Ухвала
від 03.06.2019 по справі 910/6968/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

03.06.2019Справа № 910/6968/19

Суддя Господарського суду міста Києва Ярмак О.М., розглянувши позовну заяву ТОВ "Ремдіагаз"

до АТ "Укртрансгаз" в особі філії "Управління магістральних газопроводів "Харківтрансгаз" АТ "Укртрансгаз"

про визнання укладеною додаткової угоди

ВСТАНОВИВ:

ТОВ "Ремдіагаз" звернулось до Господарського суду міста Києва з позовом до АТ "Укртрансгаз" в особі філії "Управління магістральних газопроводів "Харківтрансгаз" АТ "Укртрансгаз" про визнання укладеною додаткову угоду № 1 від 10.08.2018 до договору про закупівлю товарів № 1803000197 від 07.03.2018 у поданій позивачем редакції.

Дослідивши надані матеріали, суд зазначає, що позовну заяву подано без додержання вимог ст. 162, ст. 164 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до п.2 ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України, позовна заява повинна містити повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості відомі позивачу), вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців); відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти.

Натомість позивачем застосовано скорочення до найменувань як свого, так і відповідача.

Також, позивач звертається із даним позовом до АТ "Укртрансгаз" в особі філії "Управління магістральних газопроводів "Харківтрансгаз" АТ "Укртрансгаз", проте не вказує місцезнаходження, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти Акціонерного товариства "Укртрансгаз".

При цьому, суд звертає увагу позивача, що згідно з ч.ч. 1, 3 статті 95 ЦК України філією є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій. Філія не є юридичною особою. Вона наділяється майном юридичної особи, що її створила, і діє на підставі затвердженого нею положення.

Отже, обсяг повноважень філії, у тому числі щодо представництва інтересів від імені юридичної особи в суді, визначається положенням, затвердженим юридичною особою.

Згідно з частинами 1, 2 ст. 27 ГПК України позов пред`являється до господарського суду за місцезнаходженням чи місцем проживання відповідача, якщо інше не встановлено цим Кодексом.

Для цілей визначення підсудності відповідно до цього Кодексу місцезнаходження юридичної особи та фізичної особи - підприємця визначається згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Частиною 3 статті 29 ГПК України передбачено, що позови у спорах, що виникають з діяльності філії або представництва юридичної особи, можуть пред`являтися також за їх місцезнаходженням.

Таким чином, позивачу належить чітко зазначити відповідача у справі, з урахуванням вимог п.2 ч. 3 ст. 162 ГПК України.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.164 ГПК України, до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Частиною 1 ст. 172 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

В якості доказів надсилання відповідачу копії позовної заяви позивачем надано опис вкладення в цінний лист та фіскальний чек від 25.09.2019.

З наданих документів вбачається надсилання позовної заяви з додатками на адресу УМГ Харківтрансгаз , тобто філії, в той час, як у позовній заяві зазначено, що позов подано до АТ "Укртрансгаз" в особі філії УМГ Харківтрансгаз .

Доказів надсилання копії позовної заяви з додатками на адресу Акціонерного товариства "Укртрансгаз" згідно відомостей із загальнодоступної інформації ЄДР: 01021, м.Київ, Кловський узвіз, 9/1, суду не надано.

При цьому, суд зауважує, що опис вкладення в цінний лист подається до суду разом з фіскальним чеком та з переліченням в описі усіх додатків, що надіслані разом з позовом для достеменного встановлення факту надсилання на адресу відповідачу копії позовної заяви з доданим до неї документами, а не іншої кореспонденції.

Приписами п. 5 ч. 3 ст. 162 ГПК України встановлено, що позовна заява повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову.

Позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів) (ч. 2 ст. 164 ГПК України).

До позовної заяви не додано доказів, що підтверджують викладені в заяві обставини, оскільки згідно ч. 2 ст. 91 Господарського процесуального кодексу України письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього.

Відповідно до п. 5.27 Національного стандарту України Вимоги до оформлювання документів ДСТУ 4163-2003 "Уніфікована системи організаційно-розпорядчої документації" (затверджена Наказом Держспоживстандарту України від 07.04.2003 № 55) відмітку про засвідчення копії документа складають зі слів "згідно з оригіналом", назви, посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціали та прізвища, дати засвідчення копії і проставляють нижче реквізиту підпис.

Додані позивачем до позовної заяви документи жодним чином не завірені.

Відповідно до вимог ч.ч. 1, 2 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Враховуючи викладене, позовна заява ТОВ "Ремдіагаз" підлягає залишенню без руху.

Суд звертає увагу позивача на те, що відповідно до ч. 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Керуючись ст.ст. 162, 164, 174, ч. 2 ст. 232, ст.ст. 233, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву ТОВ "Ремдіагаз" залишити без руху.

2. Встановити ТОВ "Ремдіагаз" спосіб усунення недоліків позовної заяви шляхом:

- подання до суду заяви про усунення недоліків позовної заяви, до якої додати письмові пояснення щодо повного найменування сторін у справі, чіткого зазначення відповідача у даній справі, його місцезнаходження, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти, докази надсилання на адресу відповідача копії позовної заяви з доданими до неї документами, належним чином засвідчені копії матеріалів, доказів, доданих до позовної заяви;

- докази надсилання заяви про усунення недоліків позовної заяви відповідачам.

3. Встановити ТОВ "Ремдіагаз" строк для усунення недоліків позовної заяви: 7 днів з дня вручення цієї ухвали.

4. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Дата підписання ухвали 03.06.2019

Суддя О.М.Ярмак

Дата ухвалення рішення03.06.2019
Оприлюднено04.06.2019
Номер документу82129865
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання укладеною додаткової угоди

Судовий реєстр по справі —910/6968/19

Постанова від 11.12.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Калатай Н.Ф.

Ухвала від 11.11.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Калатай Н.Ф.

Рішення від 17.09.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ярмак О.М.

Ухвала від 30.07.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ярмак О.М.

Ухвала від 14.06.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ярмак О.М.

Ухвала від 03.06.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ярмак О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні