Ухвала
від 24.05.2019 по справі 480/1747/19
СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

24 травня 2019 р. Справа № 480/1747/19

Сумський окружний адміністративний суд у складі судді Гелети С.М., розглянувши матеріали позовної заяви Глухівського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Сумської області до управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Сумській області про визнання неправомірною та скасування постанови,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з позовною заявою до управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Сумській області, в якій просить визнати неправомірною та скасувати постанову старшого державного виконавця відділу примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Сумській області від 26.04.2019 ВП № 58669074 про накладення штрафу.

Також позивач просив звільнити його від сплати судового збору, мотивуючи своє клопотання тим, що використання коштів Пенсійного фонду на цілі, що не передбачені Законом України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" забороняється, а позивач не має об`єктивної можливості сплатити судовий збір у зв`язку з відсутністю коштів, призначених для цієї мети.

Суд відмовляє у задоволенні вказаного клопотання та залишає позовну заяву без руху як таку, що подана з порушенням вимог ст. 161 КАС України.

Відповідно до ч. 3 ст. 161 КАС України до позовної заяви додається документ про сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначає Закон України "Про судовий збір".

Згідно з п. п. 1 п. 3 ч. 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" ставки судового збору встановлюються у таких розмірах: за подання до адміністративного суду позову майнового характеру, який подано суб`єктом владних повноважень - 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (1921,00 грн.) і не більше 10 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (19210,00 грн.).

Суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою зменшити розмір належних до оплати судових витрат чи звільнити від їх оплати повністю або частково, чи відстрочити або розстрочити сплату судових витрат на визначений строк (частина 1 ст. 133 КАС України).

Відповідно до ст. 8 Закону України "Про судовий збір" враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов: 1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або 2) позивачами є: а) військовослужбовці; б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів; в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда; г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї; ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або 3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті (частина 2 статті 8).

Слід зазначити, що Закон України "Про судовий збір" не відносить органи Пенсійного фонду України до суб`єктів, що користуються пільгами зі сплати судового збору, а тому Глухівське об`єднане управління Пенсійного фонду України Сумської області повинно сплачувати судовий збір на загальних підставах.

Позивачем не додано жодного доказу на підтвердження неможливості сплати судового збору при подачі даної позовної заяви та не вказано підстав для звільнення від його сплати, передбачених ст. 8 Закону України "Про судовий збір".

Таким чином, сума судового збору, що повинна бути сплачена при поданні даної позовної заяви складає 1921,00 грн.

Однак, позивачем не надано доказів сплати судового збору в належному розмірі.

Враховуючи викладене, позивачу необхідно подати докази сплати судового збору за вимоги майнового характеру на суму 1921,00 грн. за наступними реквізитами:

Отримувач УК у м. Сумах/м. Суми/22030101

МФО 899998

Банк отримувача Державне казначейство України

Код отримувача (код за ЄДРПОУ) 37970593

Рахунок 34312206084030.

Згідно з ч. 1 ст. 169 Кодексу адміністративного судочинства України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтями 160, 161 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня подання позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Керуючись ст. ст. 160, 161, 169 Кодексу адміністративного судочинства України, -

У Х В А Л И В:

1. У задоволенні клопотання Глухівського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Сумської області про звільнення від сплати судового збору - відмовити.

2. Позовну заяву Глухівського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Сумської області до управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Сумській області про визнання неправомірною та скасування постанови - залишити без руху.

3. Позивачу усунути недоліки позовної заяви в 7-денний строк з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

4. Копію даної ухвали направити особі, що звернулась із позовною заявою.

5. У разі невиконання вимог цієї ухвали позовна заява буде вважатись неподаною та підлягає поверненню позивачеві.

6. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя С.М. Гелета

Дата ухвалення рішення24.05.2019
Оприлюднено27.05.2019
Номер документу81948146
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання неправомірною та скасування постанови

Судовий реєстр по справі —480/1747/19

Рішення від 16.07.2019

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

С.М. Гелета

Ухвала від 11.06.2019

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

С.М. Гелета

Ухвала від 24.05.2019

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

С.М. Гелета

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні