Рішення
від 31.05.2019 по справі 904/1290/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49600

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

ДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31.05.2019м. ДніпроСправа № 904/1290/19

Господарський суд Дніпропетровської області у складі судді Загинайко Т.В., розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Світ Будівельної Техніки" про стягнення витрат на правничу допомогу

у справі:

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Світ Будівельної Техніки" (03062, м. Киїів, пр. Перемоги,67; ідентифікаційний код 37012886)

до Товариства з обмеженою відповідальністю "АфінаЦентр" (51931, м. Кам`янське Дніпропетровської області, вул. Курська, 45, кв. 2; ідентифікаційний код 39107995)

про видачу судового наказу стягнення 44 343 грн. 00 коп.

Без участі представників сторін

СУТЬ СПОРУ:

Позивач - Товариство з обмеженою відповідальністю "Світ Будівельної Техніки" звернулося до Господарського суду Дніпропетровської області з позовною заявою (вх.№1329/19 від 01.04.2019р.), в якій просить суд стягнути з відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю "АфінаЦентр" 44 343 грн. 00 коп. - заборгованості по орендній платі, що виникла відповідно до умов договору від 07.11.2017р. №СБ000297 оренди обладнання.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 16.05.2019 закрито провадження у справі №904/1290/19, у зв`язку з відсутністю предмету спору.

Позивач у заяві (вх.№21880/19 від 20.05.2019р.) про стягнення судових витрат просить у випадку задоволення позову покласти на відповідача витрати на правничу допомогу в розмірі 7 000 грн. 00 коп., посилаючись на те, що: - за період ведення справи №904/1290/19 у суді адвокатом були виконані наступні роботи: - аналіз документів, що регулюють взаємовідносини сторін - 2,5 години, - підготовка позовної заяви - 3 години, - надсилання позовних матеріалів відповідачу та подання позову до суду - 2 години та всього виконано робіт об`ємом на 7,5 годин; - згідно з пунктом 7 договору про надання правової допомоги, гонорар адвоката визначається з розрахунку 950,00 грн. за годину роботи; - загальна вартість наданої правової допомоги складає 7 125 грн. 00 коп.; - вказана сума гонорару сплачена позивачем в повному обсязі. Як вбачається вказану заяву про стягнення судових витрат подано позивачем у відділення поштового зв`язку 11.05.2019р., тобто до закриття провадження у справі ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 16.05.2019р.

Відповідно до частини 8 статті 129 Господарського процесуального кодексу України розмір судових витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду, за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву.

Згідно статті 244 Господарського процесуального кодексу України, суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо судом не вирішено питання про судові витрати. Заяву про ухвалення додаткового рішення може бути подано до закінчення строку на виконання рішення. Суд, що ухвалив рішення, ухвалює додаткове судове рішення в тому самому складі протягом десяти днів з дня надходження відповідної заяви. Додаткове судове рішення ухвалюється в тому самому порядку, що й судове рішення.

У разі необхідності суд може викликати сторони або інших учасників справи в судове засідання. Додаткове рішення або ухвала про відмову в прийнятті додаткового рішення можуть бути оскаржені.

Суд вбачає за можливе розглянути заяву відповідача простягнення судових витрат без виклику сторін.

Дослідивши матеріали справи та розглянувши заяву позивача про стягнення судових витрат господарський суд -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся із заявою про стягнення судових витрат в частині витрат на професійну правничу допомогу у порядку статей 42, 126 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до частини 1 статті 123 Господарського процесуального кодексу України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Пунктом 1 частини 3 статті 123 Господарського процесуального кодексу України до витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати, зокрема, на професійну правничу допомогу.

Згідно з частинами 1 та 2 статті 126 Господарського процесуального кодексу України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави; за результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами; для цілей розподілу судових витрат: 1) розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; 2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Як вбачається 20.03.2019р. між Кобилецьким Вячеславом Вікторовичем , як адвокатом, та Товариством з обмеженою відповідальністю "Світ Будівельної Техніки", як клієнтом, було укладено Договір про надання правової допомоги (надалі - Договір про надання правової допомоги), відповідно до пункту 1 якого адвокат зобов`язується надавати правову допомогу, в тому числі, за окремими дорученнями клієнта, які узгоджуються сторонами у письмовій формі.

Поняття особи, яка є адвокатом, наводиться в статті 6 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність", що адвокатом може бути фізична особа, яка має повну вищу юридичну освіту, володіє державною мовою, має стаж роботи в галузі права не менше двох років, склала кваліфікаційний іспит, пройшла стажування (крім випадків, встановлених цим Законом), склала присягу адвоката України та отримала свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю.

Відповідно до пункту 4 частини 1 статті 1 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" договір про надання правової допомоги - домовленість, за якою одна сторона (адвокат, адвокатське бюро, адвокатське об`єднання) зобов`язується здійснити захист, представництво або надати інші види правової допомоги другій стороні (клієнту) на умовах і в порядку, що визначені договором, а клієнт зобов`язується оплатити надання правової допомоги та фактичні витрати, необхідні для виконання договору.

Адвокат приймає на себе обов`язки представляти права та інтереси клієнта в господарському суді, інших органах державної влади та органів місцевого самоврядування з приводу вирішення справи про стягнення боргу з ТОВ "АфінаЦентр" в сумі 44 343 грн. 00 коп. (пункт 2 Договору про надання правової допомоги).

Згідно з пунктом 7 Договору гонорар адвоката визначається з розрахунку 950 грн. 00 коп. за годину роботи адвоката.

Клієнт зобов`язаний, зокрема, сплатити адвокату гонорар в розмірі та в строк визначений Договором (пункт 4 Договору).

Проте, умовами Договору від 20.03.2019р. про надання правової допомоги не визначено розмір гонорару.

Позивачем в обґрунтування понесених ним витрат на оплату послуг адвоката надано договір про надання правової допомоги від 20.03.2019р.; квитанцію до прибуткового ордера від 15.04.2019р. № 2/4 на суму 7 000 грн. 00 коп.; свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю на ім`я Кобилецького В.В .

За змістом частини 3 статті 126 Господарського процесуального кодексу України для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Як вбачається з матеріалів справи, позивачем не надано доказів наданих послуг правової допомоги на суму 7 000 грн. 00 коп., а саме: акту приймання-передачі наданих послуг з детальним описом робіт.

Крім того, матеріали справи не містять звіту про правничу допомогу, надану адвокатом, або рахунку, виставленого адвокатом Кобилецьким В.В. на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Світ Будівельної Техніки", які б визначали остаточний розрахунок гонорару адвоката та підтвердили обсяг наданої професійної правничої допомоги.

Крім того, як вбачається у позові зазначено, що позивачем понесені витрати на правничу допомогу адвоката у розмірі 5 000 грн. 00 коп.

Таким чином, не вбачається за можливе встановити обсяг наданих послуг щодо надання правової допомоги фактичним обставинам справи.

Враховуючи наведене, суд відмовляє у задоволенні заяви про стягнення судових витрат та відшкодуванні судових витрат на професійну правничу допомогу в сумі 7 000 грн. 00 коп.

Керуючись статтями 123, 129, 237, 238, 240, 241, 244 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

Відмовити у задоволенні заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Світ Будівельної Техніки" про стягнення судових витрат на правничу допомогу у розмірі 7 000 грн. 00 коп.

Рішення суду може бути оскаржене протягом двадцяти днів з дня підписання рішення шляхом подання апеляційної скарги до Центрального апеляційного господарського суду.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Т.В. Загинайко Дата підписання рішення,

оформленого відповідно до частини 4 статті 240 ГПК Укрваїни,

31.05.2019р.

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення31.05.2019
Оприлюднено02.06.2019
Номер документу82115023
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/1290/19

Рішення від 31.05.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Загинайко Тетяна Володимирівна

Ухвала від 16.05.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Загинайко Тетяна Володимирівна

Ухвала від 08.04.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Загинайко Тетяна Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні