Рішення
від 14.05.2019 по справі 675/2134/18
ІЗЯСЛАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 675/2134/18

Провадження № 2/675/25/2019

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"14" травня 2019 р. Ізяславський районний суд Хмельницької області в складі: головуючого - судді Столковського В. І., з участю: секретаря судового засідання - Гук-Миронюк Ю. Г., відповідача за первісним позовом АДРЕСА_1 позивача за зустрічним позовом ОСОБА_1 , представника відповідача за первісним позовом - позивача за зустрічним позовом ОСОБА_1 - адвоката Дацишиної М. В., відповідача за первісним позовом - позивача ОСОБА_2 , відповідачів за первісним позовом - ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження у залі суду в м. Ізяслав цивільну справу за позовом ОСОБА_5 до ОСОБА_3 , ОСОБА_1 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_4 про відшкодування майнової шкоди, зустрічним позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_5 , Комунального підприємства Шепетівське бюро технічної інвентаризації про визнання незаконним та скасування рішення членів комітету уповноважених постійно діючої комісії спілки громадян співвласників майнових паїв КСП Горинь про виділення майна, акту прийому-передачі майна, визнання незаконним та скасування рішення та запису про державну реєстрацію речових прав та їх обтяжень на нерухоме майно, позовом ОСОБА_6 до ОСОБА_5 , Комунального підприємства Шепетівське бюро технічної інвентаризації про визнання незаконним та скасування рішення членів комітету уповноважених постійно діючої комісії спілки громадян співвласників майнових паїв КСП Горинь про виділення майнового паю, акту прийому-передачі майна, визнання незаконним та скасування рішення та запису про державну реєстрацію речових прав та їх обтяжень на нерухоме майно,

В С Т А Н О В И В:

У серпні 2018 року ОСОБА_5 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_3 , ОСОБА_1 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_4 про відшкодування майнової шкоди.

В обґрунтування своїх вимог позивач зазначає, що він являється власником навісу загальною площею 3019,7 кв. м., розташованого у АДРЕСА_2 . ІНФОРМАЦІЯ_1 2016 ІНФОРМАЦІЯ_2 відповідачі самовільно, без будь-якого дозволу здійснили демонтаж належного позивачу нерухомого майна, чим завдали йому майнову шкоду на загальну суму 2 965 615 грн. Тому ОСОБА_5 просить суд стягнути солідарно з ОСОБА_3 , ОСОБА_1 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_4 . вказану суму заподіяної йому майнової шкоди, що становить вартість знищеного навісу, та судові витрати по справі.

Ухвалою судді від 11 вересня 2018 року прийнято первісну позовну заяву ОСОБА_5 до розгляду, відкрито провадження та призначено підготовче судове засідання у даній справі, справу вирішено розглядати за правилами загального позовного провадження.

Ухвалою суду від 27 вересня 2018 року відмовлено у задоволенні заяви ОСОБА_5 про забезпечення позову по справі за його позовом до ОСОБА_3 , ОСОБА_1 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_4 про відшкодування майнової шкоди.

У жовтні 2018 року ОСОБА_1 звернувся до суду з зустрічним позовом до ОСОБА_5 , Комунального підприємства Шепетівське бюро технічної інвентаризації про визнання незаконним та скасування рішення членів комітету уповноважених постійно діючої комісії спілки громадян співвласників майнових паїв КСП Горинь про виділення майна, акту прийому-передачі майна, визнання незаконним та скасування рішення та запису про державну реєстрацію речових прав та їх обтяжень на нерухоме майно.

В обґрунтування заявлених вимог позивач за зустрічним позовом вказав, що загальними зборами Спілки громадян співвласників КСП Горинь від 09 жовтня 2011 року групі громадян - співвласників майнових паїв виділено майно, зокрема, навіс для зерна вартістю 119 419 грн. У подальшому ОСОБА_1 викупив майнові права в громадян, яким виділено належні їм майнові паї, у тому числі - спірний навіс для зерна. Однак, ознайомившись із первісним позовом ОСОБА_5 та доданими до нього письмовими доказами, позивач дізнався, що право власності на вказане нерухоме майно зареєстроване за ОСОБА_5 Підставою для вчинення реєстраційних дій стало те, що ним було подано до Комунального підприємства Шепетівське бюро технічної інвентаризації акт прийому-передачі майна від 18 травня 2010 року, складений відповідно до протоколу № 3 від 14 травня 2010 року засідання членів комітету уповноважених постійно діючої комісії спілки громадян - співвласників майнових паїв КСП Горинь , та свідоцтвопро право власності на майновий пай. Проте, на думку позивача, Комунальне підприємство Шепетівське бюро технічної інвентаризації здійснило державну реєстрацію права власності на спірне нерухоме майно з порушенням вимог чинного законодавства, оскільки право на розпорядження майном мають лише загальні збори співвласників майнових паїв.

Зважаючи на викладені обставини, ОСОБА_1 згідно уточнених позовних вимог проситьсуд визнати незаконним та скасувати рішення, прийняте відповідно до протоколу № 3 від 14 травня 2010 року засідання членів комітету уповноважених постійно діючої комісії спілки громадян - співвласників майнових паїв КСП Горинь , про виділення ОСОБА_5 навісу для зерна загальною площею 3019,7 кв. м., та акт прийому-передачі майна від 18 травня 2010 року, визнати незаконним та скасувати рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер 40569404 від 11 квітня 2018 року, про державну реєстрацію права власності за ОСОБА_5 на спірне нерухоме майно, проведену державним реєстратором Комунального підприємства Шепетівське бюро технічної інвентаризації Сивоконь О. О., скасувати запис про реєстрацію права власності № 25663565 від 05 квітня 2018 року за ОСОБА_5 на вказаний навіс для зерна.

Ухвалою суду від 09 жовтня 2018 року прийнято зустрічну позовну заяву ОСОБА_1 до розгляду судом, а також об`єднано в одне провадження зустрічний позов ОСОБА_1 з первісним позовом ОСОБА_5

Ухвалами суду від 30 жовтня та 22 листопада 2018 року витребувано у Комунального підприємства Шепетівське бюро технічної інвентаризації та сектору з питань державної реєстрації Ізяславської районної державної адміністрації Хмельницької області належним чином засвідчені копії документів, на підставі яких за ОСОБА_5 зареєстровано право власності на спірне нерухоме майно.

Ухвалами суду від 07 грудня 2018 року прийнято до розгляду судом уточнену позовну заяву ОСОБА_1 та повернуто ОСОБА_6 зустрічну позовну заяву до ОСОБА_5 , Комунального підприємства Шепетівське бюро технічної інвентаризації про визнання незаконним та скасування рішення членів комітету уповноважених постійно діючої комісії спілки громадян співвласників майнових паїв КСП Горинь про виділення майнового паю, акту прийому-передачі майна, визнання незаконним та скасування рішення та запису про державну реєстрацію речових прав та їх обтяжень на нерухоме майно разом з доданими до неї документами.

У грудні 2018 року ОСОБА_6 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_5 , Комунального підприємства Шепетівське бюро технічної інвентаризації про визнання незаконним та скасування рішення членів комітету уповноважених постійно діючої комісії спілки громадян співвласників майнових паїв КСП Горинь про виділення майна, акту прийому-передачі майна, визнання незаконним та скасування рішення та запису про державну реєстрацію речових прав та їх обтяжень на нерухоме майно.

В обґрунтування заявлених вимог ОСОБА_6 зазначає, що загальними зборами Спілки громадян співвласників КСП Горинь від 09 жовтня 2011 року йому серед інших з групи громадян - співвласників майнових паїв виділено майно, зокрема, навіс для зерна вартістю 119 419 грн. Однак, у подальшому позивач дізнався, що право власності на вказане нерухоме майно зареєстроване за відповідачем ОСОБА_5 Підставою для вчинення реєстраційних дій були акт прийому-передачі майна від 18 травня 2010 року, складений відповідно до протоколу № 3 від 14 травня 2010 року засідання членів комітету уповноважених постійно діючої комісії спілки громадян - співвласників майнових паїв КСП Горинь , та свідоцтво про право власності на майновий пай. Позивач вважає, що Комунальне підприємство Шепетівське бюро технічної інвентаризації здійснило державну реєстрацію права власності на спірне нерухоме майно з порушенням вимог чинного законодавства, оскільки право на розпорядження майном мають лише загальні збори співвласників майнових паїв.

Тому ОСОБА_6 просить суд визнати незаконним та скасувати рішення, прийняте відповідно до протоколу № 3 від 14 травня 2010 року засідання членів комітету уповноважених постійно діючої комісії спілки громадян - співвласників майнових паїв КСП Горинь , про виділення ОСОБА_5 навісу для зерна загальною площею 3019,7 кв. м., та акт прийому-передачі майна від 18 травня 2010 року, визнати незаконним та скасувати рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер 40569404 від 11 квітня 2018 року, про державну реєстрацію права власності за ОСОБА_5 на спірне нерухоме майно, проведену державним реєстратором Комунального підприємства Шепетівське бюро технічної інвентаризації Сивоконь О. О., скасувати запис про реєстрацію права власності № 25663565 від 05 квітня 2018 року за ОСОБА_5 на вказаний навіс для зерна.

Ухвалою суду від 18 грудня 2018 року прийнято позовну заяву ОСОБА_6 до ОСОБА_5 , Комунального підприємства Шепетівське бюро технічної інвентаризації про визнання незаконним та скасування рішення членів комітету уповноважених постійно діючої комісії спілки громадян співвласників майнових паїв КСП Горинь про виділення майнового паю, акту прийому-передачі майна, визнання незаконним та скасування рішення та запису про державну реєстрацію речових прав та їх обтяжень на нерухоме майно до розгляду, відкрито провадження у вказаній справі. Цивільну справу № 675/2134/18, провадження № 2/675/556/2018 за позовом ОСОБА_5 та зустрічним позовом ОСОБА_1 об`єднано в одне провадження із цивільною справою № 675/3200/18, провадження № 2/675/809/2018 за позовом ОСОБА_6 для спільного розгляду і вирішення.

Ухвалою суду від 06 лютого 2019 року закрито підготовче провадження у даній справі та призначеноїї до судового розгляду по суті.

У судовому засіданні представник позивача за первісним позовом - відповідача за зустрічним позовом ОСОБА_1 та позовом ОСОБА_6 ОСОБА_9 підтримав позовні вимоги за первісним позовом повністю, позовні вимоги ОСОБА_1 та ОСОБА_6 не визнав та просив відмовити в їх задоволенні. Вказав, що права ОСОБА_1 та ОСОБА_6 не порушені, оскільки спірного об`єкту нерухомого майна не існує, а тому їх позови не можуть бути задоволені.

У останнє судове засідання ОСОБА_9 не з`явився, надіслав до суду письмове клопотання, у якому просить дану справу в цілому розглядати за відсутності ОСОБА_5 та його представника.

Відповідач за первісним позовом - позивач за зустрічним позовом ОСОБА_1 та його представник ОСОБА_10 проти задоволення позову ОСОБА_5 заперечили, свій зустрічний позов підтримали та просили його задовольнити.

Відповідач за первісним позовом - позивач ОСОБА_11 проти задоволення позову ОСОБА_5 заперечив, свій позов підтримав та просив його задовольнити.

Відповідачі ОСОБА_3 та ОСОБА_4 проти задоволення позову ОСОБА_5 заперечили.

Відповідач за первісним позовом ОСОБА_8 , а також представник відповідача за зустрічним позовом ОСОБА_1 та позовом ОСОБА_6 Комунального підприємства Шепетівське бюро технічної інвентаризації`у судове засідання не з`явилися, подали до суду письмові заяви, в яких просять слухати справу за їх відсутності.

Відповідач за первісним позовом ОСОБА_7 до суду не прибув, про дату, час та місце слухання справи повідомлений належним чином, при причини своєї неявки суд не повідомив.

Відповідачі за первісним позовом ОСОБА_3 , ОСОБА_1 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_4 подали до суду відзиви, в яких проти задоволення позову ОСОБА_5 заперечили. Відповідачі за зустрічним позовом ОСОБА_1 та позовом ОСОБА_6 ОСОБА_5 та Комунальне підприємство Шепетівське бюро технічної інвентаризації відзиви не подали.

Суд, заслухавши пояснення учасників справи та їх представників, дослідивши письмові матеріали справи, допитавши свідків, прийшов до висновку, що в первісному позові ОСОБА_5 слід відмовити, а зустрічний позов ОСОБА_1 та позов ОСОБА_6 слід задовольнити з наступних підстав.

Судом об`єктивно встановлено, що згідно зі свідоцтвом про право власності на майновий пай члена колективного сільськогосподарського підприємства серія НОМЕР_1 ОСОБА_5 має право на пайовий фонд майна КСП Горинь часткою 419323 грн., згідно зі свідоцтвом про право власності на майновий пай члена колективного сільськогосподарського підприємства серія НОМЕР_2 ОСОБА_1 має право на пайовий фонд майна КСП Горинь часткою 387027 грн., згідно зі свідоцтвом про право власності на майновий пай члена колективного сільськогосподарського підприємства серія НОМЕР_3 ОСОБА_8 має право на пайовий фонд майна КСП Горинь часткою 49 149 грн., згідно зі свідоцтвом про право власності на майновий пай члена колективного сільськогосподарського підприємства серія НОМЕР_4 ОСОБА_4 має право на пайовий фонд майна КСП Горинь часткою 64 170 грн., згідно зі свідоцтвами про право власності на майновий пай члена колективного сільськогосподарського підприємства серія НОМЕР_5 та серія НОМЕР_6 ОСОБА_6 має право на пайовий фонд майна КСП Горинь часткою 88839 грн. та 10 768 грн. відповідно, згідно зі свідоцтвом про право власності на майновий пай члена колективного сільськогосподарського підприємства серія НОМЕР_7 ОСОБА_3 має право на пайовий фонд майна КСП Горинь часткою 108333 грн., згідно зі свідоцтвами про право власності на майновий пай члена колективного сільськогосподарського підприємства серія НОМЕР_8 та серія НОМЕР_9 ОСОБА_7 має право на пайовий фонд майна КСП Горинь часткою 46 369 грн. та 30 515 грн. відповідно.

З протоколу загальних зборів Спілки громадян - співвласників КСП Горинь від 09 жовтня 2011 року встановлено, що вказаним рішенням ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 в складі групи інших громадян - співвласників виділено спірне майно - навіс для зерна вартістю 119 419 грн., при цьому ОСОБА_5 було відмовлено у виділенні йому навісу для зерна.

Як вбачається з інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно № 130168084 від 09 липня 2018 року, на підставі рішення державного реєстратора Комунального підприємства Шепетівське бюро технічної інвентаризації`Сивоконь О. О. про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер 40569404 від 11 квітня 2018 року, зареєстровано за ОСОБА_5 право приватної власності на навіс для зерна загальною площею 3019,7 кв. м., розташований у АДРЕСА_2 , реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна - 1528040868221, запис про реєстрацію права власності № 25663565 від 05 квітня 2018 року.

Підставою для проведення державної реєстрації права власності за ОСОБА_5 на спірне нерухоме майно були акт прийому-передачі майна від 18 травня 2010 року, складений відповідно до протоколу № 3 від 14 травня 2010 року засідання членів комітету уповноважених постійно діючої комісії спілки громадян - співвласників майнових паїв КСП Горинь , та свідоцтво про право власності на майновий пай члена колективного сільськогосподарського підприємства серія НОМЕР_1 , видане на ім`я ОСОБА_5

Так, відповідно до змісту протоколу № 3 від 14 травня 2010 року засідання членів комітету уповноважених постійно діючої комісії спілки громадян - співвласників майнових паїв КСП Горинь виділено ОСОБА_5 , крім іншого майна, навіс для зерна вартістю 119 419 грн.

На підставі вищевказаного протоколу спірне нерухоме майно за актом прийому-передачі майна від 18 травня 2010 року було передане ОСОБА_5

Рішенням виконавчого комітету Сошненської сільської ради Ізяславського району Хмельницької області від 30 березня 2017 року присвоєно поштову адресу будівлі насіннєвого складу з навісом - АДРЕСА_2 , та будівлі зернового навісу - АДРЕСА_2 .

Разом з тим,судом встановлено, що згідно з даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, громадська організація Спілка громадян - співвласників КСП "Горинь" була юридичною особою, зареєстрованою як громадська організація 08 грудня 2008 року, діяла на підставі статуту, керівником якої являвся ОСОБА_12 08 грудня 2017 року діяльність зазначеної громадської організації припинено, про що внесено запис № 16581110011000519.

За змістом ст. 358 ЦК України право спільної часткової власності здійснюється співвласниками за їхньою згодою. Кожен із співвласників має право на надання йому у володіння та користування тієї частини спільного майна в натурі, яка відповідає його частці у праві спільної часткової власності.

Питання щодо виділення в натурі частки в майні колективного сільськогосподарського підприємства врегульовано, зокрема, Законом України від 14 лютого 1992 року № 2114-XII "Про колективне сільськогосподарське підприємство", Указом Президента України від 29 січня 2001 року № 62 "Про заходи щодо забезпечення захисту майнових прав селян у процесі реформування аграрного сектора економіки", постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2001 року № 177 "Про врегулювання питань щодо забезпечення захисту майнових прав селян у процесі реформування аграрного сектору економіки" і Порядком розподілу та використання майна реорганізованих колективних сільськогосподарських підприємств (далі Порядок), затвердженим наказом Міністерства аграрної політики України від 14 березня 2001 року № 62.

Згідно з п. 9 Порядку розподілу та використання майна реорганізованих колективних сільськогосподарських підприємств, затвердженого наказом Міністерства аграрної політики України № 62 від 14 березня 2001 року, виділення з складу пайового фонду майна в натурі окремим власникам чи групам власників за їх бажанням у процесі вирішення майнових питань здійснюється підприємством правонаступником на підставі рішення загальних зборів співвласників.

Крім цього, згідно з Типовим положенням про комісію з вирішення майнових питань, що виникають у процесі реформування аграрного сектору економіки, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2001 року № 177, передбачено створення комісії з організації вирішення майнових питань, що виникають у процесі реформування аграрного сектору економіки (далі - комісія), основним завданням комісії є уточнення складу і вартості майнових фондів майна членів підприємств, у тому числі реорганізованих, де не завершено процес паювання майна і не здійснено належного оформлення та реалізації цих прав відповідно до законодавства.

Згідно з п. 12 Порядку встановлено, що питання розподілу майна пайового фонду вирішується загальними зборами співвласників майнових паїв, які затверджують подані комісією пропозиції, після чого, згідно з п. 15 Порядку, таке майно виділяється підприємством правонаступником з оформленням акту приймання - передачі.

Таким чином, законодавством чітко встановлено, що повноваження на розпорядження майном і право на розпорядження майном мають лише загальні збори співвласників майнових паїв.

Допитаний у судовому засіданні свідок ОСОБА_13 суду показав, що комітет уповноважених постійно діючої комісії Громадської організації спілки громадян - співвласників майнових паїв КСП "Горинь", який очолював ОСОБА_12 на момент виділення спірного навісу для зерна ОСОБА_5 , не має права розпорядження майном, яке належить до майна пайового фонду КСП Горинь . Спірне нерухоме майно у 2011 році було виділене Спілкою громадян - співвласників КСП Горинь групі осіб на чолі з ОСОБА_14 Свідок також вказав, що попереджував про вказані обставини ОСОБА_5 , а тому останньому було відомо, що навіс для зерна виділений йому незаконно.

Відсутність у членів комітету уповноважених постійно діючої комісії Громадської організації спілки громадян - співвласників майнових паїв КСП "Горинь" повноважень вирішувати питання про розпорядженням майном пайового фонду КСП "Горинь" констатовано у рішенні Ізяславського районного суду Хмельницької області від 12 листопада 2013 року у справі № 2207/2877/2012, яке набрало законної сили 30 січня 2014 року.

Тому відповідно до вимог ч. 4 ст. 82 ЦПК України вказана обставина не підлягає доказуванню при розгляді цієї справи.

Умови, підстави та процедура проведення відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, перелік документів, необхідних для її проведення, права та обов`язки суб`єктів у сфері державної реєстрації прав визначаються Порядком державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2015 року № 1127 (далі - Порядком).

Згідно з п. 51 Порядку для державної реєстрації права власності у зв`язку із виділенням нерухомого майна в натурі власникам майнових паїв членів колективних сільськогосподарських підприємств подаються: 1) свідоцтво про право власності на майновий пай члена колективного сільськогосподарського підприємства (майновий сертифікат) з відміткою підприємства правонаступника реорганізованого колективного сільськогосподарського підприємства про виділення майна в натурі, засвідченою підписом керівника такого підприємства та печаткою; 2) акт приймання-передачі нерухомого майна.

Судом встановлено, що підставою для державної реєстрації права власності за ОСОБА_5 на спірний навіс для зерна були свідоцтво про право власності на майновий пай члена колективного сільськогосподарського підприємства серія НОМЕР_1 , на якому наявний запис про виділення нерухомого майна в натурі згідно з рішенням членів комітету уповноважених постійно діючої комісії спілки громадян - співвласників майнових паїв КСП Горинь від 14 травня 2010 року, а також акт прийому-передачі майна від 18 травня 2010 року, складений відповідно до протоколу № 3 від 14 травня 2010 року засідання членів комітету уповноважених постійно діючої комісії спілки громадян - співвласників майнових паїв КСП Горинь .

На вищевказаному свідоцтві про право власності на майновий пай наявний відтиск печатки громадської організації Спілка громадян - співвласників КСП "Горинь" та підпис її керівника Яцюка І. В.

Однак, громадська організація Спілка громадян - співвласників КСП "Горинь" не є та не може бути підприємством правонаступником реорганізованого колективного сільськогосподарського підприємства Горинь , що не враховано державним реєстратором при проведенні реєстраційних дій.

Виходячиз наведеного, суд вважає, що Комунальним підприємством Шепетівське бюро технічної інвентаризації`не було дотримано встановленого законом порядку для державної реєстрації права власності на виділене ОСОБА_5 майно, оскільки реєстраційні дії були проведені на підставі документів, які не відповідають вимогам закону. Крім того, питання розподілу майна пайового фонду вирішується загальними зборами співвласників майнових паїв, а не рішенням членів комітету уповноважених постійно діючої комісії Громадської організації спілки громадян - співвласників майнових паїв КСП "Горинь" за № 3 від 14 травня 2010 року.

Також суд приходить до висновку, що спірним рішенням членів комітету уповноважених постійно діючої комісії Громадської організації спілки громадян - співвласників майнових паїв КСП "Горинь" за № 3 від 14 травня 2010 року про виділення в натурі майна ОСОБА_5 порушуються права інших власників пайового фонду, зокрема - ОСОБА_1 та ОСОБА_6 , тому це рішення є незаконним та підлягає скасуванню.

Крім того, слід зазначити, що на час державної реєстрації за ОСОБА_5 права власності на спірний навіс для зерна у квітні 2018 року такого об`єкту не існувало, що підтверджується показами свідків ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 та не заперечується учасниками справи.

Водночас, з доводами представника ОСОБА_5 . ОСОБА_9 . щодо того, що права позивачів ОСОБА_1 та ОСОБА_6 у даному випадку не порушені, оскільки спірного нерухомогомайна не існує, суд не погоджується. На момент прийняття протокольного рішення членами комітету уповноважених постійно діючої комісії Громадської організації спілки громадян - співвласників майнових паїв КСП "Горинь" № 3 від 14 травня 2010 року такий об`єкт існував, а тому його незаконне виділення порушує права позивачів як інших власників пайового фонду.

Відповідно до ч. 2 ст. 26 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень у разі скасування на підставі рішення суду рішення про державну реєстрацію прав, документів, на підставі яких проведено державну реєстрацію прав, скасування записів про проведену державну реєстрацію прав, а також у випадку, передбаченому підпунктом "а" пункту 2 частини шостої статті 37 цього Закону, до Державного реєстру прав вноситься запис про скасування державної реєстрації прав.

За змістом ст.ст. 15, 16 ЦК України особа має право на захист свого особистого немайнового або майнового права у разі його порушення, невизнання або оспорювання, яке реалізується шляхом звернення до суду. Способи захисту цивільних прав та інтересів визначені в ч. 2 ст. 16 ЦК України.

Оскільки судом визнаються незаконними та скасовуються спірні рішення членів комітету уповноважених постійно діючої комісії спілки громадян - співвласників майнових паїв КСП Горинь про виділення навісу для зерна ОСОБА_5 та акт прийому-передачі майна від 18 травня 2010 року, слід також скасуватирішення про державну реєстрацію, індексний номер 40569404 від 11 квітня 2018 року, прававласності ОСОБА_5 на навіс для зерна загальною площею 3019,7 кв. м. у АДРЕСА_3 . АДРЕСА_2 по АДРЕСА_2 , реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна - 1528040868221, та запис про реєстрацію права власності № 25663565 від 05 квітня 2018 року. Таке скасування є похідним від питання задоволення позовних вимог про скасування рішення про виділ майна та акту прийому-передачі майна.

На підставі вищевказаних норм права, з урахуванням встановлених обставин справи, суд прийшов до висновку, що зустрічний позов ОСОБА_1 та позов ОСОБА_6 слід задовольнити.

Що стосується первісного позову ОСОБА_5 до ОСОБА_3 , ОСОБА_1 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_4 про відшкодування майнової шкоди, суд вважає, що в його задоволенні необхідно відмовити.

За положеннями ч.ч. 1, 2 ст. 22 ЦК України особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування.Збитками є, зокрема, втрати, яких особа зазнала у зв`язку зі знищенням або пошкодженням речі, а також витрати, які особа зробила або мусить зробити для відновлення свого порушеного права (реальні збитки).

Згідно з ч. 3 ст. 386 ЦК України власник, права якого порушені, має право на відшкодування завданої йому майнової та моральної шкоди.

Відповідно до ст. 1166 ЦК України майнова шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Таким чином, при вирішенні спору про відшкодування шкоди за вказаними нормами права доказуванню підлягають: факт спричинення шкоди, протиправність дій заподіювача і його вина, причинний зв`язок між протиправною дією і негативними наслідками.

На зазначене звертає увагу судів Верховний Суд України в роз`ясненнях, наданих у п. 2 постанови Пленуму Верховного Суду України Про практику розгляду судами цивільних справ за позовами про відшкодування шкоди від 27 березня 1992 року № 6 з наступними змінами.

Так, судом встановлено, що слідчим відділенням Ізяславського відділення поліції Славутського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Хмельницькій області проводилось досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12016240150000380, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 04 серпня 2016 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 186 КК України.

Постановою старшого слідчого СВ Ізяславського відділення поліції Славутського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Хмельницькій області Рижак І. В. від 30 квітня 2018 року вказане кримінальне провадження закрито на підставі п. 2 ч. 1 ст. 284 КПК України.

Як вбачається з оглянутих у судовому засіданні матеріалів кримінального провадження № 12016240150000380, а також з показів допитаних у судовому засіданні свідків ОСОБА_16 та ОСОБА_17 , у червні 2016 року ОСОБА_3 , ОСОБА_1 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_4 демонтували навіс для зерна загальною площею 3019,7 кв. м., розташований у АДРЕСА_2 .

Зазначену обставину також не заперечували в судовому засіданні відповідачі за первісним позовом.

У відповідності до висновку про вартість майна Хмельницького бюро технічної інвентаризації від 28 серпня 2018 року № 532/01-14 ринкова вартість навісу загальною площею 3019,7 кв. м., розташованого у АДРЕСА_2 , станом на 01 серпня 2018 року становить 2 965 615 грн.

Разом з тим, як встановлено судом, відповідачі розібрали спірний навіс для зерна у 2016 році. На той час ОСОБА_5 власником зазначеного нерухомого майна не являвся, а тому його права діями відповідачів порушені не були.

Крім того, суд враховує і те, що даним судовим рішенням право приватної власності ОСОБА_5 на вказане майно скасовується, як незаконно оформлене.

Відтак, на думку суду, законні підстави для стягнення з ОСОБА_3 , ОСОБА_1 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_4 вартості навісу для зерна загальною площею 3019,7 кв. м., розташованого у АДРЕСА_2 , визначеної висновком Хмельницького бюро технічної інвентаризації від 28 серпня 2018 року № 532/01-14, у сумі 2 965 615 грн. відсутні, а тому первісний позов ОСОБА_5 до задоволення не підлягає.

Питання розподілу судових витрат слід вирішити відповідно до вимог ст. 141 ЦПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 82, 141, 259, 263-265 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В :

У задоволенні позову ОСОБА_5 до ОСОБА_3 , ОСОБА_1 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_4 про відшкодування майнової шкоди відмовити.

Зустрічний позов ОСОБА_1 та позов ОСОБА_6 до ОСОБА_5 , Комунального підприємства Шепетівське бюро технічної інвентаризації про визнання незаконним та скасування рішення членів комітету уповноважених постійно діючої комісії спілки громадян співвласників майнових паїв КСП Горинь про виділення майна, акту прийому-передачі майна, визнання незаконним та скасування рішення та запису про державну реєстрацію речових прав та їх обтяжень на нерухоме майно задовольнити.

Визнати незаконним та скасувати рішення, прийняте відповідно до протоколу № 3 від 14 травня 2010 року засідання членів комітету уповноважених постійно діючої комісії спілки громадян - співвласників майнових паїв КСП Горинь про виділення ОСОБА_5 для зерна вартістю 119 419 грн. загальною площею 3019,7 кв. м., та акт прийому-передачі майна від 18 травня 2010 року, складений відповідно до протоколу № 3 від 14 травня 2010 року засідання членів комітету уповноважених постійно діючої комісії спілки громадян - співвласників майнових паїв КСП Горинь .

Визнати незаконним та скасувати рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер 40569404 від 11 квітня 2018 року,про державну реєстрацію права власності за ОСОБА_5 на навіс для зерна загальною площею 3019,7 кв. м. у АДРЕСА_2 , реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна - 1528040868221, проведену державним реєстратором Комунального підприємства Шепетівське бюро технічної інвентаризації Сивоконь Ольгою Олександрівною.

Скасувати запис прореєстрацію права власності № 25663565 від 05 квітня 2018 року за ОСОБА_5 на навіс для зерна загальною площею 3019,7 кв. м. у с. Іванівка АДРЕСА_2 .

Стягнути з ОСОБА_5 на користь ОСОБА_1 збір у розмірі 1409 грн. 60 коп.

Стягнути з ОСОБА_5 на користь ОСОБА_6 судовий збір у розмірі 1409 грн. 60 коп.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Хмельницького апеляційного суду через Ізяславський районний суд Хмельницької області протягом тридцяти днів з дня складення повного рішення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи:

Позивач за первісним позовом - відповідач за зустрічним позовом ОСОБА_1 та за позовом ОСОБА_6 - ОСОБА_5 : місце проживання - АДРЕСА_4 , рнокпп - НОМЕР_10 .

Відповідач за первісним позовом - позивач за зустрічним позовом ОСОБА_1 : АДРЕСА_5 , рнокпп - НОМЕР_11 .

Відповідач за первісним позовом - позивач ОСОБА_6 : АДРЕСА_6 , рнокпп - НОМЕР_12 .

Відповідач за первісним позовом ОСОБА_3 : АДРЕСА_2 , рнокпп - НОМЕР_13 .

Відповідач за первісним позовом ОСОБА_7 : АДРЕСА_7 , рнокпп - НОМЕР_14 .

Відповідач за первісним позовом ОСОБА_8 : АДРЕСА_8 , рнокпп - НОМЕР_15 .

Відповідач за первісним позовом ОСОБА_4 : АДРЕСА_9 , рнокпп - НОМЕР_16 .

Відповідач за зустрічним позовом Комунальне підприємство Шепетівське бюро технічної інвентаризації : м. Шепетівка, вул. Героїв Небесної Сотні, 47 Хмельницької області, ЄДРПОУ - 03355873.

Повне судове рішення скл адене 24 травня 2019 року.

Суддя: В. І. Столковський

Дата ухвалення рішення14.05.2019
Оприлюднено31.05.2019
Номер документу82093576
СудочинствоЦивільне
Сутьдержавну реєстрацію речових прав та їх обтяжень на нерухоме майно

Судовий реєстр по справі —675/2134/18

Постанова від 09.12.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Луспеник Дмитро Дмитрович

Ухвала від 23.11.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Луспеник Дмитро Дмитрович

Ухвала від 14.01.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Журавель Валентина Іванівна

Ухвала від 18.12.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Журавель Валентина Іванівна

Постанова від 27.11.2019

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

П'єнта І. В.

Постанова від 27.11.2019

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

П'єнта І. В.

Ухвала від 12.09.2019

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

П'єнта І. В.

Ухвала від 29.07.2019

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

П'єнта І. В.

Ухвала від 10.07.2019

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

П'єнта І. В.

Рішення від 14.05.2019

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Столковський В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні