Рішення
від 12.08.2019 по справі 328/1434/19
ТОКМАЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

328/1434/19

12.08.2019

2/328/673/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 серпня 2019 року м. Токмак

Токмацький районний суд Запорізької області у складі головуючого судді Новікової Н.В., за участю секретаря судового засідання Похвалітової М.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу №328/1434/19 за позовом ОСОБА_1 до Таврійської сільської ради, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Токмацька районна державна нотаріальна контора Запорізької області, про визнання права власності на спадкове нерухоме майно,-

встановив:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Таврійської сільської ради, Токмацької районної державної нотаріальної контори Запорізької області, в якому просить:

1) визнати за ним у порядку спадкування за законом право власності на земельну ділянку № НОМЕР_1 площею 4,73 га., що знаходиться на території Таврійської сільської ради Токмацького району Запорізької області;

2) визнати за ним у порядку спадкування за законом право власності на земельну ділянку № НОМЕР_2 площею 4,73 га., що знаходиться на території Таврійської сільської ради Токмацького району Запорізької області.

Позов обґрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер його батько ОСОБА_2 . Після його смерті відкрилася спадщина на належне йому майно, до складу якої увійшло право власності на земельні ділянки. Позивач прийняв спадщину та звернувся до нотаріуса за свідоцтвами про право на спадщину за законом на вказані земельні ділянки. У видачі свідоцтв нотаріус відмовила у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів на земельні ділянки. Відмова нотаріуса порушує його право на спадкування і є підставою для визнання за ним права власності на спірні земельні ділянки.

Позивач у судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд справи без його участі, позов підтримав.

Представник відповідача у судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд справи без його участі та про визнання позову.

Представник третьої особи у судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд справи без його участі.

В зв`язку з тим, що особи, які беруть участь у справі в судове засідання не з`явились, відповідно до вимог ч.2 ст.197 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК) фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши письмові докази, суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть.

Позивач ОСОБА_1 є сином померлого ОСОБА_1 , що підтверджується свідоцтвом про народження.

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина, до складу якої увійшли всі права і обов`язки, які належали спадкодавцю за життя.

За змістом ст.1216 - 1218 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом. До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Позивач ОСОБА_1 відповідно до ст. 1261 ЦК України є спадкоємцем ОСОБА_2 за законом першої черги.

Позивач прийняла спадщину відповідно до ч.1 ст.1268, ч.1 ст.1269 ЦК України, подавши 02.06.2006 нотаріусу заяву про прийняття спадщини, що підтверджується постановою про відмову у вчиненні нотаріальної дії.

02.11.2018 позивач звернулась до державного нотаріуса Токмацької районної державної нотаріальної контори із заявою про отримання свідоцтва про право на спадщину за законом після померлого батька ОСОБА_2 , а саме на спірні земельні ділянки. Нотаріус відмовила у видачі зазначеного свідоцтва в зв`язку з тим, що спадкоємець не надала правовстановлюючий документ на спірний земельні ділянки, що підтверджується постановою про відмову у вчиненні нотаріальної дії.

Відмова нотаріуса порушує право позивача ОСОБА_1 на спадкування після смерті ОСОБА_2 та є підставою для визнання за нею права власності на спірний житловий будинок відповідно до ст.392 ЦК України.

Таким чином, вирішальним у цій справі є вирішення питання про належність спірних земельних ділянок на праві власності спадкодавцю ОСОБА_2 .

Відповідно до копії Державного акта на право приватної власності на землю серії НОМЕР_3 від 07.11.2000 спадкодавцю ОСОБА_2 за життя належало право власності на земельну ділянку № НОМЕР_1 , площею 4,73 га., яка розташована та території Таврійської сільської ради, цільове призначення земельної ділянки - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Зазначена обставина також підтверджується витягом з книги суміжних документів по складанню схеми та проекту поділу земель колективної власності КСП Таврія .

Вказані докази не викликають у суду сумніву у їх допустимості та достовірності, а тому суд встановив, що право власності на вищезазначену земельну ділянку належало спадкодавцю ОСОБА_2 на час його смерті.

Відповідно до копії Державного акта на право приватної власності на землю серії НОМЕР_4 від 07.11.2000 ОСОБА_3 належить право власності на земельну ділянку № НОМЕР_2 , площею 4,73 га., яка розташована та території Таврійської сільської ради, цільове призначення земельної ділянки - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Зазначена обставина також підтверджується витягом з книги суміжних документів по складанню схеми та проекту поділу земель колективної власності КСП Таврія .

Спадкодавець ОСОБА_2 був сином ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про народження, витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян,

ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть.

Відповідно до довідки Таврійської сільської ради від 08.10.2018 на час смерті ОСОБА_3 , разом з нею були зареєстровані та проживали: син ОСОБА_2 та невістка ОСОБА_4 .

Шлюб між ОСОБА_2 та ОСОБА_4 (шлюбне прізвище ОСОБА_4 ) розірваний 19.04.1984, що підтверджується свідоцтвом про розірвання шлюбу.

Вказані докази не викликають у суду сумніву у їх допустимості та достовірності, а тому суд встановив, що право власності на вищезазначену земельну ділянку належало ОСОБА_3 . Після її смерті право власності на земельну ділянку набув її спадкоємець - батько позивача ОСОБА_2 на підставі ст.529, 548, 549 ЦК УРСР, який діяв на час смерті ОСОБА_3 , як спадкоємець першої черги, який фактично вступив в управління або володіння спадковим майном.

Вступ ОСОБА_2 у фактичне володіння спадковим майном підтверджується тим, що на час відкриття спадщини після смерті ОСОБА_3 він постійно проживав з нею.

Згідно зі ст.392 ЦК України, особа, яка вважає, що її речові права порушені, має право звернутися до суду як з позовом про визнання права власності.

Статтею 16 ЦК України передбачено, що звертаючись до суду позивач за власним розсудом обирає спосіб захисту.

Юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, які виникають у державі, в разі відсутності правовстановлюючого документа юридичний факт набуття нерухомості у власність за зверненням зацікавлених осіб може бути визнаний, а невизнані державою права спадкоємців - захищені в судовому порядку.

Суд встановив, що спір виник у зв`язку з відсутністю умов для оформлення спадщини нотаріально.

Відповідно до положень п.23 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 №7 Про судову практику у справах про спадкування , вимоги про визнання права на спадщину судовому розгляду не підлягають тільки у тому випадку, якщо наявні умови для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину, а при відмові нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного дослідженого доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, суд дійшов висновку, що вимоги про визнання за позивачем права власності у порядку спадкування за законом на спірні земельні ділянки є законними - ґрунтуються на нормах матеріального права, підтверджені належними, допустимими та достатніми доказами, та підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.2, 10, 19, 263-265 ЦПК України, суд,-

ухвалив:

Позов ОСОБА_1 до Таврійської сільської ради, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Токмацька районна державна нотаріальна контора Запорізької області, про визнання права власності на спадкове нерухоме майно - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на земельну ділянку № НОМЕР_1 , площею 4,73 га., яка розташована та території Таврійської сільської ради, цільове призначення земельної ділянки - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка належала ОСОБА_2 на підставі Державного акта на право приватної власності на землю серії НОМЕР_3 від 07.11.2000, у порядку спадкування за законом після ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Визнати за ОСОБА_1 право власності на земельну ділянку № НОМЕР_2 , площею 4,73 га., яка розташована та території Таврійської сільської ради, цільове призначення земельної ділянки - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка належала ОСОБА_3 на підставі Державного акта на право приватної власності на землю серії НОМЕР_5 від 07.11.2000, у порядку спадкування за законом після ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Запорізького апеляційного суду через Токмацький районний суд Запорізької області. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду;

Реквізити учасників справи:

- позивач - ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_6 ,

- відповідач - Таврійська сільська рада, місцезнаходження: вул. Дружби. буд. 17, с. Таврія, Токмацький район, Запорізька область, код ЄДРПОУ 20511872,

- третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Токмацька районна державна нотаріальна контора Запорізької області, місцезнаходження: вул. Гагаріна, буд. 1/21, код ЄДРОПОУ 25821672 .

Суддя:

Дата ухвалення рішення12.08.2019
Оприлюднено14.08.2019
Номер документу83604865
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове нерухоме майно

Судовий реєстр по справі —328/1434/19

Рішення від 12.08.2019

Цивільне

Токмацький районний суд Запорізької області

Новікова Н. В.

Ухвала від 19.06.2019

Цивільне

Токмацький районний суд Запорізької області

Новікова Н. В.

Ухвала від 03.06.2019

Цивільне

Токмацький районний суд Запорізької області

Новікова Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні