Рішення
від 03.06.2019 по справі 139/145/19
МУРОВАНОКУРИЛОВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 139/145/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 червня 2019 року смт Муровані Курилівці

Мурованокуриловецький районний суд Вінницької області

в складі: головуючої - судді Коломійцевої В.І.,

присяжних: Кремінник С.І., Кухарик Л.П.,

за участю секретаря судових засідань Пилипчук В.П.

заявника ОСОБА_1 ,

представника УПСЗН Мурованокуриловецької РДА Стадніка С.Г.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт Муровані Курилівці цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Управління праці та соціального захисту населення Мурованокуриловецької районної державної адміністрації, Опікунська рада при виконавчому комітеті Обухівської сільської ради Мурованокуриловецького району Вінницької області, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про визнання недієздатним сина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та призначення його опікуном, так як останній страждає на психічне захворювання.

Ухвалою від 14.02.2019 судом прийнято заяву до розгляду та відкрито провадження у справі.

Ухвалою суду від 13.03.2019 у справі призначено судово-психіатричну експертизу, а провадження у ній зупинено до її проведення.

Ухвалою суду від 21.05.2019 провадження у справі відновлено та призначено її до судового розгляду на 03.06.2019.

В судовому засіданні заявник ОСОБА_1 заяву підтримав у повному обсязі за обставин у ній викладених.

Представник заінтересованої особи - Управління праці та соціального захисту населення Мурованокуриловецької районної державної адміністрації проти задоволення заяви ОСОБА_1 не заперечив.

Представник заінтересованої особи - опікунської ради при виконавчому комітеті Обухівської сільської ради Мурованокуриловецького району Вінницької областів судове засідання не з`явився, подав суду заяву в якій просив справу розглянути у його відсутності. У винесенні рішення покладається на думку суду.

Особа щодо якої ставилося питання про визнання її недієздатною - ОСОБА_2 на підставі ч. 1 ст. 299 ЦПК України в судове засідання не викликався, оскільки згідно проведеної експертизи він не міг з`явитися та дати пояснення по суті справи.

Вислухавши пояснення заявника, представника заінтересованої особи, дослідивши матеріали справи та оцінивши докази в їх сукупності, суд прийшов до висновку, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 30 ЦК України, цивільну дієздатність має фізична особа, яка усвідомлює значення своїх дій та може керувати ними. Цивільною дієздатністю фізичної особи є її здатність своїми діями набувати для себе цивільних прав і самостійно їх здійснювати, а також здатність своїми діями створювати для себе цивільні обов`язки, самостійно їх виконувати та нести відповідальність у разі їх невиконання. Обсяг цивільної дієздатності фізичної особи встановлюється цивільним кодексом і може бути обмежений виключно у випадках і в порядку, встановлених законом.

Згідно з ч. 1 ст. 39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 є інвалідом І групи А з дитинства та потребує постійного стороннього догляду та допомоги (а.с. 9-11)

Відповідно до висновку судово-психіатричної експертизи № 111 від 01.04.2019 ОСОБА_2 страждає на хронічний стійкий психічний розлад у вигляді помірної розумової відсталості із мінімальними порушеннями поведінки нез`ясованого ґенезу (F71.89). Внаслідок свого захворювання ОСОБА_2 позбавлений здатності усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними (а.с.36-38).

Із свідоцтва про народження вбачається, що заявник ОСОБА_1 є батьком ОСОБА_2 (а.с. 8).

Таким чином, заява про визнання ОСОБА_2 недієздатним має бути задоволена.

Відповідно до ст. 41 ЦК України, над недієздатною фізичною особою, встановлюється опіка. Недієздатна фізична особа не має права вчиняти будь-якого правочину. Правочин від імені недієздатної фізичної особи та в її інтересах вчиняє її опікун.

Відповідно до ч. 1 ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Рішенням опікунської ради при виконкомі Обухівської сільської ради Мурованокуриловецького району Вінницької області від 27.12.2018 рекомендовано ОСОБА_1 опікуном його сина ОСОБА_2 (а.с. 15-16).

Рішенням Обухівської сільської ради № 53 від 28.12.2018 вирішено затвердити висновок органу опіки і піклування про можливість виконувати обов`язки опікуна громадянином ОСОБА_1 щодо його сина ОСОБА_2 та звернутись з поданням до Мурованокуриловецького районного суду про призначення ОСОБА_1 опікуном над його сином в разі визнання останнього судом недієздатним (а.с. 13).

Довідка-характеристика видана Обухівською сільською радою на ОСОБА_1 підтверджує можливість виконувати ним обов`язки опікуна над сином (а.с. 14).

За таких обставин, повно, всебічно та об`єктивно з`ясувавши обставини справи, суд вважає що ОСОБА_1 може бути опікуном над хворим ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Визнання ОСОБА_2 недієздатним та призначення йому опікуна, необхідне для реалізації можливості отримувати соціальну допомогу відповідно до Закону України Про державну соціальну допомогу особам з інвалідності з дитинства та дітям з інвалідністю (а.с. 10).

Керуючись ст.ст. 15, 16, 39, 41, 60 ЦК України, ст.ст. 2, 10, 78-80, 89, 263, 299-300 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 задовольнити.

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнати недієздатним.

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , опікуном над недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Встановити строк дії рішення про визнання особи недієздатною - два роки з моменту набрання ним законної сили.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше п`ятнадцяти днів до закінчення строку дії даного рішення.

Копію рішення після набрання ним законної сили надіслати органу опіки та піклування, органу ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи, визнаної судом недієздатною.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Апеляційна скарга подається до Вінницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення суду.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП: НОМЕР_1 , зареєстрована адреса проживання: АДРЕСА_1 .

Заінтересована особа-1: Управління праці та соціального захисту населення Мурованокуриловецької районної державної адміністрації, код ЄДРПОУ: 03191839, місцезнаходження: Вінницька область, смт Муровані Курилівці, вул. Соборна, 45.

Заінтересована особа-2: опікунська рада при виконавчому комітеті Обухівської сільської ради Мурованокуриловецького району Вінницької області, код ЄДРПОУ: 04327034, місцезнаходження: Вінницька область, Мурованокуриловецький район, с. Обухів, вул. Сонячна, 22.

Особа щодо якої ставилося питання про визнання її недієздатною: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_2 , зареєстрована адреса проживання: АДРЕСА_1 .

Рішення складено 03.06.2019.

Суддя:

Присяжні:

СудМурованокуриловецький районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення03.06.2019
Оприлюднено05.06.2019
Номер документу82161042
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —139/145/19

Рішення від 03.06.2019

Цивільне

Мурованокуриловецький районний суд Вінницької області

Коломійцева В. І.

Ухвала від 21.05.2019

Цивільне

Мурованокуриловецький районний суд Вінницької області

Коломійцева В. І.

Ухвала від 13.03.2019

Цивільне

Мурованокуриловецький районний суд Вінницької області

Коломійцева В. І.

Ухвала від 14.02.2019

Цивільне

Мурованокуриловецький районний суд Вінницької області

Коломійцева В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні