Вирок
від 24.05.2019 по справі 480/542/19
МИКОЛАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Миколаївський районний суд Миколаївської області

Справа № 480/542/19

Провадження № 1-кп/480/253/19

ВИРОК

Іменем України

24 травня 2019 року м.Миколаїв

Миколаївський районний суд Миколаївської області у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю

секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

захисника ОСОБА_5 ,

потерпілої ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Миколаївського районного суду Миколаївської області кримінальні провадження за № 12019150260000002 від 01.01.2019 року за обвинуваченням:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Ревда Свердловської області, росіянина, громадянина Російської Федерації, з повною загальною середньою освітою, не працюючого, не одруженого, раніше судимого:

- 11.10.2007 року Миколаївським районним судом Миколаївської області за ст. 115 ч. 2 п. 2, ч. 3 ст. 153 КК України до 10 років позбавлення волі;

- 21.10.2010 року Каховським міськрайонним судом Херсонської області за ст. 185 ч.1, ст. 185 ч.2, ст. 70 ч.1, ст. 70 ч.4 КК України до 14 років 2 місяців позбавлення волі. Звільнений 16.10.2018 року на підставі ухвали Полтавського районного суду від 05.10.2018 року умовно-достроково на 2 роки 2 місяці 13 днів,

без реєстрації, який проживає за адресою: АДРЕСА_1 ,

у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.152 КК України (в редакції від 01.06.2010 року),

встановив:

Формулювання обвинувачення, визнаного судом доведеним.

ОСОБА_4 , який раніше вчинив злочин, передбачений ст.153 КК України, діючи умисно, з метою задоволення статевої пристрасті 01.01.2019 року о 07 годині 00 хвилин, знаходячись в смт.Ольшанське Миколаївського району Миколаївської області, із застосуванням фізичного насилля до ОСОБА_6 , яку він помітив в смт.Ольшанське Миколаївського району Миколаївської області, скориставшись самотністю потерпілої, відсутністю перехожих, підійшов до ОСОБА_6 з заду, наніс їй один удар скляною пляшкою по голові та потягнув до лісосмуги, розташованої у 1,5 км від смт.Ольшанське Миколаївського району Миколаївської області у напрямку с.Трихати Миколаївського району Миколаївської області, де використовуючи свою фізичну перевагу, долаючи волю потерпілої чинити опір, шляхом нанесення потерпілій ударів рукою в область обличчя, повалив її на поверхню землі, стягнув одяг, який знаходився на потерпілій, та проти волі ОСОБА_6 , здійснив насильницький статевий акт у природній формі, спричинивши останній тілесні пошкодження у вигляді припухлості м`яких тканин лівої щоки, гематоми обличчя, струсу головного мозку та розриву піхви. Дані тілесні пошкодження утворилися від не менш ніж трьох ударних дій тупих предметів, ушкодження у вигляді розриву піхви могли утворитися при механічній дії чоловічого статевого органу в стані ерекції або якого-небудь твердого предмету. По ступеню тяжкості дані тілесні пошкодження відносяться: припухлість м`яких тканин, гематоми обличчя до категорії легких тілесних пошкоджень; струс головного мозку до категорії легких тілесних пошкоджень, що призвели до короткочасного розладу здоров`я; розрив піхви до категорії легких тілесних пошкоджень, що призвели до короткочасного розладу здоров`я.

Обвинувачений ОСОБА_4 у судовому засіданні свою вину у пред`явленому йому обвинуваченні визнав у повному обсязі, щиро каявся і показав, що вранці 01.01.2019 року, знаходячись в смт.Ольшанське Миколаївського району Миколаївської області, помітив ОСОБА_6 , яка була сама та, діючи умисно, з метою задоволення статевої пристрасті, із застосуванням фізичного насилля до ОСОБА_6 , підійшов до останньої ззаду, наніс їй удар пляшкою по голові і відтягнув до лісосмуги, де використовуючи свою фізичну перевагу, долаючи волю потерпілої чинити опір, шляхом нанесення потерпілій ударів рукою по обличчю, повалив її на поверхню землі та проти волі ОСОБА_6 , здійснив насильницький статевий акт у природній формі. Після чого, пішов звідти геть. У судовому засіданні просив вибачення у потерпілої; щиро каявся у скоєному.

В цілому, ОСОБА_4 дав показання, які за своїм змістом відповідають обставинам вчинення кримінального правопорушення, викладеним у обвинувальному акті.

Потерпіла ОСОБА_6 у зв`язку зі складним психоемоційним станом, в судовому засіданні обмежилась наданням показів, які за своїм змістом відповідають викладеним вище обставинам вчинення відносно неї кримінального правопорушення. Цивільний позов потерпілою не заявлявся. Матеріальні претензії відносно ОСОБА_4 у потерпілої ОСОБА_6 відсутні. Одночасно, потерпіла просила суд призначити ОСОБА_4 суворе покарання.

Відповідно до ч.3 ст.349 КПК України, суд, ураховуючи думку учасників судового провадження, визнав недоцільним дослідження доказів щодо тих обставин, які ніким не оспорюються, при цьому, з`ясував те, що учасники судового провадження правильно розуміють зміст цих обставин, сумнівів у добровільності їх позиції немає, а також роз`яснив їм, що у такому випадку вони будуть позбавлені права оскаржити ці обставини в апеляційному порядку.

При викладених обставинах, суд вважає, що дії ОСОБА_4 слід кваліфікувати за ч.2 ст.152 КК України (вредакції від01.06.2010року) статеві зносини із застосуванням фізичного насильства (зґвалтування), вчинене особою, яка раніше вчиняла злочин, передбачений ст.153 КК України.

При призначенні обвинуваченому покарання суд враховує характер і ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, особу обвинуваченого та обставини, що пом`якшують та обтяжують покарання.

ОСОБА_4 за місцем проживання характеризується посередньо, на обліку у лікарів психіатра та нарколога не перебуває; раніше судимий за вчинення злочинів, передбачених п.2 ч.2 ст.115, ч.3 ст.153 КК України. Однак, судовому засіданні визнав свою вину, щиро каявся у скоєному правопорушенні.

Обставиною, яка пом`якшує покарання є щире каяття. Вказана обставина встановлена в судовому засіданні.

Обставин, які обтяжують покарання не встановлено.

Призначаючи обвинуваченому покарання, суд виходить з наступного.

Відповідно до вимог ст.65 КК України особі, яка вчинила злочин, має бути призначене покарання необхідне й достатнє для її виправлення та попередження нових злочинів, з урахуванням ступеня тяжкості вчиненого злочину, особи винного, обставин що пом`якшують та обтяжують покарання.

На підставі вищевикладеного, враховуючи обставини які пом`якшують покарання та відсутність обставин, які обтяжують покарання обвинуваченого, особу обвинуваченого, а також те, що обвинувачений раніше вчиняв злочини, передбачені п.2 ч.2 ст.115, ч.3 ст.153 КК України, вказаний злочин вчинив у період умовно-дострокового звільнення, суд вважає, що для попередження вчинення нових злочинів, а також для виправлення обвинуваченого слід обрати покарання у виді позбавлення волі, оскільки його перевиховання можливе лише в умовах ізоляції від суспільства. Також суд дійшов висновку про необхідність застосування положень ч.4 ст.70 КК України, призначивши покарання за сукупністю злочинів.

У кримінальному провадженні заявлений цивільний позов прокурора в інтересах держави в особі Миколаївської Центральної районної лікарні до ОСОБА_4 у сумі 9216 грн 04 коп витрати на лікування потерпілої ОСОБА_6 .

Позов прокурора в інтересах держави в особі Миколаївської Центральної районної лікарні до ОСОБА_4 у сумі 9216 грн 04 коп підлягає повному задоволенню на підставі ст.1206 Цивільного кодексу України, оскільки визнаний ОСОБА_4 у повному обсязі, а його розмір доведений, що підтверджується інформацією, наданою Миколаївською Центральною районною лікарнею №584 від 11.04.2019 року.

Згідно із положеннями ч.1 ст.1206 ЦК України особа, яка вчинила злочин, зобов`язана відшкодувати витрати закладові охорони здоров`я на лікування потерпілого від цього злочину, крім випадку завдання шкоди при перевищенні меж необхідної оборони або у стані сильного душевного хвилювання, що виникло раптово внаслідок насильства або тяжкої образи з боку потерпілого. Якщо лікування проводилося закладом охорони здоров`я, що є у державній власності, у власності Автономної Республіки Крим або територіальної громади, кошти на відшкодування витрат на лікування зараховуються до відповідного бюджету.

Речовими доказами у даному кримінальному провадженні є:

- вилучена під час огляду місця події: в`язана шапка;

- вилучені під час огляду місця події: гамаші, дві пари колготок, светр та труси;

- вилучені під час огляду місця події: два недопалка та пуста скляна пляшка;

- вилучені за клопотанням ОСОБА_7 : кофта з капюшоном, жилетка, куртка болоньєва, штани, пара кросівок та шапка в`язана;

- вилучений під час затримання в ході особистого огляду ОСОБА_4 мобільний телефон «Самсунг-Дуос»;

- вилучені у потерпілої ОСОБА_6 та підозрюваного ОСОБА_4 зразки крові, зразки зрізів нігтів, волосся.

Вказані речові докази передані на зберіганні до кімнати зберігання речових доказів Миколаївського РВП Очаківського ВП ГУНП в Миколаївській області. Питання щодо речових доказів слід вирішити відповідно до положень ст.100 КПК України.

Процесуальні витрати у кримінальному провадженні складаються з витрат на проведення:

- комплексної експертизи (висновок експерта № 62 від 24.01.2019 року) вартістю 572 грн 00 коп;

- судової молекулярно-генетичної експертизи (висновок експерта №84 від 21.03.2019 року) вартістю 7658 грн 64 коп;

- судової молекулярно-генетичної експертизи (висновок експерта №73 від 20.03.2019 року) витрачено 9214 грн 17 коп;

- молекулярно-генетичної експертизи (висновок експерта №83 від 21.03.2019 року) витрачено 6905 грн 31 коп;

- судової молекулярно-генетичної експертизи (висновок експерта №223 від 21.03.2019 року) витрачено 9653 грн 22 коп.

Загальна сума витрат на проведення експертиз складає 34003 грн 34 коп. Вказані витрати є підтверджені документально та підлягають стягненню з обвинуваченого ОСОБА_4 .

Відносно обвинуваченого ОСОБА_4 обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою. Враховуючи наявність ризиків, передбачених ст.177 КПК України, вказаний запобіжний захід відносно ОСОБА_4 слід продовжити до набрання вироком законної сили.

Керуючись ч.3 ст.349, ст.368, 370, 373, 374, 376 КПК України, суд

ухвалив:

ОСОБА_4 визнати винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.152 КК України (в редакції від 01.06.2010 року) та призначити йому покарання у виді 9 (дев`яти) років позбавлення волі.

На підставі ч.1 ст.71 КК України за сукупністю вироків, шляхом часткового складання покарань за цим вироком та за вироком Каховського міськрайонного суду Херсонської області від 21.10.2010 року остаточно визначити ОСОБА_4 покарання у виді позбавлення волі строком на 10 (десять) років.

Початок строкувідбуття покаранняобвинуваченому ОСОБА_4 обчислювати з моменту затримання 01.01.2019 року.

Запобіжний захід до набрання вироком законної сили відносно ОСОБА_4 залишити тримання під вартою.

Цивільний позов прокурора в інтересах держави в особі Миколаївської Центральної районної лікарні до ОСОБА_4 про стягнення витрат на лікування потерпілої ОСОБА_6 у сумі 9216 грн 04 коп задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_4 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Ревда Свердловської області) на користь Миколаївської Центральної районної лікарні (юридична адреса: вул.Поштова,118, м.Миколаїв, 54036, ЄДРПОУ 01998271, р/р 35412028034106 УДКСУ в Миколаївській області МФО 826013) витрати на лікування потерпілої ОСОБА_6 у сумі 9216 (дев`ять тисяч двісті шістнадцять) грн 04 коп.

Стягнути з ОСОБА_4 на користь держави витрати на проведення комплексної експертизи (висновок експерта №62 від 24.01.2019 року) вартістю 572 грн 00 коп; судової молекулярно-генетичної експертизи (висновок експерта №84 від 21.03.2019 року) вартістю 7658 грн 64 коп; судової молекулярно-генетичної експертизи (висновок експерта №73 від 20.03.2019 року) витрачено 9214 грн 17 коп; молекулярно-генетичної експертизи (висновок експерта №83 від 21.03.2019 року) витрачено 6905 грн 31 коп; судової молекулярно-генетичної експертизи (висновок експерта №223 від 21.03.2019 року) витрачено 9653 грн 22 коп, а всього 34003(тридцятьчотири тисячітри)грн 34коп (Миколаївський НДЕКЦ МВС України р/р 31254295117675, Банк ДКСУ м.Києва, МФО 820172, код ЄДРПОУ 25574110).

Речовий доказ, а саме: вилучену під час огляду місця події в`язану шапку, яка передана на зберіганні до кімнати зберігання речових доказів Миколаївського РВП Очаківського ВП ГУНП в Миколаївській області знищити.

Речові докази, а саме: вилучені підчас оглядумісця подіїгамаші,дві париколготок,светр татруси, які передані на зберіганні до кімнати зберігання речових доказів Миколаївського РВП Очаківського ВП ГУНП в Миколаївській області повернути потерпілій ОСОБА_6 .

Речові докази, а саме: вилучені підчас оглядумісця подіїдва недопалката пустаскляна пляшка, які передані на зберіганні до кімнати зберігання речових доказів Миколаївського РВП Очаківського ВП ГУНП в Миколаївській області знищити.

Речові докази, а саме: вилучені за клопотанням ОСОБА_7 кофта з капюшоном, жилетка, куртка болоньєва, штани, пара кросівок та шапка в`язана, які передані на зберіганні до кімнати зберігання речових доказів Миколаївського РВП Очаківського ВП ГУНП в Миколаївській області повернути обвинуваченому ОСОБА_4 .

Речовий доказ, а саме: вилучений під час затримання в ході особистого огляду ОСОБА_4 мобільний телефон «Самсунг-Дуос», який переданий на зберіганні до кімнати зберігання речових доказів Миколаївського РВП Очаківського ВП ГУНП в Миколаївській області повернути обвинуваченому ОСОБА_4 .

Речові докази, а саме: вилучені употерпілої ОСОБА_6 та підозрюваного ОСОБА_4 зразки крові,зразки зрізівнігтів,волосся, які передані на зберіганні до кімнати зберігання речових доказів Миколаївського РВП Очаківського ВП ГУНП в Миколаївській області знищити.

Вирок суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

На вирок може бути подана апеляційна скарга до Миколаївського апеляційного суду через Миколаївський районний суд Миколаївської області протягом 30 днів з дня його проголошення, з урахуванням особливостей апеляційного оскарження, передбачених ч. 2 ст.394 КПК України.

Копія вироку негайно після його проголошення вручається обвинуваченому і прокурору.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку.

Суддя ОСОБА_1

24.05.2019

Дата ухвалення рішення24.05.2019
Оприлюднено16.02.2023
Номер документу81956475
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —480/542/19

Постанова від 14.02.2022

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Іваненко Ігор Володимирович

Постанова від 14.02.2022

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Іваненко Ігор Володимирович

Ухвала від 28.12.2021

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Іваненко Ігор Володимирович

Ухвала від 23.09.2021

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Іваненко Ігор Володимирович

Ухвала від 13.09.2021

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Іваненко Ігор Володимирович

Ухвала від 02.09.2021

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Іваненко Ігор Володимирович

Ухвала від 02.09.2021

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Іваненко Ігор Володимирович

Ухвала від 06.08.2021

Кримінальне

Миколаївський районний суд Миколаївської області

Шаронова Н. О.

Ухвала від 01.06.2021

Кримінальне

Миколаївський апеляційний суд

Куценко О. В.

Ухвала від 01.06.2021

Кримінальне

Миколаївський апеляційний суд

Куценко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні