Постанова
від 14.05.2019 по справі 910/11275/14
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116, (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"14" травня 2019 р. Справа№ 910/11275/14

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Сотнікова С.В.

суддів: Пантелієнка В.О.

Верховця А.А.

за участю секретаря судового засідання Титарєвої Г.І.,

розглянувши апеляційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Комерційний банк "Надра"

на ухвалу Господарського суду міста Києва

від 05.02.2019 (повна ухвала складена 07.02.2019, суддя Пасько М.В.)

про ліквідацію банкрута та закриття провадження

у справі № 910/11275/14

за заявою Публічного акціонерного товариства "Комерційний банк "Надра"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Інтер-комплект" (код 31684668)

про банкрутство

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 05.02.2019 затверджено звіт ліквідатора, затверджено ліквідаційний баланс станом на 05.02.2019, ліквідовано банкрута - Товариство з обмеженою відповідальністю "Інтер-комплект", як юридичну особу у зв`язку з банкрутством, закрито провадження у справі № 910/11275/14.

Не погоджуючись з зазначеним судовим рішенням, ініціюючий кредитор звернувся до Північного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати ухвалу Господарського суду міста Києва від 05.02.2019, відмовити арбітражному керуючому Вегері А.А. у затвердженні звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу банкрута, справу передати для розгляду до суду першої інстанції на стадію ліквідаційної процедури.

Скарга мотивована тим, що ухвала винесена судом першої інстанції передчасно, з неповним з`ясуванням обставини, що мають значення для справи, а тому підлягає скасуванню. За твердженням скаржника, ліквідатор вчинив не всіх заходів з виявлення майна банкрута, зокрема, не надано інформації щодо наявності автотранспортних засобів, відомостей про наявність у власності банкрута акцій інших підприємств. Окрім того, ліквідатор не подав докази щодо руху заяв про вчинення кримінального правопорушення колишніми посадовими особами банкрута та вжиття правоохоронними органами будь-яких заходів реагування.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 19.03.2019 відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою Публічного акціонерного товариства "Комерційний банк "Надра", розгляд справи призначено на 16.04.2019.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 19.03.2019 призначено розгляд справи № 910/11275/14 в судовому засіданні на 14.05.2019 у зв`язку з направленням судді Сотнікова С.В. для участі у підготовці Національною школою суддів України для підтримання кваліфікації з 15.04.2019 по 19.04.2019.

Колегія суддів, розглянувши доводи апеляційної скарги, дослідивши наявні матеріали справи, вважає, що скарга не підлягає задоволенню з огляду на наступне.

Провадження у справах про банкрутство регулюється Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" від 14 травня 1992 року № 2343-XII (далі - Закон про банкрутство), Господарським процесуальним кодексом України (далі - ГПК України), іншими законодавчими актами України.

Як вбачається з матеріалів справи, ухвалою Господарського суду міста Києва від 02.07.2014 порушено провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Інтер-комплект".

Ухвалою попереднього засідання від 29.09.2014 визнано кредитором у справі № 910/11275/14 по відношенню до боржника:

- Публічне акціонерне товариство "Комперційний банк "Надра" з грошовими вимогами на суму 125191368,05 грн, з яких 122345776,98 грн. - вимоги четвертої черги, 2845591,07грн. - вимоги шостої черги;

- Державну податкову інспекцію у Оболонському районі ГУ Міндоходів у м. Києва з грошовими вимогами на суму 1482088,77 грн боргу, з яких 394167,00 грн - вимоги третьої черги, 1086901,67 грн - вимоги шостої черги;

затверджено реєстр вимог кредиторів Товариства з обмеженою відповідальністю "Інтер-комплект".

Постановою Господарського суду міста Києва від 16.12.2014 визнано боржника банкрутом та відкрито його ліквідаційну процедуру; призначено ліквідатором ТОВ "Інтер-комплект" арбітражного керуючого Величко В.Ю.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 13.11.2018 продовжено ліквідатору боржника строк для подання суду на затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу банкрута на шість місяців, тобто до 13.05.2019; достроково припинено повноваження ліквідатора ТОВ "Інтер-комплект" арбітражного керуючого Саєнка В.В.; призначено ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Вегеру А.А.

05.12.2018 ліквідатор банкрута подав на затвердження господарського суду звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута.

За наслідками розгляду звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу банкрута, суд першої інстанції дійшов висновку про наявність підстав затвердити звіт, ліквідаційний баланс та ліквідувати ТОВ "Інтер-комплект" у зв`язку з банкрутством, оскільки ліквідатор не виявив достатньо майнових активів, що підлягають включенню до ліквідаційної маси для погашення кредиторських вимог.

Згідно з ч. 1, 2 ст. 41 Закону про банкрутство, ліквідатор - фізична особа, яка відповідно до судового рішення господарського суду організовує здійснення ліквідаційної процедури боржника, визнаного банкрутом, та забезпечує задоволення вимог кредиторів у встановленому цим Законом порядку. Ліквідатор з дня свого призначення здійснює, зокрема, такі повноваження: приймає до свого відання майно боржника, забезпечує його збереження; виконує функції з управління та розпорядження майном банкрута; проводить інвентаризацію та оцінку майна банкрута; аналізує фінансове становище банкрута; виконує повноваження керівника (органів управління) банкрута; очолює ліквідаційну комісію та формує ліквідаційну масу; пред`являє до третіх осіб вимоги щодо повернення банкруту сум дебіторської заборгованості; заявляє в установленому порядку заперечення щодо заявлених до боржника вимог поточних кредиторів за зобов`язаннями, які виникли під час провадження у справі про банкрутство і є неоплаченими; подає до суду заяви про визнання недійсними правочинів (договорів) боржника; вживає заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб; продає майно банкрута для задоволення вимог, внесених до реєстру вимог кредиторів, у порядку, передбаченому цим Законом; веде реєстр вимог кредиторів; здійснює інші повноваження, передбачені цим Законом.

Частинами 1-4 статті 42 Закону про банкрутство передбачено, що усі види майнових активів (майно та майнові права) банкрута, які належать йому на праві власності або господарського відання на дату відкриття ліквідаційної процедури та виявлені в ході ліквідаційної процедури, включаються до складу ліквідаційної маси. Майно, визначене родовими ознаками, що належить банкруту на праві володіння або користування, включається до складу ліквідаційної маси. Індивідуально визначене майно, що належить банкруту на підставі речових прав, крім права власності і господарського відання, не може бути включене до складу ліквідаційної маси. Майно банкрута, що є предметом забезпечення, не включається до складу ліквідаційної маси і використовується виключно для задоволення вимог кредитора за зобов`язаннями, які воно забезпечує.

Відповідно до ч. 1 ст.46 Закону про банкрутство, після завершення всіх розрахунків з кредиторами ліквідатор подає до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс, до якого додаються:

відомості за результатами інвентаризації майна боржника та перелік ліквідаційної маси;

відомості про реалізацію об`єктів ліквідаційної маси з посиланням на укладені договори купівлі-продажу;

копії договорів купівлі-продажу та акти приймання-передачі майна;

реєстр вимог кредиторів з даними про розміри погашених вимог кредиторів;

документи, які підтверджують погашення вимог кредиторів;

довідка архівної установи про прийняття документів, які відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню.

Звіт ліквідатора має бути схвалений комітетом кредиторів.

Про час і місце судового засідання, у якому має розглядатися звіт і ліквідаційний баланс, господарський суд повідомляє ліквідатора та членів комітету кредиторів.

Заслухавши звіт ліквідатора та думки членів комітету кредиторів або окремих кредиторів, господарський суд першої інстанції виносить ухвалу про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу.

Отже, законодавцем передбачено певну сукупність дій, яку необхідно вчинити в ході ліквідаційної процедури та перелік додатків до звіту ліквідатора, які подаються суду разом із зазначеним звітом та є предметом дослідження в судовому засіданні за підсумками ліквідаційної процедури, яке проводиться за участю кредиторів (комітету кредиторів); подання звіту та ліквідаційного балансу здійснюється ліквідатором за наслідком всіх проведених ним дій в ході ліквідаційної процедури.

Відтак, затверджуючи звіт ліквідатора, господарський суд повинен дати оцінку належності проведення ліквідатором всієї ліквідаційної процедури, дотримання ним черговості задоволення вимог кредиторів, відповідності законодавству про банкрутство всіх обов`язкових додатків до звіту ліквідатора, оцінити повноту реалізації ліквідатором активів боржника.

Зі звіту ліквідатора вбачається, що вжиті належні заходи з виявлення майна боржника.

Зокрема, листом № 31/26-117 від 24.02.2016 Регіональний сервісний центр в м. Києві МВС України повідомив, що станом на 18.02.2016 згідно даних автоматизованої інформаційно-пошукової системи в м. Києві та НАІС МВС України, транспортні засоби за боржником не зареєстровані.

Також, Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку листом № 12/02/21149/нк від 30.03.2015 повідомила, що станом на 28.09.2015 в Державному реєстрі випусків цінних паперів відсутня інформація щодо реєстрації випусків цінних паперів юридичної особи - ТОВ "Інтер-комплект".

Окрім того, відсутність майна, належного банкруту, підтверджується численними відповідями державних органів та установ на запити ліквідатора, даними з державних реєстрів прав тощо.

Таким чином, доводи апеляційної скарги про неповноту вжитих ліквідатором заходів щодо виявлення майнових активів спростовуються матеріалами справи.

Також, належить відхилити доводи скарги щодо відсутності запитів про подальший рух звернень ліквідатора до правоохоронних органів про вчинення колишніми учасниками та керівниками боржника кримінально-караних діянь, оскільки як вбачається зі звіту ліквідатора на даний час будь-яких доказів порушення кримінального провадження або внесення інформації по заяві до Єдиного реєстру досудових розслідувань, або вжиття будь-яких заходів реагування зі сторони правоохоронних органів не має, що свідчить про безрезультатність зазначених дій. В березні 2018 року ліквідатор повторно надсилав повідомлення-вимоги про виконання зобов`язань та відшкодування збитків на адреси колишніх посадових осіб та пов`язаних з банкрутом осіб, які залишились без реагування.

Одночасно, колегія суддів зазначає, що наведені вище обставини були предметом розгляду комітету кредиторів, до якого входить ПАТ "Комерційний банк "Надра".

Так, 29.11.2018 рішенням комітету кредиторів (протокол № 9) схвалено та затверджено звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута, ухвалено клопотати перед судом про розгляд та затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу.

Тобто, ПАТ "Комерційний банк "Надра" як член комітету кредиторів одноосібно схвалив всі дії ліквідатора в ліквідаційній процедурі, що дає підстави для відхилення доводів скарги про неповноту вчинення таких дій.

Частинами 2, 3 статті 46 Закону про банкрутство передбачено, якщо за результатами ліквідаційної процедури після задоволення вимог кредиторів не залишилося майна, господарський суд виносить ухвалу про ліквідацію юридичної особи - банкрута. Якщо ліквідатор не виявив майнових активів, що підлягають включенню до ліквідаційної маси, він зобов`язаний подати господарському суду ліквідаційний баланс, який засвідчує відсутність майна у банкрута.

Відповідно до ч. 5 ст. 45 Закону про банкрутство вимоги, не задоволені за недостатністю майна, вважаються погашеними.

Господарський суд закриває провадження у справі про банкрутство, як це передбачено п. 6 ч. 1 ст. 83 Закону про банкрутство, якщо затверджено звіт ліквідатора в порядку, передбаченому цим Законом.

Звіт ліквідатора та поданий ним ліквідаційний баланс є підсумковими документами, які підтверджують належне проведення ліквідатором всіх заходів ліквідаційної процедури, повне вчинення ним дій по виявленню кредиторів та активів боржника.

За таких обставин, колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції про наявність підстав для закриття провадження у справі про банкрутство, оскільки майна банкрута для задоволення всіх заявлених вимог кредиторів не вистачило, проте виконані всі необхідні дії на стадії ліквідації, на затвердження суду надано звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута.

Статтею 269 ГПК України встановлено, що суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними у ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги.

Враховуючи вищевикладене, колегія суддів дійшла висновку про відсутність підстав для скасування оскаржуваної ухвали Господарського суду міста Києва від 05.02.2019 про затвердження звіту ліквідатора, ліквідаційного балансу, ліквідації банкрута та закриття провадження у даній справі, оскільки доводи апеляційної скарги спростовуються наведеними вище обставинами та матеріалами справи.

Керуючись ст.ст. 269, 270, п. 1 ч. 1 ст. 275, ст.ст. 276, 281, 282 Господарського процесуального кодексу України, Північний апеляційний господарський суд

П О С Т А Н О В И В:

1. Апеляційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Комерційний банк "Надра" залишити без задоволення.

2. Ухвалу Господарського суду міста Києва від 05.02.2019 у справі № 910/11275/14 залишити без змін.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена безпосередньо до Верховного Суду у строки, встановлені ст. 288 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст постанови складено та підписано 24.05.2019.

Головуючий суддя С.В. Сотніков

Судді В.О. Пантелієнко

А.А. Верховець

Дата ухвалення рішення14.05.2019
Оприлюднено29.05.2019
Номер документу82005201
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/11275/14

Постанова від 18.09.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Огороднік К.М.

Ухвала від 02.08.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Огороднік К.М.

Ухвала від 05.07.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Огороднік К.М.

Постанова від 14.05.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Сотніков С.В.

Постанова від 14.05.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Сотніков С.В.

Ухвала від 09.04.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Сотніков С.В.

Ухвала від 19.03.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Сотніков С.В.

Ухвала від 01.03.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Сотніков С.В.

Ухвала від 05.02.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пасько М.В.

Ухвала від 14.12.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пасько М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні