Ухвала
від 24.05.2019 по справі 909/1018/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 909/1018/16

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

24.05.2019 м. Івано-Франківськ Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Ткаченко І. В., при секретарі судового засідання Сегін І. В., за участю представника відповідача Марчук Г. В., розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву Національного природного парку "Гуцульщина" про роз`яснення рішення у справі за позовом Державної екологічної інспекції в Івано-Франківській області до Національного природного парку "Гуцульщина" про відшкодування шкоди, заподіяної лісу та об`єктам природно-заповідного фонду внаслідок порушення норм лісового та природоохоронного законодавства, в сумі 263 043 грн 50 коп.,

в с т а н о в и в:

16 травня 2019 р., Господарський суд Івано-Франківської області прийняв до розгляду заяву НПП "Гуцульщина" про роз`яснення рішення у справі № 909/1018/16 про задоволення позову Державної екологічної інспекції в Івано-Франківській області до НПП "Гуцульщина" про відшкодування шкоди, заподіяної лісу та об`єктам природно-заповідного фонду внаслідок порушення норм лісового природоохоронного законодавства, в сумі 263 043 грн 50 коп. Розгляд заяви суд призначив на 24 травня 2019 р.

Відповідно до ст. 245 ГПК України, за заявою учасників справи, державного виконавця, приватного виконавця суд роз`яснює судове рішення, яке набрало законної сили, не змінюючи змісту судового рішення. Подання заяви про роз`яснення судового рішення допускається, якщо судове рішення ще не виконане або не закінчився строк, протягом якого рішення може бути пред`явлене до примусового виконання. Суд розглядає заяву про роз`яснення судового рішення у порядку, в якому було ухвалено відповідне судове рішення, протягом десяти днів з дня її надходження. У разі необхідності суд може викликати учасників справи, державного чи приватного виконавця в судове засідання. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розгляду заяви про роз`яснення рішення. Про роз`яснення або відмову у роз`ясненні судового рішення суд постановляє ухвалу, яку може бути оскаржено.

Дослідивши матеріали справи, суд встановив, що до своєї заяви НПП "Гуцульщина" не додав доказів сплати судового збору.

Згідно з ст. 4 Закону України "Про судовий збір", судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі. За подання заяви про роз`яснення судового рішення справляється судовий збір у розмірі 0,5 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Статтею 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2019 рік" передбачено, що прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць для працездатних осіб складає 1 921 грн.

Відтак за подання заяви про роз`яснення рішення слід було сплатити судовий збір у розмірі 960 грн 50 коп.

Оскільки положення цих статей не містять норм, що регулюють дії суду у випадку встановлення невідповідності заяви про роз`яснення судового рішення після прийняття її до розгляду, у вирішенні питань, які виникають при їх розгляді, суд застосовує положення ГПК України, якими врегульовані аналогічні питання.

Так, згідно з ч. 11 ст. 176 ГПК України, суддя, встановивши, після відкриття провадження у справі, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, постановляє ухвалу не пізніше наступного дня, в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє позивача і надає йому строк для усунення недоліків, який не може перевищувати п`яти днів з дня вручення позивачу ухвали.

За змістом п. 2 ч. 1 ст. 164 ГПК України, до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Враховуючи наведене, заяву НПП "Гуцульщина" слід залишити без руху, надавши заявнику строк на усунення її недоліків.

Керуючись статтями 123, 176, 234, 235, 245 ГПК України, суд

у х в а л и в:

1. Заяву Національного природного парку "Гуцульщина" про роз`яснення рішення у справі за позовом Державної екологічної інспекції в Івано-Франківській області до Національного природного парку "Гуцульщина" про відшкодування шкоди, заподіяної лісу та об`єктам природно-заповідного фонду внаслідок порушення норм лісового та природоохоронного законодавства, в сумі 263 043 грн 50 коп. - залишити без руху.

2. Національному природному парку "Гуцульщина" у п`ятиденний строк з моменту оголошення ухвали подати Господарському суду Івано-Франківської області докази сплати судового збору у розмірі 960 грн 50 коп.

3. Роз`яснити Національному природному парку "Гуцульщина", що у випадку неусунення недоліків заяви про роз`яснення рішення у строк, встановлений судом, зазначена заява залишається без розгляду.

4. Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення та не підлягає оскарженню.

Суддя І. В. Ткаченко

Повний текст ухвали складено 27 травня 2019 р.

Дата ухвалення рішення24.05.2019
Оприлюднено28.05.2019
Номер документу81970499
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —909/1018/16

Ухвала від 25.09.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Неверовська Л. М.

Ухвала від 05.09.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Неверовська Л. М.

Ухвала від 30.07.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фрич М. М.

Ухвала від 16.07.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фрич М. М.

Ухвала від 16.07.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фрич М. М.

Ухвала від 04.07.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фрич М. М.

Ухвала від 13.06.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Ухвала від 05.06.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Ухвала від 24.05.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Ухвала від 16.05.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні