Ухвала
від 16.04.2019 по справі 758/5084/19
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Подільський районний суд міста Києва

Справа № 758/5084/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16.04.2019 Слідчий суддя Подільського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора групи прокурорів Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 , підозрюваного ОСОБА_4 , захисників ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , розглянувши клопотання прокурора відділу організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням, яке здійснюється слідчими управління спеціальних розслідувань Департаменту організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням кримінальних правопорушень, підслідних Державному бюро розслідувань, нагляду за додержанням законів його оперативними підрозділами та підтримання публічного обвинувачення у відповідних провадженнях Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 про продовження строку дії обов`язків покладених на підозрюваного ухвалою слідчого судді відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , підозрюваного у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 190, ч. 1 ст. 255, ч. 3 ст. 209 КК України,

В С Т А Н О В И В :

Прокурор відділу організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням, яке здійснюється слідчими управління спеціальних розслідувань Департаменту організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням кримінальних правопорушень, підслідних Державному бюро розслідувань, нагляду за додержанням законів його оперативними підрозділами та підтримання публічного обвинувачення у відповідних провадженнях Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді з клопотанням про продовження строку дії обов`язків покладених на підозрюваного ухвалою слідчого судді відносно ОСОБА_4 , який підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 190, ч. 1 ст. 255, ч. 3 ст. 209 КК України.

Слідчими третього слідчого відділу управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №№ 42019000000000455 від 28.02.2019 за ознаками злочинів, передбачених ч. 4 ст. 190, ч. 3 ст. 209, ч. 1 ст. 255, ч. 2 ст. 376-1 КК України.

Матеріали досудового розслідування у зазначеному кримінальному провадженні, у тому числі щодо підозрюваного ОСОБА_4 , 28.02.2019 виділені з кримінального провадження № 12013110060002990.

Під час досудового розслідування 15.10.2018 року о 19 год. 22 хв. на підставі п. 1, п. 3 ч. 1 ст. 208 КПК України затримано ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, уродженця міста Докучаєвськ Донецької області, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 та проживає за адресою: АДРЕСА_2 , і який є адвокатом на підставі свідоцтва № 1837 від 08.08.2017.

Заступником Генерального прокурора 16.10.2018 ОСОБА_4 здійснено повідомлення про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 4 ст. 190, ч. 1 ст. 255, ч. 3 ст. 209 КК України, яке в день його складення о 14 год. 33 хв. вручено йому особисто.

За клопотанням Генеральної прокуратури України слідчим суддею Подільського районного суду міста Києва 18.10.2018 до підозрюваного ОСОБА_4 застосовано запобіжний захід тримання під вартою строком на 60 діб та визначено альтернативний запобіжний захід у виді застави в розмірі 4 500 000,00 грн. Крім того на підозрюваного ОСОБА_4 покладено обов`язки, передбачені ст. 194 КПК України, з часу внесення ним застави, строком на 2 місяці.

Застава за підозрюваного ОСОБА_4 була внесена 19.10.2018, а отже строк покладених на нього обов`язків, передбачених ст. 194 КПК України, закінчується 19.12.2018.

18.12.2018 ухвалою слідчого судді Подільського районного суду міста Києва підозрюваному ОСОБА_4 продовжено строк дії обов`язків, визначених при обранні запобіжного заходу у вигляді застави, а саме: 1) прибувати за кожною вимогою до слідчого, прокурора, суду; 2) повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання або місця роботи; 3) здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну; 4) утримуватися від спілкування з потерпілим та свідками у вказаному кримінальному провадженні.

11.04.2019 ухвалою слідчого судді Подільського районного суду міста Києва підозрюваному ОСОБА_4 повторно продовжено строк дії обов`язків, визначених при обранні запобіжного заходу у вигляді застави, до 20.04ю2019, а саме: 1) прибувати за кожною вимогою до слідчого, прокурора, суду; 2) повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання або місця роботи; 3) здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну; 4) утримуватися від спілкування з потерпілим та свідками у вказаному кримінальному провадженні.

Строк досудового розслідування у кримінальному провадженні продовжено до 6-ти місяців. Таким чином, з урахуванням строку, на який досудове розслідування було зупинено (з 15.02.2019 до 22.02.2019, з 22.02.2019 до 28.02.2019 та з 04.03.2019 до 09.04.2019), строк досудового розслідування закінчується 30.05.2019.

ОСОБА_4 обґрунтовано підозрюється у тому, що в період жовтня 2009 року грудня 2010 року він, діючи умисно, з корисливих мотивів, за попередньою змовою із ОСОБА_7 , шляхом обману і зловживання довірою ОСОБА_8 та ОСОБА_9 , які були фактичними власниками майнових активів закритого акціонерного товариства «Зуївський енергомеханічний завод», ЄДРПОУ 34359707, заволодів майном вказаного товариства на суму понад 40 млн. грн., тобто в особливо великому розмірі.

Крім того, приблизно в кінці 2010 року початку 2011 року ОСОБА_4 увійшов до створеного Головою Вищого господарського суду України ОСОБА_7 стійкого ієрархічного об`єднання, до якого були також залучені окремі судді, у тому числі керівники господарських судів України, працівники апарату цих судів, адвокати, арбітражні керуючі, члени родини та інші близькі особи, члени якого та структурні частини якого за попередньою змовою зорганізувалися для спільної діяльності з метою безпосереднього вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів учасниками цієї організації.

Отримавши від діяльності злочинної організації незаконні доходи в особливо великих розмірах у вигляді готівкових коштів, ОСОБА_7 реалізовуючи свій злочинний план погоджений з усіма членами злочинної організації, з метою подальшої легалізації цих грошових коштів отриманих злочинним шляхом, прийняв рішення про придбання об`єктів нерухомості у вигляді елітного нерухомого житлового та комерційного призначення на території України, а також в інших країнах Європи, з метою отримання прибутку від їх використання, у тому числі від здачі їх в оренду.

До кола цих осіб ОСОБА_7 залучив членів злочинної організації, а саме ОСОБА_4 та інших невстановлених на цей час осіб, які виконували злочинні ролі щодо легалізації доходів здобутих злочинним шляхом за рахунок придбання від свого імені нерухомого та рухомого майна за грошові кошти здобуті ОСОБА_7 та іншими членами злочинної організації злочинним шляхом.

Наявність обґрунтованої підозри у вчиненні ОСОБА_4 інкримінованих йому кримінальних правопорушень повністю підтверджується зібраними доказами, а саме: висновком аналітичного дослідження від 03.08.2018, інформацією ГТУЮ у Донецькій області від 03.08.2018, протоколами допитів свідків, витягами з Єдиного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, протоколами Загальних зборів учасників ТОВ «Зуївський енергомеханічний завод», статутом ТОВ «Зуївський енергомеханічний завод», витягами з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна, протоколом огляду від 24.05.2018, Витягами з реєстру довіреностей, договорами банківських вкладів, інформацією з ДФС, договорами відступлення майнових прав, ухвалою Грузинського суду, матеріалами негласних слідчих розшукових дій та іншими матеріалами кримінального провадження.

Такі обставини підтверджуються також іншими зібраними в ході слідства належними та допустимими доказами в їх сукупності, розголошення яких наразі може негативно позначитися на ході досудового розслідування.

Обставини, які перешкоджають завершенню досудового розслідування на теперішній час є необхідність проведення ряду слідчих (розшукових) та процесуальних дій, зокрема: допитати значну кількість свідків, які на цей час ще не допитані, щодо діяльності очолюваної ОСОБА_7 злочинної організації та з інших питань, які мають значення для правильного вирішення кримінального провадження, надання правильної кваліфікації діям членів злочинної організації та іншим залученим до її діяльності осіб; оглянути і проаналізувати велику кількість документів; долучити до матеріалів кримінального провадження висновки експертиз, які на цей час тривають; долучити до матеріалів провадження інформацію за результатами виконання міжнародно-правових запитів; провести інші необхідні слідчі (розшукові) та процесуальні дії.

Провести раніше у повному обсязі зазначені слідчі та інші процесуальні дії не надалось можливим внаслідок значного їх обсягу, складності та необхідності виконувати їх послідовно. Необхідність проведення вказаних слідчих (розшукових) та інших процесуальних дій обумовлена потребою повного та всебічного дослідження обставин вчинених злочинів, а також отримання додаткових доказів вчинення підозрюваним та його співучасниками інкримінованих злочинів.

Водночас всі вищенаведені слідчі (розшукові) та інші процесуальні дії мають суттєве значення для встановлення істини у кримінальному провадженні, а також притягнення до відповідальності всіх причетних до вчинення злочинів осіб.

Оцінюючи особу підозрюваного та вчинені ним злочини, досудове слідство приходить до переконання в наявності передбачених ст. 177 КПК України мети і підстав застосування запобіжного заходу до підозрюваного ОСОБА_4 та обставин, передбачених ст. 178 КПК України.

Встановлені на час обрання ОСОБА_4 запобіжного заходу ризики не зменшилися.

З метою безперешкодного завершення досудового розслідування у кримінальному провадженні та звернення до суду з обвинувальним актом у розумний строк, забезпечення виконання підозрюваним покладених на нього процесуальних обов`язків, зокрема своєчасної явки за викликом до слідчого, прокурора і суду, а також запобігання спробам переховуватися від органів досудового розслідування та суду, незаконно впливати на потерпілих, свідків у цьому кримінальному провадженні, перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином, використовуючи для цього зв`язки, які виникли за період участі в діяльності злочинної організації, є необхідність у продовженні строку дії покладених на підозрюваного ОСОБА_4 обов`язків.

У судовому засіданні прокурор подане клопотання підтримав з викладених у ньому підстав, просив його задовольнити.

Захисники в судовому засіданні заперечували проти клопотання, посилаючись на його необґрунтованість, просили відмовити у задоволенні клопотання.

Підозрюваний підтримав своїх захисників.

Перевіривши надані матеріали клопотання, вивчивши докази, заслухавши думку учасників кримінального провадження, приходжу до наступного висновку.

Слідчим суддею встановлено, що до ЄРДР внесено відомості про кримінальне провадження за № 42019000000000455 від 28.02.2019 за ознаками злочинів, передбачених ч. 4 ст. 190, ч. 3 ст. 209, ч. 1 ст. 255, ч. 2 ст. 376-1 КК України.

Згідно ч. 1 ст. 177 КПК України метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам: переховуватися від органів досудового розслідування та /або суду; знищити, сховати або спотворити будь-яку річ із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні; перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином; вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується.

Відповідно до ч.5 ст.194 КПК України якщо під час розгляду клопотання про обрання запобіжного заходу, не пов`язаного з триманням під вартою, прокурор доведе наявність всіх обставин, передбачених частиною першою цієї статті, слідчий суддя, суд застосовує відповідний запобіжний захід, зобов`язує підозрюваного, обвинуваченого прибувати за кожною вимогою до суду або до іншого визначеного органу державної влади, а також виконувати один або кілька обов`язків, необхідність покладення яких була доведена прокурором. Такими обов`язками, зокрема, можуть бути необхідність прибувати до визначеної службової особи із встановленою періодичністю; не відлучатися із населеного пункту, в якому він зареєстрований, проживає чи перебуває, без дозволу слідчого, прокурора або суду; повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та/або місця роботи, утримуватися від спілкування з будь-якою особою, визначеною слідчим суддею, судом, або спілкуватися з нею із дотриманням умов, визначених слідчим суддею, судом, не відвідувати місця, визначені слідчим суддею або судом тощо.

Частиною 6 ст. 194 КПК України передбачено, що обов`язки, передбачені частиною п`ятою цієї статті, можуть бути покладені на підозрюваного, обвинуваченого на строк не більше двох місяців. У разі необхідності цей строк може бути продовжений за клопотанням прокурора в порядку, передбаченому статтею 199 цього Кодексу. Після закінчення строку, в тому числі продовженого, на який на підозрюваного, обвинуваченого були покладені відповідні обов`язки, ухвала про застосування запобіжного заходу в цій частині припиняє свою дію і обов`язки скасовуються.

Частинами 3 та 5 ст.199 КПК України передбачено, що клопотання про продовження строку тримання під вартою, крім відомостей, зазначених у статті 184 цього Кодексу, повинно містити:

1) виклад обставин, які свідчать про те, що заявлений ризик не зменшився або з`явилися нові ризики, які виправдовують тримання особи під вартою;

2) виклад обставин, які перешкоджають завершенню досудового розслідування до закінчення дії попередньої ухвали про тримання під вартою.

Слідчий суддя зобов`язаний відмовити у продовженні строку тримання під вартою, якщо прокурор, слідчий не доведе, що обставини, зазначені у частині третій цієї статті, виправдовують подальше тримання підозрюваного, обвинуваченого під вартою.

У зв`язку з цим слідчий суддя вважає необхідним зазначити, що в клопотанні про продовження строку дії обов`язків, покладених на підозрюваного ОСОБА_4 , містяться відомості, зазначені в статті 184 КПК України, зокрема, виклад фактичних обставин кримінального правопорушення, в якому підозрюється ОСОБА_4 , правова кваліфікація кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність, посилання на один або кілька ризиків, зазначених у статті 177 цього Кодексу, виклад обставин, на підставі яких прокурор дійшов висновку про наявність ризиків, зазначених у його клопотанні, і посилання на матеріали, що підтверджують ці обставини.

Слідчий суддя вважає, що ті підстави, які були враховані судом при обранні запобіжного заходу та при вирішенні питання про продовження строку дії покладених на підозрюваного обов`язків продовжують існувати, а також межі строків досудового слідства до 30.05.2019 року, тому необхідно продовжити строк дії покладених обов`язків в межах строку досудового розслідування, тобто до 30.05.2019 року включно.

Керуючись ст.ст. 177, 178, 182, 184, 193, 194, 196, 199 КПК України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання прокурора відділу організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням, яке здійснюється слідчими управління спеціальних розслідувань Департаменту організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням кримінальних правопорушень, підслідних Державному бюро розслідувань, нагляду за додержанням законів його оперативними підрозділами та підтримання публічного обвинувачення у відповідних провадженнях Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 , задовольнити.

Продовжити підозрюваному ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , строк дії покладених на нього обов`язків, передбачених ч. 5 ст. 194 КПК України в межах строку досудового розслідування до 30.05.2019, а саме:

- прибувати за кожною вимогою до слідчого, прокурора, суду;

- повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання або місця роботи;

- здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну;

- утримуватися від спілкування з потерпілими та свідками у вказаному кримінальному провадженні.

Контроль за виконанням цієї ухвали покласти на прокурора відділу організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням, яке здійснюється слідчими управління спеціальних розслідувань Департаменту організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням кримінальних правопорушень, підслідних Державному бюро розслідувань, нагляду за додержанням законів його оперативними підрозділами та підтримання публічного обвинувачення у відповідних провадженнях Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 .

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення16.04.2019
Оприлюднено17.02.2023
Номер документу82024402
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку дії обов`язків покладених на підозрюваного ухвалою слідчого судді відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , підозрюваного у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 190, ч. 1 ст. 255, ч. 3 ст. 209 КК України

Судовий реєстр по справі —758/5084/19

Ухвала від 16.04.2019

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Васильченко О. В.

Ухвала від 16.04.2019

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Васильченко О. В.

Ухвала від 16.04.2019

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Васильченко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні