Ухвала
від 10.06.2019 по справі 525/753/19
ВЕЛИКОБАГАЧАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 525/753/19

Провадження № 1-кс/525/273/2019

У Х В А Л А

10.06.2019 року сел. Велика Багачка

Слідчий суддя Великобагачанського районного суду Полтавської області ОСОБА_1 , розглянувши клопотання представника заявника адвоката ОСОБА_2 про проведення судового засідання в режимі відеоконференції у справі за його скаргою на бездіяльність посадових осіб Великобагачанського ВП Миргородського ВП ГУНП в Полтавській області, пов`язану з невнесенням відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань про вчинення кримінального правопорушення, -

в с т а н о в и в:

В провадженні Великобагачанського районного суду Полтавської області знаходиться скарга ОСОБА_3 на бездіяльність посадових осіб Великобагачанського ВП Миргородського ВП ГУНП в Полтавській області, пов`язану з невнесенням відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань про вчинення кримінального правопорушення.

Розгляд даної скарги було призначено, однак у зв`язку з перебування судді в нарадчій кімнаті по розгляду іншої справи, розгляд скарги не здійснювався. Розгляд поданої скарги відкладено на 13 год. 05 хв. 14.06.2019 року.

10.06.2019 року до суду засобами електронного зв`язку від представника заявникаадвоката ОСОБА_2 надійшло клопотання про проведення судового засідання в режимі відеоконференції з приміщення Диканського районного суду Полтавської області (сел. Диканька, вулиця Пушкіна, 11а), посилаючись на віддаленість місця знаходження від місця розташування Великобагачанського районного суду Полтавської області та відсутність прямого транспортного сполучення.

Розглянувши дане клопотання, вбачаються підстави для його задоволення, виходячи з таких правових підстав.

Серед засад (принципів) кримінального провадження визначено засаду розумних строків (ст.28 КПК), відповідно до якої під час кримінального провадження кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані чи прийняті в розумні строки.

Згідноч.1ст.336 КПК України, судове провадження може здійснюватися у режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення, у тому числі яке знаходиться поза межами приміщення суду (дистанційне судове провадження), у разі неможливості безпосередньої участі учасника кримінального провадження в судовому провадженні за станом здоров`я або з інших поважних причин, необхідності вжиття таких заходів для забезпечення оперативності судового провадження.

Відповідно до ч.4 ст.336 КПК України "якщо особа, яка братиме участь у судовому провадженні дистанційно, знаходиться у приміщенні, розташованому на території, яка перебуває під юрисдикцією суду, або на території міста, в якому розташований суд, судовий розпорядник або секретар судового засідання цього суду зобов`язаний вручити такій особі пам`ятку про її процесуальні права, перевірити її документи, що посвідчують особу, та перебувати поряд з нею до закінчення судового засідання".

Згідно ч.7 ст.11 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», учасникам судовогопроцесу напідставі судовогорішення забезпечуєтьсяможливість братиучасть усудовому засіданнів режимівідеоконференції упорядку,встановленому законом.Обов`язок забезпечитипроведення відеоконференціїпокладається насуд,який отримавсудове рішенняпро проведеннявідеоконференції,незалежно відспеціалізації таінстанції суду,який прийнявтаке рішення.

Аналіз та юридична структура даної норми процесуального права передбачає право, а не обов`язок суду постановити ухвалу про участь осіб у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Як вбачається з наявних матеріалів справи, представник заявника адвокат ОСОБА_2 знаходиться в сел. Диканька Полтавської області, яке віддалене від Великобагачанського районного суду Полтавської області, що об`єктивно впливає на строки з`явлення його до суду, враховуючи відсутність прямого транспортного сполучення та присічні строки розгляду відповідного клопотання.

Отже, з урахуванням вищевикладеного та необхідністю оперативного розгляду вищевказаного клопотання, а також відповідного віддалення місця знаходження представника заявника від місця розташування суду, який здійснює розгляд відповідної скарги, є передбачені законом підстави для задоволення вищевказаного клопотання.

При цьому, при прийнятті такого рішення суд також враховує принцип забезпечення особі доступу до правосуддя, який повинен застосовуватися з певною гнучкістю та ефективність реалізації цього принципу на практиці без занадто формального ставлення та забезпечення його реальності (з огляду на Рішення Європейського суду з прав людини у справі «Жоффр де ля Прадель проти Франції» від 16.12.1992 року; у справі «Осман проти Сполученого Королівства» від 28.10.1998 року та у справі «Креуз проти Польщі» від 19.06.2001 року).

На підставі вищевикладеного та керуючисьст.11 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», ст.ст.336 КПК України, -

у х в а л и в:

Клопотання представника заявника адвоката ОСОБА_2 про проведення судового засідання в режимі відеоконференції у справі за його скаргою на бездіяльність посадових осіб Великобагачанського ВП Миргородського ВП ГУНП в Полтавській області, пов`язану з невнесенням відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань про вчинення кримінального правопорушення - задовольнити.

Судове засідання по розгляду вищевказаної скарги ОСОБА_3 на бездіяльність посадових осіб Великобагачанського ВП Миргородського ВП ГУНП в Полтавській області, пов`язану з невнесенням відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань про вчинення кримінального правопорушення призначити на 13год.05хв.14червня 2019 року, яке провести в режимі відеоконференції.

Доручити Диканському районному суду Полтавської області (38500, сел. Диканька, вулиця Пушкіна, 11а) забезпечити проведення судового засідання у справі о 13год.05хв.14червня 2019року в режимі відеоконференції.

Про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції повідомити учасників справи.

Копію ухвали про участь особи в судовому засіданні в режимі відеоконференції направити негайно до Диканського районного суду Полтавської області та особі, яка братиме участь у даному судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Великобагачанського районного

суду Полтавської області ОСОБА_1

СудВеликобагачанський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення10.06.2019
Оприлюднено16.02.2023
Номер документу82284390
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування бездіяльність слідчого, прокурора стосовно невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —525/753/19

Ухвала від 14.06.2019

Кримінальне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Хоролець В. В.

Ухвала від 10.06.2019

Кримінальне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Хоролець В. В.

Ухвала від 31.05.2019

Кримінальне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Хоролець В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні