Рішення
від 05.06.2019 по справі 925/350/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 червня 2019 року м. Черкаси справа № 925/350/19

Господарський суд Черкаської області в складі головуючого судді Чевгуза О.В., з секретарем судового засідання Брус Л.П., за участю представників сторін:

від позивача - Юрко В.О. - адвокат;

від відповідача - представник не з`явився;

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Господарського суду Черкаської області у місті Черкаси справу за позовом

Товариства з обмеженою відповідальністю «Агрітех Україна» , м. Київ

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Лідер Агро Транс» , м. Золотоноша, Черкаська область

про стягнення 1677058,58 грн, -

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Агрітех Україна» (вул. В. Сосюри, 6, оф. 503, м. Київ, 02090, код ЄДРПОУ 39718442) звернулося до Господарського суду Черкаської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Лідер Агро Транс» (вул. Шевченка, 11, м. Золотоноша, Черкаська область, 19700, код ЄДРПОУ 40442394) про стягнення 1677058,58 грн, з яких: 1080000,00 грн заборгованість за товар, поставлений за договором поставки сільськогосподарської техніки № 1 від 25.05.2018, 25024,03 грн інфляційних втрат, 118237,81 грн 36 відсотків річних від простроченої суми, 118237,81 грн пені, 216000,00 грн штрафу 20%, 119558,93 грн курсової різниці.

В обґрунтування позову позивач вказав на неналежне виконання відповідачем грошових зобов`язань за укладеним між сторонами договором поставки щодо своєчасної та повної оплати поставленого позивачем на виконання цього договору товару.

Ухвалою Господарського суду Черкаської області від 03 квітня 2019 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, справу вирішено розглядати за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання призначено на 02 травня 2019 року; встановлено відповідачу строк для надіслання (надання) господарському суду та позивачу відзиву на позов у відповідності з вимогами статей 165, 178 Господарського процесуального кодексу України (також по тексту ГПК України) - протягом п`ятнадцяти днів з дня одержання цієї ухвали.

Ухвалою Господарського суду Черкаської області від 02 травня 2019 року задоволено клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю «Лідер Агро Транс» про відкладення розгляду справи у підготовчому засіданні, розгляд справи у підготовчому судовому засіданні відкладено на 12 годину 00 хвилин 21 травня 2019 року.

Відповідач відзив на позов не надав.

Ухвалою Господарського суду Черкаської області від 21 травня 2019 року закрито підготовче провадження у справі та призначено її до судового розгляду по суті на 04.06.2019.

Відповідач направив суду клопотання про відкладення розгляду справи через неможливість забезпечити участь свого представника.

Отже, відповідач належним чином повідомлений про час та місце розгляду справи судом, поважності причин неявки та не надання відзиву на позов у встановлений судом строк не навів, тому суд вирішує справу за наявними в ній матеріалами в порядку ч. 9 ст. 165 ГПК України.

У відповідності до ч. 3 ст. 13, ст. 74 ГПК України учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних пав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи не вчиненням нею процесуальних дій. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

Представник позивача в судовому засіданні, що відбулося 04.06.2019 позовні вимоги підтримав, предмет чи підставу спору не змінив.

У судовому засіданні 04.06.2019 оголошено про вихід у нарадчу кімнату до 10 год. 00 хв. 05.06.2019 для ухвалення судового рішення.

Відповідно до положень ч. 4 ст. 240 ГПК України в судовому засіданні 05.06.2019 підписано вступну та резолютивну частини рішення без його проголошення.

Заслухавши доводи та пояснення представника позивача, дослідивши наявні в справі матеріали, суд встановив наступні обставини справи.

25 травня 2018 року між Товариством з обмеженою відповідальністю Агрітех Україна (Постачальник за договором, позивач у справі) та Товариством з обмеженою відповідальністю Лідер Агро Транс (Покупець за договором, відповідач у справі) укладено договір поставки сільськогосподарської техніки № 1 (далі - Договір) (а.с. 28-31).

Згідно з умовами договору, постачальник зобов`язується передати у власність покупця сільськогосподарську техніку (товар), а покупець зобов`язується прийняти товар і оплатити його ціну, сплативши за нього визначену договором грошову суму (п. 1.1. Договору).

Найменування товару, його кількість, номенклатура, асортимент, ціна товару в гривні та її еквівалент в іноземній валюті, строк поставки товару, а також інші умови (крім тексту цього договору) визначені в додатку, який є невід`ємною частиною договору. У випадку, якщо товар має нестандартну комплектацію, вона наводиться в специфікації, що викладена в додатку до договору (п. 1.2. Договору).

Товар за своїми якісними характеристиками відповідає сертифікату якості підприємства-виробника, з чим покупець погоджується (п. 1.3. Договору).

Товар постачається на умовах EXW (Інкотермс 2010), місце поставки та отримання товару, вказане в графі «Базис поставки» додатку до Договору. Ціна товару визначена в договорі на умовах EXW. Постачальник може доставити товар за адресою, яку вкаже покупець на підставі оформлення окремого договору на транспортне перевезення та окрему оплату по ньому. Датою переходу права власності на товар до покупця є дата відвантаження товару з базисів поставки постачальника (п. 1.4. Договору).

Ціна товару вказана в додатках. Ціну договору становить загальна ціна товару, що передається за цим договором. Сторони встановлюють ціну товару в гривнях, а також визначають її грошовий еквівалент в іноземній валюті, зазначеній в додатках. Сторони відповідно до положень ч. 2 ст. 524 та ст. 533 ЦК України погоджуються застосовувати при проведені розрахунків за цим договором курс долара США до гривні, що встановлений на міжбанківській валютній біржі на день підписання даного договору та/або додатку/специфікації.

Ціна договору є звичайною ціною та становить вартість (ціну) товару на суму належних до сплати платежів (п. 2.1. Договору).

Сторони встановлюють, що протягом строку дії договору, грошові зобов`язання покупця існують і підлягають сплаті у національній валюті України - гривні. У тому випадку, коли курс на міжбанківській валютній біржі щодо продажу долара США до гривні на день проведення розрахунків (перерахування коштів, звернення з відповідним позовом до суду) є вищим за курс відповідної іноземної валюти на день укладення договору та/або додатку, специфікації(й), оплата грошових коштів за товар відбувається відповідно до курсу долара США до гривні на дату здійснення розрахунку (курс продажу долара США згідно даних опублікованих на сайті http://minfin.com.ua/currency/mb/ (показник - «Рыночные курсы» - «Продажа» ), у разі відсутності потрібної інформації сторони користуються даними опублікованими на сайті http://mezhbank.org/ua (показник - «Архив торгов» - «Продажа - «Максимум» ). У виняткових випадках (відсутність з будь-яких причин інформації на зазначених сайтах) постачальник повідомляє в письмовому вигляді, факсимільним зв`язком або на зазначену електрону адресу покупцю курс гривні до долара США за яким буде здійснено розрахунок, перерахунок (дооцінку) вартості товару поставленого покупцю.

Сторони для визначення суми, яка підлягає оплаті використовують формулу: С = А1/А2хВ, де С - сума належна до оплати, В - ціна товару на момент підписання специфікації, А1 - (курс на міжбанківській валютній біржі щодо продажу долара США до гривні) на день проведення розрахунків, А2 - (курс на міжбанківській валютній біржі щодо продажу долара США до гривні) на день підписання відповідної специфікації або додатку (п. 2.2. Договору).

Всі платежі за цим договором здійснюються покупцем з врахуванням п. 2.2. договору. При цьому, відповідно до положень ст. 632 ЦК України, сторони дійшли згоди, що право на перерахунок вартості товару (дооцінку) у постачальника виникає автоматично після збільшення курсу долара США до гривні, враховуючи визначення ціни еквівалентно в доларах США. Постачальник не зобов`язаний надсилати покупцю жодних листів, повідомлень, перерахунків тощо, щодо вартості товару, який підлягає оплаті, оскільки така вартість вираховується за погодженою у п. 2.2. договору сторонами формулою (п. 2.3. Договору).

Розділом 3 Договору сторони погодили зобов`язання.

Відповідно до п. п. 3.4., 3.5. покупець зобов`язаний провести оплату за товар відповідно до умов договору. При перерахуванні коштів обов`язково вказувати в платіжному дорученні на оплату номер і дату цього договору, номер та дату виставленого рахунку(ів) фактури, найменування товару, за який здійснюється оплата. В разі відсутності даної інформації постачальник самостійно визначає порядок, суми та напрями зарахування отриманих коштів в рахунок погашення існуючих зобов`язань покупця. Оплата вважається проведеною після зарахування коштів на рахунок постачальника, вказаний в тексті цього договору. Оплатити гривневу різницю ціни товару, вирахувану відповідно до п.п. 2.2. цього договору в разі зміни курсу еквіваленту ціни договору.

Приймання товару по кількості та якості проводиться покупцем в день його отримання від постачальника, покупець зобов`язаний перевірити комплектність, цілісність тари, пломб на ній (при їх наявності), а також відсутність наявних ознак пошкодження товару і у випадку їх виявлення негайно, до закінчення приймання, письмово заявити постачальнику. При відсутності такої заяви товар вважається прийнятий покупцем як належний. Факт передачі товару покупцю підтверджується підписами і печатками (за наявності) уповноважених представників сторін у товарно-супровідній документації. При передачі товару складається (за бажанням сторони) акт передачі-приймання (п. п. 4.1., 4.4. Договору).

Права та обов`язки сторін договору виникають з моменту укладення цього договору. Обов`язок постачальника поставити товар, виникає з моменту фактичного надходження на рахунок постачальника грошових коштів в повному обсязі та в терміни, визначені договором. Права та обов`язки сторін цього договору припиняються належним чином виконанням сторонами всіх його умов, а також в інших випадках, передбачених законом.

Договір діє з 25.05.2018 року по 31.12.2018 року, але в будь-якому випадку до повного виконання сторонами взятих на себе обов`язків (п. п. 5.1., 5.2. Договору).

Розділом 7 Договору визначена відповідальність сторін, її розмір.

Покупець несе відповідальність - за несвоєчасну оплату товару сплачує пеню в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України від суми боргу за кожен день прострочення, а також додатково сплачує штраф у розмірі 20 % (двадцять) процентів від суми несплаченого боргу (п. 7.2. Договору).

В разі невиконання покупцем зобов`язань щодо оплати отриманого товару та невиконання зобов`язань, передбачених розділом 2 цього договору покупець, відповідно до ч. 2 ст. 625 Цивільного кодексу України, сплачує на користь постачальника, крім суми заборгованості 36 % річних, якщо інший розмір річних не встановлено відповідною специфікацією та/або додатковою(ими) угодою до договору. Річні нараховуються на загальну суму простроченої оплати (п. 7.3. Договору).

Сторони домовилися про те, що стягнення штрафних санкцій (пені, штрафу, процентів) за даним договором відповідно до п. 6 ст. 232 ГК України, не обмежується строком нарахування та припиняється в день виконання стороною зобов`язання, а строк позовної давності щодо стягнення штрафних санкцій, у відповідності до ст. 259 Цивільного кодексу України, продовжується до 5 (п`яти) років.

Пунктом 9.1. Договору встановлено, що всі зміни та доповнення до договору є обов`язковими для сторін, якщо вони викладені у письмовій формі і підписані повноважними представниками сторін.

До договору сторони уклали додаток - Специфікація № 1 від 25 травня 2018 року, відповідно до якої товар, що підлягає поставці: Olimac Drago II-8-рядна жорстка кукурудзяна жатка з подрібнювачем Пристрій для пересування стебел Відстань міжряддя 70 см для JD W 650-8433209000, у кількості 1 штука за ціною 983333,33 грн без ПДВ по курсу долара 26,2200, ціна в доларах США 45003,81, загальна сума з ПДВ 1180000,00 (еквівалент у доларах США 45003,81 USD) і має бути оплачена покупцем в повному обсязі до 30 листопада 2018 року; Базис поставки - EXW за рахунок покупця, товар покупцеві передається за адресою: вул. Шевченка, 11, місто Золотоноша, Черкаська обл., 19700 в строк до 30.05.2018 року (а. с. 32).

На виконання умов договору, позивач поставив, а відповідач прийняв обумовлений товар на загальну суму 1180000,00 (один мільйон сто вісімдесят тисяч) гривень 00 копійок з ПДВ, що є еквівалентом 45003,81 (сорок п`ять тисяч три) долари США 81 цент, що підтверджується видатковою накладною № РН-0000023 від 30 травня 2018 року, яка підписана та скріплена печатками обох сторін (а.с. 33).

З банківської виписки вбачається, що відповідач оплатив товар на загальну суму 100000,00 (сто тисяч) гривень 00 копійок, які перераховано у встановлений Специфікацією строк - 23.11.2018.

Таким чином, відповідач своєчасно та в повному обсязі не виконав свої зобов`язання з оплати товару поставленого позивачем згідно з договором, що стало підставою для звернення позивача до суду для захисту порушеного права та примусового стягнення заборгованості з боржника.

З метою врегулювання спору, позивач на адресу відповідача направляв претензію № 18/12/18-1 від 18.12.2018 з вимогою сплатити заборгованість (а.с. 36-40).

Однак, відповідач взяті на себе грошові зобов`язання щодо повного та своєчасного розрахунку за придбаний товар не виконав.

За розрахунком позивача, станом на день звернення до суду, заборгованість відповідача перед ним становить 1677058,58 грн, з яких: 1080000,00 грн заборгованість за товар, поставлений за договором поставки сільськогосподарської техніки № 1 від 25.05.2018, 25024,03 грн інфляційних втрат, 118237,81 грн 36 відсотків річних від простроченої суми, 118237,81 грн пені, 216000,00 грн штрафу 20%, 119558,93 грн курсової різниці.

Спірні правовідносини сторін виникли за договором поставки сільськогосподарської техніки № 1 від 25.05.2018 року, за правовою природою віднесені до договірних зобов`язань поставки.

Частина 1 статті 173 Господарського кодексу України господарським зобов`язанням визнає зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб`єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Відповідно до статті 174 Господарського кодексу України договір є підставою для виникнення господарських зобов`язань.

Частиною 1 ст. 193 Господарського кодексу України встановлено, що суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту.

Статтею 530 Цивільного кодексу України встановлено, що у разі, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Статтею 611 Цивільного кодексу України визначено, що у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема: сплата неустойки.

Згідно з частиною 1 статті 612 Цивільного кодексу України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно до частини 2 статті 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Стаття 627 Цивільного кодексу України передбачає, що відповідно до статті 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Стаття 629 Цивільного кодексу України передбачає, що договір є обов`язковим для виконання.

Відповідно до ст. 712 Цивільного кодексу України за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов`язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов`язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов`язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму. До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлене договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Відносини купівлі-продажу врегульовані Главою 54 ЦК України, відповідно до положень якої за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов`язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов`язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Відповідно до ч. 1 ст. 265 Господарського кодексу України за договором поставки одна сторона - постачальник зобов`язується передати (поставити) у зумовлені строки (строк) другій стороні - покупцеві товар (товари), а покупець зобов`язується прийняти вказаний товар (товари) і сплатити за нього певну грошову суму.

Відповідно до ч. 2 ст. 193, ч. 1 ст. 216 Господарського кодексу України порушення зобов`язання є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим кодексом, іншими законами або договором; учасники господарських правовідносин несуть господарсько-правову відповідальність за правопорушення у сфері господарювання шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій на підставах і в порядку, передбачених цим Кодексом, іншими законами та договором.

Стаття 230 Господарського кодексу України штрафними санкціями у розумінні цього Кодексу визнає господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов`язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов`язання.

Частина 2 ст. 20 Господарського кодексу України передбачає право кожного суб`єкта господарювання на захист своїх прав і законних інтересів шляхом присудження до виконання обов`язку в натурі та застосування штрафних санкцій.

Оцінивши фактичні обставини справи та приписи наведеного вище законодавства, суд приходить до наступних висновків.

Із матеріалів справи вбачається та відповідачем не спростовано належними та допустимими доказами, що позивач поставив відповідачу відповідно до умов Договору та Специфікації до нього - сільськогосподарську техніку, а останній отримав, що підтверджується видатковою накладною.

Відповідач згідно з випискою з рахунка прийнятий товар оплатив частково на загальну суму 100000,00 грн.

Отже, відповідач не виконав своїх грошових зобов`язань з оплати товару поставленого позивачем згідно з договором поставки сільськогосподарської техніки № 1 від 25.05.2018, у зв`язку з чим у ТОВ Лідер Агро Транс виникла заборгованість перед ТОВ Агрітех Україна в розмірі 1080000,00 грн.

При зверненні до суду позивач просив стягнути з відповідача у зв`язку із простроченням оплати отриманого товару 118237,81 грн пені за період з 01.12.2018 по 21.03.2019, 216000,00 грн штрафу 20%, а також 25024,03 грн інфляційних втрат за період з 01.12.2018 по 21.03.2019, 118237,81 грн 36 відсотків річних від простроченої суми, 119558,93 грн курсової різниці.

У пунктах. 2.1., 2.2. Договору сторони домовилися, що сторони встановлюють ціну товару в гривнях, а також визначають її грошовий еквівалент в іноземній валюті, зазначений в додатках. Сторони відповідно до положень ч. 2 ст. 524 та ст. 533 ЦК України погоджуються застосовувати при проведені розрахунків за цим договором курс долара США до гривні, що встановлений на міжбанківській валютній біржі на день підписання даного договору та/або додатку/специфікації. Ціна договору є звичайною ціною та становить вартість (ціну) товару на суму належних до сплати платежів; протягом строку дії договору, грошові зобов`язання покупця існують і підлягають сплаті у національній валюті України - гривні. У тому випадку, коли курс на міжбанківській валютній біржі щодо продажу долара США до гривні на день проведення розрахунків (перерахування коштів, звернення з відповідним позовом до суду) є вищим за курс відповідної іноземної валюти на день укладення договору та/або додатку, специфікації, оплата грошових коштів за товар відбувається відповідно до курсу долара США до гривні на дату здійснення розрахунку (курс продажу долара США згідно даних опублікованих на сайті http://minfin.com.ua/currency/mb/ (показник - «Рыночные курсы» - «Продажа» ), у разі відсутності потрібної інформації сторони користуються даними опублікованими на сайті http://mezhbank.org/ua (показник - «Архив торгов» - «Продажа - «Максимум» ). У виняткових випадках (відсутність з будь-яких причин інформації на зазначених сайтах) постачальник повідомляє в письмовому вигляді, факсимілярним зв`язком або на зазначену електрону адресу покупцю курс гривні до долара США за яким буде здійснено розрахунок, перерахунок (дооцінку) вартості товару поставленого покупцю.

Відповідно до ст. 524 Цивільного кодексу України, зобов`язання має бути виражене у грошовій одиниці України - гривні. Сторони можуть визначити грошовий еквівалент зобов`язання в іноземній валюті.

Згідно з ч. ч. 1, 2 ст. 533 Цивільного кодексу України грошове зобов`язання має бути виконане у гривнях. Якщо у зобов`язанні визначено грошовий еквівалент в іноземній валюті, сума, що підлягає сплаті у гривнях, визначається за офіційним курсом відповідної валюти на день платежу, якщо інший порядок її визначення не встановлений договором або законом чи іншим нормативно-правовим актом. Зазначена норма кореспондується з положеннями частини другої статті 198 ГК України.

Згідно з наказом Міністерства фінансів України від 10 серпня 2000 року № 193 Про затвердження Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 21 Вплив змін валютних курсів валютний курс - це встановлений Національним банком України курс грошової одиниці України до грошової одиниці іншої країни.

Пунктом 4 даного наказу встановлено, що курсова різниця - це різниця між оцінками однакової кількості одиниць іноземної валюти при різних валютних курсах.

Відповідно до ч. ч. 1 - 3 ст. 632 Цивільного кодексу України, ціна в договорі встановлюється за домовленістю сторін. У випадках, встановлених законом, застосовуються ціни (тарифи, ставки тощо), які встановлюються або регулюються уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування. Зміна ціни після укладення договору допускається лише у випадках і на умовах, встановлених договором або законом.

Відтак, відповідно до пунктів 2.1., 2.2. договору сторони передбачили умови зміни ціни на товар, які не суперечать нормам законодавства, тому вимоги позивача в частині стягнення курсової різниці, нарахованої, виходячи з офіційного курсу Національного банку України гривні до долара США суд вважає обґрунтованою.

У пунктах 7.2., 7.3. Договору зазначено, що покупець несе відповідальність - за несвоєчасну оплату товару сплачує пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ від суми боргу за кожен день прострочення, а також додатково сплачує штраф у розмірі 20 % від суми несплаченого боргу. В разі невиконання покупцем зобов`язань щодо оплати отриманого товару та невиконання зобов`язань, передбачених розділом 2 цього договору покупець, відповідно до ч. 2 ст. 625 Цивільного кодексу України, сплачує на користь постачальника, крім суми заборгованості 36 % річних, якщо інший розмір річних не встановлено відповідною специфікацією та/або додатковою угодою до договору. Річні нараховуються на загальну суму простроченої оплати.

Згідно п. 7.4. Договору, сторони домовилися про те, що стягнення штрафних санкцій (пені, штрафу, процентів) за даним договором відповідно до п. 6 ст. 232 ГК України, не обмежується строком нарахування та припиняється в день виконання стороною зобов`язання, а строк позовної давності щодо стягнення штрафних санкцій, у відповідності до ст. 259 Цивільного кодексу України, продовжується до 5 років.

Відповідно до ч. 5 ст. 694 ЦК України, якщо покупець прострочив оплату товару, на прострочену суму нараховуються проценти відповідно до статті 536 цього Кодексу від дня, коли товар мав бути оплачений, до дня його фактичної оплати. Договором купівлі-продажу може бути передбачений обов`язок покупця сплачувати проценти на суму, що відповідає ціні товару, проданого в кредит, починаючи від дня передання товару продавцем.

Частина 3 ст. 198 Господарського кодексу України визначає, що відсотки за грошовими зобов`язаннями учасників господарських відносин застосовуються у випадках, розмірах та порядку, визначених законом або договором.

Відповідно до ст. 610, ч. 1 ст. 611, ч. 1 ст. 612 ЦК України: порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання; у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, сплата неустойки, відшкодування збитків; боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Виконання зобов`язання, згідно з ч. 1 ст. 546 ЦК України, може забезпечуватися неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притриманням, завдатком.

Статтею 549 Цивільного кодексу України встановлено, що неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання.

Відповідно до ч.3 ст. 549 ЦК України пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання.

Відповідно до ч. 6 ст. 231 ГК України штрафні санкції за порушення грошових зобов`язань встановлюються у відсотках, розмір яких визначається обліковою ставкою Національного банку України, за увесь час користування чужими коштами.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов`язань» платники грошових коштів сплачують на користь одержувачів цих коштів за прострочення платежу пеню в розмірі, що встановлюється за згодою сторін. Розмір пені, передбачений статтею 1 цього Закону, обчислюється від суми простроченого платежу та не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня, що передбачено ст. 3 зазначеного Закону.

При цьому, частиною другою статті 231 ГК України передбачена можливість одночасного стягнення пені та штрафу за порушення зобов`язання.

Одночасне стягнення з учасника господарських відносин, який порушив господарське зобов`язання за договором, штрафу та пені не суперечить статті 61 Конституції України, оскільки згідно зі статтею 549 ЦК України пеня та штраф є формами неустойки, а відповідно до статті 230 ГК України - видами штрафних санкцій, тобто не є окремими та самостійними видами юридичної відповідальності. У межах одного виду відповідальності може застосовуватися різний набір санкцій.

Аналогічна правова позиція викладена в постанові Верховного Суду від 09.02.2018 у справі № 911/2813/17.

Враховуючи зазначене, наведені норми законодавства і умови договору, вимоги позивача про стягнення 119558,93 грн курсової різниці (дооцінки вартості неоплаченого товару), 118237,81 грн 36 % річних, 118237,81 грн пені, 216000,00 грн штрафу, 25024,03 грн інфляційного збільшення суд вважає обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню.

Здійснивши перевірку правильності нарахування пені, інфляційних і 36% річних, за допомогою калькулятора штрафних санкцій апаратного комплексу «Еліт: Ліга Закон» судом встановлено, що розрахунки здійснено позивачем вірно .

Оцінивши докази у справі в їх сукупності, керуючись своїм внутрішнім переконанням, враховуючи пояснення представників сторін, суд вважає позовні вимоги такими, що підлягають до задоволення.

За подання позову позивач за платіжним дорученням № 317 від 22.03.2019 сплатив 25155,87 грн судового збору.

На підставі статті 129 ГПК України з відповідача на користь позивача підлягають стягненню понесені судові витрати - сплачений судовий збір у розмірі 25155,87 грн.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 129, 236-241 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд Черкаської області -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Лідер Агро Транс» (вул. Шевченка, 11, м. Золотоноша, Черкаська область, 19700, код ЄДРПОУ 40442394) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Агрітех Україна» (вул. В. Сосюри, 6, оф. 503, м. Київ, 02090, код ЄДРПОУ 39718442) 1080000,00 грн заборгованість за товар, поставлений за договором поставки сільськогосподарської техніки № 1 від 25.05.2018, 25024,03 грн інфляційних втрат, 118237,81 грн 36 відсотків річних від простроченої суми, 118237,81 грн пені, 216000,00 грн штрафу 20%, 119558,93 грн курсової різниці 25155,87 грн судового збору.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано, у разі подання апеляційної скарги рішення набирає законної сили після прийняття судом апеляційної інстанції судового рішення. Рішення може бути оскаржене до Північного апеляційного господарського суду протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення складене та підписане 10.06.2019

Суддя О.В. Чевгуз

Дата ухвалення рішення05.06.2019
Оприлюднено12.06.2019
Номер документу82294110
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —925/350/19

Ухвала від 06.09.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Чорногуз М.Г.

Ухвала від 12.07.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Чорногуз М.Г.

Рішення від 05.06.2019

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В

Ухвала від 30.05.2019

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В

Ухвала від 21.05.2019

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В

Ухвала від 02.05.2019

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В

Ухвала від 03.04.2019

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні