Ухвала
від 16.05.2019 по справі 757/24164/19-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/24164/19-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 травня 2019 року Слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю прокурора ОСОБА_3 ,

захисників ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 ,

підозрюваного ОСОБА_7 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м. Києві клопотання слідчого третього слідчого відділу Другого управління організації досудових розслідувань Державного бюро розслідувань ОСОБА_8 , прозастосуваннядо підозрюваного ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжний захід у вигляді тримання під вартою,

ВСТАНОВИВ:

В провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва надійшло клопотання сторони кримінального провадження слідчого третього слідчого відділу Другого управління організації досудових розслідувань (Управління з розслідування злочинів, вчинених працівниками правоохоронних органів та у сфері правосуддя) Державного бюро розслідувань ОСОБА_8 про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою до підозрюваного ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Слідчий у клопотання зазначає, що підставою застосування запобіжного заходу є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні кримінального правопорушення ч. 4 ст. 190 КК України,а метоюзастосування запобіжногозаходу єзабезпечення виконанняпідозрюваним,обвинуваченим покладенихна ньогопроцесуальних обов`язків,а такожзапобігання спробам: 1)переховуватися відорганів досудовогорозслідування та/абосуду; 2)знищити,сховати абоспотворити будь-якуіз речейчи документів,які маютьістотне значеннядля встановленняобставин кримінальногоправопорушення; 3)незаконно впливатина потерпілого,свідка,експерта,спеціаліста уцьому жкримінальному провадженні; 4) перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином; 5) вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується.

В судовому засіданні прокурор внесене клопотання підтримав та просив задовольнити з викладених в ньому підстав.

Захисники проти задоволення клопотання заперечували, просили суд застосувати запобіжний захід, що не пов`язаний з триманням під вартою.

Підозрюваний думку захисників підтримав.

Вивчивши матеріали клопотання, приходжу до висновку про необхідність задоволення клопотання, виходячи з наступного.

Другим управлінням організації досудових розслідувань Державного бюро розслідувань здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42018000000002504 від 16.10.2018 за підозрою ОСОБА_7 , ОСОБА_9 і ОСОБА_10 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України, та за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що в середині 2018 року, більш точна дата слідством не встановлена, ОСОБА_7 маючи на меті забезпечити надійне прикриття власної злочинної діяльності шляхом організації виконання спланованих ним злочинів в тому числі і іншими особами, виконуючи свій злочинний план, звернувся до ОСОБА_9 , ОСОБА_10 та діючих працівників структурних і територіальних підрозділів ГУ ДФС у Київській області, досудове розслідування відносно яких триває у вказаному кримінальному провадженні, а також інших невстановлених на даний час осіб та під приводом того, що вони можуть отримувати великі прибутки, запропонував їм вступити з ним в злочинну змову спрямовану на заволодіння коштами суб`єктів господарювання міста Києва та Київської області під його керівництвом.

В свою чергу ОСОБА_10 , ОСОБА_9 та діючі працівники структурних і територіальних підрозділів ГУ ДФС у Київській області, досудове розслідування відносно яких триває у вказаному кримінальному провадженні, а також інші невстановлені на даний час особи, сприйнявши пропозицію ОСОБА_7 щодо забезпечення можливості подальшого особистого збагачення, погодилися на його пропозицію вступити в злочинну змову, спрямовану на заволодіння коштами суб`єктів господарювання міста Києва та Київської області під його керівництвом.

Отримавши згоду ОСОБА_10 , ОСОБА_9 та діючих працівників структурних і територіальних підрозділів ГУ ДФС у Київській області, досудове розслідування відносно яких триває у вказаному кримінальному провадженні, а також інших невстановлених на даний час осіб, на співучасть у заволодінні коштами шляхом обману суб`єктів господарювання міста Києва та Київської області, ОСОБА_7 довів їм деталі свого злочинного плану, шляхи його впровадження, а також роль кожного з них в його реалізації.

Відповідно до розробленого ОСОБА_7 злочинного плану, діючі працівники структурних і територіальних підрозділів ГУ ДФС у Київській області, досудове розслідування відносно яких триває у вказаному кримінальному провадженні, виконуючи покладені на них ОСОБА_7 функції, забезпечували надання ОСОБА_7 інформації з обмеженим доступом з електронних баз ДФС України щодо суб`єктів господарювання міста Києва та Київської області, яка містила контактні дані суб`єктів господарювання та персональні дані їх керівників.

Також, відповідно до розробленого ОСОБА_7 злочинного плану, ОСОБА_9 виконуючи покладені на неї ОСОБА_7 функції, 01.06.2018 зареєструвалася у Києво-Святошинській ОДПІ ГУ ДФС у Київській області фізичною особою-підприємцем, зазначивши у реєстраційних документах вид діяльності: надання інших інформаційних послуг, ремонт комп`ютерів і периферійного устаткування, інша діяльність у сфері інформаційних технологій і комп`ютерних систем та з метою маскування незаконного походження грошових коштів, що надходитимуть від вищевказаної злочинної діяльності, 06.06.2018 відкрила у ПАТ КБ «ПриватБанк» розрахунковий рахунок № НОМЕР_1 після чого передала ОСОБА_7 установчі документи та банківську картку із паролем доступу до вказаного рахунку.

Відповідно до розробленого ОСОБА_7 злочинного плану, ОСОБА_10 виконуючи покладені на неї ОСОБА_7 функції, діючи за його вказівками готувала та надсилала на електронні поштові адреси службових осіб суб`єктів господарюванняміста Києвата Київськоїобласті рахунки-фактури, із зазначенням реквізитів ФОП ОСОБА_9 та призначеннямплатежу:«Надана послуга:заправка картриджа(чорний),чистка,профілактика пристроюXerox7750»на загальнусуму 2960(двітисячі дев`ятсотшістдесят)гривень, за якими останні згідно підготовлених платіжних доручень перераховували грошові кошти на зазначений у рахунку-фактурі розрахунковий рахунок ФОП ОСОБА_9 № НОМЕР_1 , за нібито надані послуги, які їм фактично не надавалися. Також, продовжуючи злочинну діяльність, після накопичення на розрахунковому рахунку № НОМЕР_1 ФОП ОСОБА_9 грошових коштів, що надходили на нього у зв`язку із вчиненням організованою групою шахрайських дій, ОСОБА_10 , приблизно один раз на тиждень, використовуючи банківську картку ФОП ОСОБА_9 , яку їй передав ОСОБА_7 , прив`язану до рахунку № НОМЕР_1 , перебуваючи у м. Києві отримувала їх шляхом зняття з банкоматів, після чого передавала грошові кошти ОСОБА_7 , який, у свою чергу, частину із отриманих готівкових коштів розподіляв між усіма членами організованої групи, а частину використовував для організації та здійснення подальшої злочинної діяльності, в тому числі купівлі та зміни мобільних телефонів і сім-карт до них з метою уникнення викриття їх злочинної діяльності правоохоронними органами.

Відповідно до розробленого злочинного плану, виконуючи покладені на себе функції, діючи з метою приховування злочинної діяльності організованої групи, ОСОБА_7 , використовуючи мобільні термінали в яких постійно змінюючи картки знеособленого передплаченого сервісу операторів мобільного зв`язку України здійснював дзвінки на мобільні телефони керівників підприємств міста Києва та Київської області, під час розмови з якими, діючи шляхом обману, представляючись керівниками структурних підрозділів ГУ ДФС у місті Києві та Київській області, повідомляв їм про проведення камеральних перевірок господарської діяльності очолюваних ними підприємств, після чого, обіцяючи позитивні результати проведення таких перевірок, просив їх надати йому матеріальну допомогу у вигляді послуг по заправці картриджу та профілактиці пристрою (принтеру) марки «Xerox» в сумі 2960 (дві тисячі дев`ятсот шістдесят) гривень, шляхом проведення оплати відповідних рахунків-фактур, надісланих із електронної пошти ІНФОРМАЦІЯ_3 на їх електронну пошту.

Таким чином, в середині 2018 року, точна дата слідством не встановлена, ОСОБА_7 була створена організована група, у складі більше трьох осіб, а саме його, як організатора та виконавця, ОСОБА_10 . ОСОБА_11 як співвиконавців спланованих ним злочинів та діючих працівників структурних і територіальних підрозділів ГУ ДФС у Київській області, досудове розслідування відносно яких триває у вказаному кримінальному провадженні, а також інших невстановлених на даний час осіб, як пособників у вчиненні ними злочинів, очоливши яку ОСОБА_7 став нею керувати.

Згідно спільного плану та розподілу обов`язків створеної ОСОБА_7 організованої групи, 16.01.2019 ОСОБА_7 перебуваючи за адресою: АДРЕСА_1 , використовуючи мобільний телефон НОМЕР_2 оператора мобільного зв`язку ПрАТ «ВФ Україна», під час розмови з директором ТОВ «Дорекс-безпека руху» (код ЄРДПОУ 34892518) ОСОБА_12 , діючи шляхом обману, представившись останньому керівником відділу ГУ ДФС у місті Києві ОСОБА_13 , повідомив ОСОБА_12 про проведення камеральної перевірки господарської діяльності очолюваного ним підприємства, після чого, обіцяючи позитивні результати проведення такої перевірки, попросив ОСОБА_12 надати ГУ ДФС у місті Києві матеріальну допомогу у вигляді послуг по заправці картриджу та профілактиці пристрою (принтеру) марки «Xerox» в сумі 2960 (дві тисячі дев`ятсот шістдесят) гривень, шляхом проведення оплати відповідного рахунку-фактури, який ОСОБА_12 буде надісланий на його електронну адресу.

В подальшому, директор ТОВ «Дорекс-безпека руху» ОСОБА_12 , не будучи обізнаним із злочинним умислом членів організованої групи, будучи введеним в оману та переконаним у порядності працівників ГУ ДФС у місті Києві, погодився на проведення оплати рахунку-фактури щодо надання послуг по заправці картриджу та надіслав з свого мобільного телефону

НОМЕР_3 оператора мобільного зв`язку ПрАТ «Київстар» на мобільний телефон НОМЕР_2 оператора мобільного зв`язку ПрАТ «ВФ Україна» СМС-повідомлення із зазначенням особистої електронної поштової адреси ІНФОРМАЦІЯ_4

Продовжуючи злочинну діяльність, спрямовану на заволодіння шляхом обману грошовими коштами ТОВ «Дорекс-безпека руху» ОСОБА_7 надіслав ОСОБА_10 електронну поштову адресу ІНФОРМАЦІЯ_4 , яку попередньо отримав від ОСОБА_12 , на яку нею було надіслано з електронної поштової адреси ІНФОРМАЦІЯ_3 електронний лист із прикріпленим файлом, а саме рахунком-фактурою від 03.10.2018, у якому були зазначені реквізити рахунку № НОМЕР_1 ФОП ОСОБА_9 та призначення платежу: «Надана послуга: заправка картриджа (чорний), чистка, профілактика пристрою Xerox 7750» на суму 2960 (дві тисячі дев`ятсот шістдесят) гривень.

В подальшому, директор ТОВ «Дорекс-безпека руху» ОСОБА_12 , не будучи обізнаним із злочинним умислом членів організованої групи та будучи введеним в оману, на підставі отриманого рахунку-фактури від 03.10.2018, оформив платіжне доручення № 3315 від 16.01.2019 та перерахував з розрахункового рахунку ТОВ «Дорекс-безпека руху» № НОМЕР_4 на розрахунковий рахунок ФОП ОСОБА_9 № НОМЕР_1 грошові кошти в сумі 2960 (дві тисячі дев`ятсот шістдесят) гривень.

В подальшому, продовжуючи спільну злочинну діяльність об`єднану єдиним злочинним умислом, спрямованим на заволодіння грошовими коштами суб`єктів господарювання міста Києва та Київської області, 06.02.2019 ОСОБА_7 , перебуваючи за адресою: АДРЕСА_1 , використовуючи мобільний телефон НОМЕР_5 оператора мобільного зв`язку ПрАТ «ВФ Україна», під час розмови з бухгалтером ТОВ «АСА-ТЕХ» (код ЄРДПОУ 41207734) ОСОБА_14 , діючи шляхом обману, представившись останній керівником відділу ГУ ДФС у місті Києві ОСОБА_13 , повідомив ОСОБА_15 про проведення камеральної перевірки господарської діяльності ТОВ «АСА-ТЕХ», після чого, обіцяючи позитивні результати проведення такої перевірки, попросив її надати ГУ ДФС у місті Києві матеріальну допомогу у вигляді послуг по заправці картриджу та профілактиці пристрою (принтеру) марки «Xerox» в загальній сумі 2960 (дві тисячі дев`ятсот шістдесят) гривень, шляхом проведення оплати відповідного рахунку-фактури, який ОСОБА_15 буде надісланий на її електронну адресу.

В подальшому, бухгалтер ТОВ «АСА-ТЕХ» ОСОБА_15 , не будучи обізнаною із злочинним умислом членів організованої групи, будучи введеною в оману, переконаною у порядності працівників ГУ ДФС у місті Києві, погодилася на проведення оплати рахунку-фактури щодо надання послуг по заправці картриджу та надіслала з свого мобільного телефону на мобільний телефон НОМЕР_5 оператора мобільного зв`язку ПрАТ «ВФ Україна» СМС-повідомлення із зазначенням особистої електронної поштової адреси ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Продовжуючи злочинну діяльність, спрямовану на заволодіння шляхом обману грошовими коштами ТОВ «АСА-ТЕХ» ОСОБА_7 надіслав ОСОБА_10 електронну поштову адресу ІНФОРМАЦІЯ_5 , яку попередньо отримав від ОСОБА_15 , на яку нею було надіслано з електронної поштової адреси ІНФОРМАЦІЯ_3 електронний лист із прикріпленим файлом, а саме рахунком-фактурою від 08.11.2018, у якому були зазначені реквізити рахунку № НОМЕР_1 ФОП ОСОБА_9 та призначення платежу: «Надана послуга: заправка картриджа (чорний), чистка, профілактика пристрою Xerox 7750» на суму 2960 (дві тисячі дев`ятсот шістдесят) гривень.

В подальшому, бухгалтер ТОВ «АСА-ТЕХ» ОСОБА_15 , не будучи обізнаною із злочинним умислом членів організованої групи та будучи введеною в оману, на підставі отриманого рахунку-фактури від 08.11.2018 оформила платіжне доручення № 983 від 06.02.2019 та перерахувала з розрахункового рахунку ТОВ «АСА-ТЕХ» № НОМЕР_6 на розрахунковий рахунок ФОП ОСОБА_9 № НОМЕР_1 грошові кошти в сумі 2960 (дві тисячі дев`ятсот шістдесят) гривень.

У вищевказаний спосіб, у період часу з 01.06.2018 по 14.05.2019 членами організованої групи до складу якої увійшли ОСОБА_7 , ОСОБА_10 , ОСОБА_9 та діючі працівники структурних і територіальних підрозділів ГУ ДФС у Київській області, досудове розслідування відносно яких триває у вказаному кримінальному провадженні, а також інші невстановлені на даний час особи, шляхом введення в оману керівників та службових осіб суб`єктів господарювання міста Києва та Київської області, шахрайським способом заволодіти коштами суб`єктів господарювання міста Києва та Київської області в загальній сумі приблизно 800000 (вісімсот тисяч) гривень.

14.05.2019 о 15:52 год. безпосередньо після вчинення особливо тяжкого злочину, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України, у порядку, передбаченому ст. 208 КПК України, затримано ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

15.05.2019 ОСОБА_7 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України.

Слідчим у клопотанні зазначено, що метою застосування до підозрюваного ОСОБА_7 запобіжно захожу є забезпечення виконання останнім покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання ризикам визначеним п.п.1-5 ч. 1 ст. 177 КПК України. Зазначені ризики слідчий обґрунтовує тим, що злочин, що інкримінується ОСОБА_7 , є особливо тяжким і передбачає можливість призначення покарання у виді позбавлення волі на строк до 12 років з конфіскацією майна, що вже саме по собі може бути підставою та мотивом для підозрюваного переховуватись від органів досудового розслідування та суду. Окрім того наявність зазначених ризиків обґрунтовується характером та обставинами вчинення злочину ОСОБА_7 .Так, в ході досудового розслідування даного кримінального провадження встановлено, що ОСОБА_7 був організатором та активним співвиконавцем вчинення злочинних дій. Також про злочинні дії ОСОБА_7 відомо ряду осіб, які підлягаю допиту в якості свідків у даному провадженні, а отже на даний час існує обґрунтований ризик того, що ОСОБА_7 може вчиняти вплив на них з метою уникнення кримінальної відповідальності. Окрім того стаж роботи в органах доходів і зборів, наявність зв`язків, в тому числі з працівниками правоохоронних органів, його обізнаність про форми та методи роботи органів доходів і зборів, може бути використано підозрюваним для перешкоджання кримінальному провадженню іншим чином, в тому числі і шляхом спотворення відповідних даних в матеріалах, що зберігаються у підрозділах ДФС України.

За вказаних обставин слідчий суддя вважає, що стороною обвинувачення доведено наявність ризиків, передбачених п.п.1-5 ч. 1 ст. 177 КПК України.

Разом з тим вирішуючи питання про застосування запобіжного заходу у виді тримання під вартою відносно підозрюваного, слідчий суддя враховує вимоги п.п. 3 і 4 ст. 5 Конвенції про захист прав людини та практику Європейського суду з прав людини, згідно з якими обмеження права особи на свободу і особисту недоторканість можливе лише в передбачених законом випадках за встановленою процедурою. При цьому, ризик переховування обвинуваченого від правосуддя не може оцінюватися виключно на підставі суворості можливого судового рішення, а це слід робити з урахуванням низки відповідних фактів, які можуть підтверджувати існування такого ризику, або свідчити про такий його незначний ступінь, який не може служити підставою для запобіжного ув`язнення.

Відповідно до ч. 1 ст. 194 КПК України під час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу слідчий суддя зобов`язаний встановити, чи доводять надані сторонами кримінального провадження докази обставини, які свідчать про:

1) наявність обґрунтованої підозри у вчиненні підозрюваним кримінального правопорушення;

2) наявність достатніх підстав вважати, що існує хоча б один із ризиків, передбачених статтею 177 цього Кодексу, і на які вказує слідчий, прокурор;

3) недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні.

Згідно ст. 178 КІІК України, при вирішенні питання про обрання запобіжного заходу, крім наявності ризиків, зазначених у статті 177 КПК України, слідчий суддя на підставі наданих сторонами кримінального провадження матеріалів зобов`язаний в сукупності оцінити тяжкість покарання, що загрожує відповідній особі, дані про особу підозрюваного, розмір майнової шкоди, в заподіянні якого підозрюється особа.

Не вирішуючи питання про доведеність вини та правильність кваліфікації дій виходячи лише з фактичних даних, що в містяться в матеріалах клопотання, приходжу до висновку про наявність обґрунтованої підозри про причетність підозрюваного до вчинення кримінального правопорушення, за викладених у клопотанні обставин. Оцінивши в сукупності ступінь тяжкість покарання, що загрожує ОСОБА_7 згідно вищевказаних норм КК України, обставини вчинення правопорушення, дані про особу підозрюваного, а також те, що тримання під вартою є винятковим запобіжним заходом приходжу висновку про те, що для запобігання ризиків, які зазначені у клопотанні та наведені в судовому засіданні достатнім є застосування більш м`якого запобіжного заходу у вигляді у вигляді особистого зобов`язання, а тому клопотання слідчого задоволенню не підлягає.

Окрім цього, обираючи відносно ОСОБА_7 запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання, слідчий суддя вважає за необхідне відповідно до ч. 5 ст. 194 КПК України покласти на нього такі обов`язки:

- прибувати по першому виклику до слідчого, прокурора, слідчого судді чи суду на визначений час;

- не відлучатись із населеного пункту, де він проживає, без дозволу слідчого, прокурора або суду;

- повідомляти слідчого, прокурора та суд про зміну свого місця проживання;

- утримуватися від спілкування з підозрюваними ОСОБА_10 та ОСОБА_9 ;

- здати на зберігання до відповідного органу державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

На підставі викладеного, керуючисьст. 29 Конституції України, ст. ст.177,178,179,183,193,194,196,197,205,532,534 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання - відмовити.

Застосувати до ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання.

ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , звільнити з - під варти в залі суду.

Покласти на ОСОБА_7 передбачені ст. ст. 131, 132, 176 179, 184, 194 КПК України обов`язки:

- прибувати по першому виклику до слідчого, прокурора, слідчого судді чи суду на визначений час;

- не відлучатись із населеного пункту, де він проживає, без дозволу слідчого, прокурора або суду;

- повідомляти слідчого, прокурора та суд про зміну свого місця проживання;

- утримуватися від спілкування з підозрюваними ОСОБА_10 та ОСОБА_9 ;

- здати на зберігання до відповідного органу державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

Визначити строк дії ухвали слідчого судді до 16.07.2019 року.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом 5 днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення16.05.2019
Оприлюднено17.02.2023

Судовий реєстр по справі —757/24164/19-к

Ухвала від 06.06.2019

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Масенко Денис Євгенович

Ухвала від 16.05.2019

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Карабань В. М.

Ухвала від 16.05.2019

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Карабань В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні