Ухвала
від 22.05.2019 по справі 757/2734/19-к
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

1[1]

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ

Київського апеляційного суду в складі:

головуючого суддіОСОБА_1 ,суддів при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві 22 травня 2019 року апеляційну скаргу адвоката ОСОБА_5 в інтересах ТОВ "МІРА ЛЮКС", ТОВ "НК ПОСТ", ТОВ"СОТА АЛЬЯНС ТОРГ", ТОВ "СПАРКЛС", ТОВ "ФОР РІТЕЙЛ", ТОВ "СТАРТ ІНВЕСТ ГРУП", ТОВ "ЕКСТАЄР", ТОВ "АЛСТАЙН", ТОВ "БЕЛОН ГРУП", ТОВ "ДЕФОРИС", ТОВ "ЕЛАНД ГРУП", ТОВ "ІМЕКС ІНВЕСТ", ТОВ "ІНВЕСТ-СТОР", ТОВ "ЛАЙТ-КОМ", ТОВ "ЛАТОЯ", ТОВ "ЛЕГІОН МАКС", ТОВ "МАКСКОРТ", ТОВ "МАСТОНІС", ТОВ "МЕНДЕС ПОРТ", ТОВ "ОМЛІС", ТОВ "СОМЕРСТОН", ТОВ "СОТ ТРЕЙД ЛТД", ТОВ "СПАЙКОР", ТОВ "ТОП ІНВЕСТ ГРУП", ТОВ "ФЛЕКСМАРТ", ТОВ "МАКОТРЕЙДІНГ", на ухвалу слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 22 січня 2019 року,

за участі: прокурора представника власника майна ОСОБА_6 , ОСОБА_5 ,

ВСТАНОВИЛА:

Вказаною ухвалою задоволено клопотання прокурора четвертого відділу процесуального керівництва управління організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням кримінальних правопорушень, підслідних Державному бюро розслідувань, яке здійснюється слідчими Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України та інших органів досудового розслідування Департаменту організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням кримінальних правопорушень, підслідних Державному бюро розслідувань, нагляду за додержанням законів його оперативними підрозділами та підтримання публічного обвинувачення у відповідних провадженнях Генеральної прокуратури України ОСОБА_7 , та накладено арешт на суму ПДВ в системі електронного адміністрування ПДВ (ліміту ПДВ), зокрема, по ТОВ "МІРА ЛЮКС" (код ЄДРПОУ 41713595), ТОВ "НК ПОСТ" (код ЄДРПОУ 41428576), ТОВ"СОТА АЛЬЯНС ТОРГ"(код ЄДРПОУ 41819625), ТОВ "СПАРКЛС" (код ЄДРПОУ 41901845), ТОВ "ФОР РІТЕЙЛ" (код ЄДРПОУ 41476927), ТОВ "СТАРТ ІНВЕСТ ГРУП" (код ЄДРПОУ 42387641), ТОВ`ЕКСТАЄР"(код ЄДРПОУ 40874926), ТОВ "АЛСТАЙН" (код ЄДРПОУ 42112015), ТОВ "БЕЛОН ГРУП" (код ЄДРПОУ 42350170), ТОВ "ДЕФОРИС" (код ЄДРПОУ 41713857), ТОВ "ЕЛАНД ГРУП" (код ЄДРПОУ 42388046), ТОВ "ІМЕКС ІНВЕСТ" (код ЄДРПОУ 42057929), ТОВ "ІНВЕСТ-СТОР" (код ЄДРПОУ 41562130), ТОВ "ЛАЙТ-КОМ" (код ЄДРПОУ 41556656), ТОВ "ЛАТОЯ" (код ЄДРПОУ 42370835), ТОВ "ЛЕГІОН МАКС" (код ЄДРПОУ 42216755), ТОВ "МАКСКОРТ" (код ЄДРПОУ 42388491), ТОВ "МАСТОНІС" (код ЄДРПОУ 41706090), ТОВ "МЕНДЕС ПОРТ" (код ЄДРПОУ 39546146), ТОВ "ОМЛІС" (код ЄДРПОУ 42112209), ТОВ "СОМЕРСТОН" (код ЄДРПОУ 41317147), ТОВ " СОТ ТРЕЙД ЛТД" (код ЄДРПОУ 41173627), ТОВ "СПАЙКОР" (код ЄДРПОУ 42388120), ТОВ "ТОП ІНВЕСТ ГРУП" (код ЄДРПОУ 41534192), ТОВ "ФЛЕКСМАРТ" (код ЄДРПОУ 42123430), "МАКОТРЕЙДІНГ"(код ЄДРПОУ 39161565).

В обґрунтування рішення, слідчий суддя зазначив про необхідність накладення арешту на суму ПДВ в системі електронного адміністрування ПДВ (ліміту ПДВ), по вищевказаним товариствам, з метою забезпечення кримінального провадження та можливого використання майна, як доказу у кримінальному провадженні, оскільки прокурором доведено, що в органу досудового розслідування є достатні підстави вважати, що вказане майно відповідає критеріям, зазначеним у ст. 98 КПК України, є предметом кримінального правопорушення, могло зберегти на собі сліди злочину та може містити відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

Не погоджуючись з таким рішенням, адвокат ОСОБА_5 в інтересах ТОВ "МІРА ЛЮКС", ТОВ "НК ПОСТ", ТОВ"СОТА АЛЬЯНС ТОРГ", ТОВ "СПАРКЛС", ТОВ "ФОР РІТЕЙЛ", ТОВ "СТАРТ ІНВЕСТ ГРУП", ТОВ "ЕКСТАЄР", ТОВ "АЛСТАЙН", ТОВ "БЕЛОН ГРУП", ТОВ "ДЕФОРИС", ТОВ "ЕЛАНД ГРУП", ТОВ "ІМЕКС ІНВЕСТ", ТОВ "ІНВЕСТ-СТОР", ТОВ "ЛАЙТ-КОМ", ТОВ "ЛАТОЯ", ТОВ "ЛЕГІОН МАКС", ТОВ "МАКСКОРТ", ТОВ "МАСТОНІС", ТОВ "МЕНДЕС ПОРТ", ТОВ "ОМЛІС", ТОВ "СОМЕРСТОН", ТОВ "СОТ ТРЕЙД ЛТД", ТОВ "СПАЙКОР", ТОВ "ТОП ІНВЕСТ ГРУП", ТОВ "ФЛЕКСМАРТ", ТОВ "МАКОТРЕЙДІНГ",подав апеляційну скаргу, в якій просить поновити строк на апеляційне оскарження, скасувати ухвалу слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 22 січня 2019 року та постановити нову ухвалу, якою відмовити у задоволенні клопотання прокурора в частині накладення арешту на суму ПДВ в системі електронного адміністрування ПДВ (ліміту ПДВ), по вищевказаним товариствам.

Зокрема, автор апеляційної скарги зазначає, що в матеріалах провадження відсутні будь-які докази, які підтверджують, що існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що вказані кошти суми ПДВ є доказом кримінального правопорушення, відповідальність за вчинення якого передбачена ч. 3 ст. 209, ст. 212, ч. 2 ст. 364 КК України. Відсутні будь-які докази, які підтверджують причетність вказаних вище товариств до кримінальних правопорушень, щодо яких триває досудове провадження, в межах якого було подано клопотання прокурора про арешт суми ПДВ.

Крім того, посадових осіб товариств про підозру не повідомлено, цивільний позов не заявлено, не встановлено розміру завданої посадовими особами товариств шкоди, чим не дотримано співмірність обмеження права власності, не враховано негативних наслідків арешту коштів для господарської діяльності товариства, що відповідно до вимог ст. 170 КПК України, виключає можливість для накладення арешту на майно вказаних товариств, з метою забезпечення кримінального провадження та можливого використання майна як доказу у кримінальному провадженні. З огляду на зазначене, на переконання представника, відсутні фактичні дані, що свідчать про причетність посадових осіб зазначених суб`єктів господарювання, до будь-якої протиправної діяльності, та що підтверджують про наявність сукупності підстав чи розумних підозр вважати, що кошти суми ПДВ є доказом кримінального правопорушення.

Також, автор апеляційної скарги наголошує на тому, що арешт суми ПДВ в системі електронного адміністрування ПДВ (ліміту ПДВ) ч. 10 ст. 170 КПК України не передбачений, як не передбачено і можливості накладення арешту на кошти, які знаходяться на електронному рахунку платника ПДВ, відкритому в Казначействі.

Щодо строку на апеляційне оскарження, то автор апеляційної скарги зазначає, що розгляд клопотання прокурора відбувався за відсутності власників майна та їх представників, а про існування оскаржуваного рішення, власникам майна стало відомо випадково.

До початку розгляду апеляційної скарги, адвокат ОСОБА_5 заявив клопотання про відмову від апеляційних вимог, в частині що стосуються інтересів ТОВ «СОТА АЛЬЯНС ТОРГ» і ТОВ МАКОТРЕЙДІНГ», оскільки питання, які стосуються вказаних товариств були вирішені в ухвалі Київського апеляційного суду від 04 березня 2019 року. Прокурор, не заперечував проти закриття провадження за згаданою апеляційною скаргою в частині що стосується інтересів раніше вказаних товариств.

Відповідно до ст. 403 КПК України, особа, яка подала апеляційну скаргу, має право відмовитися від неї до закінчення апеляційного розгляду. Якщо немає заперечень інших осіб, які подали апеляційну скаргу, проти закриття провадження у зв`язку з відмовою від апеляційної скарги, суд апеляційної інстанції своєю ухвалою закриває апеляційне провадження.

Оскільки вищевказана ухвала слідчого судді оскаржена, в частині накладення арешту на кошти-суми ПДВ в системі електронного адміністрування ПДВ (ліміту ПДВ) по ТОВ "МІРА ЛЮКС", ТОВ "НК ПОСТ", ТОВ "СПАРКЛС", ТОВ "ФОР РІТЕЙЛ", ТОВ "СТАРТ ІНВЕСТ ГРУП", ТОВ "ЕКСТАЄР", ТОВ "АЛСТАЙН", ТОВ "БЕЛОН ГРУП", ТОВ "ДЕФОРИС", ТОВ "ЕЛАНД ГРУП", ТОВ "ІМЕКС ІНВЕСТ", ТОВ "ІНВЕСТ-СТОР", ТОВ "ЛАЙТ-КОМ", ТОВ "ЛАТОЯ", ТОВ "ЛЕГІОН МАКС", ТОВ "МАКСКОРТ", ТОВ "МАСТОНІС", ТОВ "МЕНДЕС ПОРТ", ТОВ "ОМЛІС", ТОВ "СОМЕРСТОН", ТОВ "СОТ ТРЕЙД ЛТД", ТОВ "СПАЙКОР", ТОВ "ТОП ІНВЕСТ ГРУП", ТОВ "ФЛЕКСМАРТ", то колегія суддів, відповідно до ч. 1ст. 404 КПК України, переглядає ухвалу слідчого судді лише в межах апеляційних скарг.

Заслухавши доповідь судді, пояснення представника власника майна, який підтримав апеляційну скаргу та просив її задовольнити поновивши строк на апеляційне оскарження, виступ прокурора, який заперечував проти задоволення апеляційної скарги та просив залишити ухвалу слідчого судді без змін, вивчивши матеріали провадження і перевіривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга представника власника майна підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Згідно з вимогами ст. 395 КПК України, ухвала слідчого судді може бути оскаржена протягом п`яти днів з дня її проголошення, а у випадку якщо ухвалу суду було постановлено без виклику особи, яка її оскаржує, то строк апеляційного оскарження для такої особи обчислюється з дня отримання нею копії судового рішення.

З матеріалів судового провадження та апеляційної скарги вбачається, що розгляд клопотання прокурора відбувався за відсутності власників майна та їх представників, і доказів направлення на їх адресу постановленого рішення матеріали провадження не містять, у зв`язку з чим колегія суддів вважає за можливе поновити адвокату ОСОБА_5 строк на апеляційне оскарження.

Як вбачається з матеріалів судового провадження, Генеральною прокуратурою України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні відомості якого внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 19 липня 2018 року під № 42018000000001759 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст.209, ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 364 КК України.

В ході досудового розслідування кримінального провадження досліджуються ті обставини, що особи, які діють від імені юридичних осіб та/або службові особи ТОВ «АГРО-БІЗНЕСТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 41322335), ТОВ «АГРОВНЕСОК» (код ЄДРПОУ 40948573), ГОВ «АГРОКОМФОРТ» (код ЄДРПОУ 41320097), ТОВ «АЙВЕНТУС» (код ЄДРПОУ 41695938), TOB «АСС» (код ЄДРПОУ 23914837), TOB «АСС-ПОЛІГРАФПАК» (код ЄДРПОУ 37574999), ТОВ «БАКЛЕРС» (код ЄДРПОУ 40876436), ТОВ «БАЯРД 9» (код ЄДРПОУ 35266205), ТОВ «БЛУМТЕХ» (код ЄДРПОУ 41987105), TOB «ДІАЛТОРГ» (код ЄДРПОУ 42062813), ТОВ «ЕЛЬЗАС» (код ЄДРПОУ 41325907), TOB «ЕМ АЛЬЯНС УКРАЇНИ» (код ЄДРПОУ 39133627), ТОВ «ФІРМА «ЖИТЛОБУДІНВЕСТ» (код ЄДРПОУ 35351206), ТОВ АП «ЗЕЛЕНА ХВИЛЯ» (код ЄДРПОУ 34247930), TOB «IM ПОРТАЛ» (код ЄДРПОУ 35933874), ТОВ «КОНОВАЛІВКА-АГРО» (код ЄДРПОУ 41657300), ТОВ «КОРОСТИШІВСЬКА ПАПЕРОВА ФАБРИКА» (код ЄДРПОУ 40199618), ТОВ «ЛАНИ ЗБОРІВ» (код ЄДРПОУ 40939506), ТОВ «МІСТЕР ТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 41325205), TOB «МОРІС ЛЕЙК ФІНАНС» (код ЄДРПОУ 40719135), ТОВ «ОПТІМА-ПРО» (код ЄДРПОУ 35589652), та інші діючи умисно, ухилились від сплати податку на додану вартість, який входить в систему оподаткування, введений у встановленому законом порядку, шляхом проведення безтоварних фінансово-господарських операцій з підприємствами, що мають ознаки фіктивності та пов`язаних підприємств, та підміни номенклатури товарів, робіт та послуг, без фактичної зміни їх майнового стану на суму, яка в п`ять тисяч разів перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян, що призвело до фактичного ненадходження до Державного бюджету України коштів в особливо великих розмірах.

Крім того, на думку сторони обвинувачення, є достатні підстави вважати, що службові особи зазначених суб`єктів підприємницької діяльності-юридичних осіб діючи умисно, за попередньою змовою з невстановленими особами, у період 2018 року вчинили фінансові операції з коштами на суму, яка перевищує вісімнадцять тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що є особливо великим розміром, одержаними внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння злочинним шляхом, що передувало легалізації доходів, спрямовані на виведення їх у тіньовий, неконтрольований Державою обіг.

Також, досліджуються обставини пов`язані з тим, що службові особи Державної фіскальної служби України та її територіальних підрозділів у період з березня по липень 2018 року здійснили умисні заходи, в результаті яких суб`єкти підприємницької діяльності - юридичні особи занизили податкові зобов`язання з податку на додану вартість на суму, яка в двісті п`ятдесят і більше разів перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян, що є тяжкими наслідками.

При цьому, орган досудового розслідування вважає, що кошти-суми ПДВ, розміщені на рахунках зазначених підприємств є предметом кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3ст. 209 КК України.

22 січня 2019 року прокурор четвертого відділу процесуального керівництва управління організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням кримінальних правопорушень, підслідних Державному бюро розслідувань, яке здійснюється слідчими Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України та інших органів досудового розслідування Департаменту організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням кримінальних правопорушень, підслідних Державному бюро розслідувань, нагляду за додержанням законів його оперативними підрозділами та підтримання публічного обвинувачення у відповідних провадженнях Генеральної прокуратури України ОСОБА_7 , звернувся до слідчого судді Печерського районного суду м. Києва з клопотанням про накладення арешту на суму ПДВ в системі електронного адміністрування ПДВ (ліміту ПДВ) по ТОВ`МАГНАТ ТОРГГРУП"(код ЄДРПОУ 41451373), ТОВ "МІРА ЛЮКС" (код ЄДРПОУ 41713595), TOB "НК ПОСТ" (код ЄДРПОУ 41428576), ТОВ "СОТА АЛЬЯНС ТОРГ" (код ЄДРПОУ 41819625), ТОВ "СПАРКЛС" (код ЄДРПОУ 41901845), ТОВ "ФОР РІТЕЙЛ" (код ЄДРПОУ 41476927), ТОВ "СТАРТ ІНВЕСТ ГРУП" (код ЄДРПОУ 42387641), ТОВ`ЕКСТАЄР"(код ЄДРПОУ 40874926), ТОВ "АЛСТАЙН" (код ЄДРПОУ 42112015), ТОВ "БЕЛОН ГРУП" (код ЄДРПОУ 42350170), ТОВ "БУД СЕРВІС." (код ЄДРПОУ 41386561), ТОВ "ДЕФОРИС" (код ЄДРПОУ 41713857), ТОВ "ЕЛАНД ГРУП" (код ЄДРПОУ 42388046), TOB "ІМЕКС ІНВЕСТ" (код ЄДРПОУ 42057929), ТОВ "ІНВЕСТ-СТОР" (код ЄДРПОУ 41562130), ТОВ "КОМПАНІЯ ТРЕЙД ПЛЮС" (код ЄДРПОУ 41919575), ТОВ "ЛАЙТ-КОМ" (код ЄДРПОУ 41556656), ТОВ "ЛАТОЯ" (код ЄДРПОУ 42370835), ТОВ "ЛЕГІОН МАКС" код ЄДРПОУ 42216755), TOB "МАКСКОРТ" (код ЄДРПОУ 42388491), ТОВ МАСТОНІС" (код ЄДРПОУ 41706090), ТОВ "МЕНДЕС ПОРТ" (код ЄДРПОУ 39546146), ТОВ "ОЛІМПІЯ ТК" (код ЄДРПОУ 41565283), ТОВ "ОМЛІЄ" (код ЄДРПОУ 42112209), ТОВ "САН СІТІ ЛТД" (код ЄДРПОУ 41344263), ТОВ "СІМПЛ ТРЕЙД" (код ЄДРПОУ 41571098), TOB "СОМЕРСТОН" (код ЄДРПОУ 41317147), TOB "СОТ ТРЕЙД ЛТД" (код ЄДРПОУ 41173627), ТОВ СПАЙКОР" (код ЄДРПОУ 42388120), ТОВ "СУПЛІМ АЛЬЯНС" (код -ГДРПОУ 41918639), ТОВ "ТОВ "ІНВЕСТ ГРУП" (код ЄДРПОУ 41534192), ТОВ "ФЛЕКСМАРТ" (код ЄДРПОУ 42123430).

Ухвалою слідчого судді Печерського районного суду м. Києва вказане клопотання прокурора було задоволено.

З таким рішенням слідчого судді колегія суддів не погоджується, з огляду на наступне.

Відповідно до ч. 1ст. 170 КПК Україниарештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Згідно з ч. 10 ст. 170 КПК України арешт може бути накладено у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

При застосуванні заходів забезпечення кримінального провадження слідчий суддя повинен був діяти у відповідності до вимог КПК України та судовою процедурою гарантувати дотримання прав, свобод і законних інтересів осіб, а також умов, за яких жодна особа не була б піддана необґрунтованому процесуальному обмеженню.

При вирішенні питання про арешт майна для прийняття законного і обґрунтованого рішення слідчий суддя, згідно ст.ст. 94. 132, 173 КПК України, повинен був врахувати: існування обґрунтованої підозри щодо вчинення злочину та достатність доказів, що вказують на вчинення злочину; правову підставу для арешту майна; можливий розмір шкоди, завданої злочином; наслідки арешту майна для третіх осіб; розумність і співмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження.

Відповідні дані повинні були міститися і у клопотанні прокурора четвертого відділу процесуального керівництва управління організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням кримінальних правопорушень, підслідних Державному бюро розслідувань, яке здійснюється слідчими Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України та інших органів досудового розслідування Департаменту організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням кримінальних правопорушень, підслідних Державному бюро розслідувань, нагляду за додержанням законів його оперативними підрозділами та підтримання публічного обвинувачення у відповідних провадженнях Генеральної прокуратури України ОСОБА_7 , який звернувся з клопотанням про арешт майна, оскільки, згідно зі ст. 1 Першого протоколу Конвенції про захист прав та основоположних свобод, будь-яке обмеження права власності повинно здійснюватися відповідно до закону, а отже суб`єкт, який ініціює таке обмеження, повинен обґрунтувати свою ініціативу з посиланням на норми закону.

З матеріалів провадження вбачається, що прокурор звертаючись до суду з клопотанням визначив метою накладення арешту на суми ПДВ в системі електронного адміністрування ПДВ (ліміту ПДВ) забезпечення збереження речових доказів, однак така мета арешту майна ним не доведена.

Так, на переконання колегії суддів, в матеріалах, які додані до клопотання прокурора, відсутні докази, що майно на яке останній просить накласти арешт, було знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегло на собі його сліди або містить інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, тобто відповідає вимогам ст. 98 КПК України, що свідчить про формальність винесеної постанови слідчого групи слідчих Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України ОСОБА_8 21 січня 2018 року про визнання сум ПДВ в системі електронного адміністрування ПДВ (ліміту ПДВ)речовими доказами.

З огляду на викладене, колегія суддів приходить до висновку, що органом досудового розслідування навіть за умови можливості накладення арешту на кошти - суми ПДВ в системі електронного адміністрування ПДВ (ліміту ПДВ) не доведено саме законних підстав для їх арешту, а тому слідчий суддя безпідставно наклав арешт на кошти - суми ПДВ в системі електронного адміністрування ПДВ (ліміту ПДВ) по вищевказаним товариствам.

Наведені обставини свідчать про відсутність підстав для накладення арешту з метою забезпечення збереження речових доказів, оскільки це не доведено доданими до клопотання прокурора матеріалами.

Враховуючи наведене, колегія суддів приходить до висновку, що ухвала слідчого судді підлягає скасуванню, як незаконна та необґрунтована, а апеляційна скарга представника власників майна задоволенню з постановленням апеляційним судом нової ухвали про відмову у задоволенні клопотання прокурора як такого, що внесене до суду із порушенням вимог КПК України та за недоведеності необхідності арешту майна, який при викладених у клопотанні обставинах порушуватиме баланс між інтересами власників майна, гарантованими законом і завданням цього кримінального провадження.

Керуючись ст.ст.159-164,309,376,404,407,419,422 КПК України, колегія суддів, -

УХВАЛИЛА:

Провадження за апеляційною скаргою адвоката ОСОБА_5 в інтересах ТОВ"СОТА АЛЬЯНС ТОРГ" і ТОВ "МАКОТРЕЙДІНГ" на ухвалу слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 22 січня 2019 року в частині накладення арешту на суму ПДВ в системі електронного адміністрування ПДВ (ліміту ПДВ) по раніше згаданим товариствам, закрити у зв`язку з відмовою адвоката ОСОБА_5 від поданої ним апеляційної скарги в інтересах ТОВ"СОТА АЛЬЯНС ТОРГ" і ТОВ "МАКОТРЕЙДІНГ".

Поновити адвокату ОСОБА_5 в інтересах ТОВ "МІРА ЛЮКС", ТОВ "НК ПОСТ", ТОВ "СПАРКЛС", ТОВ "ФОР РІТЕЙЛ", ТОВ "СТАРТ ІНВЕСТ ГРУП", ТОВ "ЕКСТАЄР", ТОВ "АЛСТАЙН", ТОВ "БЕЛОН ГРУП", ТОВ "ДЕФОРИС", ТОВ "ЕЛАНД ГРУП", ТОВ "ІМЕКС ІНВЕСТ", ТОВ "ІНВЕСТ-СТОР", ТОВ "ЛАЙТ-КОМ", ТОВ "ЛАТОЯ", ТОВ "ЛЕГІОН МАКС", ТОВ "МАКСКОРТ", ТОВ "МАСТОНІС", ТОВ "МЕНДЕС ПОРТ", ТОВ "ОМЛІС", ТОВ "СОМЕРСТОН", ТОВ "СОТ ТРЕЙД ЛТД", ТОВ "СПАЙКОР", ТОВ "ТОП ІНВЕСТ ГРУП", ТОВ "ФЛЕКСМАРТ", строк на апеляційне оскарження та задовольнити його апеляційну скаргу.

Ухвалу слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 22 січня 2019 року, в частині якою задоволено клопотання прокурора четвертого відділу процесуального керівництва управління організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням кримінальних правопорушень, підслідних Державному бюро розслідувань, яке здійснюється слідчими Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України та інших органів досудового розслідування Департаменту організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням кримінальних правопорушень, підслідних Державному бюро розслідувань, нагляду за додержанням законів його оперативними підрозділами та підтримання публічного обвинувачення у відповідних провадженнях Генеральної прокуратури України ОСОБА_7 , та накладено арешт на суму ПДВ в системі електронного адміністрування ПДВ (ліміту ПДВ), зокрема, по ТОВ "МІРА ЛЮКС" (код ЄДРПОУ 41713595), ТОВ "НК ПОСТ" (код ЄДРПОУ 41428576), ТОВ "СПАРКЛС" (код ЄДРПОУ 41901845), ТОВ "ФОР РІТЕЙЛ" (код ЄДРПОУ 41476927), ТОВ "СТАРТ ІНВЕСТ ГРУП" (код ЄДРПОУ 42387641), ТОВ "ЕКСТАЄР" (код ЄДРПОУ 40874926), ТОВ "АЛСТАЙН" (код ЄДРПОУ 42112015), ТОВ "БЕЛОН ГРУП" (код ЄДРПОУ 42350170), ТОВ "ДЕФОРИС" (код ЄДРПОУ 41713857), ТОВ "ЕЛАНД ГРУП" (код ЄДРПОУ 42388046), ТОВ "ІМЕКС ІНВЕСТ" (код ЄДРПОУ 42057929), ТОВ "ІНВЕСТ-СТОР" (код ЄДРПОУ 41562130), ТОВ "ЛАЙТ-КОМ" (код ЄДРПОУ 41556656), ТОВ "ЛАТОЯ" (код ЄДРПОУ 42370835), ТОВ "ЛЕГІОН МАКС" (код ЄДРПОУ 42216755), ТОВ "МАКСКОРТ" (код ЄДРПОУ 42388491), ТОВ "МАСТОНІС" (код ЄДРПОУ 41706090), ТОВ "МЕНДЕС ПОРТ" (код ЄДРПОУ 39546146), ТОВ "ОМЛІС" (код ЄДРПОУ 42112209), ТОВ "СОМЕРСТОН" (код ЄДРПОУ 41317147), ТОВ " СОТ ТРЕЙД ЛТД" (код ЄДРПОУ 41173627), ТОВ "СПАЙКОР" (код ЄДРПОУ 42388120), ТОВ "ТОП ІНВЕСТ ГРУП" (код ЄДРПОУ 41534192), ТОВ "ФЛЕКСМАРТ" (код ЄДРПОУ 42123430), - скасувати.

Постановити в цій частині нову ухвалу, якою в задоволенні клопотання прокурора відділу Генеральної прокуратури України ОСОБА_7 , про накладення арешту на суму ПДВ в системі електронного адміністрування ПДВ (ліміту ПДВ), по ТОВ "МІРА ЛЮКС" (код ЄДРПОУ 41713595), ТОВ "НК ПОСТ" (код ЄДРПОУ 41428576), ТОВ "СПАРКЛС" (код ЄДРПОУ 41901845), ТОВ "ФОР РІТЕЙЛ" (код ЄДРПОУ 41476927), ТОВ "СТАРТ ІНВЕСТ ГРУП" (код ЄДРПОУ 42387641), ТОВ "ЕКСТАЄР" (код ЄДРПОУ 40874926), ТОВ "АЛСТАЙН" (код ЄДРПОУ 42112015), ТОВ "БЕЛОН ГРУП" (код ЄДРПОУ 42350170), ТОВ "ДЕФОРИС" (код ЄДРПОУ 41713857), ТОВ "ЕЛАНД ГРУП" (код ЄДРПОУ 42388046), ТОВ "ІМЕКС ІНВЕСТ" (код ЄДРПОУ 42057929), ТОВ "ІНВЕСТ-СТОР" (код ЄДРПОУ 41562130), ТОВ "ЛАЙТ-КОМ" (код ЄДРПОУ 41556656), ТОВ "ЛАТОЯ" (код ЄДРПОУ 42370835), ТОВ "ЛЕГІОН МАКС" (код ЄДРПОУ 42216755), ТОВ "МАКСКОРТ" (код ЄДРПОУ 42388491), ТОВ "МАСТОНІС" (код ЄДРПОУ 41706090), ТОВ "МЕНДЕС ПОРТ" (код ЄДРПОУ 39546146), ТОВ "ОМЛІС" (код ЄДРПОУ 42112209), ТОВ "СОМЕРСТОН" (код ЄДРПОУ 41317147), ТОВ " СОТ ТРЕЙД ЛТД" (код ЄДРПОУ 41173627), ТОВ "СПАЙКОР" (код ЄДРПОУ 42388120), ТОВ "ТОП ІНВЕСТ ГРУП" (код ЄДРПОУ 41534192), ТОВ "ФЛЕКСМАРТ" (код ЄДРПОУ 42123430), - відмовити.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили з моменту проголошення і оскарженню не підлягає.

Судді:

ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3

Справа № 11-сс/824/1949/2019 Категорія: ст. 170 КПК УкраїниГоловуючий у першій інстанції ОСОБА_9 , Доповідач: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення22.05.2019
Оприлюднено17.02.2023
Номер документу82094423
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —757/2734/19-к

Ухвала від 12.08.2019

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Карабань В. М.

Ухвала від 23.07.2019

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Фрич Тетяна Вікторівна

Ухвала від 22.05.2019

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Паленик Ігор Григорович

Ухвала від 04.03.2019

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Ященко Микола Анатолійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні