Рішення
від 28.05.2019 по справі 487/1567/19
ЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

Справа № 487/1567/19

Провадження № 2/487/1278/19

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28.05.2019 року Заводський районний суд м. Миколаєва у складі: головуючого судді Гаврасієнко В.О., за участю секретаря судового засідання Полінкевич К.Г., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Миколаєві цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до комунального закладу Миколаївський центр соціально-психологічної реабілітації дітей Миколаївської обласної ради, який діє в інтересах малолітніх ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , третя особа служба у справах дітей Адміністрації Заводського району Миколаївської міської ради, про визнання осіб такими, що втратили право користування житловим приміщенням

В С Т А Н О В И В:

27.02.2019 року представник позивача ОСОБА_1 . ОСОБА_4 звернулася до суду із позовною заявою до комунального закладу Миколаївський центр соціально-психологічної реабілітації дітей Миколаївської обласної ради, який діє в інтересах малолітніх ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , третя особа служба у справах дітей Адміністрації Заводського району Миколаївської міської ради про визнання ОСОБА_2 та ОСОБА_3 такими, що втратили право користування житловим приміщенням - квартирою АДРЕСА_1 .

В обґрунтування позовних вимог зазначила, що згідно свідоцтва про право власності на житло від 07.10.1993 року, позивачу належить на праві приватної власності квартира АДРЕСА_1 . З 08.09.2016 року у вказаній квартирі зареєстровані малолітні - ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , які перебували на опіці дочки позивача ОСОБА_4 . Рішенням Виконкому Миколаївської міської ради від 25.11.2016 року, ОСОБА_4 була звільнена від обов`язків опікуна над малолітніми ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , які за місцем реєстрації не проживають, що підтверджується Актом про не проживання від 22.02.2018 року. В свою чергу всі обов`язки, що випливають з утримання квартири покладені лише на ОСОБА_1 , зокрема комунальні платежі, які нараховуються згідно чисельності зареєстрованих осіб. Оскільки дохід ОСОБА_1 є незначним їй важко здійснювати платежі всіх зареєстрованих осіб. У зв`язку з чим просила визнати малолітніх ОСОБА_2 та ОСОБА_3 такими що втратили право користування житловим приміщенням квартири АДРЕСА_1 .

Позивач до судового засідання не з`явилась, надала до суду заяву, у якій просила розглядати справу без її участі, позовні вимоги підтримала в повному обсязі та просила їх задовольнити, проти винесення заочного рішення не заперечувала.

Представник відповідача до судового засідання не з`явився, надав до суду заяву, у якій зазначив, що 11.10.2017 року малолітні ОСОБА_2 та ОСОБА_3 влаштовані до Лисогірської школи-інтернату Первомайського району.

Представник третьої особи у судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, причину неявки суду не повідомив.

Суд, дослідивши подані сторонами документи та матеріали, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення справи по суті, приходить до наступного.

У відповідності до Свідоцтва про право власності на житло від 07.10.1993 року, ОСОБА_1 належить на праві приватної власності квартира АДРЕСА_1 .

Відповідно до довідки №569 від 20.02.2018 року, у квартирі АДРЕСА_1 зареєстровані ОСОБА_1 , ОСОБА_4 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 .

Судом встановлено, що Рішенням Виконкому Миколаївської міської ради від 26.08.2016 року, ОСОБА_4 , була призначена опікуном над малолітніми ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , в зв`язку з чим останні були зареєстровані в спірній квартирі за місцем реєстрації їх опікуна ОСОБА_4 . Рішенням ВК ММР від 25.11.2016 року за №1072, №1071, ОСОБА_4 , була звільнена від виконування обов`язків опікуна над малолітніми ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , які у квартирі АДРЕСА_1 не проживають, що підтверджується актом від 22.02.2018 року.

Також судом встановлено, що рішенням ВК ММР від 14.08.2017 року, малолітніх ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , було влаштовано до Лисогірської спеціалізованої загальноосвітньої школи-інтернату Первомайського району Миколаївської обласної ради.

Відповідно до рішення Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області від 26.04.2018 року малолітні ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 були усиновлені.

Згідно зі ст. 4, 115 ЦПК України, ст.15, 20 ЦК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів, який обирає на власний розсуд.

Статтею 47 Конституції України визначено, що кожен має право на житло. Ніхто не може бути примусово позбавлений житла інакше як на підставі закону за рішенням суду.

Відповідно до п. 1 ст. 8 Європейської конвенції про захист прав людини та основних свобод, яка гарантує кожній особі окрім інших прав, право на повагу до її житла. Воно охоплює насамперед право займати житло, не бути виселеною чи позбавленою свого житла.

Згідно зі ст. 319 ЦК України, власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, що не суперечать закону.

В силу ч.1 ст. 321 ЦК України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні. Відповідно до вимог ст. 391 ЦК України, власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном.

Згідно ст. 405 ЦК України члени сім`ї власника житла, які проживають разом з ним, мають право на користування цим житлом відповідно до закону. Житлове приміщення, яке вони мають право займати, визначається його власником. Член сім`ї власника житла втрачає право на користування цим житлом у разі відсутності члена сім`ї без поважних причин понад один рік, якщо інше не встановлено домовленістю між ним і власником житла або законом.

Абзацом 3 п. 34 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ №5 від 07 лютого 2014 року Про судову практику в справах про захист права власності та інших речових прав , усунення перешкод у здійсненні права користування та розпорядження своїм майном, зокрема жилим приміщенням, шляхом зняття особи з реєстраційного обліку, залежить від вирішення питання про право користування такої особи жилим приміщенням відповідно до норм житлового та цивільного законодавства (наприклад, статті 71, 72, 116, 156 ЖК УРСР; стаття 405 ЦК), а саме від вирішення однієї із таких вимог: про позбавлення права власності на жиле приміщення; про позбавлення права користування жилим приміщенням; про визнання особи безвісно відсутньою; про оголошення фізичної особи померлою.

Згідно п. 3 ч. 3 ст. 71 ЖК УРСР влаштування дитини (дітей) на виховання до родичів, опікуна чи піклувальника, у прийомну сім`ю, дитячий будинок сімейного типу, заклад для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, - протягом усього часу їх перебування у родичів, опікуна чи піклувальника, прийомній сім`ї, дитячому будинку сімейного типу, закладі для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Якщо з будинку, квартири (їх частини) вибула дитина (діти) і членів її (їх) сім`ї не залишилося, це житло може бути надано за договором оренди іншому громадянину до закінчення строку перебування дитини (дітей) у дитячому закладі або до досягнення нею (ними) повноліття і повернення від родичів, опікуна чи піклувальника, в окремих випадках - до закінчення навчання в загальноосвітніх навчальних закладах усіх типів і форм власності, у тому числі для громадян, які потребують соціальної допомоги та соціальної реабілітації, а також в професійно-технічних чи вищих навчальних закладах або до закінчення строку служби у Збройних Силах України та інших військових формуваннях.

Згідно ч. 5 ст. 71 ЖК УРСР у випадках, передбачених пунктами 1 - 7 цієї статті, право користування жилим приміщенням зберігається за відсутнім протягом шести місяців з дня закінчення строку, зазначеного у відповідному пункті.

Згідно ч. 2 ст. 12 ЗУ Про основи соціального захисту бездомних осіб і безпритульних дітей неприпустиме зменшення або обмеження прав та інтересів дітей під час вчинення будь-яких правочинів щодо жилих приміщень.

Комплексний аналіз зазначених норм свідчить, що неповнолітні діти є окремою категорією наймачів та користувачів житла, що мають підвищений правовий захист їх прав на користування та найм приміщень, оскільки не мають необхідної дієздатності для самостійного представництва та захисту своїх інтересів.

Факт вибуття ОСОБА_2 та ОСОБА_3 із квартири АДРЕСА_1 підтверджується актом про не проживання від 22.02.2018 року та рішенням Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області від 26.04.2018 року, згідно якого малолітні ОСОБА_2 та ОСОБА_3 були усиновлені.

Таким чином, у зв`язку з тим, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 не проживають у квартирі понад шість без поважних причин, суд вважає їх такими, що втратили право користування житловим приміщенням - квартирою АДРЕСА_1 , тому позовні вимоги підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст.10,18,23,76,279,258,263-265,352,354 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до комунального закладу Миколаївський центр соціально-психологічної реабілітації дітей Миколаївської обласної ради, який діє в інтересах малолітніх ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , третя особа служба у справах дітей Адміністрації Заводського району Миколаївської міської ради, про визнання осіб такими, що втратили право користування житловим приміщенням - задовольнити.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , такими, що втратили право користування житловим приміщенням за адресою: АДРЕСА_2 .

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Апеляційного суду Миколаївської області через Заводський районний суд м. Миколаєва протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , проживає за адресою АДРЕСА_2 .

Відповідач: комунальний заклад Миколаївський центр соціально-психологічної реабілітації дітей Миколаївської обласної ради, яка діє в інтересах малолітніх ОСОБА_2 , 2009 року народження та ОСОБА_3 , 2010 року народження; місцезнаходження: м. Миколаїв, вул. Новобузька, 97, ЄДРПОУ 23088322.

Третя особа: служба у справах дітей Адміністрації Заводського району Миколаївської міської ради, місцезнаходження: м. Миколаїв, вул. Погранична, 9.

Суддя: Гаврасієнко В.О.

Дата ухвалення рішення28.05.2019
Оприлюднено04.06.2019
Номер документу82145618
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання осіб такими, що втратили право користування житловим приміщенням

Судовий реєстр по справі —487/1567/19

Рішення від 28.05.2019

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Гаврасієнко В. О.

Ухвала від 08.04.2019

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Гаврасієнко В. О.

Ухвала від 04.03.2019

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Гаврасієнко В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні