Рішення
від 22.05.2019 по справі 540/610/19
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 травня 2019 р.м. ХерсонСправа № 540/610/19 Херсонський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Попова В.Ф., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Головного управління ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі до державного реєстратора Київської філії комунального підприємства "Реєстрація нерухомості та бізнесу" Петрушевської Ірини Валентинівни, третя особа - Товариство з обмеженою відповідальністю "Маливан" про скасування реєстраційної дії про внесення змін до відомостей про юридичну особу,

встановив:

ГУ ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі звернулось в суд з позовною заявою до державного реєстратора Київської філії комунального підприємства "Реєстрація нерухомості та бізнесу" Петрушевської Ірини Валентинівни, в якій просить скасувати реєстраційну дію про внесення змін до відомостей про юридичну особу - Товариство з обмеженою відповідальністю "Маливан", а саме: зміна місцезнаходження, зміна керівника юридичної особи, зміна складу або інформації про засновників.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідачем у справі була здійснена реєстрація змін до відомостей про юридичну особу ТОВ "Маливан", а саме: зміна місцезнаходження, зміна керівника юридичної особи, зміна складу або інформації про засновників. В ході опрацювання цієї інформації встановлено відсутність ознак ведення фінансово-господарської діяльності товариства за новою адресою. Цей факт дає підстави вважати, що відомості відносно третьої особи, які були внесені до реєстру є недостовірними, а тому підлягають скасуванню.

29 березня 2019 року ухвалою суду у справі було відкрито спрощене провадження без повідомлення сторін.

Відповідач відзив не надала, ухвала про відкриття провадження двічі надсилалась державному реєстратору Петрушевській І.В. , однак обидва рази поверталась неврученою із позначкою на конверті "нерозшукано".

Від третьої особи заперечень не надходило, ухвала про відкриття провадження надсилалась на юридичну адресу ТОВ "Маливан", конверт повернувся не врученим із позначкою на ньому "за вказаною адресою відсутнє таке товариство".

Суд вважає, що учасники справи належним чином повідомлені про розгляд цієї справи.

Відзив відповідачем не подано, у зв`язку із чим, на підставі ч. 6 ст. 162 КАС України суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Судом встановлені наступні обставини справи.

05.02.2018 року в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб- підприємців та громадських формувань (далі - ЄДР) за № 10681070010039853 державним реєстратором Київської філії комунального підприємства "Реєстрація нерухомості та бізнесу" Петрушевською Іриною Валентинівною проведена реєстраційна дія щодо внесення змін до відомостей про юридичну особу, а саме про зміну місцезнаходження, зміну керівника юридичної особи, зміну складу або інформації про засновників Товариства з обмеженою відповідальністю "Маливан".

Згідно із внесеними змінами, з 05.02.2018 року керівником та засновником ТОВ "Маливан" є ОСОБА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , який зареєстрований: АДРЕСА_1 .

Місцезнаходженням цієї юридичної особи з 05.02.2018 року стала наступна адреса: АДРЕСА_2.

У зв`язку зі зміною місцезнаходження ТОВ "Маливан" перейшло на облік до ГУ ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі.

В ході відпрацювання інформації щодо ТОВ "Маливан" співробітниками ГУ ДФС був здійснений вихід за адресою реєстрації цього товариства після внесення змін, в ході якого було встановлено, що за даною адресою знаходиться приватний житловий будинок, ознаки ведення фінансово-господарської діяльності відсутні. Вказані факти підтверджуються рапортом від 01.03.2019 року та службовою запискою від 05.03.2019 р. № 461/21-22-21-05-05.

Згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна встановлено, що власником нерухомості за адресою АДРЕСА_2 є ОСОБА_3 .

На запит ГУ ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі, ОСОБА_3 повідомив, що ТОВ "Маливан" за адресою АДРЕСА_2 ніколи не знаходилось, керівник підприємства йому не відомий, договорів оренди приміщень за цією адресою не укладав.

Вирішуючи спірні правовідносини суд виходив з наступних приписів законодавства.

Пунктом 67.2 ст. 67 Податкового кодексу України встановлено, що органи державної податкової служби в установленому законом порядку мають право звертатися до суду про винесення судового рішення, в тому числі, щодо скасування державної реєстрації змін до установчих документів.

Враховуючи те, що зміна місцезнаходження, зміна керівника юридичної особи, зміна складу або інформації про засновників обов`язково відображаються в установчих документах юридичної особи, суд вважає, що спірною реєстраційною дією були внесені зміни саме до установчих документів.

У відповідності до ст. 89 Цивільного кодексу України юридична особа підлягає державній реєстрації у порядку, встановленому законом. Дані державної реєстрації включаються до єдиного державного реєстру, відкритого для загального ознайомлення.

До єдиного державного реєстру вносяться відомості про організаційно-правову форму юридичної особи, її найменування, місцезнаходження, органи управління, філії та представництва, мету установи, а також інші відомості, встановлені законом.

Статтею 93 Цивільного кодексу України передбачено, що місцезнаходженням юридичної особи є фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юридичної особи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління і обліку.

Відповідно до п. 7 ч. 1 ст. 4 ЗУ "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" державна реєстрація базується на принципі об`єктивності, достовірності та повноти відомостей у Єдиному державному реєстрі.

Згідно п.п. 2, 3, 4 ч. 2 ст. 6 ЗУ "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань", державний реєстратор перевіряє документи на наявність підстав для зупинення розгляду документів; перевіряє документи на наявність підстав для відмови у державній реєстрації; проводить реєстраційну дію (у тому числі з урахуванням принципу мовчазної згоди) за відсутності підстав для зупинення розгляду документів та відмови у державній реєстрації шляхом внесення запису до Єдиного державного реєстру.

Частиною 4 статті 35 ЗУ "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" передбачено, що особи, винні у внесенні до установчих документів або інших документів, що подаються для державної реєстрації, завідомо неправдивих відомостей, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, несуть відповідальність, встановлену законом.

Аналізуючи викладене, суд дійшов висновку про те, що Закон України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" не передбачає такого повноваження державного реєстратора як перевірка фактичного місця знаходження юридичної особи за її юридичною адресою. Це дає підстави стверджувати про відсутність порушень з боку державного реєстратора при проведенні державної реєстрації змін до установчих документів ТОВ "Маливан".

Однак, державний реєстратор вніс до Державного реєстру запис, який фактично не відповідає дійсності, у зв`язку із чим, відомості що містяться у державному реєстрі, щодо місцезнаходження цього товариства є недостовірними.

Доводи позивача щодо відсутності третьої особи у справі за адресою своєї реєстрації також підтверджуються тим, що судова кореспонденція не була вручена з підстав відсутності за цією адресою вказаної судом юридичної особи.

Наведені судом обставини, дають підстави визнати, що державна реєстрація змін до установчих документів третьої особи у справі була проведена з порушенням ЗУ "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань", що є підставою для задоволення позовних вимог, оскільки суб`єктом владних повноважень доведено, що ТОВ "Маливан" за цією адресою відсутнє, а сама юридична особа ніколи не перебувала там і не здійснювала господарську діяльність.

Керуючись ст. 242-247 КАС України суд,

вирішив:

Адміністративний позов Головного управління Державної фіскальної служби у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі (місцезнаходження: просп. Ушакова, 75, м. Херсон, 73026, код ЄДРПОУ 39394259) до державного реєстратора Київської філії комунального підприємства "Реєстрація нерухомості та бізнесу" Петрушевської Ірини Валентинівни (03179, м. Київ, просп. Перемоги, 131, прим. 3), третя особа - Товариство з обмеженою відповідальністю "Маливан" (код ЄДРПОУ 39824311, АДРЕСА_2) про скасування реєстраційної дії задовольнити.

Скасувати реєстраційну дію про внесення змін до відомостей про юридичну особу - Товариство з обмеженою відповідальністю "Маливан" (код ЄДРПОУ 39824311), яка проведена державним реєстратором Київської філії комунального підприємства "Реєстрація нерухомості та бізнесу" Петрушевською Іриною Валентинівною від 05.02.2018 року № 10681070010039853, а саме: зміна місцезнаходження, зміна керівника юридичної особи, зміна складу або інформації про засновників.

Зобов`язати уповноваженого державного реєстратора внести відповідний запис щодо скасування реєстраційної дії від 05.02.2018 року № 10681070010039853 відносно Товариства з обмеженою відповідальністю "Маливан" (код ЄДРПОУ 39824311) до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до П`ятого апеляційного адміністративного суду шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня складання повного судового рішення, через суд першої інстанції, який ухвалив відповідне рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо вона не була подана у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя Попов В.Ф.

кат. 108010200

Дата ухвалення рішення22.05.2019
Оприлюднено23.05.2019
Номер документу81886921
СудочинствоАдміністративне
Сутьюридичну особу

Судовий реєстр по справі —540/610/19

Ухвала від 21.06.2019

Кримінальне

Машівський районний суд Полтавської області

Косик С. М.

Рішення від 22.05.2019

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Попов В.Ф.

Ухвала від 29.03.2019

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Попов В.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні