Ухвала
від 31.05.2019 по справі 908/3473/16
ЦЕНТРАЛЬНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ЦЕНТРАЛЬНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

У Х В А Л А

31.05.2019 м.Дніпро Справа № 908/3473/16

Центральний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді: Березкіна О.В. - доповідач,

суддів : Дармін М.О., Іванов О.Г.

розглянувши апеляційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Банк "Фінанси та Кредит"

на ухвалу господарського суду Запорізької області від 02.05.2019року (суддя Мірошниченко М.В.) (про зупинення провадження) у справі № 908/3473/16

За позовом: Публічного акціонерного товариства "Банк "Фінанси та Кредит" в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію - Валендюка Владислава Сергійовича (04050, м. Київ, вул. Артема, буд. 60)

до відповідача-1: Публічного акціонерного товариства "Токмацький ковальсько-штампувальний завод" (71700, м. Токмак Запорізької області, вул. Ковальська, буд. 59)

до відповідача-2: Публічного акціонерного товариства "АвтоКрАЗ" (39631, м. Кременчук Полтавської області, вул. Київська, буд. 62)

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача: Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (04053, м. Київ, вул. Січових Стрільців, буд. 17)

про стягнення суми

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду Запорізької області від 02.05.2019 року у справі № 908/3473/16 (суддя Мірошниченко М.В.) клопотання Публічного акціонерного товариства "АвтоКрАЗ" про зупинення провадження у справі задоволено.

Суд зупинив провадження у справі № 908/3473/16 за позовом Публічного акціонерного товариства "Банк "Фінанси та Кредит" до відповідача-1 Публічного акціонерного товариства "Токмацький ковальсько-штампувальний завод", відповідача-2 Публічного акціонерного товариства "АвтоКрАЗ" до вирішення питання про визнання/невизнання кредиторських вимог Публічного акціонерного товариства "Банк "Фінанси та Кредит" у справі № 917/814/16 про банкрутство Приватного акціонерного товариства "АвтоКрАЗ".

Суд роз`яснив Публічному акціонерному товариству "Банк "Фінанси та Кредит" зміст ч. 4 ст. 23 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом": "Особи, вимоги яких заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, або не заявлені взагалі, не є конкурсними кредиторами, а їх вимоги погашаються в шосту чергу в ліквідаційній процедурі. Відповідне правило не поширюється на вимоги кредиторів щодо виплати заробітної плати, авторської винагороди, аліментів, а також на вимоги щодо відшкодування шкоди, заподіяної життю та здоров`ю громадян, сплати страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне та інше соціальне страхування і на вимоги Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" та/або її дочірнього підприємства, що здійснювало постачання природного газу на підставі ліцензії, щодо сплати заборгованості (у тому числі неустойки, 3 відсотків річних та інфляційних втрат) за поставлений/спожитий природний газ, що утворилася станом на 1 травня 2015 року".

Суд зобов`язав сторін повідомити господарський суд у разі усунення обставин, що зумовили зупинення провадження у справі № 908/3473/16, у п`ятиденний строк із дня їх усунення.

Суд відмовив Публічному акціонерному товариству "Банк "Фінанси та Кредит" у задоволенні клопотання про роз`єднання позовних вимог у дійсній справі.

Не погодившись із зазначеною ухвалою, до Центрального апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою звернувся позивач - Публічне акціонерне товариство "Банк "Фінанси та Кредит" , в якій, просив ухвалу суду першої інстанції скасувати, відмовити у задоволенні заяви ПрАТ "АвтоКраз"про зупинення провадження у справі №908/3473/16 до вирішення питання про визнання/невизнання кредиторських вимог AT "Банк "Фінанси та Кредит" у справі №917/814/16 про банкрутство ПрАТ "АвтоКраз"; роз`єднати позовні вимоги у справі №908/3473/16, та передати вимоги по стягненню з ПрАТ "АвтоКраз" 99564155,00 грн. на розгляд до господарського суду міста Києва у справу №917/814/16 про банкрутство ПрАТ "АвтоКраз"; продовжити розглядати позовні вимоги про стягнення з Публічного акціонерного товариства Токмацький ковальсько-штампувальний завод на користь AT "Банк "Фінанси та Кредит" та прийняти рішення у справі №908/3473/16.

Позивачем подано також клопотання про поновлення строку подання апеляційної скарги на ухвалу господарського суду Запорізької області. Апелянт вказав, що повний текст оскаржуваної ухвали отримано 10.05.2019року ( копія конверту та витяг з поштового реєстру), то пропущений строк на апеляційне оскарження підлягає задоволенню.

За приписами п.2 ч.2 ст.256 ГПК України учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом десяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Враховуючи наведені обставини, колегія суддів вважає можливим визнати причину пропуску строку подання апеляційної скарги поважною, клопотання позивача про поновлення строку на подання апеляційної скарги задовольнити та поновити строк на подання апеляційної скарги.

Водночас, приписами пункту 12 ст. 255 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що окремо від рішення суду першої інстанції можуть бути оскаржені в апеляційному порядку ухвали суду першої інстанції про зупинення провадження у справі.

Частинами 1,2 статті 271 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що апеляційні скарги на ухвали суду першої інстанції розглядаються в порядку, передбаченому для розгляду апеляційних скарг на рішення суду першої інстанції з урахуванням особливостей, визначених цією статтею.

Апеляційні скарги на ухвали суду першої інстанції, зазначені в пунктах 1, 5, 6, 8, 9, 12 , 18, 31, 32, 33, 34 частини першої статті 255 цього Кодексу, розглядаються судом апеляційної інстанції без повідомлення учасників справи .

Відповідно до пункту 4 статті 262 Господарського процесуального кодексу України в ухвалі про відкриття апеляційного провадження зазначається строк для подання учасниками справи відзиву на апеляційну скаргу та вирішується питання про витребування матеріалів справи. Якщо разом з апеляційною скаргою подано заяви чи клопотання, суд в ухвалі про відкриття апеляційного провадження встановлює строк, протягом якого учасники справи мають подати свої заперечення щодо поданих заяв чи клопотань, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Відповідно до ч. 1 ст. 270 Господарського процесуального кодексу України у суді апеляційної інстанції справи переглядаються за правилами розгляду справ у порядку спрощеного позовного провадження з урахуванням особливостей, передбачених у цій главі.

Суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше (ч. 5 ст. 252 ГПК України).

Відповідно до ч. 13 ст. 8 Господарського процесуального кодексу України розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, якщо цим Кодексом не передбачено повідомлення учасників справи. У такому випадку судове засідання не проводиться.

На підставі викладеного, колегія суддів вважає за необхідне розглянути апеляційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Банк "Фінанси та Кредит" на ухвалу господарського суду Запорізької області від 02.05.2019року (суддя Мірошниченко М.В.) (про зупинення провадження) у справі № 908/3473/16 у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами в порядку письмового провадження.

Керуючись ст.ст. 232, 234, 255, 262, 263, 267, 268, 269,270 Господарського процесуального кодексу України, -

УХВАЛИВ:

Відновити строк подання апеляційної скарги Публічного акціонерного товариства "Банк "Фінанси та Кредит" на ухвалу господарського суду Запорізької області від 02.05.2019року (суддя Мірошниченко М.В.) (про зупинення провадження) у справі № 908/3473/16.

Відкрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою Публічного акціонерного товариства "Банк "Фінанси та Кредит" на ухвалу господарського суду Запорізької області від 02.05.2019року (суддя Мірошниченко М.В.) (про зупинення провадження) у справі № 908/3473/16.

Розглянути апеляційну скаргу у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами в порядку письмового провадження.

Встановити учасникам справи для подання відзиву на апеляційну скаргу - 5 днів з дня вручення цієї ухвали.

Повідомити учасників справи, що відзив повинен відповідати вимогам. Установленим частиною другою статті 263 Господарського процесуального кодексу України. До відзиву додаються докази надсилання (надання) копій відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи. Відсутність відзиву на апеляційну скаргу не перешкоджає перегляду ухвали суду першої інстанції.

Встановити учасникам справи строк - 5 днів для подання своїх заперечень щодо відзиву на апеляційну скаргу та подання заяв. Клопотань, додаткових доказів.

Попередити учасників справи, що юридична особа бере участь у справі через свого керівника або члена виконавчого органу, уповноваженого діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення (самопредставництво юридичної особи), або через представника (ч. 3 ст. 56 Господарського процесуального кодексу України). Представником у суді може бути адвокат або законний представник (ч. 1 ст. 58 Господарського процесуального кодексу України).

Роз"яснити сторонам , що відповідно до п.п.3,5 статті 269 Господарського процесуального кодексу України докази, які не були подані до суду першої інстанції, приймаються судом лише у виняткових випадках, якщо учасник справи надав докази неможливості їх подання до суду першої інстанції з причин, що об`єктивно не залежали від нього. У суді апеляційної інстанції не приймаються і не розглядаються позовні вимоги та підстави позову, що не були предметом розгляду в суді першої інстанції.

Копію ухвали надіслати сторонам у справі.

Інформацію по справі учасники справи можуть отримати на сторінці Центрального апеляційного господарського суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою https://cag.court.gov.ua/sud4876/pres-centr/news.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню в касаційному порядку.

Головуючий суддя О.В.Березкіна

Суддя М.О.Дармін

Суддя О.Г.Іванов

Дата ухвалення рішення31.05.2019
Оприлюднено03.06.2019
Номер документу82115570
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення суми

Судовий реєстр по справі —908/3473/16

Ухвала від 01.04.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Мірошниченко М.В.

Ухвала від 11.09.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Мірошниченко М.В.

Ухвала від 12.08.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Мірошниченко М.В.

Ухвала від 08.08.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Мірошниченко М.В.

Ухвала від 23.07.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Мірошниченко М.В.

Ухвала від 09.07.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Мірошниченко М.В.

Ухвала від 01.07.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Мірошниченко М.В.

Постанова від 21.06.2019

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Березкіна Олена Володимирівна

Ухвала від 31.05.2019

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Березкіна Олена Володимирівна

Ухвала від 02.05.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Мірошниченко М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні