Рішення
від 07.06.2019 по справі 910/2710/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

07.06.2019Справа № 910/2710/19 За позовом Товариство з обмеженою відповідальністю Пері Укрїна

до 1) Товариства з обмеженою відповідальністю КУМСЕРВІС

2) Приватного підприємства Виробничо - будівельна Фірма Будмайдан

про стягнення 669722,85 грн

Суддя Усатенко І.В.

Представники сторін: не викликались

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмеженою відповідальністю Пері Україна звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом до 1) Товариства з обмеженою відповідальністю Кумсервіс ; 2) Приватного підприємства Виробничо - будівельна Фарма Будмайдан про стягнення заборгованості у розмірі 669722,85 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідач-1 не виконав взяті на себе за договором № СО - 17 - 0001564 від 20.06.2018 зобов`язання по сплаті орендної плати, по поверненню майна та відшкодуванні його вартості. Відповідач - 2 є солідарним боржником на підставі договору поруки № СО - 17 - 0001564 від 20.06.2017 за зобов`язанням відповідача - 1, в зв`язку з чим позивач звернувся з вимогою про стягнення заборгованості у розмірі 669722,85 грн.

Ухвалою суду від 11.03.2019 позовну заяву залишено без руху, надано позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви.

27.03.2019 від позивача через канцелярію суду надійшов супровідний лист на виконання ухвали від 11.03.2018 про усунення недоліків позовної заяви.

Ухвалою суду від 01.04.2019 відкрито провадження у справі № 910/2710/19, постановлено, розглядати справу в порядку спрощеного позовного провадження, без виклику учасників справи, надано відповідачу строк у 15 днів з дати отримання ухвали на подання відзиву.

Згідно рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення № 01030 4923557 0 від 03.04.19, відповідач - 2 отримав 11.04.2019 ухвалу суду від 01.04.2019 про відкриття провадження у справі, проте, не скористався своїм правом, забезпеченим ст. 165 Господарського процесуального кодексу України, відзив у встановлений строк суду не надав. Про наслідки не подання відзиву відповідач був повідомлений ухвалою суду від 01.04.2019 про відкриття провадження у справі № 910/2710/19.

Згідно з ч. 4 ст. 89 Цивільного кодексу України відомості про місцезнаходження юридичної особи вносяться до Єдиного державного реєстру.

За приписами частини 1 статті 7 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" Єдиний державний реєстр створюється з метою забезпечення державних органів та органів місцевого самоврядування, а також учасників цивільного обороту достовірною інформацією про юридичних осіб, громадські формування, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб - підприємців з Єдиного державного реєстру.

Так, з метою повідомлення відповідача про розгляд справи судом та про його право подати відзив на позовну заяву, на виконання приписів Господарського процесуального кодексу України, процесуальні документи були направлені судом рекомендованим листом з повідомленням про вручення на адресу місцезнаходження відповідача, зазначену в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, а саме: 21000, м. Київ, вулиця Пушкіна, буд. 11.

Станом на дату розгляду справи поштове відправлення № 0103049235562 про вручення відповідачу ухвали від 01.04.2019 не було вручене під час доставки, про що вказано у довідці форми 20: "інші причини, що не дали змоги виконати обов`язки щодо пересилання поштового відправлення".

Згідно з ч. 6 ст. 242 Господарського процесуального кодексу України днем вручення судового рішення є: 1) день вручення судового рішення під розписку; 2) день отримання судом повідомлення про доставлення копії судового рішення на офіційну електронну адресу особи; 3) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про вручення судового рішення; 4) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою суду; 5) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Відтак, в силу положення пункту 5 частини 6 статті 242 Господарського суду міста Києва, день невдалої спроби вручення поштового відправлення за адресою місцезнаходження відповідачів, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, вважається днем вручення відповідачам ухвал суду.

У даному випаду судом також враховано, що за приписами частини 1 статті 9 Господарського процесуального кодексу України ніхто не може бути позбавлений права на інформацію про дату, час і місце розгляду своєї справи або обмежений у праві отримання в суді усної або письмової інформації про результати розгляду його судової справи. Будь-яка особа, яка не є учасником справи, має право на доступ до судових рішень у порядку, встановленому законом.

Відповідно до частини 2 статті 2 Закону України "Про доступ до судових рішень" усі судові рішення є відкритими та підлягають оприлюдненню в електронній формі не пізніше наступного дня після їх виготовлення і підписання.

Згідно з ч. ч. 1, 2 ст. 3 Закону України "Про доступ до судових рішень" для доступу до судових рішень судів загальної юрисдикції Державна судова адміністрація України забезпечує ведення Єдиного державного реєстру судових рішень. Єдиний державний реєстр судових рішень - автоматизована система збирання, зберігання, захисту, обліку, пошуку та надання електронних копій судових рішень.

Судові рішення, внесені до Реєстру, є відкритими для безоплатного цілодобового доступу на офіційному веб-порталі судової влади України (ч. 1 ст. 4 Закону України "Про доступ до судових рішень").

Враховуючи наведене, господарський суд зазначає, що відповідач-1 не був позбавлений права та можливості ознайомитись з процесуальними документами у справі № 910/2710/19 в Єдиному державному реєстрі судових рішень ( www.reyestr.court.gov.ua ).

Відповідачі не скористались своїм правом, забезпеченим ст. 165 Господарського процесуального кодексу України, відзив суду не надав.

Відповідно до положень ст. 165 Господарського процесуального кодексу України справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

Згідно з ч. 2 ст. 178 Господарського процесуального кодексу України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Дослідивши наявні в матеріалах справи докази, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні дані, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Господарський суд м. Києва, -

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до ч.1 статті 202 ЦК України, правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Згідно з ч.1 статті 509 ЦК України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Частина 2 статті 509 ЦК України передбачає, що зобов`язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Відповідно п.1 ч. 2 статті 11 ЦК України, підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Згідно з ч. 1 статті 626 ЦК України, договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

20.06.2017 року між Товариством з обмеженою відповідальністю "Пері Україна" (орендодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю "КУМСЕРВІС" (орендар) укладено договір оперативної оренди обладнання № СО-17-0001564.

Відповідно до п. 1.1, 1.2 договору орендодавець надає орендарю у тимчасове платне користування (оренду) будівельну опалубку PERI (в тому числі окремі елементи опалубки, спеціалізовану тару для її транспортування) іменовану надалі обладнання. Обладнання надається в оренду для використання орендарем на будівельному майданчику за адресою: вул. Бульваро - Кудрявського 15а, м. Київ.

Пунктами 2.1, 2.2, 2.3, 2.4 договору встановлено, що передача обладнання в оренду здійснюється на підставі акту прийому - передачі; асортимент і строки передачі обладнання орендарю узгоджуються сторонами додатково; обладнання, що передається в оренду за цим Договором, є власністю орендодавця і належить до його основних фондів. Протягом всього часу дії оренди право власності на обладнання зберігається за орендодавцем. Орендар не має права використовувати обладнання в якості застави, гарантій під банківські кредити або зобов`язання перед третіми особами, подавати та/або передавати в користування та/або суборенду третім особам, відчужувати будь - яким іншим способом, без письмової згоди орендодавця передавати свої права і обов`язки за цим договором третім особам; амортизаційні відрахування на обладнання нараховуються орендодавцем і використовуються на йог повне відновлення. Покращення обладнання, що здійснюється за рахунок амортизаційних відрахувань, є власністю орендодавця.

Відповідно до п. 2.5, 2.6, 2.7, 2.8 договору орендар переміщує обладнання (його частину) на інший будівельний об`єкт (п. 1.2.) або в будь - яке інше місце виключно за попереднім письмовим погодженням з орендодавцем. Орендар протягом строку дії договору вправі повертати обладнання орендодавцю за відсутністю необхідності, а також, за погодженням з орендодавцем, одержувати нове обладнання в оренду, здійснювати заміну окремих елементів. Поточний і капітальний ремонт обладнання здійснюється орендодавцем. Орендар не має права здійснювати будь - які зміни (покращення, ремонт тощо) обладнання. Обладнання, яке передане в оренду за цим договором, може бути куплене орендарем. Ціна купівлі за одиницю обладнання узгоджена сторонами та зазначена в додатку № 2 до цього договору.

Відповідно до п. 3.1. - 3.5. договору договір набирає чинності та вважається укладеним з моменту його підписання і діє до повного виконання сторонами зобов`язань за цим договором. Датою початку строку оренди обладнання вважається дата підписання акту приймання - передачі обладнання в оренду повноважними представниками сторін. Датою закінчення строку оренди обладнання вважається дата, яка передує даті підписання акту приймання - передачі обладнання із оренди повноважними представниками сторін. Сторони мають право відмовитися від цього договору в порядку ст.763 ЦК України попередивши іншу сторону в строк не менше ніж за 5 (п`ять) робочих днів. При відмові орендодавця від цього договору, орендар зобов`язаний повернути обладнання орендодавцю (п. 5.2.9), а також повністю здійснити розрахунки з орендної плати, іншим зобов`язанням, що випливають із умов цього договору. Дострокове розірвання договору в односторонньому порядку можливе: 1) на вимогу орендодавця : - якщо орендар використовує обладнання не за призначенням, із порушенням умов експлуатації, рекомендацій орендодавця або із порушенням умов цього договору; - якщо орендар навмисно або по необережності погіршує стан обладнання або не виконує покладене на нього зобов`язання по належному його зберіганню; - якщо орендар не здійснює компенсацію вартості приведеного до непридатності обладнання; - якщо орендар порушив умови п. 2.3. цього договору; - якщо орендар порушив п. 4.2.2. цього договору. 2) на вимогу орендаря: - якщо орендодавець передав обладнання, що не відповідає умовам цього договору і призначенню обладнання. Про розірвання договору (п. 3.4.) сторона завчасно повідомляє іншу сторону, але не пізніше ніж за 5 робочих днів до дня його розірвання.

Відповідно до п. 4.1. - 4.1.2. договору розмір орендної плати (без ПДВ) за одиницю обладнання за один календарний день зазначається сторонами в додатку №1 до цього договору. Розмір орендних платежів може бути переглянутий за ініціативою орендодавця, у тому числі, в зв`язку із збільшенням курсу євро до гривні України. Орендні платежі щодо користування обладнанням за цим договором, яке було видане станом на день направлення повідомлення орендарю про зміну орендних платежів, зміні не підлягають. Зміна розміру орендних платежів оформлюється сторонами шляхом підписання відповідної додаткової угоди до цього договору. З дня направлення зазначеного повідомлення, орендодавець має право не передавати орендарю будь - яке інше обладнання за цим договором до узгодження розміру орендних платежів.

Згідно пунктів 4.2.1. - 4.2.5. договору орендна плата в грошовому вираженні щомісячно розраховується ( із можливістю врахування індексації) орендодавцем на підставі фактично наданого в оренду обладнання за фактичну (п.3.2.) кількість днів знаходження обладнання в оренді. Орендар сплачує орендну плату щомісячно протягом 30 календарних днів з дня закінчення оплачуваного (за який нарахована орендна плата) місяця. При наявності заборгованості по орендній платі, суми оплат, що надходять від орендаря за цим договором, зараховуються орендодавцем як оплата орендної плати за більш ранній неоплачений період, незалежно від відомостей про призначення платежів, вказаних в платіжних документах орендаря. Орендодавець до десятого числа кожного місяця, наступного за оплачуваним, направляє орендарю поштою оригінал підписаного та скріпленого печаткою орендодавця акту наданих послуг в двох примірниках. Орендар зобов`язаний підписати і повернути орендодавцю один підписаний та скріплений печаткою орендаря оригінал акту наданих послуг до двадцятого числа наступного місяця, за яким нарахована орендна плата. У разі неповернення підписаного та скріпленого печаткою орендаря акту наданих послуг і відсутності письмової мотивованої відмови орендаря від підписання цього акту, такий акт і сума орендної плати в грошовому вираженні вважаються беззастережно визнаним орендарем, а послуга є такою, що прийнята в повному обсязі.

Відповідно до п. 5.1.1. - 5.1.4. договору орендодавець зобов`язаний своєчасно передати орендарю обладнання, визначене сторонами відповідно до умов цього договору. Якість наданого в оренду обладнання повинна відповідати технічним умовам заводу - виробника. За узгодженням сторін надати орендарю схему розстановки обладнання; інформувати орендаря з питань, що його цікавлять, пов`язаних із використанням обладнання. Надавати орендарю інформацію про рух обладнання між сторонами.

Згідно п. 5.2.1. - 5.2.9. договору орендар зобов`язаний своєчасно і належним чином прийняти орендоване обладнання. Своєчасно сплачувати орендну плату відповідно до умов цього договору Повідомляти орендодавця щодо осіб, уповноважених на одержання (повернення) обладнання, а також своєчасно видавати цим особам довіреності на одержання ( повернення) товарно - матеріальних цінностей у встановленому законодавством порядку. Завчасно, не пізніш ніж за 3 робочих днів, погоджувати із складом орендодавця дату і час одержання ( повернення) обладнання, а також подавати транспортні засоби придатні для перевезення обладнання, пристосовані і підготовлені для завантаження/розвантаження, у тому числі, які передбачають бокове завантаження/розвантаження через відкидні борти. Використовувати обладнання відповідно до умов цього договору, його призначенням та інструкціями орендодавця, мати достатній і кваліфікований штат працівників для якісної, кваліфікованої і дбайливої роботи з обладнанням. Будь - які переміщення обладнання на території будівельного об`єкту і за його межами повинно здійснюватися орендарем виключно із використанням тари, відповідно до п. 6.3. цього Договору, якщо переміщення не здійснюється вручну. Допускати у будь - який час орендодавця на будівельний об`єкт, де знаходиться обладнання, для здійснення контролю за його технічним станом і умовами експлуатації. Нести всі витрати з утримання і ризик випадкового знищення ( пошкодження) переданого в оренду обладнання з моменту його передачі орендарю відповідно до умов цього договору до моменту повернення обладнання з оренди. Негайно повідомляти орендаря у випадку втрати обладнання; при пошкодженні обладнання, допущення погіршення його стану або небезпеки їх допущення, невідкладно повідомити про це орендодавця; повернути обладнання очищеним, належно упакованим, в справному стані із врахуванням природнього зносу не пізніше дня припинення договору відповідно до п. 3.3. цього договору або розірвання договору відповідно до п. 3.4. цього договору.

Пункти 6.1. - 6.17. договору передбачають, що місцем передачі обладнання орендарю та повернення обладнання орендодавцю є: м. Бровари Об`їзна дорога 60 ( склад орендодавця) або інше місце, визначене сторонами додатково. Передача (повернення) обладнання здійснюється в спеціальній тарі: комплектуючі деталі й вузли - в спеціальних металевих, ришітчатих контейнерах (ящиках); конструкції ( опалубка, її частини) - в спеціальних піддонах ( металевих рамах). Вся вищезазначена тара відноситься до обладнання, що передається в оренду (п.1.1.); орендар зобов`язаний повернути обладнання в очищеному від бетону, розібраному, готовому до подальшого використання вигляді, в справному і комплектному стані. Обладнання, що повертається повинно бути розсортоване та підготовлено таким чином, щоб можливо було легко провести його перерахунок та оцінку. При прийомці обладнання сторони керуються Критеріями оцінки матеріалу, що передається в оренду , що надаються орендарю під час укладання цього за актом приймання - передачі. За результатом приймання обладнання за якістю орендодавець складає акт приймання - передачі, якій підписується та скріплюється печаткою орендодавця та який містить наступні відомості: - загальна кількість повернутого від орендаря обладнання; - поламане обладнання - за наявністю; - обладнання, що не підлягає ремонту в зв`язку із його природним зносом - за наявністю; - обладнання, яке потребує очистки; - за наявністю. Складений орендодавцем акт приймання передачі ( п. 6.10.) є підставою для: - відшкодування орендарем вартості витрат орендодавця на чистку неочищеного обладнання; - відшкодування орендарем вартості витрат орендодавця на ремонт поламаного обладнання, що підлягає ремонту; - відшкодування орендарем вартості поламаного обладнання, що не підлягає ремонту. Акти приймання - передачі ( п. 6.10.) направляється поштою орендодавцем орендарю. Орендар зобов`язаний розглянути акт приймання - передачі протягом 14 календарних днів з дня відправки орендодавцем актів, підписати та скріпити їх печаткою, один примірник оригіналу акту приймання - передачі поверну орендодавцю. По закінченню зазначеного строку, за відсутності вмотивованих заперечень орендаря, такий акт вважається беззастережно визнаними орендарем. У разі, якщо повернене обладнання від орендаря не відповідає Критеріям оцінки матеріалу, що передається в оренду , разом із актом приймання - передачі (п. 6.12) орендодавець відправляє орендарю претензію та рахунок, в якому зазначається сума до відшкодування орендарем. Також, у разі повернення орендарем поламаного обладнання, орендодавець складає та відправляє орендарю підписаний та скріплений печаткою орендодавця акт дефектування, в якому зазначається переліг робіт щодо його відновлення, їх вартість. Орендар зобов`язаний розглянути претензію орендодавця протягом 14 календарних днів з дня відправки претензії, підписати та скріпити печаткою акт приймання - передачі та акт дефектування, по одному примірнику оригіналів акту приймання - передачі та акту дефектування повернути орендодавцю. По закінченню зазначеного строку,, за відсутності вмотивованих заперечень орендаря, претензія, акт приймання - передачі та акт дефектування вважаються беззастережно прийнятими орендарем та орендар зобов`язується оплатити рахунок в сумі, що пред`явлена до оплати. Підписанням цього договору орендар погоджується на виконання робіт з очистки та/або ремонту обладнання власними засобами орендодавця. Орендар зобов`язаний підписати та скріпити печаткою акти виконання робіт/очистки протягом 10 календарних днів з дня відправки орендодавцем актів, один примірник оригіналу акту виконання робіт повернути орендодавцю. По закінченню зазначеного строку, за відсутності вмотивованих заперечень орендаря, акт виконання робіт з ремонту/очистки обладнання вважаються беззастережно прийнятими орендарем та орендар зобов`язується оплатити роботи в сумі, що пред`явлена до оплати. У випадку одержання відповідно до пп. 5.2.7 цього договору повідомлення орендаря про втрату обладнання, орендодавець направляє орендарю рахунок із зазначенням суми відшкодування вартості втраченого обладнання, який має бути оплачений орендарем протягом 10 календарних днів з дня його направлення орендодавцем. Останнім днем нарахування орендної плати щодо обладнання, про яке надійшло повідомлення орендаря про його втрату, є день, що передує дню отримання орендодавцем від орендаря грошових коштів в якості відшкодування його вартості.

Відповідно до п. 7.1. - 7.10 договору у разі несвоєчасної сплати орендної плати орендар сплачує пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, яка діяла в період, за який сплачується пеня, від суми простроченого платежу за кожний день прострочення. У разі несвоєчасного повернення обладнання, орендар сплачує неустойку в розмірі подвійної орендної плати за прострочення. Орендар сплачує вартість обладнання у випадку неповернення у встановлений строк, пошкодження комплектності обладнання протягом 10 календарних днів з моменту виставлення орендодавцем претензії або рахунку на оплату. Сума відшкодування відповідає вартості обладнання, яке зазначене в акті прийому - передачі обладнання в оренду або визначається за додатковою домовленістю сторін цього договору. Підставою для відшкодування орендарем вартості неповернутого обладнання є фактичні дані актів - прийому - передачі обладнання в оренду і повернення з оренди. У разі невчасного відшкодування орендарем вартості неповернутого обладнання або відшкодування вартості пошкодженого обладнання, орендар сплачує пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, яка діяла в період порушення, за який сплачується пеня, від суми відшкодування за кожний день прострочення. Орендар в односторонньому порядку несе повну відповідальність за недодержання правил техніки безпеки, а також у випадку заподіяння шкоди третім особам при використані обладнання. У випадку порушення умов п.2.3. цього договору орендар, сплачує штраф в розмірі 20% від вартості такого обладнання, а у випадку самовільного відчуження обладнання третім особам - відшкодовує його вартість і сплачує штраф в розмірі 20% від вартості відчуженого обладнання. Орендодавець не несе відповідальність за відмову у видачі обладнання, якщо орендарем порушені умови пп. 5.2.4., п. 6.4. та п. 6.8. цього договору. Строк позовної давності щодо стягнення неустойки та щодо вимог про відшкодування збитків у зв`язку з пошкодженням обладнання складає 3 роки. Період нарахування штрафних санкцій складає весь період прострочення зобов`язань. Сплата пені, штрафу та/або відшкодування шкоди не звільняє винну сторону від виконання зобов`язань в натурі.

У матеріалах справи наявна копія Специфікації (Додаток 1 до договору), яка затверджена сторонами та встановлено розмір орендної плати (без ПДВ) за одиницю обладнання за один календарний день, та копія Специфікації (Додаток 2 до договору), яка затверджена сторонами та встановлено ціну купівлі за одиницю обладнання.

До матеріалів справи долучено акти прийому-передачі обладнання в оренду: № 17109 від 21.06.2017 обладнання вагою 11291,00 кг на суму 606262,1 грн без ПДВ, тари вагою 418,00 кг та вартістю 38432,00 грн; № 17242 від 22.06.2017 обладнання вагою 19482,00 кг на суму 1217162,00 грн без ПДВ, тара вартістю 49348,00 грн; № 9260 від 13.04.2016 обладнання вагою 8998,00 кг на суму 479636,90 грн без ПДВ, тари вагою 203,00 кг та вартістю 19619,00 грн; № 17389 від 03.07.2017 обладнання вагою 7385,00 кг на суму 402921,00 грн без ПДВ, тари вагою 380,00 кг та вартістю 34347,00 грн; № 17683 від 14.07.2017 обладнання вагою 4554,00 кг на суму 252039,00 грн без ПДВ, тари вагою 352,00 кг та вартістю 29456,00 грн; № 17748 від 18.07.2017 обладнання вагою 3822,00 кг на суму 711448,50 грн без ПДВ. Загальна вартість обладнання переданого в оренду становить згідно наданих актів становить 2574161,50 грн. без ПДВ.

Відповідно до доданих до матеріалів справи актів виконаних робіт, а саме : акт виконаних робіт №30007376 від 30.06.2017, розраховано орендну плату за користування обладнанням в період з 21.06.2017 по 30.06.2017 на загальну суму (в т.ч. ПДВ) 14477, 21 грн; акт виконаних робіт №30007549 від 31.07.2017, розраховано орендну плату за користування обладнанням в період з 01.07.2017 по 31.07.2017 на загальну суму (в т.ч. ПДВ) 105674, 95 грн; акт виконаних робіт №30007811 від 31.08.2017, розраховано орендну плату за користування обладнанням в період з 01.08.2017 по 31.08.2017 на загальну суму (в т.ч. ПДВ) 125562, 86 грн.; акт виконаних робіт №30008097 від 30.09.2017, розраховано орендну плату за користування обладнанням в період з 01.09.2017 по 30.09.2017 на загальну суму (в т.ч. ПДВ) 111031, 92 грн.; акт виконаних робіт №30008387 від 31.10.2017, розраховано орендну плату за користування обладнанням в період з 01.10.2017 по 31.10.2017 на загальну суму (в т.ч. ПДВ) 114432, 22 грн.; акт виконаних робіт №30008668 від 30.11.2017, розраховано орендну плату за користування обладнанням в період з 01.11.2017 по 30.11.2017 на загальну суму (в т.ч. ПДВ) 106520, 40 грн.; акт виконаних робіт №30008926 від 31.12.2017, розраховано орендну плату за користування обладнанням в період з 01.12.2017 по 31.12.2017 на загальну суму (в т.ч. ПДВ) 98799, 72 грн.; акт виконаних робіт №30009142 від 31.01.2018, розраховано орендну плату за користування обладнанням в період з 01.01.2018 по 31.01.2018 на загальну суму (в т.ч. ПДВ) 75129, 86 грн. Таким чином в період з 21.06.2017 по 31.01.2018 було нараховано орендної плати на загальну суму 751629,14 грн. в т.ч. ПДВ.

До матеріалів справи додано виписки по рахунку № НОМЕР_1 , що належить позивачу, за період з 31.07.2017 по 19.09.2017, відповідно до якого відповідач за орендну плату згідно договором №СО - 17 - 0001564 від 20.06.2017 сплатив грошові кошти на загальну суму - 424736,96 грн. в т.ч. ПДВ.

Таким чином, виходячи з поданих позивачем доказів, у відповідача - 1 наявна заборгованість з орендної плати у розмірі 326892,18 грн.

Отже матеріалами справи підтверджено заборгованість у відповідача-1 перед позивачем з орендної плати у розмірі 326892,18 грн.

14.11.2018 позивач надіслав відповідачу -1 повідомлення №436 про розірвання договору оперативної оренди обладнання №СО - 17 - 0001564, за яким позивач, внаслідок не виконання відповідачем - 1 покладених на нього обов`язків за договором, а саме, сплати орендної плати та наявності заборгованості, визначеної позивачем станом на 14.11.2018 у розмірі 561249,48 грн. В даному повідомленні позивач визначає останнім днем дії договору 22.11.2018, крім того, просить відповідача - 1 повернути надане йому в оренду обладнання, або відшкодувати його вартість, та сплатити наявну заборгованість.

Відповідач-1 частково повернув позивачу орендоване майно, що підтверджується актами прийому-передачі про повернення: № 21442 від 22.12.2017 на загальну вагу 4834,530 кг на загальну суму 696819,95 грн.; № 22330 від 09.02.2018 на загальну вагу 4844,900 кг на загальну суму 179908,70 грн.; № 22472 від 12.02.2018 на загальну вагу 5884,800 кг на загальну суму 276393,80 грн.; № 22709 від 28.02.2018 на загальну вагу 5434,300 кг на загальну суму 358817,80 грн.; № 23383 від 01.03.2018 на загальну вагу 1162,00 кг на загальну суму 171580,00 грн.; № 23804 від 23.04.2018 на загальну вагу 3567,00 кг на загальну суму 185520,10 грн.; № 24166 від 01.05.2018 на загальну вагу 15,600 кг на загальну суму 1275,00 грн.; № 24909 від 23.05.2018 на загальну вагу 2730,640 кг на загальну суму 196824,30 грн. (підписи сторін відсутні). Загальна вартість повернутого обладнання становить 2065864,65 грн без ПДВ. Проте в кожному з актів вказано про повернення частини обладнання у стані, що є непридатним до використання.

Позивачем до матеріалів справи також додано накладні № 20009022 від 27.07.2018, №20009299 від 31.08.2017, №20009918 від 31.10.2017 на загальну суму 389384,46 грн. в т.ч. ПДВ (311507,57 без ПДВ), відповідно до яких, відповідач -1 скористався своїм правом передбаченим п. 2.8 договору та викупив обладнання, що знаходилось в нього в оренді. Кожна з накладних затверджена сторонами, містить печатки та підписи сторін. Обладнання було передано позивачем та прийнято відповідачем -1. Проте, позивач зазначає, що станом на день подання позову, відповідач - 1 не виконав покладені на нього договором зобов`язання та не сплатив позивачу грошові кошти у розмірі 179021,94 грн. в т.ч. ПДВ за обладнання згідно накладною № 20009299 від 31.08.2017.

Відповідно до ст. 655 ЦК України За договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов`язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов`язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Згідно з ч. 1, ч. 2 ст. 656 ЦК України предметом договору купівлі-продажу може бути товар, який є у продавця на момент укладення договору або буде створений (придбаний, набутий) продавцем у майбутньому. Предметом договору купівлі-продажу можуть бути майнові права. До договору купівлі-продажу майнових прав застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не випливає із змісту або характеру цих прав.

Відповідно до ст. 692 ЦК України Покупець зобов`язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару. Покупець зобов`язаний сплатити продавцеві повну ціну переданого товару. Договором купівлі-продажу може бути передбачено розстрочення платежу. У разі прострочення оплати товару продавець має право вимагати оплати товару та сплати процентів за користування чужими грошовими коштами.

Позивачем вказано, що відповідач сплатив вартість товару у загальній сумі 210362,52 грн, таким чином, заборгованість за не оплату купленого за договором оренди відповідачем -1 у позивача обладнання складає 179021,94 грн в т.ч. ПДВ. До матеріалів справи позивач не долучив доказів часткової оплати товару, однак, оскільки, позивачем вказана обставина визнається, а відповідачами не заперечується, суд не вбачає підстав для доведення обставин, що не оспорюються сторонами.

Згідно ст. 75 ГПК України обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання. Обставини, які визнаються учасниками справи, можуть бути зазначені в заявах по суті справи, поясненнях учасників справи, їх представників.

Відповідно до доданого позивачем до матеріалів справи переліку та вартості не повернутого відповідачем обладнання, відповідач станом на 26.02.2019 (день подання позову) не повернув позивачу обладнання, що знаходилось в оренді у відповідача відповідно до договору №СО - 17 - 0001564 від 20.06.2017, на загальну суму 108473,04 грн. в т.ч. ПДВ.

Також до матеріалів справи позивачем подано акти виконаних робіт №20011153 від 29.03.2018, №20011156 від 29.03.2018, №20011157 від 29.03.2018, №20011158 від 29.03.2018 на загальну суму 46366,30 грн в т.ч. ПДВ. Дані акти завірені сторонами, містять печатки і підписи сторін.

Відповідно до п. 6.8, 6.15, 6.13, 6.16 договору № СО - 17 - 0001564 від 20.06.2017 відповідач - 1 ,оскільки, він не заявив жодних заперечень , або зауважень що до даних актів виконаних робіт, а отже, має відшкодувати кошти, що позивач сплатив за ремонт/ очистку обладнання що знаходилось в оренді у відповідача - 1 та було повернуто в неналежному стані.

До матеріалів справи, позивачем було додано акти відшкодування : №20010635 від 31.01.2018, №20011151 від 29.03.2018, №20011152 від 29.03.2018, №20011894 від 31.05.2018 на загальну суму 8698,60 грн. в т.ч. ПДВ. Дані акти завірені сторонами, містять печатки і підписи сторін.

Відповідно до п. 6.11 , 6.10 договору № СО - 17 - 0001564 від 20.06.2017 згадані вище акти прийому - передачі а також акти відшкодування є підставами відшкодування відповідачем - 1 вартості поламаного ( визначеного в актах відшкодування) обладнання , що не підлягає ремонту (в тому числі доукомплектації).

Відповідно до ч. 1 ст. 283 Господарського кодексу України за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності.

Згідно ч. 6 ст. 283 Господарського кодексу України до відносин оренди застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 759 Цивільного кодексу України за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов`язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк. Законом можуть бути передбачені особливості укладення та виконання договору найму (оренди).

Частиною 1 ст. 763 Цивільного кодексу України передбачено, що договір найму укладається на строк, встановлений договором.

Відповідно до ст. 762 Цивільного кодексу України за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму. Плата за користування майном вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором.

Відповідно до ст. 193 Господарського кодексу України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Зазначене також кореспондується із положеннями ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України, якими передбачено, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Отже матеріалами справи підтверджено існування заборгованості відповідача-1 перед позивачем за договором оперативної оренди обладнання № СО-17-0001564 від 20.06.2017 заяви відповідач - 1 має заборгованість з орендних платежів в сумі 326892,18 грн, щодо оплати вартості купленого обладнання у розмірі 179021,94 грн., заборгованість з відшкодування вартості неповернутого обладнання в сумі 108473,04 грн., заборгованість з відшкодування вартості робіт з очистки обладнання в сумі 46366,30 грн., заборгованість з відшкодування вартості обладнання, яке не підлягає відновленню у розмірі 8698,60 грн., яку позивач може солідарно стягнути з боржника та поручителя.

Частиною 1 ст. 785 Цивільного кодексу України визначено, що у разі припинення договору найму наймач зобов`язаний негайно повернути наймодавцеві річ у стані, в якому вона була одержана, з урахуванням нормального зносу, або у стані, який було обумовлено в договорі.

Договором обумовлено, що строк оренди майна встановлюється в період з 21.06.2017 та діє до повного виконання сторонами зобов`язань за цим договором. Проте, даний договір був розірваний від 22.11.2018 на вимогу позивача, внаслідок того, що відповідач - 1 несвоєчасно проводив орендну плату, внаслідок чого у нього виникла заборгованість у розмірі 561249,48 грн., про що в матеріалах справи міститься відповідне повідомлення №436 від 14.11.2018. Отже усе передане відповідачу-1 майно мало бути ним повернуто, у належному стані, у строк до 22.11.2018.

Отже матеріалами справи підтверджено існування заборгованості відповідача-1 перед позивачем за договором оперативної оренди обладнання № СО-17-0001564 від 20.06.2017 заяви відповідач - 1 має заборгованість з орендних платежів в сумі 326892,18 грн, щодо оплати вартості купленого обладнання у розмірі 179021,94 грн., заборгованість з відшкодування вартості неповернутого обладнання в сумі 108473,04 грн., заборгованість з відшкодування вартості робіт з очистки обладнання в сумі 46366,30 грн., заборгованість з відшкодування вартості обладнання, яке не підлягає відновленню у розмірі 8698,60 грн.

Дана заборгованість не була сплачена, а майно не було повернуто орендодавцю ц повному обсязі та належному стані, згідно вимог ст. 785 ЦК України та умов договору.

20.06.2017 між товариством з обмеженою відповідальністю Пері Україна (кредитор), приватним підприємством Виробничо - будівельна фірма Будмайдан (поручитель) та товариством з обмеженою відповідальністю Кумсервіс (боржник) було укладено договір поруки № СО - 17 - 0001564 у відповідності до якого поручитель поручається перед кредитором за виконання боржником у повному обсязі своїх обов`язків за договором оперативної оренди обладнання № СО-17-0001564 від 20.06.2017 у тому числі за додатковими угодами до нього, які стосуються продовження строку дії договору оренди на визначений кредитором та боржником строк, а саме: оплата орендних платежів; сплата інших платежів, що передбачені договором оперативної оренди обладнання № СО-17-0001564 від 20.06.2017, у тому числі, неустойка, відшкодування заподіяних боржником збитків; повернення з оренди орендованого майна або на вимогу кредитора, відшкодування вартості неповернутого з оренди майна, відшкодування витрат на його ремонт/очищення.

У разі порушення боржником обов`язків за договором оперативної оренди обладнання № СО-17-0001564 від 20.06.2017, боржник і поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники (п.2 договору поруки).

06.02.2019 позивач звернувся з вимогою до відповідача -2 ( ПП Виробничо - будівельна фірма Будмайдан ), в якому повідомив що у відповідача - 1 ( ТОВ Кумсервіс ) наявна заборгованість за договором № СО-17-0001564 від 20.06.2017 у заяви відповідач - 1 має заборгованість з орендних платежів в сумі 327162,64 грн, щодо оплати вартості купленого обладнання у розмірі 179021,94 грн., заборгованість з відшкодування вартості неповернутого обладнання в сумі 108473,04 грн., заборгованість з відшкодування вартості робіт з очистки обладнання в сумі 46366,63 грн., заборгованість з відшкодування вартості обладнання, яке не підлягає відновленню у розмірі 8698,60 грн.. та просить погасити цю заборгованість шляхом перерахуванням грошових коштів на його поточний рахунок.

За договором поруки поручитель поручається перед кредитором боржника за виконання ним свого обов`язку. Поручитель відповідає перед кредитором за порушення зобов`язання боржником. Порукою може забезпечуватися виконання зобов`язання частково або у повному обсязі. Поручителем може бути одна особа або кілька осіб (ст. 553 ЦК України ).

Відповідно до ст. 554 ЦК України у разі порушення боржником зобов`язання, забезпеченого порукою, боржник і поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники, якщо договором поруки не встановлено додаткову (субсидіарну) відповідальність поручителя. Поручитель відповідає перед кредитором у тому ж обсязі, що і боржник, включаючи сплату основного боргу, процентів, неустойки, відшкодування збитків, якщо інше не встановлено договором поруки. Особи, які спільно дали поруку, відповідають перед кредитором солідарно, якщо інше не встановлено договором поруки. Стаття 555 ЦК України передбачає, що у разі одержання вимоги кредитора поручитель зобов`язаний повідомити про це боржника, а в разі пред`явлення до нього позову - подати клопотання про залучення боржника до участі у справі.

Отже матеріалами справи підтверджено існування заборгованості відповідача-1 перед позивачем за договором оперативної оренди обладнання № СО-17-0001564 від 20.06.2017, яка підлягає стягненню солідарно з відповідачів у наступному розмірі: з орендних платежів в сумі 326892,18 грн, щодо оплати вартості купленого обладнання у розмірі 179021,94 грн., заборгованість з відшкодування вартості неповернутого обладнання в сумі 108473,04 грн., заборгованість з відшкодування вартості робіт з очистки обладнання в сумі 46366,30 грн., заборгованість з відшкодування вартості обладнання, яке не підлягає відновленню у розмірі 8698,60 грн.

Відповідно до ст. 13 Господарського процесуального кодексу України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Згідно з ст. 74 Господарського процесуального кодексу України обов`язок доказування і подання доказів віднесено на сторони. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Статтею 73 ГПК України встановлено, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин(фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до ст. 86 Господарського процесуального кодексу України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Відповідачами не надано суду жодних доказів належного виконання зобов`язань за договором оренди, поруки як і не надано доказів, які б спростовували заявлені позовні вимоги або свідчили про відсутність у них обов`язку сплатити суму заборгованість у підтвердженому матеріалами справи розмірі.

З огляду на вищезазначене, приймаючи до уваги встановлені судом обставини, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для задоволення позовних вимог частково.

Відповідно до статті 123 ГПК України, удові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Доказів понесення витрат на професійну правничу допомогу у заявленому у позові розмірі суду надано не було.

Відповідно до вимог ст. 129 Господарського процесуального кодексу України судові витрати покладаються на відповідача пропорційно задоволених вимог.

На підставі викладеного, ст.ст. 74, 76, 77, 123, 129, 237, 238, 239, 240, 241 ГПК України, суд -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити частково.

2. Стягнути солідарно з Товариства з обмеженою відповідальністю "Кумсервіс" (21000, м. Вінниця, вул.. Пушкіна, 11, ідентифікаційний код 23151813) та Приватного підприємства Виробничо - будівельна фірма Будмайдан (03190, м. Київ, вул. Черняховського, буд.16/30, 2 поверх, офіс 1, ідентифікаційний код 33542523) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Пері Україна" (07400, м. Бровари, вул. Об`їзна дорога, 60, ідентифікаційний код 31032954) заборгованість з орендної плати за договором СО-17-0001564 від 20.06.2017 у розмірі 326892 ( триста двадцять шість тисячі вісімсот дев`яносто дві) грн 18 коп., заборгованість щодо оплати вартості купленого обладнання в сумі 179021(сто сімдесят дев`ять тисяч двадцять одна) грн 94 коп., заборгованість з відшкодування вартості неповернутого обладнання в сумі 108473( сто вісім тисяч чотириста сімдесят три) грн.. 04 коп., заборгованість з відшкодування вартості робіт очистки/ремонту в сумі 46366 (сорок шість тисяч триста шістдесят шість) грн 63 коп., відшкодування вартості обладнання, яке не підлягає ремонту у сумі 8698 ( вісім тисяч шістсот дев`яносто вісім) грн 60 коп. та судовий збір у розмірі 10041 (десять тисяч сорок одна) грн 78 коп.

3. В частині позовних вимог про стягнення заборгованості з орендної плати у розмірі 270,46 грн відмовити.

4. Видати накази після набрання рішенням законної сили.

Відповідно до частини 1 статті 241 Господарського процесуального кодексу України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів, а на ухвалу суду - протягом десяти днів з дня його (її) проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення (частина 1 статті 256 Господарського процесуального кодексу України).

Суддя І.В.Усатенко

Дата ухвалення рішення07.06.2019
Оприлюднено07.06.2019
Номер документу82248575
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 669722,85 грн

Судовий реєстр по справі —910/2710/19

Рішення від 07.06.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Усатенко І.В.

Ухвала від 01.04.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Усатенко І.В.

Ухвала від 11.03.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Усатенко І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні