Постанова
від 12.03.2012 по справі 2а-19537/11/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01601, м.Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

12 березня 2012 року 15:20 № 2а-19537/11/2670

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі судді Баранова Д.О., розглянув у скороченому провадженні адміністративну справу

за позовом Управління Пенсійного фонду України в Голосіївському районі м. Києва

до Публічного акціонерного товариства Український генеральний інститут по проектуванню підприємств штучного волокна УКРГІПРОШТУВ

про стягнення 16 967,40 грн.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ :

Управління Пенсійного фонду України у Голосіївському районі міста Києва звернулось до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовом до ПАТ Український генеральний інститут по проектуванню підприємств штучного волокна УКРГІПРОШТУВ`про стягнення 16 967,40 грн.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відпофвідач порушив вимоги Законів України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" та Про наукову і науково-технічну діяльність`щодо обов`язку щодо відшкодування коштів на виплату різниці між сумами пенсій, у зв`язку з чим має заборгованість перед фондом по зазначеним внескам в розмірі 16 967,40 грн.

В поданих запереченнях відповідач зазначив, що він не є науковою установою у зв`язку із чим у нього відсутній обов`язок із сплати різниці пенсії для наукових працівників.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд, -

ВСТАНОВИВ:

ПАТ Український генеральний інститут по проектуванню підприємств штучного волокна УКРГІПРОШТУВ`перебуває на обліку в Управлінні Пенсійного фонду України в Голосіївському районі м. Києва як платник страхових внесків.

Дослідженням наявних у справі доказів встановлено, що Управлінням Пенсійного фонду України в Голосіївському районі м. Києва надсилалось відповідачу повідомлення про суму витрат на фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної відповідно до Закону України Про наукову і науково-технічну діяльність`сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, з 01.01.2011р. по 30.06.2011р. на суму 16 967,40 грн.

Відповідач зазначеної суми не сплатив.

Відповідно до вимог ст. 24 Закону України Про наукову і науково-технічну діяльність`різниця між сумою пенсії, призначеної за цим законом, та сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів, на яку має право науковий працівник, фінансується:

для наукових (науково-педагогічних) працівників державних бюджетних наукових установ, організацій та вищих навчальних закладів Ш-ІУ рівнів акредитації - за рахунок коштів державного бюджету;

для наукових (науково-педагогічних) працівників інших державних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів Ш-ІУ рівнів акредитації - за рахунок коштів цих підприємств, установ, організацій та закладів, а також коштів державного бюджету в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. При цьому за рахунок коштів державного бюджету науковим (науково-педагогічним) працівникам оплачується з розрахунку на одну особу 50 відсотків різниці пенсії, призначеної за цим Законом;

для наукових (науково-педагогічних) працівників недержавних наукових установ, організацій та вищих навчальних закладів Ш-ІУ рівнів акредитації - за рахунок коштів цих установ, організацій та закладів.

Пунктом 5 Постанови Кабінету Міністрів України Про затвердження Порядку фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної науковим (науково-педагогічним) працівникам державних не бюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації згідно із Закону України Про наукову і науково-технічну діяльність , та сумою пенсії, обчисленню відповідно до інших законодавчих актів, на яку мають право зазначені особи №372 від 24.03.2004р. встановлений порядок такого фінансування за яким: розмір витрат на фінансування різниці між пенсіями за рахунок коштів державних не бюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів Ш-ІУ рівнів акредитації визначається у розрахунку на рік органами Пенсійного фонду до 20 січня поточного року та протягом 10 днів з дня призначення пенсії відповідно до Закону України Про наукову і науково-технічну діяльність`про що відповідному підприємству, установі, організації або закладу надсилаються повідомлення.

На останніх покладений обов`язок самостійно визначати суму, яка підлягає до сплати та перерахування щомісяця до 25 числа відповідних коштів на рахунки органів Пенсійного фонду за своїм місцезнаходженням для фінансування різниці у розмірі пенсії, призначеної у минулому та поточних роках.

Перелік посад наукових (науково-педагогічних) працівників підприємств, установ, організацій, вищих навчальних закладів Ш-ІУ рівнів акредитації, перебування на яких дає право на призначення пенсії та виплату грошової допомоги у разі виходу на пенсію відповідно до цієї статті, затверджується Кабінетом Міністрів України з урахуванням положень статей 22-1, 22-2 цього Закону.

Як вбачається з матеріалів справи, засновником Українського державного інституту проектування підприємств штучного волокна Укрдіпроштув`є держава, з 1998 року фінансування інституту здійснювалося за рахунок державних коштів.

Зі змісту статуту товариства вбачається, що з вересня 1998 року інститут було перетворено на ВАТ Український генеральний інститут по проектуванню підприємств штучного волокна Укргіпроштув .

Оскільки статутом товариства визначено, що ВАТ Укргіпроштув`є правонаступником Українського державного інституту по проектуванню підприємств штучного волокна Укргіпроштув , то вимога Пенсійного фонду щодо фінансування товариством різниці у розмірі пенсії, призначеної науковим (науково-педагогічним) працівникам, є обґрунтованою.

Відповідно до ч. 1-3 ст. 24 Закону України Про наукову та науково-технічну діяльність , держава встановлює для наукових (науково-педагогічних) працівників, які мають необхідний стаж наукової роботи, пенсії на рівні, що забезпечує престижність наукової праці та стимулює систематичне оновлення наукових кадрів.

Таким чином, відповідач був зобов`язаний за період 01.01.2011р. по 30.06.2011р. на суму сплатити та перерахувати кошти для фінансування різниці у розмірі пенсії на суму 16 967,40 грн., проте відповідач не сплатив зазначеної суми.

Зазначена позиція узгоджується з ухвалою Вищого адміністративного суду України від 13.04.2011р. у справі №К-24530/10.

Відповідно до ст. 67 Конституції України кожен зобов`язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

З огляду на викладене, суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню.

Оскільки спір вирішено на користь суб`єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача -суб`єкта владних повноважень, пов`язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись ст.ст. 71, 86, 94, ст. 105, 158-163, 183 3 КАС України, адміністративний суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Публічного акціонерного товариства Український генеральний інститут по проектуванню підприємств штучного волокна УКРГІПРОШТУВ (01033, м. Київ, вул. Паньківська, 11, ідентифікаційний номер 04691254) на користь Управління Пенсійного фонду України в Голосіївському районі м. Києва (03150, м. Київ, вул. Горького, 70) 16 967,40 грн. заборгованості по відшкодуванню коштів на виплату різниці між сумами пенсій.

Постанова набирає законної в порядку, встановленому ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку та в строки, встановлені ст.186 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя Д.О. Баранов

Дата ухвалення рішення12.03.2012
Оприлюднено11.06.2019

Судовий реєстр по справі —2а-19537/11/2670

Постанова від 12.03.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Баранов Д.О.

Ухвала від 16.01.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Баранов Д.О.

Ухвала від 11.09.2012

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Шостак О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні