Ухвала
від 03.06.2019 по справі 328/1434/19
ТОКМАЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 328/1434/19

03.06.2019

2/328/637/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 червня 2019 року м. Токмак

Суддя Токмацького районного суду Запорізької області Новікова Н.В., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до Таврійської сільської ради, Токмацької районної державної нотаріальної контори Запорізької області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - Токмацька районна державна адміністрація, про визнання права власності на спадкове нерухоме майно,-

встановила:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до до Таврійської сільської ради, Токмацької районної державної нотаріальної контори Запорізької області, в якому просить:

1) визнати за ним у порядку спадкування за законом право власності на земельну ділянку № НОМЕР_1 площею 4,73 га., що знаходиться на території Таврійської сільської ради Токмацького району, з подальшою обов`язковою реєстрацією права власності у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно;

2) визнати за ним у порядку спадкування за законом право власності на земельну ділянку № НОМЕР_2 площею 4,73 га., що знаходиться на території Таврійської сільської ради Токмацького району, з подальшою обов`язковою реєстрацією права власності у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Дослідивши заяву з додатками, суддя вважає що заяву, згідно з ч.1 ст.185 ЦПК України, належить залишити без руху, виходячи з наступного.

Відповідно до п.4 ч.3 ст.175 ЦПК України позовна заява повинна містити зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні;якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них.

Спосіб захисту, обраний позивачем, не відповідає вимогам закону, адже зазначені позивачем спірні земельні ділянки не містять обов`язкових реквізитів (цільове призначення, правовстановлюючий документ, власник), що у разі задоволення позову призведе до неможливості виконання рішення суду.

Одним з відповідачів у позовній заяві зазначена Токмацька районна державна нотаріальна контора Запорізької області, але позовних вимог щодо вказаного відповідача позовна заява не містить.

Вимоги щодо обов`язкової державної реєстрації права власності на спірні земельні ділянки не можуть бути виконані вказаним відповідачем, адже відповідно до ст.46-1 Закону України Про нотаріат нотаріусу надані повноваження щодо проведення реєстрації речових прав і їх обтяжень безпосередньо під час вчинення нотаріальної дії.

Згідно з п.5 ч.3 ст.175 ЦПК України позовна заява повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

Відповідно до ч.2, 4 ст.83, ч.5 ст.177 ЦПК України на позивача покладений обов`язок подати докази разом з поданням позовної заяви. А якщо доказ не може бути поданий у встановлений законом строк з об`єктивних причин, учасник справи повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк; докази, які підтверджують, що особа здійснила всі залежні від неї дії, спрямовані на отримання вказаного доказу.

У позовній заяві зазначено, що на час смерті власника спірної земельної ділянки ОСОБА_2 разом з нею проживали її син ОСОБА_3 та невістка ОСОБА_4 . Інформації щодо ОСОБА_4 щодо шлюбних відносин з ОСОБА_3 чи іншим (можливим) сином ОСОБА_2 заява не містить, але вказана обставина є важливою під час вирішення спору, оскільки може вплинути на обсяг спадкових прав позивача. Докази, що підтверджують ці обставини позивачем не зазначені та до заяви не додані, він не повідомив суд про причини не подачі цих доказів, тобто не виконав свій обов`язок, визначений законом. Ним не надані також докази, які підтверджують здійснення всіх залежних від нього дій, спрямованих на отримання цих відомостей.

Згідно з ч.2, 4, 5 ст.95 ЦПК України письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Додані до заяви позивачем копії документів не засвідчені у спосіб, визначений законом, а саме вони не містять дати засвідчення, а тому не є копіями письмових доказів у розумінні ЦПК України.

Частиною 4 ст.177 ЦПК України визначено, що до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до ч.2 ст.133 ЦПК України розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Ставка судового збору за подання до суду позовної заяви майнового характеру, яка подана фізичною особою, становить 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (абз.3 пп.1 п.1 ч.2 ст.4 Закону України Про судовий збір ), за подання позовної заяви немайнового характеру - 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (абз.3 пп.2 п.1 ч.2 ст.4 Закону України Про судовий збір ).

Відповідно до ст.7 Закону України Про Державний бюджет України на 2019 рік , розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб з 01.01.2019 року становить 1 921,00 грн.

Згідно з ч.3 ст.6 Закону України Про судовий збір за подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру. У разі коли в позовній заяві об`єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

Позивачем заявлені дві вимоги майнового характеру - визнання права власності на спірні земельні ділянки та дві вимоги немайнового характеру - обов`язкова реєстрація права власності на спірні земельні ділянки.

Позивачем до заяви доданий документ, що підтверджує сплату судового збору у сумі 2 363,49 гривні. Документи про сплату судового збору за дві вимоги немайнового характеру у сумі 1 536,80 гривень до заяви не додані.

З урахуванням наведених обставин та правових норм заявнику необхідно надати документ, що підтверджує доплату судового збору у сумі 1 536,80 гривень на наступні реквізити: отримувач коштів - Токмацьке УК/Токмак/22030101, код отримувача (код за ЄДРПОУ) - 37942194, банк отримувача - Казначейство України (ЕАП), код банку отримувача (МФО) - 899998, рахунок отримувача - 31210206008014, код класифікації доходів бюджету - 22030101.

Згідно з вимогами ч.1, 2 ст.185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст.185, 260 ЦПК України, суддя,-

постановила:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Таврійської сільської ради, Токмацької районної державної нотаріальної контори Запорізької області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - Токмацька районна державна адміністрація, про визнання права власності на спадкове нерухоме майно, - залишити без руху.

Надати позивачу строк п`ять днів, з дня отримання копії ухвали для усунення недоліків, а саме: 1) зазначити спосіб захисту порушеного права позивача у частині визначення обов`язкових реквізитів спірних земельних ділянок; 2) зазначити зміст позовних вимог щодо відповідача Токмацької районної державної нотаріальної контори Запорізької області; 3) зазначити до додати докази щодо ОСОБА_4 (свідоцтва про укладення шлюбу, розірвання шлюбу тощо); 4) додати належним чином засвідчені копії письмових доказів, доданих до заяви; 5) надати документ, що підтверджує доплату судового збору у сумі 1 536,80 гривень на наступні реквізити: отримувач коштів - Токмацьке УК/Токмак/22030101, код отримувача (код за ЄДРПОУ) - 37942194, банк отримувача - Казначейство України (ЕАП), код банку отримувача (МФО) - 899998, рахунок отримувача - 31210206008014, код класифікації доходів бюджету - 22030101.

У разі невиконання ухвали в зазначений строк заяву вважати неподаною та повернути заявнику.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя:

СудТокмацький районний суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення03.06.2019
Оприлюднено05.06.2019
Номер документу82173603
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —328/1434/19

Рішення від 12.08.2019

Цивільне

Токмацький районний суд Запорізької області

Новікова Н. В.

Ухвала від 19.06.2019

Цивільне

Токмацький районний суд Запорізької області

Новікова Н. В.

Ухвала від 03.06.2019

Цивільне

Токмацький районний суд Запорізької області

Новікова Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні