Рішення
від 03.06.2019 по справі 500/2380/19
ІЗМАЇЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 500/2380/19

Провадження № 2/500/2038/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03 червня 2019 року Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області в складі:

головуючого - судді Грубіян Л.І.

при секретарі - Івановій Л.П.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Ізмаїл цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Асоціації сільськогосподарських виробників Прогрес про визнання договору купівлі-продажу дійсним та визнання права власності,-

ВСТАНОВИВ:

У квітні 2019 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Асоціації сільськогосподарських виробників Прогрес (далі АСГВ Прогрес ) про визнання договору купівлі-продажу дійсним та визнання права власності, посилаючись на те, що між АСГВ Прогрес та ОСОБА_1 в ході біржових торгів був укладений договір купівлі-продажу нерухомого майна №5495. Предметом купівлі-продажу за договором була квартира, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 . Даний договір був зареєстрований в КП Ізмаїльське МБТІ .

Вищевказаний договір, згідно зі ст. 15 Закону України "Про товарну біржу", зареєстрований на Одеській Товарній біржі, про що було зроблено запис в журналі реєстрації біржових угод з нерухомістю, реєстраційний № 5495 від 08 червня 2000 року. Фактично сторонами за договором були здійснені всі дії спрямовані на виконання своїх зобов`язань за договором: продавець передав вищевказану квартиру покупцеві у власність, а покупець сплатив продавцю зазначену в договорі ціну за квартиру.

Проте, маючи намір здійснити свої повноваження власника-розпорядитися квартирою на свій розсуд, позивач зіткнувся з неможливістю оформити подальші угоди щодо цієї квартири, в зв`язку з відмовою нотаріусів в їх посвідченні. Свої відмови нотаріуси мотивують тим, що договір укладений на товарній біржі, в подальшому не був посвідчений нотаріально, а отому, не відповідає вимогам правовстановлюючих документів.

Договір купівлі-продажу від 08.06.2000 року на сьогоднішній день ніким не оскаржений і не скасований.

У зв`язку з чим позивач, просить визнати договір від 08.06.2000 року, укладений на Одеській товарній біржі дійсним.

Позивач у судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи сповіщений належним чином, як вказав представник, позивач хворіє та не може з`явитись до суду.

Представник позивача у судове засідання з`явився, але надав заяву про слухання справи у його відсутність, позовні вимоги довірителя підтримує у повному обсязі, просить їх задовольнити.

Представник відповідача у судове засідання не з`явився, надав до суду заяву про розгляд справи у його відсутність, позовні вимоги визнав, не заперечує проти їх задоволення.

Згідно ч. 3 ст. 200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

У зв`язку із неявкою в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, відповідно до положень ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Вивчивши матеріали справи, суд приходить до висновку щодо задоволення позовних вимог, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 2 ст. 220 ЦК України якщо сторони домовилися щодо усіх істотних умов договору, що підтверджується письмовими доказами, і відбулося повне або часткове виконання договору, але одна із сторін ухиляється від його нотаріального посвідчення, суд може визнати такий договір дійсним.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 на праві власності на підставі договору купівлі-продажу належить квартира, розташована за адресою: АДРЕСА_1 . (а.с. 7-8)

Укладення між сторонами договору купівлі-продажу відбулося 08.06.2000 року. Всі істотні умови договору зі сторони позивача виконані, але договір нотаріально посвідчити не вдалося до теперішнього часу, через ухилення від виконання своїх зобов`язань відповідачем.

Відповідно до розпорядження Кам`янської сільської ради від 15.12.2016 року №02 Про перейменування вулиць , АДРЕСА_1 перейменовано на АДРЕСА_1.

Відповідно ч. 3 до ст. 334 ЦК України, право власності на майно за договором, який підлягає нотаріальному посвідченню, виникає у набувача з моменту такого посвідчення або з моменту набрання законної сили рішення суду про визнання договору, не посвідченого нотаріально, дійсним.

Відповідно до ч. 1 ст. 638 ЦК України договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору.

Фактичне володіння є стабільним, тривалим, безперервним і особа вважає себе не просто володільцем, але й власником майна, тобто володіння, відображає фактичний стан речей.

Правилами ст. 396 ЦК України зазначено, що особа, яка має речове право на чуже майно, має право на захист цього права, від власника майна, відповідно до глави 29 ЦК України (захист свого володіння).

Фактично володіння майном вважається правомірним незалежно від підстав виникнення, згідно правил ч. 3 ст.397 ЦК України.

Ч. 1 ст.383 ЦК України передбачено, що власник житлового будинку має право використовувати помешкання для власного проживання, проживання членів своєї сім`ї.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку щодо задоволення позову.

Керуючись ст.ст. 220,334,396,397,638 ЦК України, ст. ст. 12,13,81,89,141,263-265 ЦПК України,-

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 - задовольнити.

Визнати дійсним договір № 5495 купівлі-продажу нерухомого майна квартири, розташованої за адресою: АДРЕСА_1 . укладений 08 червня 2000 року, між Колективним сільськогосподарським підприємством Прогрес в особі Дімова Анатолія Дмитровича та ОСОБА_1 , зареєстрований на Одеській Товарній біржі за № 5495 від 08 червня 2000 р.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (паспорт серії НОМЕР_1 виданий Ємільчинським РС УДМС України в Житомирській області від 23.02.2013 року, РНОКПП НОМЕР_2 , проживає за адресою: АДРЕСА_3 право власності на квартиру АДРЕСА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. Апеляційна скарга подається апеляційному суду через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, а на ухвалу суду - протягом п`ятнадцяти днів з дня його (її) проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя: Л.І.Грубіян

СудІзмаїльський міськрайонний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення03.06.2019
Оприлюднено06.06.2019
Номер документу82195413
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —500/2380/19

Ухвала від 27.02.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Рибачук А.І.

Ухвала від 17.01.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Берназюк Я.О.

Ухвала від 17.01.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Берназюк Я.О.

Ухвала від 26.12.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Рибачук А.І.

Постанова від 10.12.2019

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Святецький Віктор Валентинович

Ухвала від 18.11.2019

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Святецький Віктор Валентинович

Ухвала від 18.11.2019

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Святецький Віктор Валентинович

Ухвала від 28.10.2019

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Подлісна Ірина Миколаївна

Ухвала від 18.10.2019

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Подлісна Ірина Миколаївна

Рішення від 03.06.2019

Цивільне

Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області

Грубіян Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні