Ухвала
від 27.05.2019 по справі 751/1663/19
НОВОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІГОВА

Справа №751/1663/19

Провадження №2/751/655/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 травня 2019 року місто Чернігів

Н о в о з а в о д с ь к и й р а й о н н и й с у д м і с т а Ч е р н і г о в а

у складі: головуючого-судді Яременко І. В.

секретаря Клименко К.Є.,

з участю представника позивача ОСОБА_1 ,

представника відповідача Зотова І.О.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_2 ( АДРЕСА_1 ) до громадської організації Братерство Київської Русі (м. Чернігів, вул. М.Могилянського, буд. 9), третя особа: Друга чернігівська державна нотаріальна контора (м. Чернігів, вул. І.Мазепи, буд. 19) про визнання заповіту недійсним,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_2 звернулась до суду з позовом до ГО Братерство Київської Русі , в якому просить визнати секретний заповіт ОСОБА_3 від 16.02.2018 року, згідно якого він заповів усе його майно, що йому належить і буде належати на день смерті, де б воно не знаходилось і з чого не складалось, а також все те, за що він за законом має право і буде мати ГО Братерство Київської Русі - недійсним.

На думку позивача, заповіт був підписаний не її покійним батьком ОСОБА_3 та не відповідає волі спадкодавця, що є достатньою підставою для визнання цього секретного заповіту недійсним.

Представник позивача у підготовчому засіданні заявив клопотання про призначення судової почеркознавчої експертизи для встановлення справжності підпису спадкодавця ОСОБА_3 на секретному заповіті від 16.02.2018 року, на вирішення якої поставити питання: ким був виконаний підпис на оригінальному примірнику секретного заповіту від 16.02.2018 року, відкритому та оголошеному 15.01.2019 року державним нотаріусом Другої чернігівської державної нотаріальної контори Кравченко А,Г. на підставі ст.. 1250 ЦК України у зв`язку зі смертю заповідача ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , спадкова справа 764/2018, зареєстрована в реєстрі за № 1-21, ОСОБА_3 чи іншою особою? Виконання експертизи доручити експертам Чернігівського відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (14017, м. Чернігів, вул.. Старобілоуська, буд. 25-а). На час проведення експертизи, зупинити провадження у справі

Представник відповідача не заперечував проти заявленого клопотання про призначення експертизи та зупинення провадження у справі.

Заслухавши думку учасників справи, дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що клопотання підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

У відповідності до ч.1 ст. 103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Як зазначено вище, у позовній заяві та при підготовчому розгляді справи в суді позивач та її представник наполягали на тому, що підпис на заповіті не є підписом покійного батька позивача - ОСОБА_3

Таким чином, визначення справжності підпису спадкодавця у заповіті має значення для справи, стосується предмета і підстав спору та потребує спеціальних знань у сфері іншій, ніж право, тому по справі необхідно призначити судову почеркознавчу експертизу, проведення якої, за згодою сторін, доручити експертам Чернігівського відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, поклавши витрати за проведення експертизи на позивача.

Експериментальні зразки підписів заповідача у розпорядженні суду відсутні.

Оригінал секретного заповіту знаходиться в спадковій справі № 764/2018, яка знаходиться в Другій чернігівській державній нотаріальній конторі.

Роз`яснити сторонам положення ст. 109 ЦПК України, відповідно до яких у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Оскільки для проведення експертизи потрібний значний проміжок часу, на час проведення експертизи провадження у справі слід зупинити відповідно до вимог п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України.

Керуючись ст.ст. 103, 104, 108, 109, 252, 253 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання представника позивача - задовольнити.

Призначити у цивільній справі за позовом ОСОБА_2 ( АДРЕСА_1 ) до громадської організації Братерство Київської Русі (м. Чернігів, вул. М.Могилянського, буд. 9), третя особа: Друга чернігівська державна нотаріальна контора (м. Чернігів, вул. І.Мазепи, буд. 19) про визнання заповіту недійсним, судову почеркознавчу експертизу, на вирішення якої поставити питання:

Ким був виконаний підпис на оригінальному примірнику секретного заповіту від 16.02.2018 року, відкритому та оголошеному 15.01.2019 року державним нотаріусом Другої чернігівської державної нотаріальної контори Кравченко А.Г. на підставі ст. 1250 ЦК України у зв`язку зі смертю заповідача ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , спадкова справа 764/2018, зареєстрована в реєстрі за № 1-21, ОСОБА_3 чи іншою особою?

Проведення експертизи доручити експертам Чернігівського відділення КНДІСЕ (м. Чернігів, вул. Старобілоуська, 25-а).

Експертів попередити про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків за ст.ст. 384, 385 КК України.

У розпорядження експертів надати матеріали справи № 751/1663/19 за позовом ОСОБА_2 до ГО Братерство Київської Русі , третя особа: Друга чернігівська державна нотаріальна контора про визнання заповіту недійсним.

Для проведення експертизи зобов`язати Другу чернігівську державну нотаріальну контору надати експертам для огляду оригінал секретного заповіту ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Витрати по проведенню експертизи покласти на позивача - ОСОБА_2 ( АДРЕСА_1 ).

Відповідно до ст. 109 ЦПК України, у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Копії даної ухвали направити експертній установі та учасникам у справі.

Про виконання даної ухвали в частині проведення судової почеркознавчої експертизи повідомити суд.

Ухвала може бути оскаржена до Чернігівського апеляційного суду у п`ятнадцятиденний строк з дня її проголошення.

Суддя І. В. Яременко

СудНовозаводський районний суд м.Чернігова
Дата ухвалення рішення27.05.2019
Оприлюднено28.05.2019
Номер документу82002301
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —751/1663/19

Рішення від 18.05.2020

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Яременко І. В.

Рішення від 18.05.2020

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Яременко І. В.

Ухвала від 09.01.2020

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Яременко І. В.

Ухвала від 06.11.2019

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Яременко І. В.

Ухвала від 01.08.2019

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Яременко І. В.

Ухвала від 09.07.2019

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Яременко І. В.

Ухвала від 27.05.2019

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Яременко І. В.

Ухвала від 07.05.2019

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Яременко І. В.

Ухвала від 28.03.2019

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Яременко І. В.

Ухвала від 15.03.2019

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Яременко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні