Ухвала
від 22.05.2019 по справі 911/1268/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"22" травня 2019 р., м. Київ Справа № 911/1268/19

Господарський суд Київської області у складі судді Черногуза Андрія Федоровича, розглянувши заяву вх. №112/19 від 20.05.2019 Приватного підприємства "Дніпрохімтех" про забезпечення позову, що подана разом із позовною заявою Приватного підприємства "Дніпрохімтех" (51931, Дніпропетровська обл., м. Кам`янське, вул. Г. Романової, буд. 4 А, код ЄДРПОУ 32130258) до Товариства з обмеженою відповідальністю "Пивоварня Зіберта" (08500, Київська обл., м. Фастів, вул. Пушкіна, буд. 3, код ЄДРПОУ 00382533) про стягнення боргу, 3% річних, пені та втрат від інфляції,

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду Київської області надійшла позовна заява Приватного підприємства "Дніпрохімтех" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Пивоварня Зіберта" про стягнення боргу, 3% річних, пені та втрат від інфляції.

Разом із позовною заявою Приватним підприємством "Дніпрохімтех" подано заяву вх. №112/19 від 20.05.2019 про забезпечення позову шляхом накладення арешту на грошові кошти на банківських рахунках Товариства з обмеженою відповідальністю "Пивоварня Зіберта" в межах суми заявлених вимог - 832947,95 грн.

Відповідно до ст. 140 Господарського процесуального кодексу України заява про забезпечення позову розглядається судом не пізніше двох днів з дня її надходження без повідомлення учасників справи.

Заявник обґрунтовує необхідність вжиття заходів забезпечення позову наступним.

16.06.2016 Між Приватним підприємством "Дніпрохімтех" (постачальник) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Пивоварня Зіберта" (покупець) укладено договір поставки №1711/17 від 17.11.2016 за яким, постачальник зобов`язується поставити, а покупець прийняти та оплатити товар, зазначений у специфікаціях до даного договору.

На виконання своїх зобов`язань згідно договору Приватне підприємство "Дніпрохімтех" поставляло якісний товар протягом дії договору, водночас, Товариство з обмеженою відповідальністю "Пивоварня Зіберта" починаючи з квітня 2018 року перестало виконувати належним чином свої зобов`язання щодо оплати поставленого товару, виходячи з цього, у покупця перед постачальником утворилась заборгованість у розмірі 820638,37 грн.

Обґрунтовуючи необхідність вжиття заходів забезпечення позову, заявник зазначає, що невиконання своїх зобов`язань покупця перед постачальником має постійний та триваючий характер, внаслідок чого завдає збитків позивачу.

Поряд з тим заявник зазначає, що відповідач, під час розгляду справи вільно розпоряджаючись своїми коштами та майном, може суттєво зменшити їх кількість, що може ускладнити або унеможливити виконання судового рішення.

Заявник також зазначає, що згідно даних онлайн інтернет ресурсу YouControl станом на 01.04.2019 Товариство з обмеженою відповідальністю "Пивоварня Зіберта" має податковий борг у розмірі 170849,00 грн.

Відповідно до ст. 136 Господарського процесуального кодексу України забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Суд, розглянувши подану заяву, зазначає, що умовою застосування заходів до забезпечення позову за вимогами майнового характеру є достатньо обґрунтоване припущення, що майно (в тому числі грошові суми, цінні папери тощо), яке є у відповідача на момент пред`явлення позову до нього, може зникнути, зменшитись за кількістю або погіршитись за якістю на момент виконання рішення.

Достатньо обґрунтованим для забезпечення позову є підтверджена доказами наявність фактичних обставин, з якими пов`язується застосування певного виду забезпечення позову. Про такі обставини може свідчити вчинення відповідачем дій, спрямованих на ухилення від виконання зобов`язання після пред`явлення вимоги чи подання позову до суду (реалізація майна чи підготовчі дії до його реалізації, витрачання коштів не для здійснення розрахунків з позивачем, укладення договорів поруки чи застави за наявності невиконаного спірного зобов`язання тощо). Саме лише посилання в заяві на потенційну можливість ухилення відповідача від виконання судового рішення без наведення відповідного обґрунтування не є достатньою підставою для задоволення відповідної заяви.

Звертаючись до суду із заявою про забезпечення позову, заявник повинен обґрунтувати причини звернення з такою заявою та надати суду докази наявності фактичних обставин, з якими пов`язується застосування певного заходу забезпечення позову (аналогічна правова позиція викладено в Постанові Верховного Суду від 10.10.2018 у справі № 910/6924/18).

Статтею 124 Конституції України визначений принцип обов`язковості судових рішень, Отже, метою забезпечення позову є вжиття судом, у провадженні якого знаходиться справа, заходів щодо охорони матеріально-правових інтересів позивача від можливих недобросовісних дій із боку відповідача з тим, щоб забезпечити позивачу реальне та ефективне виконання судового рішення, якщо воно буде прийняте на користь позивача, в тому числі задля попередження потенційних труднощів у подальшому виконанні такого рішення (аналогічна правова позиція викладена в Постанові Верховного суду України від 25.05.2016 у справі № 6-605цс16).

Заявником не надано суду жодних доказів того, що Товариство з обмеженою відповідальністю "Пивоварня Зіберта" має намір ухилитися від виконання рішення суду, як то доказів які б підтверджували факт розпродавання заявником майна, або ж виведення коштів із рахунків, ухилення від контактів із заявником тощо. Сам факт не сплати останнім заборгованості не може свідчити про намір ухилення від виконання зобов`язань перед заявником у випадку задоволення позову або про його скрутне фінансове становище.

Відповідно до ст. 137 Господарського процесуального кодексу України позов забезпечується, зокрема, накладенням арешту на майно та (або) грошові кошти, що належать або підлягають передачі або сплаті відповідачу і знаходяться у нього чи в інших осіб.

У рішенні ЄСПЛ «Волошин проти України» зазначено - ключовим для концепції справедливого розгляду справи як у цивільному, так і кримінальному провадженні є те, щоб скаржник не був позбавлений можливості ефективно представляти свою справу в суді та мав змогу нарівні з протилежною стороною користуватися правами, передбаченими принципом рівності сторін (див. рішення у справі «Стіл та Морріс проти Сполученого Королівства» ( Steel and Morris v. the United Kingdom ), заява № 68416/01, п. 59, ECHR 2005). Принцип рівності сторін вимагає «справедливого балансу між сторонами» , і кожній стороні має бути надано відповідну можливість для представлення своєї справи в умовах, що не ставлять її у суттєво невигідне становище порівняно з її опонентом (див. рішення від 26 травня 2009 року у справі «Бацаніна проти Росіїосії» ( Batsanina v. Russia ), заява № 3932/02, § 22).

Враховуючи вищенаведене, суд дійшов висновку, що заявником не доведено факту того, що Товариство з обмеженою відповідальністю "Пивоварня Зіберта" має намір ухилитися від виконання рішення суду, у випадку задоволення позову, не доведено вчинення останнім дій направлених на відчуження його майна або виведення коштів з рахунку тощо.

Отже, заявником не обґрунтовано яким чином невжиття заходів забезпечення позову може ускладнити або унеможливити виконання рішення суду, у випадку задоволення позову.

З огляду на викладене, суд вважає подану заяву безпідставною, необґрунтованою та такою, що задоволенню не підлягає.

Відповідно до ч. 6 ст. 140 Господарського процесуального кодексу України про забезпечення позову або про відмову у забезпеченні позову суд постановляє ухвалу.

З урахуванням наведеного, керуючись ст.ст. 140, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Відмовити в задоволенні заяви вх. №112/19 від 20.05.2019 Приватного підприємства "Дніпрохімтех" про забезпечення позову.

Ухвала господарського суду набирає законної сили негайно після її оголошення в порядку статті 235 Господарського процесуального кодексу України.

Ухвала господарського суду оскаржується в порядку та строки, визначені статтями 254-256 Господарського процесуального кодексу України.

Ухвалу складено та підписано 22.05.2019.

Суддя А.Ф. Черногуз

Дата ухвалення рішення22.05.2019
Оприлюднено23.05.2019
Номер документу81879505
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення боргу, 3% річних, пені та втрат від інфляції

Судовий реєстр по справі —911/1268/19

Ухвала від 15.10.2019

Господарське

Господарський суд Київської області

Черногуз А.Ф.

Ухвала від 09.09.2019

Господарське

Господарський суд Київської області

Черногуз А.Ф.

Ухвала від 12.08.2019

Господарське

Господарський суд Київської області

Черногуз А.Ф.

Ухвала від 16.07.2019

Господарське

Господарський суд Київської області

Черногуз А.Ф.

Ухвала від 28.05.2019

Господарське

Господарський суд Київської області

Черногуз А.Ф.

Ухвала від 22.05.2019

Господарське

Господарський суд Київської області

Черногуз А.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні