Рішення
від 20.05.2019 по справі 596/2169/16-ц
ГУСЯТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"20" травня 2019 р. Справа № 596/2169/16-ц

Гусятинський районний суд Тернопільської області

в складі: головуючого судді Цвинтарної Т.М.

за участю: секретаря

судового засідання Рудніцької О.П.

позивача ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в селищі Гусятин цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до фермерського господарства Науково виробниче об`єднання Мрія правонаступником якого є товариство з обмеженою відповідальністю ФГ Науково - виробниче об`єднання Мрія про визнання договорів оренди землі недійсними, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до відповідача фермерського господарства Науково виробниче об`єднання Мрія правонаступником якого є товариство з обмеженою відповідальністю ФГ Науково-виробниче об`єднання Мрія та просить визнати недійсним договір оренди землі, укладений між ФГ НВО Мрія та ОСОБА_1 та зареєстрований 15 серпня 2011 року за №612160004000950, скасувати державну реєстрацію вказаного договору оренди землі та зобов`язати відповідача передати йому земельну ділянку площею 1,58 га в стані придатному для цільового використання, який в подальшому уточнив та просив вищевказаний договір оренди землі без номера, укладений 18 лютого 2011 року між ОСОБА_1 та ФГ НВО Мрія та зареєстрований 15 серпня 2011 року за №612160004000950 в управлінні Держкомзему в Гусятинському районі визнати недійсним.

Також, просить визнати недійсним договір оренди землі, укладений між ФГ НВО Мрія та ОСОБА_1 та зареєстрований 10 квітня 2012 року за №612160004003173, скасувати державну реєстрацію вказаного договору оренди землі та зобов`язати відповідача передати йому земельну ділянку площею 1,57 га в стані придатному для цільового використання, який в подальшому уточнив та просив вищевказаний договір оренди землі без номера, укладений 01 червня 2011 року між ОСОБА_1 та ФГ НВО Мрія та зареєстрований 10 квітня 2012 року за №612160004003173 в управлінні Держкомзему в Гусятинському районі визнати недійсним.

В обґрунтування позовних вимог посилається на те, що відповідно до Державного акту на право власності на земельну ділянку від 23 серпня 2002 року йому належить земельна ділянка для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 1,58 га, кадастровий номер НОМЕР_1 , що розташована на території Крогулецької сільської ради, Гусятинського району, Тернопільської області. Також, відповідно до Державного акту на право власності на земельну ділянку від 09 березня 2000 року йому належить земельна ділянка для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 1,57 га, кадастровий номер НОМЕР_2 , що розташована на території Крогулецької сільської ради, Гусятинського району, Тернопільської АДРЕСА_1 .

Позивач вказав про те, що вищевказані земельні ділянки він, на підставі договорів оренди, укладених 18 лютого 2011 року та відповідно 01 червня 2011 року між ним та фермерським господарством Науково виробниче обєднання Мрія та зареєстрованих 15 серпня 2011 року за №612160004000950 та відповідно 10 квітня 2012 року за №612160004003173 в управлінні Держкомзему у Гусятинському районі, передав в оренду вказаному фермерському господарству.

Вважає вказані договори оренди недійсними, оскільки він з відповідачем під час публічних переговорів, які передували до укладення договорів оренди землі, домовились передати земельні ділянки в оренду строком на 5 років. В 2011 році відповідач надав йому два проекти договорів оренди землі, в яких строк договору був зазначений - 5 років. Після підписання ним вказаних проектів договорів у двох примірниках , він повернув їх відповідачу для підпису та реєстрації. Однак, відповідач після реєстрації договорів оренди землі йому не повернув його примірників договорів, хоча приступив до користування вказаними земельними ділянками. На його неодноразові звернення до відповідача з приводу повернення йому примірників договорів, останній не реагував. На його усне звернення до відповідача на початку 2016 року про повернення йому земельних ділянок після збору врожаю, у відповідь від відповідача довідався, що договори укладені строком на 10 років, тобто до 2021 та 2022 років, які в односторонньому порядку розірвати неможливо, а в разі наявності претензій по договорах, йому потрібно звертатися в суд.

Після того, він звернувся до відповідача з приводу повернення йому примірників договорів оренди землі. Примірники договорів від відповідача отримав у липні 2016 року в приміщенні Крогулецької сільської ради і ознайомившись з ними, побачив, що отримані договори підписані не ним та дійсно укладені на 10 років. Після побаченого, він, 29.09.2016 року відповідачу надіслав письмову заяву про намір з його сторони розірвати договори оренди землі.

Вважає, що недійсність правочинів зумовлюється незаконними діями відповідача щодо змісту правочину та порушення волі - невідповідність волі та волевиявлення позивача. Також вважає, що так як спірні договори зареєстровані в установленому законом порядку, вони є укладеними, а тому оспорюваними та за рішенням суду можуть бути визнані недійсними.

Позивач та її представник в судовому засіданні 23.02.2017 року, представник позивача в судовому засіданні 22.12.2017 року та позивач в судовому засіданні 20.05.2019 року уточнені позовні вимоги підтримали, посилаючись на обставини, викладені в позовній заяві, просили позов задовольнити. Позивач вказав, що він оспорюваних договорів не підписував. Договора оренди землі з відповідачем в 2011 році укладав на п`ять років у трьох примірниках. Вказав, що після того, як він прочитав проекти договорів та підписав їх, йому представником відповідача не було повернуто його примірників, а повідомлено, що має бути проведена їх реєстрація. Крім того, позивач зазначив, що в липні 2016 року, коли він у Круголецькій сільській раді, в присутності лише сільського голови, забирав спірні договори, у вказаних договорах під час їх причитування побачив, що вони укладені на 10 років. Підпису, про те, що він отримав вказані договори, у сільській раді ніде не проставляв.

Представник позивача також вказала, що відповідач не виконав свого обов`язку щодо передання позивачу одного примірника договорів після їх реєстрації у встановленому законом порядку і доказів на підтвердження передання примірників договорів позивачу після їх державної реєстрації у 2011 році та відповідно у 2012 році суду не надав. Факт отримання позивачем плати за користування землею не може свідчити про погодження з умовами укладених раніше договорів, не спростовує недійсність договорів і не створює для них правових наслідків. При укладенні договорів оренди не було вільного волевиявлення позивача. Підтвердженням того, що позивач не підписував оспорюваних договорів оренди землі є висновок судово-почеркозннавчої експертизи.

Стосовно заяви представника відповідача про застосування строків позовної давності представник позивача вказала, що позивач строку позовної давності не пропустив, оскільки про порушення свого права на волевиявлення укладення правочинів дізнався лише в липні 2016 року після отримання своїх примірників договорів оренди від відповідача у Крогулецькій сільській раді Гусятинського району.

Представник відповідача в судовому засіданні 23.02.2017 року позовні вимоги позивача не визнала, вважає їх незаконними, необґрунтованими та такими, що не підлягають до задоволення, посилаючись на обставини, викладені у запереченнях на позов. Також вказала, що договори укладені належним чином між сторонами, і відповідачем сплачувалася орендна плата за користування землею позивачу. Договори підписані позивачем і представником відповідача. Двостороннє підписання сторонами договорів оренди землі є доказом того, що сторони досягли домовленості за всіма істотними умовами кожного договору оренди, які передбачені Законом України Про оренду землі . Крім того зазначила, що відповідачем оброблялися земельні ділянки та сплачувалася орендна плата позивачу, а позивач регулярно 5 років отримував орендну плату за користування належними йому земельними ділянками, і тим самим фактично прийняв умови договорів оренди, тому вказані правочини вважаються такими, що прийняті, погоджені позивачем.

Крім того, представник відповідача просила застосувати до позовних вимог позивача строк позовної давності, посилаючись на те, що для фізичної особи, як сторони правочину днем початку перебігу строку позовної давності слід вважати день вчинення правочину, оскільки він збігається з днем, коли особа довідалася або могла довідатися про порушення свого права. Вказала, що строк позовної давності про визнання недійсними оспорюваних договорів оренди: від 18.02.2011 року сплинув 18.02.2014 року, і відповідно договору оренди від 01.06.2011 року сплинув 01.06.2014 року, тому позивач, звернувшись із позовом до суду в 2016 році пропустив трирічний строк позовної давності, що є підставою для відмови у задоволенні позову.

Представник відповідача в судове засідання 20.05.2019 року не з`явилася, хоча відповідач по справі був належним чином повідомлений про день, час, місце слухання справи. Проте, від представника відповідача-адвоката Каневської М.О. 20.05.2019 року до суду надійшло клопотання про розгляд справи без участі представника відповідача. У вказаному клопотанні також зазначено, що представник відповідача заперечує проти позову та просить відмовити в його задоволенні.

Суд, заслухавши пояснення сторони позивача, представника відповідача, дослідивши письмові докази по справі, вважає що позовні вимоги позивача підлягають до задоволення, виходячи з наступних підстав.

Відповідно до вимог ст.13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до ст.12 ЦПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

У відповідності з ч.2 ст.78 ЦПК України обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Згідно ч.1 ст.15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Чинним законодавством України визначено, що відносини, пов`язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, Законом України Про оренду землі , тощо.

Так, відповідно до положень ст. 203 ЦК України зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також інтересам держави і суспільства, його моральним засадам. Особа, яка вчиняє правочин, повинна мати необхідний обсяг цивільної дієздатності. Волевиявлення учасника правочину має бути вільним і відповідати його внутрішній волі. Правочин має вчинятися у формі, встановленій законом та має бути спрямований на реальне настання правових наслідків, що обумовлені ним.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 є власником земельної ділянки площею 1,58 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Крогулецької сільської ради Гусятинського району Тернопільської області, що підтверджується державним актом на право приватної власності на землю серії НОМЕР_3 , виданим Крогулецькою сільською радою Гусятинського району Тернопільської області та зареєстрованим в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 204 23 серпня 2002 року. Цим актом визначені межі та місце розташування земельної ділянки.

Також встановлено, що ОСОБА_1 є власником земельної ділянки площею 1,57 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Крогулецької сільської ради Гусятинського району Тернопільської області, що підтверджується державним актом на право приватної власності на землю серії НОМЕР_4 , виданим Крогулецькою сільською радою Гусятинського району Тернопільської області та зареєстрованим в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за №70 09 березня 2000 року. Цим актом визначені межі та місце розташування вказаної земельної ділянки.

18 лютого 2011 року між позивачем та фермерським господарством Науково виробниче об`єднання Мрія правонаступником якого є товариство з обмеженою відповідальністю ФГ Науково-виробниче об`єднання Мрія укладений договір оренди землі без номера, предметом якого є земельна ділянка площею 1,58 га (рілля), кадастровий номер якої НОМЕР_1 , яка розташована на території Крогулецької сільської ради Гусятинського району Тернопільської області, строком на 10 років, починаючи з дати його державної реєстрації. Починаючи з 2011 року вищевказану земельну ділянку відповідач використовував для вирощування товарної сільськогосподарської продукції.

01 червня 2011 року між позивачем та фермерським господарством Науково виробниче об`єднання Мрія правонаступником якого є товариство з обмеженою відповідальністю ФГ Науково-виробниче об`єднання Мрія укладений договір оренди землі без номера, предметом якого є земельна ділянка площею 1,57 га (рілля), кадастровий номер якої НОМЕР_2 , яка розташована на території Крогулецької сільської ради Гусятинського району Тернопільської області, строком на 10 років, починаючи з дати його державної реєстрації. Починаючи з 2011 року вищевказану земельну ділянку відповідач використовував для вирощування товарної сільськогосподарської продукції.

Згідно з п. 43 оспорюваних договорів вони набирають чинності після підписання сторонами та їхньої державної реєстрації.

На підставі актів приймання-передачі земельних ділянок без зазначення дати їхнього складання орендодавець передав зазначені вище земельні ділянки у користування орендарю.

Дані договори зареєстровані 15 серпня 2011 року за №612160004000950 та відповідно 10 квітня 2012 року за №612160004003173 в управлінні Держкомзему у Гусятинському районі .

Як вбачається із звернення сільського голови Крогулецької сільської ради до ФГ НВО Мрія від 10.11.2015 року №148 з додатком-списком власників земельних ділянок, в якому значиться і позивач ОСОБА_1 , сільський голова просить ФГ НВО Мрія на підставі розглянутого на сесії ради від 21.10.2015 року №255 звернення жителів с. Крогулець про допомогу в отриманні їхніх примірників договорів оренди земельних ділянок, в тому числі і Братак З.І., надати примірники договорів оренди земельних ділянок, укладених між ФГ НВО Мрія та власниками земельних ділянок для останніх.

Як зазначено в позовній заяві позивачем та підтверджено ним в судовому засіданні, позивач оспорювані договори отримав в приміщенні Крогулецької сільської ради Гусятинського району в липні 2016 року тоді ж і дізнався про строк на який був укладений договір - 10 років, тобто, після вищевказаного звернення Крогулецької сільської ради до відповідача.

Вищенаведені факти отримання позивачем оспорюваних договорів оренди землі в липні 2016 року в Крогулецькій сільській раді та звернення сільського голови цієї ж ради до ФГ НВО Мрія 10.11.2015 року з приводу надання примірників договорів оренди земельних ділянок для орендодавців підтверджені в судовому засіданні показами допитаного в якості свідка ОСОБА_2 - сільського голови (старости) Крогулецької сільської ради, який підтвердив факт надання та залишення в Крогулецькій сільській раді в липні 2016 року двома представниками ФГ Мрія договорів оренди земель, укладених між власниками земельних паїв, в тому числі і спірного договору укладеного між позивачем та фермерським господарством Науково виробниче об`єднання Мрія .

29 вересня 2016 року ОСОБА_1 письмово повідомив ФГ НВО Мрія про намір розірвати договори оренди земельних часток (паю) та повернути йому земельні ділянки. Листи-повідомлення ФГ НВО Мрія отримано, що не заперечено представником відповідача в судовому засіданні.

Відповідно до п.3 ч.1 ст.3 ЦК України серед загальних засад цивільного законодавства є свобода договору, яка означає, що сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагентів та визначенні умов договору, тощо (ст. ст. 6, 627 ЦК України).

У відповідності до ст.12 ЦК України особа здійснює свої цивільні права вільно, на власний розсуд.

Відповідно до ч.1 ст.626 ЦК України, договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Статтею 13 Закону України Про оренду землі визначено, що договір оренди землі це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Право оренди земельної ділянки - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності (ст. 93 ЗК України).

Відповідно до ч.1 ст.215 ЦК України підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені ч. ч. 1 - 3, 5 та 6 ст. 203 цього Кодексу.

Згідно з вимогами ч.3 ст.203 ЦК України волевиявлення учасника правочину має бути вільним і відповідати його внутрішній волі.

Відповідно до роз`яснень, які містяться в п. 8 постанови Пленуму Верховного Суду України від 6 листопада 2009 року N 9 "Про судову практику розгляду цивільних справ про визнання правочинів недійсними" недійсним може бути визнано лише укладений договір.

Відповідно до ч.1 ст.210 ЦК України правочин підлягає державній реєстрації лише у випадках, встановлених законом та на підставі вказаної частини статті Кодексу та ст.125 Земельного Кодексу України є вчиненим з моменту його державної реєстрації.

На момент укладення та державної реєстрації оспорюваних договорів оренди землі державна реєстрація договорів оренди здійснювалася на підставі Порядку ведення Книги записів про державну реєстрацію державних актів на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земельною ділянкою, договорів оренди землі, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 09.09.2009 року №1021(чинної на момент укладення та реєстрації спірних договорів) згідно п.13-2 якого державна реєстрація земельної ділянки здійснювалася територіальним органом Держземагентства за її місцезнаходженням на підставі заяви також набувача права на земельну ділянку.

Таким чином, оскільки в установленому законом порядку здійснено державну реєстрацію спірних договорів оренди землі, вони є укладеними, а отже - оспорюваними та за рішенням суду можуть бути визнані недійсними.

Відповідно до ч.1 ст.792 ЦК України за договором найму (оренди) земельної ділянки наймодавець зобов`язується передати наймачеві земельну ділянку на встановлений договором строк у володіння та користування за плату.

Як передбачено ч.1 ст.14 Закону України Про оренду землі , договір оренди землі укладається у письмовій формі і за бажанням однієї із сторін може бути посвідчений нотаріально.

Постановою Кабінету Міністрів України від 03 березня 2004 року №220 із змінами та доповненнями затверджено Типовий договір оренди землі.

Як встановлено вище судом, спірні договори оренди землі зареєстровані в установленому законом порядку.

Відповідно до ч.2 ст.207 ЦК України правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо він підписаний його стороною (сторонами).

Для з`ясування обставин, що мають значення для справи і потребують спеціальних знань позивач звернулася до суду з клопотанням про призначення судової почеркознавчої експертизи і згідно з висновком експерта за результатами проведення судово-почеркознавчої експертизи та судово-технічної експертизи документів №256/257/17-22 від 07.07.2017 року підписи від імені ОСОБА_1 у графі Орендодавець у двох примірниках договору оренди землі площею 1,58 га, укладеного між фермерським господарством Науково виробниче об`єднання Мрія та ОСОБА_1 та зареєстрованого 15 серпня 2011 року за №612160004000950 в управлінні Держкомзему у Гусятинському районі та у двох примірниках акту приймання-передачі земельної ділянки (паю) площею 1,58 га, а також у двох примірниках договору оренди землі площею 1,57 га, укладеного між фермерським господарством Науково виробниче об`єднання Мрія та ОСОБА_1 та зареєстрованого 10 квітня 2012 року за №612160004003173 в управлінні Держкомзему у Гусятинському районі та у двох примірниках акту приймання-передачі земельної ділянки (паю) площею 1,57 га , виконано не ОСОБА_1 , а іншою особою. Ці підписи виконано рукописним способом, без технічної підготовки до їх виконання.

Отже, суд вважає, що на момент укладення оспорюваних договорів оренди землі відповідачем як орендарем не були дотримані вимоги, встановлені ст.203 ЦК України щодо вільного волевиявлення учасника правочину-орендодавця, яке б відповідало його внутрішній волі, що з урахуванням ч.1 ст.215 ЦК України є підставою для визнання цього договору недійсним.

Сам по собі факт отримання орендної плати не свідчить про те, що договори орендодавцем були підписані, а фактичне користування земельними ділянками та відповідне отримання прибутку зі спірних земельних ділянок орендарем є підставою для оплати власнику земельних ділянок плати за користування землею.

Представником відповідача в судовому засіданні було заявлено клопотання про застосування строків позовної давності.

Відповідно до ст. 256 ЦК України позовна давність - це строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу.

Згідно ст.257 ЦК України загальна позовна давність встановлюється тривалістю у три роки.

Позивач ОСОБА_1 з вищевказаним позовом про захист порушеного права звернувся до суду 31 жовтня 2016 року.

Відповідно до ч.1 ст.261 ЦК України перебіг позовної давності починається від дня, коли особа довідалася або могла довідатися про порушення свого права або про особу, яка його порушила. За змістом цієї норми початок перебігу позовної давності збігається з моментом виникнення в зацікавленої сторони права на позов, тобто можливості реалізувати своє право в примусовому порядку через суд.

Сплив позовної давності, про застосування якої заявлено стороною у спорі, є підставою для відмови у позові (ч.4 ст. 267 ЦК України).

Разом з тим, як встановлено в судовому засіданні позивач дізнався про порушення свого права, тобто про укладення спірних договорів строком на 10 років у липні 2016 року після отримання оспорюваних договорів оренди землі, так як спірні договори після проведення реєстрації у встановленому законом порядку відповідачем йому не були повернуті, що в розумінні ч.1 ст.261 ЦК України є моментом початку перебігу строку позовної давності, а тому суд вважав, що положення ст.267 ЦК України про правові наслідки спливу позовної давності не підлягають застосуванню до спірних правовідносин.

Посилання представника відповідача на те, що початок перебігу строку позовної давності необхідно обчислювати з моменту укладення спірних договорів, оскільки позивач отримував плату за користування землею, суд визнає таким, що суперечить ст. 261 ЦК України.

Посилання представника відповідача на ті обставини, що позивачем пропущено строк позовної давності, що є підставою для відмови у позові за пропуском строку позовної давності, не було підтверджено належними доказами по справі та є необґрунтованим, оскільки як ствердив представник позивача, позивач дізнався про укладення договорів оренди строком на 10 років і від його імені у липні 2016 року після отримання оспорюваних договорів та відповідно в листопаді 2017 року після ознайомлення із висновком судово-почеркознавчої експертизи в суді. Інших доказів, які б свідчили, що позивачу було відомо про укладення спірних договорів строком на 10 років суду представником відповідача не було подано.

Тому строк позовної давності позивачем не пропущений.

Твердження представника відповідача про те, що отримання позивачем у 2016 році орендної плати є прямим доказом його обізнаності про строк дії договору оренди землі, так як орендна плата за землю це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою згідно з договором оренди землі, суд не приймає до уваги, оскільки вони спростовуються матеріалами справи, зокрема:висновком судово-почеркознавчої експертизи №256/257/17-22 від 07.07.2017 року; письмовим звернення сільського голови Крогулецької сільської ради до ФГ НВО Мрія від 10.11.2015 року за № 148 надати примірники договорів оренди земельних ділянок, укладених між ФГ НВО Мрія та власниками земельних ділянок для останніх.

Твердження представника відповідача в судовому засіданні про те, що представниками відповідача в липні 2016 року орендодавцю ОСОБА_1 не передавалися оспорювані договори оренди землі, суд вважає безпідставними, оскільки вони не підтверджені належними та допустимими доказами в судовому засіданні зі сторони представника відповідача та спростовуються показами свідка ОСОБА_2 ..

Крім того, суд не приймає до уваги посилання представника відповідача, що відповідач належним чином виконував спірні договори, а позивач з 2011 року по 2016 рік одержував орендну плату та не заперечував щодо оренди відповідачем його земельних ділянок (паїв) з огляду на те, що як вбачається з вищезазначеного висновку судово-почеркознавчої експертизи №256/257/17-22 від 07.07.2017 року підписи від імені ОСОБА_1 у двох примірниках договору оренди землі площею 1,58 га. та в двох примірниках договору оренди площею 1,57 га. укладених між фермерським господарством Науково виробниче об`єднання Мрія та ОСОБА_1 , виконані не ним, а іншою особою.

Твердження представника відповідача в судовому засіданні про те, що позивачу слід відмовити в задоволені позову у зв`язку з пропуском строку позовної давності, оскільки допитаний в судовому засіданні свідок не підтвердив факт отримання позивачем договорів оренди, суд не приймає до уваги, оскільки вони спростовуються показаннями свідка ОСОБА_2 , який в суді підтвердив, те що він особисто бачив між договорами оренди землі власників паїв, укладених з відповідачем по справі, які залишили в приміщенні Крогулецької сільської ради представники ФГ Мрія на початку липня 2016 року, договори, укладені між ОСОБА_1 - позивачем по справі та відповідачем по справі.

Згідно зі ст.81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Представником відповідача суду не представлено і в судовому засіданні судом не здобуто доказів про надіслання позивачу відповідачем після державної реєстрації спірних договорів оренди землі та отримання останнім від відповідача вказаних вище договорів до липня 2016 року.

Також представником відповідача не було суду подано належних та допустимих доказів того, що позивач отримував орендну плату на протязі 2011-2016 років згідно оспорюваних договорів оренди землі.

Відповідно до ст.141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються у разі задоволення позову - на відповідача.

Враховуючи те, що при зверненні до суду позивачем ОСОБА_1 було оплачено 551,20 грн. судового збору, вказані витрати слід покласти на відповідача та стягнути із товариства з обмеженою відповідальністю ФГ Науково-виробниче об`єднання Мрія 551,20 грн. судового збору та 2772 грн. вартості судово-почеркознавчої експертизи.

На підставі наведеного, ст. ст. 3, 12, 15, 203, 207, 210, 215, 256, 257, 261, 267, 626, 792 ЦК України, ст. ст. 93, 125 Земельного кодексу України, ст. ст. 13, 14 Закону України Про оренду землі , керуючись ст. ст. 5, 12, 13, 78, 81, 82, 89, 141, 259, 263 - 265, 268, 272, 273, 354 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Позов ОСОБА_1 до фермерського господарства Науково виробниче об`єднання Мрія правонаступником якого є товариство з обмеженою відповідальністю ФГ Науково - виробниче об`єднання Мрія про визнання договорів оренди землі недійсними задовольнити.

Визнати недійсним договір оренди землі без номера, укладений 18 лютого 2011 року між ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_5 жителем с. Крогулець АДРЕСА_2 Гусятинського району АДРЕСА_3 та фермерським господарством Науково - виробниче об`єднання Мрія , код ЄДРПОУ 36145713, місцезнаходження якого с. Васильківці, АДРЕСА_4 , Гусятинського району Тернопільської області та зареєстрований 15 серпня 2011 року за №612160004000950 в управлінні Держкомзему у Гусятинському районі.

Визнати недійсним договір оренди землі без номера, укладений 01 червня 2011 року між ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_5 , жителем с. Крогулець АДРЕСА_5 району АДРЕСА_3 та фермерським господарством Науково - виробниче об`єднання Мрія , код ЄДРПОУ 36145713, місцезнаходження якого с. Васильківці, АДРЕСА_4 , Гусятинського району Тернопільської області та зареєстрований 10 квітня 2012 року за №612160004003173 в управлінні Держкомзему у Гусятинському районі.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю ФГ Науково - виробниче об`єднання Мрія , код ЄДРПОУ 36145713, місцезнаходження якого с. Васильківці, вулиця АДРЕСА_4 , 68А, Гусятинського району Тернопільської області в користь ОСОБА_1 3323 (три тисячі триста двадцять три) гривні 20 копійок понесених на оплату судових витрат.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржене безпосередньо до Тернопільського апеляційного суду або через Гусятинський районний суд Тернопільської області шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повне рішення складено 30 травня 2019 року.

Суддя: підпис

З оригіналом вірно

Суддя Гусятинського районного суду Т.М. Цвинтарна

Дата ухвалення рішення20.05.2019
Оприлюднено31.05.2019
Номер документу82093708
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання договорів оренди землі недійсними

Судовий реєстр по справі —596/2169/16-ц

Ухвала від 02.02.2021

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Лисюк І. О.

Рішення від 20.05.2019

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Цвинтарна Т. М.

Рішення від 20.05.2019

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Цвинтарна Т. М.

Ухвала від 04.04.2019

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Цвинтарна Т. М.

Ухвала від 22.12.2017

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Цвинтарна Т. М.

Ухвала від 09.11.2017

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Цвинтарна Т. М.

Ухвала від 27.07.2017

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Цвинтарна Т. М.

Ухвала від 06.03.2017

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Цвинтарна Т. М.

Ухвала від 01.02.2017

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Цвинтарна Т. М.

Ухвала від 17.11.2016

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Цвинтарна Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні