Ухвала
від 21.05.2019 по справі 487/3824/19
ЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

Справа № 487/3824/19

Провадження № 1-кс/487/4009/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21.05.2019 року слідчий суддя Заводського районного суду міста Миколаєва - ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Миколаєві клопотання прокурора відділу організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням, яке здійснюється слідчим територіальним управлінням Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Миколаєві Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 у кримінальному провадженні № 42019000000000921 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 205 КК України про накладення арешту,-

ВСТАНОВИВ:

20.05.2019 року прокурор відділу організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням, яке здійснюється слідчим територіальним управлінням Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Миколаєві Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 , звернувся із клопотанням, в якому просив накласти арешт на грошові кошти ТДВ «СК «Домінант» (код ЄДРПОУ 35850814), які перебувають та можуть надійти на рахунки, відкриті у: АБ "УКРГАЗБАНК" (МФО 320478), рахунок № НОМЕР_1 ; ПАТ КБ "ФIНАНСОВА IНIЦIАТИВА" (МФО 380054), рахунок № НОМЕР_2 ; АТ "КБ "ГЛОБУС" (МФО 380526) рахунок № НОМЕР_3 ; зупинити видаткові операції по рахункам; арешт накласти в частині видатку коштів, з можливістю зарахування на зазначені рахунки коштів, що надходять, за винятком видаткових операцій по сплаті податків, зборів, інших обов`язкових платежів до державного бюджету; зобов`язати посадових осіб АБ "УКРГАЗБАНК", ПАТ КБ "ФIНАНСОВА IНIЦIАТИВА" та АТ "КБ "ГЛОБУС" відповідно надати слідчому СУ ТУ ДБР, розташованого у м. Миколаєві ОСОБА_4 , іншим слідчим, які входять до складу групи слідчих; прокурорам групи прокурорів: ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_3 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , іншим прокурорам групи прокурорів; працівникам відповідних оперативних підрозділів, які виконують доручення слідчого та/ або прокурора, довідку про виконання ухвали суду про накладення арешту і виписки банку про залишки коштів на рахунках ТДВ «СК «Домінант» на момент оголошення ухвали та в подальшому надавати кожного останнього дня місяця виписки банку про залишок коштів на рахунках ТДВ «СК «Домінант»; заборонити службовим особам та працівникам ТДВ «СК «Домінант», її представникам та іншим особам за дорученням використовувати або будь-яким чином відчужувати вищезазначене майно.

Клопотання мотивоване тим, що є обґрунтовані підстави вважати, що грошові кошти, які містяться на банківських рахунках учасників злочинної схеми, набуті внаслідок незаконної діяльності та є доказом кримінального правопорушення, тому з метою припинення злочинної діяльності, попередження збитків, що заподіюються державі невстановленими особами за рахунок ухилення від оподаткування, формування фіктивного податкового кредиту для підприємств реального сектору економіки через здійснення фіктивних, безтоварних операцій, минаючи систему оподаткування, органи державного контролю та фінансового моніторингу тощо, виникла необхідність у накладенні арешту на кошти, розміщені на банківських рахунках підприємства ТДВ «СК «Домінант» та припинення будь-яких видаткових операцій.

В судовезасідання прокурор ОСОБА_3 не з`явився, надав до суду заяву, просив розглянути клопотання за його відсутності, клопотання підтримав, просив про його задоволення.

На підставі до ч. 2 ст. 172 КПК України, клопотання розглянуто без участі власника майна та його захисника чи представника, що є необхідним з метою забезпечення арешту майна.

Вивчивши клопотання, матеріали, якими слідчий мотивував його доводи, слідчий суддя дійшов наступного.

Із наданих матеріалівклопотання вбачається,що Слідчим територіальним управлінням Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Миколаєві здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42019000000000921 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 205 КК України за фактом умисного не вжиття упродовж 2017-2018 років контрольно-перевірочних заходів стосовно ТДВ «СК «Домінант» та ТДВ «СК «Траст Україна» службовими особами Нацкомфінпослуг, використовуючи службове становище та будучи обізнаними про використання суб`єктами господарювання ліцензій на право надання послуг у сфері страхування, що спричинило настання тяжких наслідків, а також за фактом створення/ придбання упродовж 2017 - 2018 років невстановленими особами суб`єктів господарювання ТДВ «СК «Домінант» та ТДВ «СК «Траст Україна», з метою прикриття незаконної діяльності.

Під час досудового розслідування встановлено, що службові особи Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг (Нацкомфінпослуг), використовуючи службове становище, надали ліцензії на здійснення страхової діяльності страховикам з ознаками фіктивності: ТДВ «Страхова Компанія «Домінант» (код ЄДРПОУ 35850814) та ТДВ «Страхова Компанія «Траст Україна» (код ЄДРПОУ 37954854).

У подальшому невстановлені особи з метою прикриття незаконної діяльності, які діяли від імені ТДВ «СК «Домінант» та ТДВ «СК «Траст Україна» використовуючи їх реквізити, шляхом документального оформлення безтоварних операцій, створювали видимість здійснення страхової діяльності на загальну суму 286 млн. грн. та 2.5 млрд. грн. відповідно.

Поряд з цим, невстановлені службові особи Нацкомфінпослуг, всупереч інтересам служби, діючи за попередньою змовою із невстановленими особами, які діяли від імені ТДВ «СК «Домінант» та ТДВ «СК «Траст Україна», зловживаючи службовим становищем, умисно з метою одержання неправомірної вигоди для себе та інших осіб не проводили перевірки щодо правильності застосування зазначеними страховиками законодавства про страхову діяльність і достовірності їх звітності та/ або не приймали рішення про анулювання виданих ліцензій, чим забезпечили безперешкодне функціонування страховиків з порушенням вимог чинного законодавства, що спричинило тяжкі наслідки.

Так, через ТДВ «СК «Домінант» (окремі засновники якої під час допиту повідомили про непричетність до даного страховика ОСОБА_11 та ОСОБА_12 ) з метою прикриття незаконної діяльності під видом надання страхових послуг перерахували понад 286 млн. грн. на низку підприємств з ознаками фіктивності, а саме: ТОВ «ІНФО СТІЛЬ» (код ЄДРПОУ 41090462), ПП «ГЛОБАЛ ТРЕЙД ВІКТОРІЯ» (код ЄДРПОУ 39912910), ТОВ «Дана Трейд Союз» (код ЄДРПОУ 39206019), ПП «АНТРЕСОЛЬ» (код ЄДРПОУ 38521602), ТОВ «ДЕВОПС» (код ЄДРПОУ 41005089), ТОВ «ФК «УКРПЕРЕКАЗ» (код ЄДРПОУ 35087174), ТОВ «СОРСІС» (код ЄДРПОУ 39898933), ТОВ «ПРІОРИТЕТ ПРАВА ЛТД» (код ЄДРПОУ 36982021), ТОВ «АРТИКУЛ-ВТОР» (код ЄДРПОУ 41116244) ( ОСОБА_13 під час допиту повідомив, що засновником та керівником даного підприємства став за грошову винагороду) та інші, що спричинило велику матеріальну шкоду державі.

Суб`єктами господарювання, які перераховували грошові кошти на користь ТДВ «СК «Домінант» для їх можливого подальшого перерахування на користь підприємств з ознаками фіктивності є: ПрАТ «СК «КИЇВСЬКА РУСЬ» (код ЄДРПОУ 31171581), ТОВ "ІНВЕСТ ЛІДЕР" (код ЄДРПОУ 40907830), ТОВ "ФІРМА "СТАРОКІННИЙ" (код ЄДРПОУ 41210050), ТОВ "ІНКОР-ГРУПП" (код ЄДРПОУ 35405036), ТОВ "ЮРИДИЧНА КОМПАНІЯ "ІНКОР - ДЕВЕЛОП" (код ЄДРПОУ 33016604) та інші.

Таким чином, службові особи Нацкомфінпослуг використовуючи службове становище, отримавши дані, що можуть свідчити про використання суб`єктами господарювання ліцензій на право надання послуг у сфері страхування та/ або страхових послуг з порушенням вимог чинного законодавства, які отримані ними без відповідних умов, належних заходів до прийняття рішення про відмову у видачі ліцензії або їх відкликання, анулювання за результатами відповідних перевірок, не вжили, чим надали можливість невстановленим особам, які діяли від імені ТДВ «СК «Домінант» та ТДВ «СК «Траст Україна» створювати видимість проведення ними страхової діяльності, що спричинило настання державним інтересам тяжкі наслідки, державі заподіяно велику матеріальну шкоду.

За результатами слідчих дій установлено, що для здійснення протиправної діяльності ТДВ «СК «Домінант» (код ЄДРПОУ 35850814), використовуються розрахункові рахунки, відкриті ним: АБ "УКРГАЗБАНК" (МФО 320478), рахунок № НОМЕР_1 ; ПАТ КБ "ФIНАНСОВА IНIЦIАТИВА" (МФО 380054), рахунок № НОМЕР_2 ; АТ "УНIВЕРСАЛ БАНК" (МФО 322001) рахунок № НОМЕР_4 ; АТ "КБ "ГЛОБУС" (МФО 380526) рахунок № НОМЕР_3 .

Вищезазначена злочинна схема забезпечує незаконне ухилення від оподаткування, формування фіктивного податкового кредиту для підприємств реального сектору економіки через здійснення фіктивних, безтоварних операцій, минаючи систему оподаткування, органи державного контролю та фінансового моніторингу тощо, що призводить до настання тяжких наслідків та спричинення великої матеріальної шкоди державі, а також враховуючи обсяг операцій (понад 2,7 млрд. грн.) негативно впливає на стабільність та функціонування системи страхування в цілому.

Так, досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_11 та ОСОБА_12 хоч і зареєстровані, як засновники ТДВ «СК «Домінант», проте жодного стосунку до неї не мають. Водночас ТДВ «СК «Домінант» з метою прикриття незаконної діяльності під видом надання страхових послуг перерахували понад 286 млн. грн. на низку підприємств з ознаками фіктивності, зокрема на ТОВ «АРТИКУЛ-ВТОР» (код ЄДРПОУ 41116244), хоча досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_13 , який зареєстрований засновником та керівником ТОВ «АРТИКУЛ-ВТОР», вчинив дії спрямованій на його реєстрацію за грошову винагороду.

Відповідно до ст. 131 КПК України заходами забезпечення кримінального провадження є, зокрема арешт майна. Заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

У зв`язку з цим орган досудового розслідування вважає, що вказані рахунки можуть використовуватись у протиправній діяльності.

Частиною 1 ст.170 КПК України передбачено, що арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

Згідно вимог ст.173 КПК України слідчий суддя, суд відмовляють у задоволенні клопотання про арешт майна, якщо особа, що його подала, не доведе необхідність такого арешту, а також наявність ризиків, передбачених абзацом другим частини першої статті 170 цього Кодексу.

Відповідно до ч.2 ст.170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення:

1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

У випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Виходячи з положень ч.10 ст. 170 КПК України, арешт може буди накладений у встановленому цим Кодексом порядку зокрема на гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції.

З матеріалів клопотання вбачаються достатні підстави вважати, що грошові кошти, розміщені на банківських рахунках можуть бути набуті незаконної протиправної діяльності, зокрема внаслідок вчинення кримінальних правопорушень.

Таким чином, прокурором доведено необхідність арешту вказаних грошових коштів, а також наявність ризиків, передбачених абзацом другим частини першої статті 170 цього Кодексу.

Вказане у своїй сукупності свідчить про обґрунтованість клопотання в цій частині та наявність достатніх підстав для застосування заходу забезпечення кримінального провадження у вигляді арешту цих грошових коштів.

Проте, слідчий суддя прийшов до висновку, що в задоволенні клопотання в частині зобов`язання посадовихосіб АБ"УКРГАЗБАНК",ПАТ КБ"ФIНАНСОВАIНIЦIАТИВА"та АТ"КБ"ГЛОБУС"відповідно надатислідчим і прокурорам абоза їхдорученням відповідним оперативнимпідрозділам, випискибанку прозалишки коштівна рахункахТДВ «СК«Домінант» намомент оголошенняухвали тав подальшомунадавати кожногоостаннього днямісяця випискибанку прозалишок коштівна рахункахТДВ «СК«Домінант» слідвідмовити,оскільки вказана інформаціямістить банківськутаємницю,яка можебути отриманалише впорядку тимчасовогодоступу доречей ідокументів, передбаченомуРозділом 2Главою 15,а такожвідсутні підставидля надання довідкипро виконанняухвали судупро накладенняарешту,оскільки такі вимоги не вирішуються за правилами Глави 17 КПК України.

Отже, слідчий суддя прийшов до висновку, щоклопотання прокурора є обґрунтованим і підлягаєзадоволенню частково.

Керуючись статтями 132, 170-172 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання прокуроравідділу організаціїі процесуальногокерівництва досудовимрозслідуванням, якездійснюється слідчимтериторіальним управліннямДержавного бюророзслідувань,розташованого ум.Миколаєві Генеральноїпрокуратури України ОСОБА_3 укримінальному провадженні№ 42019000000000921за ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ч.2ст.364,ч.2ст.205 ККУкраїни пронакладення арешту - задовольнити частково.

Накласти арешт на грошові кошти ТДВ «СК «Домінант» (код ЄДРПОУ 35850814), які перебувають та можуть надійти на рахунки, відкриті у: АБ "УКРГАЗБАНК" (МФО 320478), рахунок № НОМЕР_1 ; ПАТ КБ "ФIНАНСОВА IНIЦIАТИВА" (МФО 380054), рахунок № НОМЕР_2 ; АТ "КБ "ГЛОБУС" (МФО 380526) рахунок № НОМЕР_3 , в частині видатку коштів, з можливістю зарахування на зазначені рахунки коштів, що надходять, за винятком видаткових операцій по сплаті податків, зборів, інших обов`язкових платежів до державного бюджету та зупинити видаткові операції по рахункам.

В іншій частині клопотання відмовити.

Ухвала може бути оскаржена до Миколаївського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня оголошення відповідно до пункту 9 частини 1 статті 309 Кримінального процесуального кодексу України.

Підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, інший власник майна, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення21.05.2019
Оприлюднено16.02.2023
Номер документу81956014
СудочинствоКримінальне
Сутьнакладення арешту

Судовий реєстр по справі —487/3824/19

Постанова від 04.10.2019

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Щербина С. В.

Ухвала від 11.10.2019

Кримінальне

Миколаївський апеляційний суд

Фаріонова О. М.

Постанова від 27.09.2019

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Щербина С. В.

Ухвала від 01.10.2019

Кримінальне

Миколаївський апеляційний суд

Куценко О. В.

Ухвала від 20.09.2019

Кримінальне

Миколаївський апеляційний суд

Фаріонова О. М.

Ухвала від 23.09.2019

Кримінальне

Миколаївський апеляційний суд

Фаріонова О. М.

Ухвала від 20.09.2019

Кримінальне

Миколаївський апеляційний суд

Куценко О. В.

Ухвала від 20.09.2019

Кримінальне

Миколаївський апеляційний суд

Куценко О. В.

Ухвала від 20.09.2019

Кримінальне

Миколаївський апеляційний суд

Куценко О. В.

Ухвала від 20.09.2019

Кримінальне

Миколаївський апеляційний суд

Куценко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні