Рішення
від 21.05.2019 по справі 918/33/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Господарський суд Рівненської області

вул. Набережна, 26-А, м. Рівне, 33013

ДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"21" травня 2019 р. м. Рівне Справа № 918/33/19

Господарський суд Рівненської області у складі судді Горплюка А.М., розглянувши матеріали справи

за позовом Фізичної особи-підприємця Демчука Миколи Володимировича

до відповідача 1: Товариства з обмеженою відповідальністю "РЕНОМЕ-ЄВРОБУД"

до відповідача 2: Спільного підприємства "МЕХАГРОБУД"

про стягнення збитків в сумі 268 927 грн. 48 коп.

Секретар судового засідання: Лиманський А.Р.

Представники сторін:

від заявника: не з`явився

від позивача: не з`явився

від відповідача 1: не з`явився

від відповідача 2: не з`явився

ВСТАНОВИВ:

Фізична особа-підприємець Демчук Микола Володимирович звернувся до Господарського суду Рівненської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "БРВ ЛІСТРАНС", Товариства з обмеженою відповідальністю "РЕНОМЕ-ЄВРОБУД", Спільного підприємства "МЕХАГРОБУД" про стягнення збитків в сумі 218 927, 48 грн. В обґрунтуванні позовних вимог зазначив, що при розвантаженні вантажу на території рибгоспу водій автокрана, який належить Спільному підприємству "МЕХАГРОБУД", здійснив падіння стріли автокрану та самого автокрану на автомобіль, що перебуває у власності позивача, чим пошкодив його та завдав збитків фізичній особі-підприємцю Демчуку Миколі Володимировичу . У зв`язку з чим, позивач заявляє до стягнення суму збитків у розмірі 218927, 48 грн., з яких: 116 093,48 грн. майновий збиток від падіння автокрана; 2 834 грн. вартість послуг по оцінці автомобіля та повідомлення про проведення оцінки; 100 000 грн. упущена вигода від невиконання замовлень по договору.

Рішенням від 07.05.2019 позов задоволено частково. Стягнуто з Спільного підприємства "МЕХАГРОБУД" на користь Фізичної особи-підприємця Демчука Миколи Володимировича - 116 093 грн. 48 коп. майнового збитку від падіння крану, 2 734 грн. 00 коп. вартість послуг по оцінці автомобіля та повідомлення про проведення оцінки та 1 782 грн. 41 коп. витрат по сплаті судового збору. Відмовлено позивачу у задоволенні решти позовних вимог.

14.05.2019 на адресу суду надійшла заява представника Товариства з обмеженою відповідальністю "БРВ ЛІСТРАНС" про ухвалення додаткового рішення про судові витрати на правничу допомогу.

Ухвалою від 15.05.2019 заяву призначено до розгляду на 21.05.2019.

16.05.2019, через відділ канцелярії та документального забезпечення суду, представник позивача подав відзив на заяву ТОВ "БРВ ЛІСТРАНС" про стягнення судових витрат. Зазначає, що останнім порушено вимоги ст. 222 ГК України, зокрема ТОВ "БРВ ЛІСТРАНС" не надало відповідь на претензію позивача від 25.10.2018. Просить в задоволенні заяви відмовити.

В судове засідання 15.05.2019 представники сторін не з`явилися. Про час та місце розгляду заяви повідомлені належним чином у встановлений законом строк, причини неявки суду не повідомляли.

Розглянувши заяву представника відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "БРВ ЛІСТРАНС", дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується заява, суд прийшов до висновку, що заяву про ухвалення додаткового рішення про судові витрати слід задоволити. При цьому суд керувався наступним.

При поданні позову Фізична особа - підприємець Демчук Микола Володимирович вказав відповідачами, зокрема - Товариство з обмеженою відповідальністю "БРВ Лістранс" та просив стягнути солідарно з усіх відповідачів збитків в розмірі 218 927 грн. 48 коп.

04.02.2019 представник відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "БРВ ЛІСТРАНС" подав відзив на позовну заяву, в якому вказав, що ТОВ "БРВ ЛІСТРАНС" є неналежним відповідачем. Також, вказав, що орієнтовний розрахунок понесених судових витрат, а саме: витрат на професійну правничу допомогу, становить 15 000 грн.

В подальшому, 18.03.2019 позивач Фізична особа - підприємець Демчук Микола Володимирович подав до суду заяву про зміну предмету позовних вимог, в якій просив стягнути солідарно з ТОВ "РЕНОМЕ-ЄВРОБУД" та СП "МЕХАГРОБУД" збитки в сумі 268927 грн. 48 коп. та витрати зі сплати судового збору в розмірі 4033 грн. 91 коп.

Таким чином, подавши вказану заяву позивач фактично відмовився від позовних вимог в частині стягнення збитків із відповідача-1 Товариства з обмеженою відповідальністю "БРВ ЛІСТРАНС".

Відповідно до ст. 221 ГПК України якщо сторона з поважних причин не може до закінчення судових дебатів у справі подати докази, що підтверджують розмір понесених нею судових витрат, суд за заявою такої сторони, поданою до закінчення судових дебатів у справі, може вирішити питання про судові витрати після ухвалення рішення по суті позовних вимог. Для вирішення питання про судові витрати суд призначає судове засідання, яке проводиться не пізніше п`ятнадцяти днів з дня ухвалення рішення по суті позовних вимог. У випадку, визначеному частиною другою цієї статті, суд ухвалює додаткове рішення в порядку, передбаченому статтею 244 цього Кодексу.

За умовами ст. 244 ГПК України суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо, зокрема: судом не вирішено питання про судові витрати. Заяву про ухвалення додаткового рішення може бути подано до закінчення строку на виконання рішення. Суд, що ухвалив рішення, ухвалює додаткове судове рішення в тому самому складі протягом десяти днів з дня надходження відповідної заяви. Додаткове судове рішення ухвалюється в тому самому порядку, що й судове рішення. У разі необхідності суд може викликати сторони або інших учасників справи в судове засідання. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розгляду заяви.

Враховуючи вищевикладене та вирішуючи питання щодо розподілу судових витрат, суд зазначає наступне.

Статтею 123 Господарського процесуального кодексу України визначено види судових витрат. Судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, зокрема, належать витрати на професійну правничу допомогу.

Згідно з вимогами пунктів 1, 2 частини другої статті 126 Господарського процесуального кодексу України, розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Крім того, частинами четвертою та п`ятою зазначеної статті передбачено, що розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

У разі недотримання вимог частини четвертої цієї статті суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

Як свідчать матеріали справи, з метою захисту прав та отримання професійної правничої допомоги у даній справі, у тому числі і представництва інтересів у суді, Товариство з обмеженою відповідальністю "БРВ ЛІСТРАНС" звернулося до Адвокатського об`єднання "Скорпіон", про що було укладено відповідний Договір про надання адвокатських послуг (правничої допомоги) від 23.01.2019 (надалі - Договір, том 1, а.с. 84-85).

Відповідно до умов пункту 1.1. Договору АС "Скорпіон" (виконавець) зобов`язується надати ТОВ "БРВ ЛІСТРАНС" (замовник) адвокатські послуги (правничу допомогу) в частині підготовки та подачі до господарського суду Рівненської області від імені Замовника відзиву на позовну заяву, інших заяв по суті справи та з процесуальних питань у справі за позовом Фізичної особи - підприємця Демчука Миколи Володимировича до ТОВ "БРВ ЛІСТРАНС", ТОВ "РЕНОМЕ-ЄВРОБУД", СП "МЕХАГРОБУД" про стягнення 218 972,48 грн., а також забезпечити представництво прав та охоронюваних законом інтересів Замовника при розгляді даного позову у Господарському суді Рівненської області з усіма правами наданими Замовнику чинним ГПК України.

За приписами п. 1.2. на виконання умов даного договору Замовник уповноважує (надає право) адвокатське об`єднання в особі уповноважених належним чином адвокатів представляти його інтереси та вести вказану справу з правом розписуватись на усіх процесуальних документах від імені Замовника, спачувати від імені Замовника необхідні судові збори та інші платежі, виступати від імені Замовника усно, знайомитись з матеріалами справи, робити з них витяги, знімати копії та фотознімки, посвідчувати копії документів від імені Замовника, а також користуватись усіма процесуальними та матеріальними правами, наданими Замовнику відповідними законами та нормативно - правовими документами у відносинах з усіма та будь-якими органами, установами, організаціями, їх посадовими особами, службовцями та громадянами.

Згідно пункту 3.1. Договору Сторони погодили, що вартість які надаються за умовами вказаного договору становить 15 000,00 грн., які підлягають сплаті у такому порядку: 10000,00 грн. - авансовим платежем в строк до 01 лютого 2019 року, решта - 5000,00 грн. сплачується Замовником в день ухвалення Господарським судом Рівненської області рішення у справі за позовом Фізичної особи - підприємця Демчука Миколи Володимировича до ТОВ "БРВ ЛІСТРАНС", ТОВ "РЕНОМЕ-ЄВРОБУД", СП "МЕХАГРОБУД" про стягнення 218 972,48 грн.

Проте, у поданій заяві про ухвалення додаткового рішення ТОВ "БРВ ЛІСТРАНС" вказує, що за результатами розгляду справи понесло витрати на професійну правничу допомогу в розмірі 10 000,00 грн.

Згідно з ч. 8 ст. 129 ГПК України розмір судових витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду, за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву. У разі неподання відповідних доказів протягом встановленого строку така заява залишається без розгляду.

Так, протягом п`яти днів після ухвалення рішення у даній справі, а саме 13.05.2019 директор ТОВ "БРВ ЛІСТРАНС" через відділ поштового зв`язку направив заяву про ухвалення додаткового рішення про розподіл судових витрат, та просить стягнути з позивача Фізичної особи - підприємця Демчука Миколи Володимировича на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "БРВ ЛІСТРАНС" судові витрати, пов`язані з наданням професійної правничої допомоги у розмірі 10 000,00 грн.

На підтвердження виконання робіт по надання професійної правничої допомоги подано Акт прийому - передачі виконаних робіт від 10.05.2019, за яким Виконавець надав відповідно до умов Договору від 23.01.2019 про надання адвокатських послуг (правничої допомоги), а Замовник прийняв і оплатив фактично надані юридичні послуги, вказані у п. 2 цього Акта. За надані послуги ТОВ "БРВ ЛІСТРАНС" сплатило гонорар в розмірі 10 000,00 грн. (том 2, а.с. 128-129).

У вказаному Акті наведено детальний опис послуг, наданих Адвокатським об`єднанням для Замовника з 23.01.2019 по 10.05.2019.

Адвокатське об`єднання виставило ТОВ "БРВ ЛІСТРАНС" рахунок б/н від 23.01.2019 на суму 10 000,00 грн. (том 2, а.с. 126).

Також надано копію платіжного доручення №113 від 23.01.2019 про сплату ТОВ "БРВ ЛІСТРАНС" 10 000,00 грн. для Адвокатського об`єднання "Скорпіон", призначення платежу: авансовий платіж згідно Договору про надання адвокатських послуг (правової допомоги) б/н від 23.01.2019.

Окрім цього, у матеріалах справи містяться Ордер серії РН-173 № 197 від 31.01.2019, за яким адвокат Созонюк Тарас Миколайович уповноважений від імені Адвокатського об`єднання "Скорпіон" на підставі Договору б/н від 23.01.2019 представляти інтереси ТОВ "БРВ ЛІСТРАНС" у господарському суді Рівненської області (том 1, а.с. 96).

Так, із наявних у матеріалах справи клопотань, відзиві, адвокатського запиту вбачається, що документи підписані Созонюк Т.М. , який згідно з протоколами судових засідань дійсно представляв інтереси відповідача ТОВ "БРВ ЛІСТРАНС" по справі № 918/33/19 та брав участь у судових засіданнях (том 1 а.с. 75-80, 90, 132-134, 155-157, том 2 а.с. 12-14, 49-51).

Судові витрати на оплату послуг адвоката підлягають відшкодуванню лише в тому випадку, якщо вони сплачені адвокату або адвокатському об`єднанню стороною, котрій такі послуги надавались, оплата послуг адвоката підтверджується відповідними фінансовими документами, і якщо такі послуги надавались адвокатом, а не будь-яким представником.

У даній справі Адвокатським об`єднанням у відзиві на позов міститься орієнтовний розрахунок понесених судових витрат (том 1, а.с. 75-80), заявлений у встановлений законом строк.

З огляду на наведене вище у сукупності, суд вважає, що підписаний Договір про надання адвокатських послуг (правничої допомоги) від 23.01.2019, сплачені кошти в сумі 10 000,00 грн. на виконання саме даного правочину, згідно наявного у матеріалах справи платіжного доручення, опису робіт та їх акту приймання - передачі, наявність ордеру на представлення інтересів ТОВ "БРЛ ЛІСТРАНС", присутність адвоката в судових засіданнях під час розгляду справи №918/33/19 - є належними доказами фактично понесених відповідачем витрат на правову допомогу в сумі 10 000,00 грн.

Відтак, сплачені зі сторони ТОВ "БРВ ЛІСТРАНС" 10 000,00 грн. для Адвокатського об`єднання "Скорпіон" за надання професійної правничої допомоги підлягають відшкодуванню за рахунок позивача Фізичної особи - підприємця Демчука Миколи Володимировича.

При цьому, суд враховує предмет позову та його ціну, зміну предмету позову, значення справи для усіх її сторін, обсяг наданих Адвокатським об`єднанням послуг, участь адвоката у судових засіданнях та інші обставини, викладені у ч. 4 ст. 126 ГПК України.

Керуючись ст.ст. 123, 126, 129, 233, 236-240, 244 ГПК України, суд -

ВИРІШИВ:

1. Задоволити заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "БРВ ЛІСТРАНС" про ухвалення додаткового рішення про судові витрати на правничу допомогу на суму 10 000 грн. 00 коп.

2. Стягнути з Фізичної особи-підприємця Демчука Миколи Володимировича ( АДРЕСА_1 ідент. код НОМЕР_1 ) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "БРВ ЛІСТАНС" (35314, Рівненська обл., Рівненський р-н., с. Зоря, вул. Промислова, 2, код ЄДРПОУ 37399543) судові витрати, пов`язані з наданням професійної правничої допомоги у розмірі - 10 000 (десять тисяч) грн. 00 коп. Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Додаткове рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. Апеляційна скарга може бути подана до Північно-західного апеляційного господарського суду протягом двадцяти днів з дня складення повного тексту додаткового рішення відповідно до ст. ст. 240-241, 254-259 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст додаткового рішення складено та підписано "27" травня 2019 року.

Суддя А.М. Горплюк

СудГосподарський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення21.05.2019
Оприлюднено27.05.2019
Номер документу81971350
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —918/33/19

Ухвала від 19.10.2021

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Горплюк А.М.

Ухвала від 19.10.2021

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Горплюк А.М.

Ухвала від 05.10.2021

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Горплюк А.М.

Ухвала від 01.10.2021

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Горплюк А.М.

Ухвала від 10.10.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Горплюк А.М.

Ухвала від 10.10.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Горплюк А.М.

Ухвала від 01.10.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Горплюк А.М.

Ухвала від 27.09.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Заголдна Я.В.

Ухвала від 26.09.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Горплюк А.М.

Ухвала від 26.09.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Горплюк А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні