Рішення
від 27.05.2019 по справі 640/10449/19
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 640/10449/19

н/п 2-о/640/144/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 травня 2019 року Київський районний суд м. Харкова у складі:

головуючого - судді Лях М.Ю.,

при секретарі - Хомінської Т.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ), заінтересована особа: Харківський міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції Харківської області(м. Харків, вул. Сумська, 61) про встановлення факту смерті,-

ВСТАНОВИВ:

Заявник звернулась до суду з заявою про встановлення факту смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер в місті Сніжне Донецької області ІНФОРМАЦІЯ_2 .

В обґрунтування своїх вимог зазначає, що вона є дружиною ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 в м. Сніжне, Донецької області. Причиною смерті стала: хронічна судинна недостатність, церебральний атеросклероз з гіпертензією. 18 травня 2015 року Відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Сніжнянського міського управління юстиції у Донецькій області їй було видано свідоцтво про смерть ОСОБА_2 , серія НОМЕР_1 . Для реєстрації в законному порядку факту смерті ОСОБА_1 звернулась до Харківського міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Харківській області, де отримала письмову відмову у проведенні державної реєстрації смерті, із зазначенням, що пред`явлений ОСОБА_2 документ не відповідає формі, визначеній наказом Міністерства охорони здоров`я України від 08.08.2006 № 454 Про впорядкування ведення медичної документації, яка засвідчує випадки народження і смерті . За таких обставин вона змушена звернутися до суду для встановлення факту смерті чоловіка.

В судове засідання заявник не з`явилась, надала до суду заяву про розгляд справи за її відсутністю, просила заяву задовольнити в повному обсязі на підставах, викладених в її заяві.

Представник заінтересованої особи - Харківського міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Харківській області в судове засідання не з`явився, про день та час слухання справи повідомлявся телефонограмою.

У зв`язку з невідкладним розглядом справи даної категорії відповідно до ч. 2 ст. 317 ЦПК України з моменту надходження заяви, суд, дослідивши матеріали справи у їх сукупності, всебічно та повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується заява, об`єктивно оцінивши докази, що мають істотне значення для її розгляду і вирішення по суті, приходить до висновку, що заява підлягає задоволенню з огляду на наступне.

Судом встановлено, що заявник ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженка м. Сніжне Донецької області, громадянка України, зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , фактично проживає: АДРЕСА_3 (згідно довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи № 6327016185 від 07.10.2016) є дружиною ОСОБА_2 , що підтверджено копією свідоцтва про одруження, серії НОМЕР_2 .

Заявником на підтвердження факту смерті ОСОБА_2 надані наступні документи: лікарське свідоцтво про смерть в„– 63 від 16.05.2015, відповідно до якого смерть ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 настала ІНФОРМАЦІЯ_4 , причиною смерті стали хронічна судинна недостатність та церебральний атеросклероз з гіпертензією; свідоцтво про смерть серія НОМЕР_1 від 18.05.2015, видане Відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Сніжнянського міського управління юстиції у Донецькій області, відповідно до якого ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_4 в місті Сніжне Донецької області.

Відповідно до п.8 ч.1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

Відповідно до ч. 1 ст. 317 ЦПК України заява про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана родичами померлого або їхніми представниками до суду за межами такої території України.

Відповідно до роз`яснень, даних в п.13 Постанови Пленуму Верховного Суду України №5 від 31.03.1995 року Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення , суд встановлює факт смерті особи за умови підтвердження доказами, що ця подія мала місце у певний час та за певних обставин.

З огляду на викладене, суд вважає доведеним факт смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 у м. Сніжне Донецької області.

Відповідно до ч. ч. 2,3 статті 9 ЗУ Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України від 15.04.2014 року № 1207-VII, будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом. Будь-який акт (рішення, документ), виданий органами та/або особами, передбаченими частиною другою цієї статті, є недійсним і не створює правових наслідків.

Згідно з відмовою Харківського міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Харківській області від 23.05.2019 року, заявнику ОСОБА_1 відмовлено в реєстрації факту смерті ОСОБА_2 , оскільки нею було надано свідоцтво про смерть, що не відповідає формі, визначеній наказом Міністерства охорони здоров`я України від 08.08.2006 № 454 Про впорядкування ведення медичної документації, яка засвідчує випадки народження і смерті .

Згідно з ч. 1 статті 17 ЗУ Про державну реєстрацію актів цивільного стану від 01.07.2010 року N 2398-VI, державна реєстрація смерті проводиться органом державної реєстрації актів цивільного стану на підставі: 1) документа встановленої форми про смерть, виданого закладом охорони здоров`я або судово-медичною установою; 2) рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час або про оголошення її померлою.

Відповідно Розпорядження Кабінету Міністрів України від 7 листопада 2014 р. №1085 Про затвердження переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та переліку населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення , на території м. Сніжне Донецької області органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, тому будь-який документ, виданий на вищезазначеній території, вважається недійсним і не створює правових наслідків.

На підставі викладеного, враховуючи сукупність досліджених доказів, які підтверджують факт смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 у м. Сніжне Донецької області, приймаючи до уваги наявність об`єктивних перешкод для проведення державної реєстрації факту смерті, суд прийшов до висновку про необхідність задоволення заяви про встановлення факту смерті діда заявника.

На підставі наведеного, керуючись ст. ст. ЦПК України, 76, 264, 265, 315, 317 ЦПК України, ст.9 ЗУ Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України від 15.04.2014 року, ст. 17 ЗУ Про державну реєстрацію актів цивільного стану від 01.07.2010 року, суд -

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Харківський міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції Харківської області про встановлення факту смерті - задовольнити.

Встановити факт смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Сауровка Шахтарського району Донецької області, який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 в місті Сніжне Донецької області.

Рішення суду підлягає негайному виконанню, оскарження рішення не зупиняє його виконання. Рішення може бути оскаржено у встановленому порядку до Харківського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його підписання. Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Суддя Київського районного суду

м. Харкова М.Ю. Лях

Дата ухвалення рішення27.05.2019
Оприлюднено28.05.2019
Номер документу81998309
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —640/10449/19

Рішення від 10.06.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Шевченко Н.М.

Ухвала від 13.06.2019

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Шевченко Н.М.

Ухвала від 28.05.2019

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Лях М. Ю.

Рішення від 27.05.2019

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Лях М. Ю.

Ухвала від 24.05.2019

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Лях М. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні