Ухвала
від 30.05.2019 по справі 330/17/17
ЯКИМІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

iменем України

Справа № 330/17/17

2/330/4/2019

"30" травня 2019 р. смт. Якимівка

Якимівський районний суд Запорізької області у складі головуючого судді Куценка О.О., секретаря судового засідання Павленко Н.В., за участю прокурора Дядюшевої К.Є.., представника відповідача Чкан Н.М. адвоката Зубанича О.Ю. розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Якимівського районного суду Запорізької області цивільну справу за позовом заступника прокурора Запорізької області до Головного управління Держгеокадастру, ОСОБА_1 , третя особа , яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача ФГ "Берегиня 2017"про визнання незаконним та скасування наказу, визнання недійсним договору оренди земельної ділянки та її повернення,

встановив:

В провадженні Якимівського районного суду Запорізької області знаходиться справа за позовом заступника прокурора Запорізької області до Головного управління Держгеокадастру, ОСОБА_1 , третя особа , яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача ФГ "Берегиня 2017"про визнання незаконним та скасування наказу, визнання недійсним договору оренди земельної ділянки та її повернення.

В судовому засіданні представник відповідача ОСОБА_1 адвокат Зубанич О.Ю. підтримав заяву від 30 травня 2019 року про закриття провадження по справі з підстав передбачених пунктом 1 частини 1 статті 255 ЦПК України.

Прокурор Дядюшева К.Є. не мала заперечень проти задоволення вказаної заяви.

Суд вислухавши думку учасників з приводу зазначеного питання, дослідивши матеріали цивільної справи приходить до наступних висновків.

Так, згідно до частини першої статті 19 ЦПК України, суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Відповідно до статті 20 ЦПК України не допускається об`єднання в одне провадження вимог, які підлягають розгляду за правилами різних видів судочинства, якщо інше не встановлено законом.

Частиною 1 та 4 статті 188 ЦПК України передбачено, що в одній позовній заяві може бути об`єднано декілька вимог, пов`язаних між собою підставою виникнення або поданими доказами, основні та похідні позовні вимоги. Не допускається об`єднання в одне провадження кількох вимог, які належить розглядати в порядку різного судочинства, якщо інше не встановлено законом.

Статтею 20 ГПК України визначено особливості предметної та суб`єктної юрисдикції господарських судів, якими уточнено коло спорів, що розглядаються господарськими судами, та встановлено, що господарські суди розглядають справи у спорах, які виникають у зв`язку зі здійсненням господарської діяльності та інші справи у визначених законом випадках, зокрема: справи у спорах, що виникають при укладанні, зміні, розірванні і виконанні правочинів у господарській діяльності, крім правочинів, стороною яких є фізична особа, яка не є підприємцем; справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на майно (в тому числі землю) крім спорів, стороною яких є фізична особа, яка не є підприємцем.

Встановлено, що між Головним управлінням Держгеокадастру у Запорізькій області та ОСОБА_1 16.02.2015 року було укладено Договір оренди землі, який 11.08.2015 року зареєстровано державним реєстратором Реєстраційної служби Якимівського районного управління юстиції Запорізької області Біленьким А.П., з метою ведення фермерського господарства на підставі Закону України "Про фермерське господарство" . Після державної реєстрації цього договору відповідачем засновано фермерське господарство, яке зареєстроване як юридична особа. Тобто у правовідносинах користування спірною земельною ділянкою відбулася фактична заміна орендаря і обов`язки землекористувача земельної ділянки перейшли до фермерського господарства з дня його державної реєстрації, а тому сторонами у спірних правовідносинах є юридичні особи.

Зі змісту статей 1 , 5 , 7 , 8 , 12 Закону України "Про фермерське господарство" вбачається, що після укладення договору тимчасового користування землею, у тому числі на умовах оренди, фермерське господарство реєструється в установленому законом порядку і з дати реєстрації набуває статусу юридичної особи. З цього часу обов`язки землекористувача земельної ділянки здійснює фермерське господарство, а не громадянин, якому вона надавалась.

Оскільки фермерські господарства є юридичними особами, їхні земельні спори з іншими юридичними особами, щодо користування земельними ділянками, наданими із земель державної або комунальної власності, підвідомчі господарським судам.

За таких обставин спір виник між суб`єктами господарювання і такий спір підлягає розгляду в порядку господарського судочинства, а справа підлягає закриттю, відповідно до пункту 1 частини 1 статті 255 ЦПК України.

Керуючись ст.ст. 255, 259-260 ЦПК України, суд

у х в а л и в :

Закрити провадження по справі за позовом заступника прокурора Запорізької області до Головного управління Держгеокадастру, ОСОБА_1 , третя особа , яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача ФГ "Берегиня 2017"про визнання незаконним та скасування наказу, визнання недійсним договору оренди земельної ділянки та її повернення, оскільки справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Ухвала підлягає оскарженню протягом 15 днів з дня її проголошення до Запорізького апеляційного суду.

Суддя:

СудЯкимівський районний суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення30.05.2019
Оприлюднено31.05.2019
Номер документу82091630
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —330/17/17

Ухвала від 23.07.2019

Цивільне

Якимівський районний суд Запорізької області

Куценко О. О.

Ухвала від 30.05.2019

Цивільне

Якимівський районний суд Запорізької області

Куценко О. О.

Ухвала від 19.02.2019

Цивільне

Якимівський районний суд Запорізької області

Куценко О. О.

Ухвала від 23.01.2019

Цивільне

Якимівський районний суд Запорізької області

Куценко О. О.

Ухвала від 26.11.2018

Цивільне

Якимівський районний суд Запорізької області

Куценко О. О.

Ухвала від 24.10.2018

Цивільне

Якимівський районний суд Запорізької області

Куценко О. О.

Ухвала від 16.03.2018

Цивільне

Якимівський районний суд Запорізької області

Куценко О. О.

Ухвала від 14.12.2017

Цивільне

Апеляційний суд Запорізької області

Гончар М. С.

Ухвала від 08.09.2017

Цивільне

Апеляційний суд Запорізької області

Гончар М. С.

Ухвала від 05.09.2017

Цивільне

Апеляційний суд Запорізької області

Гончар М. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні