твердій договірній ціні та згідно діючих Держаних будівельних норм, забезпечити виконання обсягів будівельно-монтажних робіт у відповідності з будівельними нормами і правилами, забезпечує повне і якісне ведення виконавчої документації, що передбачена будівельними Державними нормами.

Відповідно до розділу №6 вказаного договору завершити роботи необхідно до 31.12.2018.

Договірна ціна робіт, що доручені для виконання Генпідряднику складає 162 411,06 грн. (сто шістдесят дві тисячі чотириста одинадцять гривень 06 коп.) без ПДВ. Розрахунок з Генпідрядником здійснюється протягом 5 (п`яти) робочих днів після остаточного виконання робіт та підписання сторонами Акту виконаних робіт.

13.12.2018 між Замовником та Генпідрядником підписано Акт №1 приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2018 року (примірна форма КБ-2в) по вищезазначеному об`єкту будівництва, яким посвідчено виконання та прийнято будівельні роботи на суму 162 411,06 грн. та підписано довідку про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за грудень 2018 року (примірна форма КБ-3) на вказану суму.

Постановою прокурора Смілянської місцевої прокуратури Черкаської області ОСОБА_4 від 26.03.2019р. матеріали досудового розслідування у кримінальному провадженні внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42019251230000025 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України та матеріали досудового розслідування у кримінальному провадженні внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42019251230000056 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України об`єднані в одне провадження, якому присвоєний реєстраційний номер 42019251230000025.

Враховуючи, що для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження необхідні спеціальні знання, зокрема встановлення, чи відповідають фактично виконані роботи проектно-кошторисній та виконавчій документації по вказаних об`єктах і в разі невідповідності визначення розміру матеріальних збитків заподіяних кримінальним правопорушенням, виникла необхідність у проведенні в даному кримінальному провадженні судової будівельно-технічної експертизи.

На розгляд клопотання слідчий не з`явився.

У відповідності з ч. 3 ст. 244 КПК України особа, яка подала клопотання, повідомляється про місце та час його розгляду, проте її неприбуття не перешкоджає розгляду клопотання, крім випадків, коли її участь визнана слідчим суддею обов`язковою.

Враховуючи, що слідчим суддею не була визнана участь слідчого під час розгляду наведеного клопотання обов`язковою, слідчий суддя вважає за можливе розглянути справу у відсутності слідчого.

Дослідивши матеріали справи, слідчий суддя вважає, що клопотання підлягає до задоволення з наступних підстав.

У відповідності з витягом з ЄРДР, кримінальне провадження відкрите за фабулою, зазначеною слідчим у клопотанні.

Проведеними 23 лютого та 29 квітня 2019 року оглядами місць подій, а саме: прилеглої до КЗ «Обласний центр соціально-психологічної допомоги» та «Обласний соціальний гуртожиток для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» Черкаської обласної ради території, що знаходяться за адресою: вул. Василя Стуса, 35, м. Сміла Черкаської області, під час якого встановлено, що обсяг фактично виконаних робіт візуально не відповідає зазначеним в актах.

Відповідно до ч. 1 ст. 244 КПК України у разі, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання, сторони кримінального провадження мають право звернутися з клопотанням про проведення експертизи до слідчого судді.

Частиною 1 статті 242 КПК України передбачено, що експертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження або, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання.

Враховуючи, що для вирішення питань, що мають істотне значення для кримінального провадження, необхідне залучення експерта, клопотання слідчого підлягає до задоволення.

На підставі наведеного, керуючись ст. 242-244, 372 КПК України,

у х в а л и в :

Клопотання слідчого СВ Смілянського ВП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 , про призначення будівельно-технічної експертизи, задовольнити.

Призначити в кримінальному провадженні № 42019251230000025 судову будівельно-технічну експертизу, на вирішення якої поставити наступні питання:

1) Чи відповідають виконані будівельні роботи з капітального ремонту вимогам нормативно-правових актів у галузі будівництва та проектно - кошторисній документації з капітального ремонту системи водовідведення КЗ «Обласний соціальний гуртожиток для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» Черкаської обласної ради?

2) Чи відповідають обсяги фактично виконаних робіт та наданих послуг, даним, зазначеним в акті приймання виконаних будівельних робіт до договору № 33 від

6 листопада 2018 року по об`єкту: Капітальний ремонт системи водовідведення КЗ «Обласний соціальний гуртожиток для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» Черкаської обласної ради? Якщо ні, яка різниця між даними, зазначеними в акті приймання виконаних будівельних робіт та фактичними обсягами виконаних робіт і на яку суму?

3) Чи відповідають виконані будівельні роботи з капітального ремонту вимогам нормативно-правових актів у галузі будівництва та проектно- кошторисній документації з капітального ремонту системи водовідведення КЗ «Обласний центр соціально-психологічної допомоги» Черкаської обласної ради?

4) Чи відповідають обсяги фактично виконаних робіт та наданих послуг, даним, зазначеним в акті приймання виконаних будівельних робіт до договору № 21 від

15.11.2018 року по об`єкту: Капітальний ремонт системи водовідведення КЗ «Обласний центр соціально-психологічної допомоги» Черкаської обласної ради? Якщо ні, яка різниця між даними, зазначеними в акті приймання виконаних будівельних робіт та фактичними обсягами виконаних робіт і на яку суму?

Проведення експертизи доручити експертам Черкаського НДЕКЦ МВС України, попередивши їх про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок і відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків за ст. 384,385 КК України.

Ухвала оскарженню не підлягає..

Слідчий суддя: ОСОБА_1 .

Дата ухвалення рішення21.05.2019
Оприлюднено16.02.2023
Номер документу81862166
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення експертизи

Судовий реєстр по справі —703/2080/19

Ухвала від 05.03.2020

Кримінальне

Черкаський апеляційний суд

Соломка І. А.

Ухвала від 20.02.2020

Кримінальне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Опалинська О. П.

Ухвала від 20.02.2020

Кримінальне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Опалинська О. П.

Ухвала від 07.02.2020

Кримінальне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Прилуцький В. О.

Ухвала від 14.06.2019

Кримінальне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Прилуцький В. О.

Ухвала від 14.06.2019

Кримінальне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Прилуцький В. О.

Ухвала від 14.06.2019

Кримінальне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Прилуцький В. О.

Ухвала від 21.05.2019

Кримінальне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Прилуцький В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні