Постанова
від 29.05.2019 по справі 487/3947/19
ЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

Справа №487/3947/19

Провадження №1-кс/487/4213/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29.05.2019 року м.Миколаїв

Заводський районний суд м. Миколаєва у складі слідчого судді ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Миколаєва клопотання прокурора відділу організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням, яке здійснюється слідчими територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Миколаєві, (з місцем постійної дислокації у місті Миколаєві) управління організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням, яке здійснюється слідчими територіальних управлінь Державного бюро розслідувань Департаменту організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням кримінальних правопорушень, підслідних Державному бюро розслідувань, нагляду за додержанням законів його оперативними підрозділами та підтримання публічного обвинувачення у відповідних провадженнях Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 у кримінальному провадженні №42019000000000882 від 17.04.2019 за ознаками злочинів, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 5 ст. 191 КК України, про тимчасовий доступ до речей і документів, -

ВСТАНОВИВ:

24.05.2019 року прокурор відділу організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням, яке здійснюється слідчими територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Миколаєві, (з місцем постійної дислокації у місті Миколаєві) управління організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням, яке здійснюється слідчими територіальних управлінь Державного бюро розслідувань Департаменту організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням кримінальних правопорушень, підслідних Державному бюро розслідувань, нагляду за додержанням законів його оперативними підрозділами та підтримання публічного обвинувачення у відповідних провадженнях Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням, в якому просив надати дозвіл слідчому СУ ТУ ДБР, розташованого у м. Миколаєві ОСОБА_4 , іншим слідчим, які входять до складу групи слідчих; прокурорам групи прокурорів: ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_3 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , іншим прокурорам групи прокурорів; працівникам відповідних оперативних підрозділів, які виконують доручення слідчого та/ або прокурора на тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні ТВКП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та відображають фінансово-господарські взаємовідносини з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) з можливістю вилучення оригіналів за період 2017-2019 років, а саме: фінансово-господарських договорів з додатками та доповненнями до них; специфікацій до договорів; податкових та/або видаткових накладних; рахунків-фактур; платіжних доручень, векселів, актів прийому-передачі векселів; актів прийому-передачі (виконаних робіт); актів взаємозвірки; реєстрів виданих та отриманих податкових накладних; товарно-транспортних накладних, надання послуг; сертифікатів якості (відповідності) на придбання ТМЦ; договорів та первинних бухгалтерських документів про подальший рух товарів, виконання робіт, надання послуг; копій із журналу-ордеру по рахунку № 361 (розрахунки з вітчизняними покупцями); копій із журналу-ордеру по рахунку №281 (товари на складі); карток складського обліку; документів за результатами проведення інвентаризацій; копії сторінок журналів видачі довіреностей; відомостей щодо виду та обсягу виконаних робіт, які перебувають у володінні ТВКП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та відображають фінансово-господарські взаємовідносини з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ).

Клопотання слідчий обґрунтовує тим, вищенаведені документи необхідні для проведення податкових перевірок та подальшого експертного дослідження, а також встановлення осіб, які підписували такі документи.

Прокурор до судового засідання не з`явився, надав заяву, в якій вимоги клопотання підтримав, просив їх задовольнити.

Відповідно до ст. 163 КПК України, клопотання розглянуто без участі особи у володінні якої знаходяться речі та документи.

Дослідивши клопотання та докази, якими обґрунтовується клопотання, слідчий суддя дійшов до наступних висновків.

Слідчим управлінням Територіального управління ДБР, розташованого у м. Миколаєві, здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, зареєстрованого у Єдиному реєстрі досудових розслідувань за № 42019000000000882 від 17.04.2019 за фактом зловживання службовим становищем, службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_3 , які з метою одержання неправомірної вигоди для себе, всупереч інтересам служби упродовж 2018-2019 років, діючи за попередньою змовою зі службовими особами пов`язаних підприємств ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », забезпечили реалізацію злочинної схеми по заволодінню державними коштами, що спричинило тяжкі наслідки, а також за фактом заволодіння упродовж 2018-2019 років державними коштами в особливо великих розмірах службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) шляхом порушення чинного податкового законодавства України та діючи за попередньою змовою зі службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_3 за ознаками злочинів, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 5 ст. 191 КК України.

Проведеним на теперішній час досудовим розслідуванням установлено, що службові особи ІНФОРМАЦІЯ_3 упродовж 2018-2019 років, діючи за попередньою змовою зі службовими особами пов`язаних підприємств - ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), зловживаючи службовим становищем, з метою одержання неправомірної вигоди для себе, всупереч інтересам служби, забезпечили реалізацію злочинної схеми по заволодінню державними коштами, що спричинило тяжкі наслідки. Досудовим розслідуванням установлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » не має основних та додаткових засобів. Так, розмір статутного капіталу згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 21.05.2019 становить 1 000 грн.

Також, підприємство не має достатньої кількості кваліфікованого персоналу для фактичного здійснення фінансово-господарських операцій, що задекларовані у податковій звітності. Зокрема, згідно податкової звітності (таблиці 6 «Відомості про нарахування заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) застрахованим особам») єдиним працівником, який отримував заробітну плату на підприємстві протягом 2018 року є його керівник ОСОБА_11 , заробітна плата якої за вісім місяців 2018 року склала 27 479 грн.

Крім того проведеним 21.05.2019 оглядом публічно доступного місця офісної будівлі АДРЕСА_1 встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) відсутнє за своїм місцезнаходженням та не має власного конкретного приміщення за вказаною адресою.

Незважаючи на це, у період 2018-2019 років, службові особи вказаного підприємства задекларували придбання товарно-матеріальних цінностей, робіт та послуг у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » на загальну суму близько 288 млн. грн. Предметом фінансово-господарських взаємовідносин стало придбання сонячних панелей та робіт з будівництва сонячних електростанцій. Однак, службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » під час реалізації ТМЦ, робіт та послуг в адресу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » значно завищили їх вартість, що призвело до неправомірного завищення податкового кредиту з ПДВ останнім, та як наслідок, незаконного відшкодування коштів з державного бюджету в особливо великих розмірах. При цьому за період своєї господарської діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » не виписало жодної накладної в адресу підприємств-покупців.

У свою чергу, службові особи ІНФОРМАЦІЯ_5 , до службових обов`язків яких входить своєчасне виявлення порушень податкового законодавства в діяльності суб`єктів господарювання, володіючи достовірними даними (податкові накладні, фінансові звіти, заяви підприємства тощо) та усвідомлюючи недотримання вимог чинного законодавства службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », керуючись корисливим мотивом, вступили у змову зі службовими особами вказаних суб`єктів господарювання задля заволодіння бюджетними коштами шляхом їх відшкодування, при цьому жодних заходів для усунення наявних порушень за результатами камеральної та документальної податкових перевірок (завершені 31.01.2019 та 07.02.2019 відповідно) не вжили, а натомість 15.02.2019 узгодили суму бюджетного відшкодування.

Внаслідок використання злочинної схеми ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » сформувала податковий кредит з ПДВ для ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » на суму 48 135 330 грн., а на рахунки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » 22.02.2019 надійшли грошові кошти з державного бюджету у розмірі 17 848 598 грн., де були отримані службовими особами вказаного підприємства, якими вони і службові особи ІНФОРМАЦІЯ_3 незаконно заволоділи і розпорядилися на власний розсуд.

За результатами слідчих дій установлено, що податковий кредит з ПДВ формувався на користь ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) для незаконного відшкодування ПДВ з державного бюджету, шляхом значного завищення вартості реалізації ТМЦ, робіт та послуг наступними підприємствами: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) на суму 48 135 330 грн. та ТВКП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) на суму 1,75 млн. грн.

Єдиним можливим способом встановлення підстав для формування податкового кредиту з ПДВ на користь ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » є дослідження укладених з ними угод.

Первинні фінансово-господарські документи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) по взаємовідносинам з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) та ТВКП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) містять фактичні дані, на підставі яких можливо встановити наявність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню, а саме: фінансово-господарські договори з додатками до них свідчать про факт укладення між підприємствами договорів, за допомогою яких можливо встановити: хто саме укладав, дату укладення, предмет, період дії, де укладався, права та обов`язки сторін; специфікації до договорів свідчать про ідентифікаційні ознаки ТМЦ, робіт (послуг), відповідність ТМЦ державним стандартам якості, надають можливість встановити відтиски печаток, підписів осіб, які укладали фінансово-господарські договори; податкові накладні свідчать про віднесення до податкової звітності фінансово-господарських операцій зазначеними вище підприємствами по фінансово-господарським взаємовідносинам з придбання у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) товарно-матеріальних цінностей, робіт, послуг, дату, суму податків, особу, яка підписала податкові накладні, відтиски печаток, відповідність отриманих ТМЦ, виконаних робіт, наданих послуг; рахунки-фактури свідчать про те, хто саме здійснював сплату за ТМЦ, виконані роботи, наданих послуг, час, суму, обсяг фінансово-господарських операцій; платіжні доручення, векселі, акти прийому-передачі векселів свідчать про факт сплати службовими особами підприємства за ТМЦ, виконані роботи, надані послуги; акти прийому-передачі (виконаних робіт) свідчать про те, хто саме виконав та прийняв ТМЦ, роботи (послуги), згідно фінансово-господарських договорів, час, місце, об`єкт, обсяг та їх вартість; акти взаємозвірки свідчать про відповідність товарообігу, виконаних робіт, наданих послуг між сторонами фінансово-господарських взаємовідносин; реєстри виданих та отриманих податкових накладних свідчать про фактичну реєстрацію виданих та отриманих податкових накладних службовими особами підприємства, а також можливість встановити службових осіб підприємства, які внесли податкові накладні до вказаного реєстру; товарно-транспортні накладні, свідчать про факт відвантаження ТМЦ, час, місце завантаження та відвантаження ТМЦ, інформацію про постачальника, про особу, яка приймала ТМЦ, обсяг, вартість ТМЦ згідно фінансово-господарських документів; сертифікати якості (відповідності) на придбання ТМЦ свідчать про виробника, дату виробництва, якість (відповідність) ТМЦ державним стандартам якості (відповідності) придбаних підприємством, відповідно до фінансово-господарських договорів між підприємствами; договори та первинні бухгалтерські документи про подальший рух товарів, виконання робіт, надання послуг свідчать про факт продажу (передачі) ТМЦ, виконання робіт, надання послуг, кому відвантажувались ТМЦ, надавались послуги, для кого виконувались роботи, час, місце, та обсяги виконаних операцій підприємством, відповідно до фінансово-господарських договорів; копії із журналу-ордеру по рахунку № 361 (розрахунки з вітчизняними покупцями) свідчать про реєстрацію одержання/сплати грошових коштів по фінансово-господарським взаємовідносинам підприємств на території України; копії із журналу-ордеру по рахунку №281 (товари на складі) свідчать про реєстрацію ТМЦ, які знаходились на складських приміщеннях товариства; картки складського обліку свідчать про товарообіг ТМЦ на складських приміщеннях підприємства та про внутрішньогосподарське переміщення; документи за результатами проведення інвентаризацій свідчать про проведення інвентаризацій на товаристві та про наявність майна на балансі підприємства; копії сторінок журналів видачі довіреностей свідчать про реєстрацію виданих довіреностей службовими особами підприємства.

Оригінали зазначених фінансово-господарських документів необхідно вилучити у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) та ТВКП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), з метою їх дослідження, проведення податкових перевірок та подальшого експертного дослідження, а також встановлення осіб, які підписували такі документи.

Тимчасовий доступ до речей і документів є одним із заходів забезпечення кримінального провадження, який застосовується з метою досягнення дієвості цього провадження (ст. 131 КПК України).

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до п.5 ч.1 ст. 162 КПК України відомості, які можуть становити банківську таємницю, відносяться до охоронюваної законом таємниці, порядок доступу до якої регулюється положеннями ч.5, 6 ст.163 КПК України.

У відповідності з ч.5,6 ст. 163 КПК України, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; а також доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Прокурором надані докази обставин, на які вона посилається та доведено наявність підстав, передбачених ч.5,6 ст. 163 КПК України.

За такого, з огляду на суть кримінального правопорушення, за яким здійснено правову кваліфікацію кримінального провадження та обсяг слідчих дій, які необхідно вчинити для проведення повного та всебічного досудового розслідування, суд дійшов висновку про те, що такий ступінь втручання щодо зазначених вище документів, повністю виправдовує потреби досудового розслідування, тому клопотання прокурора ОСОБА_3 належить задовольнити.

Керуючись ст. ст. 159-166 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора відділу організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням, яке здійснюється слідчими територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Миколаєві, (з місцем постійної дислокації у місті Миколаєві) управління організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням, яке здійснюється слідчими територіальних управлінь Державного бюро розслідувань Департаменту організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням кримінальних правопорушень, підслідних Державному бюро розслідувань, нагляду за додержанням законів його оперативними підрозділами та підтримання публічного обвинувачення у відповідних провадженнях Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 у кримінальному провадженні №42019000000000882 від 17.04.2019 за ознаками злочинів, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 5 ст. 191 КК України, про тимчасовий доступ до речей і документів задовольнити.

Надати слідчому СУ ТУ ДБР, розташованого у м. Миколаєві ОСОБА_4 , іншим слідчим, які входять до складу групи слідчих; прокурорам групи прокурорів: ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_3 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , іншим прокурорам групи прокурорів; працівникам відповідних оперативних підрозділів, які виконують доручення слідчого та/ або прокурора тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні ТВКП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та відображають фінансово-господарські взаємовідносини з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) з можливістю вилучення оригіналів за період 2017-2019 років, а саме: фінансово-господарських договорів з додатками та доповненнями до них; специфікацій до договорів; податкових та/або видаткових накладних; рахунків-фактур; платіжних доручень, векселів, актів прийому-передачі векселів; актів прийому-передачі (виконаних робіт); актів взаємозвірки; реєстрів виданих та отриманих податкових накладних; товарно-транспортних накладних, надання послуг; сертифікатів якості (відповідності) на придбання ТМЦ; договорів та первинних бухгалтерських документів про подальший рух товарів, виконання робіт, надання послуг; копій із журналу-ордеру по рахунку № 361 (розрахунки з вітчизняними покупцями); копій із журналу-ордеру по рахунку №281 (товари на складі); карток складського обліку; документів за результатами проведення інвентаризацій; копії сторінок журналів видачі довіреностей; відомостей щодо виду та обсягу виконаних робіт, які перебувають у володінні ТВКП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та відображають фінансово-господарські взаємовідносини з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ).

Ухвала дійсна до 29.06.2019року (включно).

Роз`яснити посадовим особам ТВКП « ІНФОРМАЦІЯ_1 », положення частини 1 статті 166 КПК України, згідно яких, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Заводського

районного суду міста Миколаєва ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення29.05.2019
Оприлюднено16.02.2023
Номер документу82250197
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —487/3947/19

Постанова від 16.08.2019

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Боброва І. В.

Постанова від 14.08.2019

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Боброва І. В.

Постанова від 14.08.2019

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Боброва І. В.

Постанова від 14.08.2019

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Боброва І. В.

Постанова від 14.08.2019

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Боброва І. В.

Ухвала від 05.07.2019

Кримінальне

Миколаївський апеляційний суд

Чебанова-Губарєва Н. В.

Ухвала від 05.07.2019

Кримінальне

Миколаївський апеляційний суд

Чебанова-Губарєва Н. В.

Ухвала від 05.07.2019

Кримінальне

Миколаївський апеляційний суд

Чебанова-Губарєва Н. В.

Постанова від 03.07.2019

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Боброва І. В.

Постанова від 03.07.2019

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Боброва І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні