Ухвала
від 24.05.2019 по справі 640/20930/18
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01051, м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1 У Х В А Л А

24 травня 2019 року м. Київ № 640/20930/18

Суддя Окружного адміністративного суду міста Києва Вєкуа Н.Г., розглянувши клопотання третьої особи про заміну одного заходу забезпечення позову іншим адміністративного позову в адміністративній справі

за позовомОСОБА_1 доМіністерства юстиції України третя особаПолітична партія "ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК" про визнання протиправною бездіяльності, зобов`язати вчинити дії, - В С Т А Н О В И В:

До Окружного адміністративного суду міста Києва надійшов позов ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ) до Міністерства юстиції України (01001, м. Київ, вул. Архітектора Городецького, буд. 13, код ЄДРПОУ 00015622), третя особа Політична партія "ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК" (04070, м. Київ, вул. Волоська, буд. 6/14, код ЄДРПОУ 37120464) про:

- визнання протиправною бездіяльність Міністерства юстиції України щодо не здійснення контролю за додержанням окремими керівними особами Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК" вимог Конституції та законів України, а також статуту Політичної партії ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК" по організації проведення 15 грудня 2018 р. VІІІ З`їзду Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК" (з`їзд планується проводити за адресою м. Київ, проспект Визволителів,1; початок роботи з`їзду об 11 год. 00 хв.);

- зобов`язання Міністерство юстиції України вжити визначених законом заходів реагування на порушення окремими керівними особами Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК" вимог Конституції та законів України, Статуту Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК" по організації проведення 15 грудня 2018 р. VІІІ З`їзду Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК" (з`їзд планується проводити за адресою м. Київ, проспект Визволителів,1; початок роботи з`їзду об 11 год. 00 хв.).

Ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 12.12.2018 відкрито провадження у справі та визначено її розгляд за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін (у письмовому проваджені).

Разом з позовною заявою позивач подав заяву про забезпечення позову, ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 12.12.2018 заяву позивача про забезпечення позову задоволено. Ухвалено: до моменту набрання законної сили судовим рішенням у даній справі заборонити суб`єктам державної реєстрації, зокрема, Міністерству юстиції України, його департаментам, структурним підрозділам та територіальним органам, акредитованим суб`єктам державної реєстрації, відділам державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та легалізації громадських формувань, будь-яким іншим державним реєстраторам відповідних реєстраційних органів, а також всім приватним та державним нотаріусам здійснювати державну реєстрацію (проводити реєстраційні дії) будь-яких змін до установчих документів, а також внесення будь-яких змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань стосовно Політичної партії ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК (код ЄДРПОУ 37120464, місцезнаходження: 04070, м. Київ, вулиця Волоська, будинок 6/14), в тому числі, але не виключно щодо зміни керівника, уповноважених осіб, місцезнаходження юридичної особи, перереєстрацію, ліквідацію, реорганізацію будь-яким шляхом, реєстрацію припинення діяльності, а також вносити інші зміни до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі, та заборонити реєстрацію або скасування реєстрації будь-яких змін інших відомостей.

24 травня 2019 року до суду через відділ документального обігу, контролю та забезпечення розгляду звернень громадян звернулась Політична партія ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК з клопотанням про заміну одного заходу забезпечення позову іншим, в якому просить замінити заходи забезпечення позову вжиті ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва про забезпечення адміністративного позову по справі № 640/20930/18 від 12 грудня 2018 року шляхом заборони Міністерству юстиції України до завершення розгляду даної справи проводити будь-які реєстраційні дії щодо Політичної партії ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК на підставі рішень VIII З`їзду Політичної партії ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК , які оформлені Протоколом № 8 VIII З`їзду Політичної партії ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК від 15 грудня 2018 року.

Розглянувши подану заяву, виходячи із системного аналізу положень чинного законодавства України і матеріалів справи, Окружний адміністративний суд міста Києва приходить до наступних висновків.

Судом встановлено, що Політична партія ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК є політичною партією, яка здійснює свою діяльність відповідно до Конституції України, Законів України та Статуту Політичної партії ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК , який затверджено VII З`їздом Політичної партії ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК (нова редакція, Протокол № 7/2 від 27 травня 2016 року).

Згідно ст. 2 Закону України Про політичні партії в Україні визначено, що політична партія - це зареєстроване згідно з законом добровільне об`єднання громадян - прихильників певної загальнонаціональної програми суспільного розвитку, що має своєю метою сприяння формуванню і вираженню політичної волі громадян, бере участь у виборах та інших політичних заходах.

Відповідно до ст. 36 Конституції України політичні партії в Україні сприяють формуванню і вираженню політичної волі громадян, беруть участь у виборах. Членами політичних партій можуть бути лише громадяни України. Обмеження щодо членства у політичних партіях встановлюються виключно цією Конституцією і законами України.

При цьому, ст. 1 вказаного Закону України Про політичні партії в Україні закріплює, що ніхто не може бути примушений до вступу в політичну партію або обмежений у праві добровільного виходу з політичної партії.

Згідно ст. 6 Закону України Про політичні партії в Україні громадянин України має право в будь-який час зупинити чи припинити своє членство в політичній партії шляхом подання заяви до відповідних статутних органів політичної партії. Членство в політичній партії зупиняється чи припиняється з дня подання такої заяви та не потребує додаткових рішень. З цього ж дня припиняється перебування громадянина України на будь-яких виборних посадах в політичній партії. Дія частини шостої цієї статті не поширюється на членів політичних партій, обраних на посади керівника та заступника керівника політичної партії. Членство в політичній партії зазначених керівників припиняється з дня, наступного за днем обрання нового керівника чи його заступника.

Згідно положень Статуту Політичної партії ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК (затверджений VII З`їздом Політичної партії ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК (нова редакція), Протокол № 7/2 від 27 травня 2016 року), зокрема:

п. 4.8. Член Партії має право в будь-який час зупинити чи припинити своє членство в Партії шляхом подання відповідної заяви до Політради територіальної чи регіональної організації Партії, де він перебуває на обліку, або Політвиконкому Партії.

Членство в Партії зупиняється чи припиняється з дня подання відповідної заяви та не потребує додаткових рішень.

п. 4.9. Членство в Партії припиняється у наступних випадках, зокрема:

1) подання особистої письмової заяви;

п. 6.9. У разі відсутності одного Співголови Партії, його повноваження може виконувати один з членів Політради Партії згідно письмового розпорядження відповідного Співголови.

Як слідує з матеріалів справи, ОСОБА_2 (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 , реєстраційної номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 ) подано Політвиконкому та Політраді Політичної партії ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК письмову Заяву від 24 квітня 2019 року (підпис та дату підписання посвідчено приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Марченко О.І., зареєстровано в реєстрі за № 668), в якій у відповідності до пп. 1 п. 4.9. Статуту Політичної партії ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК , ст. 6 Закону України Про політичні партії в Україні ним повідомлено про припинення членства в Політичній партії ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК та одночасно у відповідності до п. 6.9. Статуту Політичної партії ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК , ст. 6 Закону України Про політичні партії в Україні , у зв`язку із припиненням його членства в Партії, доручено виконання повноважень Співголови Партії (дана Заява є відповідним письмовим розпорядженням) члену Політради, Співголові Політичної партії ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК Колеснікову Борису Вікторовичу. Вищевказана Заява від 24 квітня 2019 року отримана Політвиконкомом Політичної партії ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК в особі його Співголови ОСОБА_1 24 квітня 2019 року

Після подання Політичній партії ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК заяви від 24 квітня 2019 року про припинення членства в Політичній партії ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК ОСОБА_2 звернувся із заявою в Міністерство юстиції України від 24 квітня 2019 року (підпис та дата підписання посвідчена приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Марченко О.І., зареєстровано в реєстрі за № 672) щодо виключення з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань відомостей про Бойка Ю.А. як про Співголову, члена Політради та члена Політвиконкому Політичної партії ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК (місцезнаходження: 04070, м. Київ, вул. Волоська, буд. 6/14, ідентифікаційний код юридичної особи 37120464).

Положеннями ч. 7 ст. 6 Закону України Про політичні партії в Україні визначено, що дія частини шостої цієї статті не поширюється на членів політичних партій, обраних на посади керівника та заступника керівника політичної партії. Членство в політичній партії зазначених керівників припиняється з дня, наступного за днем обрання нового керівника чи його заступника.

Таким чином, у відповідності до п. 4.8., пп. 1 п. 4.9. та п. 6.9. Статуту Політичної партії ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК , ст. 6 Закону України Про політичні партії в Україні та ст. 36 Конституції України членство ОСОБА_2 в Політичній партії ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК , в тому числі і з врахуванням факту обрання його на керівну посаду в політичній партії припинилось з 25 квітня 2019 року (з дня, наступного за днем обрання заступника керівника політичної партії, а саме - передача повноважень Співголови Політичної партії ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК члену Політради, Співголові Політичної партії ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК ОСОБА_6).

Суд зазначає, що вжиті Ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 12 грудня 2018 року заходи забезпечення позову по даній справі № 640/20930/18 не перешкоджають реалізації прав Співголів Партії, Співголів та членів Політради Партії, Співголів та членів Політвиконкому Партії, Співголів та членів Центральної контрольно-ревізійної комісії Політичної партії ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК припиненню членства в політичній партії та в її керівних органах шляхом подання заяви про припинення членства в політичній партії (для Співголів та членів Політради Партії, Співголів та членів Політвиконкому Партії, Співголів та членів Центральної контрольно-ревізійної комісії Партії).

Стосовно тверджень заявника щодо бездіяльності Міністерства юстиції України щодо не виключення з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань відомостей про ОСОБА_2 (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 ) як про Співголову, члена Політради та члена Політвиконкому Політичної партії ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК (місцезнаходження: 04070, м. Київ, вул. Волоська, буд. 6/14, ідентифікаційний код юридичної особи 37120464) суд зазначає наступне.

Згідно ст. 4 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань визначено, що державна реєстрація базується на таких основних принципах: 1) обов`язковості державної реєстрації в Єдиному державному реєстрі; 2) публічності державної реєстрації в Єдиному державному реєстрі та документів, що стали підставою для її проведення; 3) врегулювання відносин, пов`язаних з державною реєстрацією, та особливостей державної реєстрації виключно цим Законом; 4) державної реєстрації за заявницьким принципом; 6) єдності методології державної реєстрації; 7) об`єктивності, достовірності та повноти відомостей у Єдиному державному реєстрі; 8) внесення відомостей до Єдиного державного реєстру виключно на підставі та відповідно до цього Закону; 9) відкритості та доступності відомостей Єдиного державного реєстру.

При цьому, положення ч. 3 ст. 10 вищевказаного Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань закріплюють, що якщо відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, не внесені до нього, вони не можуть бути використані у спорі з третьою особою, крім випадків, коли третя особа знала або могла знати ці відомості.

Суд зазначає, що наявність запису в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань про наявність в ОСОБА_2 повноважень керівника Політичної партії ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК (Співголова Партії) станом на 24 травня 2019 року, по-перше, автоматично не закріплює його членства в Політичній партії ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК (зокрема, в силу подання заяви про вихід з політичної партії 24 квітня 2019 року), по-друге, не спростовує передачу ОСОБА_2 повноважень керівника партії (Співголови) іншому Співголові Політичної партії ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК (зокрема, в силу письмового розпорядження від 24 квітня 2019 року), по-третє, не закріплює правовий статус особи, оскільки ці відомості носять похідний характер від первинних документів Політичної партії ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК та вносяться за заявницьким принципом. Таким чином, з 25 квітня 2019 року повноваження керівника, Голови Політичної партії ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК повністю перейшли до ОСОБА_6 не залежно від наявності відповідного запису в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Положеннями ч. 1 ст. 155 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що за клопотанням учасника справи суд може допустити заміну одного заходу забезпечення позову іншим.

Згідно ст. 167 Кодексу адміністративного судочинства України будь-яка письмова заява, клопотання, заперечення повинні містити: 1) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) особи, яка подає заяву чи клопотання або заперечення проти них, її місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України; 2) найменування суду, до якого вона подається; 3) номер справи, прізвище та ініціали судді (суддів), якщо заява (клопотання, заперечення) подається після постановлення ухвали про відкриття провадження у справі; 4) зміст питання, яке має бути розглянуто судом, та прохання заявника; 5) підстави заяви (клопотання, заперечення); 6) перелік документів та інших доказів (за наявності), що додаються до заяви (клопотання, заперечення); 7) інші відомості, які вимагаються цим Кодексом.

Судом встановлено, що подане клопотання про заміну одного заходу забезпечення позову іншим від 24 травня 2019 року від імені Політичної партії ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК подане за підписом Співголови Політичної партії ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК ОСОБА_2, повноваження якого як керівника, Співголови Політичної партії ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК припинились ще 25 квітня 2019 року, про що судом вказано вище.

Таким чином, подане клопотання про заміну одного заходу забезпечення позову іншим від 24 травня 2019 року від імені Політичної партії ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК подане за підписом Співголови Політичної партії ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК ОСОБА_2 підлягає поверненню як таке, що підписане особою, яка не має права її підписувати.

Керуючись ст.ст. 150-155 Кодексу адміністративного судочинства України, Окружний адміністративний суд міста Києва,

У Х В А Л И В:

Повернути клопотання Політичної партії ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК про заміну одного заходу забезпечення позову іншим заявнику.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції за правилами, передбаченими ст. ст. 294, 295 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя Н.Г. Вєкуа

Дата ухвалення рішення24.05.2019
Оприлюднено05.06.2019
Номер документу82166778
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправною бездіяльності, зобов`язати вчинити дії

Судовий реєстр по справі —640/20930/18

Ухвала від 27.09.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Мельничук Володимир Петрович

Ухвала від 27.09.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Мельничук Володимир Петрович

Ухвала від 22.07.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Мельничук Володимир Петрович

Ухвала від 22.07.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Мельничук Володимир Петрович

Ухвала від 21.06.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Беспалов Олександр Олександрович

Ухвала від 18.06.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Коротких Андрій Юрійович

Ухвала від 18.06.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Коротких Андрій Юрійович

Ухвала від 03.06.2019

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Вєкуа Н.Г.

Ухвала від 24.05.2019

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Вєкуа Н.Г.

Ухвала від 24.05.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Беспалов Олександр Олександрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні