Постанова
від 13.06.2019 по справі 904/5761/18
ЦЕНТРАЛЬНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ЦЕНТРАЛЬНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м.Дніпро, пр.Д.Яворницького, 65

13.06.2019 року Справа № 904/5761/18

Центральний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді (доповідача) - Кузнецової І.Л.,

суддів - Кощеєва І.М., Широбокової Л.П.,

розглянувши апеляційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий Дім Тіско Україна" на рішення господарського суду Дніпропетровської області від 26.02.2019 у справі № 904/5761/18 (суддя Бєлік В.Г., повне рішення складено 04.03.2019)

за позовом державного підприємства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом", м. Київ в особі відокремленого підрозділу "Автоматика та машинобудування" ДП "НАЕК "Енергоатом", м. Жовті Води, Дніпропетровська область

до товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий Дім Тіско Україна", м. Дніпро

про стягнення штрафу в сумі 72651грн.02коп. за договором №12с/21 від 20.03.2018 про постачання продукції

ВСТАНОВИВ:

- рішенням господарського суду Дніпропетровської області від 26.02.2019 у справі №904/5761/18 позов державного підприємства "Національна атомна енергогенеруюча компанія (далі - ДП НАЕК ) "Енергоатом" в особі відокремленого підрозділу (далі - ВП) "Автоматика та машинобудування" задоволено, з товариства з обмеженою відповідальністю (далі - ТОВ) "Торговий Дім Тіско Україна" на користь позивача стягнуто 72651грн.01коп. штрафу;

-приймаючи рішення, господарський суд виходив з обставин щодо неналежного виконання відповідачем зобов`язань за договором про постачання продукції №12с/21 від 20.03.2018 в частині своєчасної поставки останньої та відповідності розрахунку штрафу в розмірі 20 процентів умовам договору та діючого законодавства;

-не погодившись з прийнятим рішенням, ТОВ "Торговий Дім Тіско Україна" подало апеляційну скаргу, в якій з посиланням на неповне з`ясування господарським судом обставин, що мають значення для справи, невідповідність висновків, викладених у рішенні, обставинам справи просить його скасувати, прийняти нове рішення та відмовити в задоволенні позовних вимог;

-у поданій скарзі йдеться про те, що строк поставки продукції згідно з умовами договору - до 15.04.2018, рахунок на попередню оплату позивачу вартості продукції в сумі 100000грн. був виставлений 20.03.2018, разом з тим передплата за замовлений товар була здійснена ним тільки 27.03.2018, у зв`язку з чим, причиною затримки строків поставки замовленої продукції на 4 календарні дні слугувала саме затримка перерахування попередньої оплати, про те, що без здійснення позивачем обумовленого у договорі розміру передплати відповідач не міг розмістити замовлення та здійснити оплату металопрокату у компаній-нерезидентів з Європейського Союзу, про те, що позивачем не було понесено жодних витрат чи збитків, які могли бути викликані прострочкою поставки товару на 4 календарні дні, про те, що господарським судом було проігноровано приписи ч.3 ст.551 Цивільного кодексу України та ст.233 Господарського кодексу України, а також про те, що відсутність доказів про понесення збитків позивачем є важливою обставиною для вирішення даного спору та повинна впливати на розмір штрафних санкцій або взагалі на їх відсутність;

- позивач вважає рішення господарського суду обгрунтованим, просить залишити апеляційну скаргу без задоволення, посилаючись на те, що позовні вимоги про стягнення з відповідача штрафу відповідають умовам договору та чинному законодавству, а також на те, що доводи скаржника стосовно несвоєчасного здійснення поставки товару нібито з вини позивача, який несвоєчасно здійснив перерахунок суми попередньої оплати спростовується умовами договору, яким визначено строк поставки - до 15.04.2018.

Ухвалою Центрального апеляційного господарського суду від 22.04.2019 справу №904/5761/18 за апеляційною скаргою товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий Дім Тіско Україна" на рішення господарського суду Дніпропетровської області від 26.02.2019 прийнято до провадження та ухвалено розглянути апеляційну скаргу без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами в порядку письмового провадження.

Відповідно до ч.1 ст.269 Господарського процесуального кодексу України суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними у ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги.

Дослідивши матеріали справи, колегія суддів приходить до висновку про те, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню в силу наступного.

Як вбачається з матеріалів справи, 20.03.2018 ДП НАЕК "Енергоатом" в особі ВП "Автоматика та машинобудування" (покупцем) та ТОВ "Торговий Дім Тіско Україна" (постачальником) укладено договір про постачання продукції №12с/21, на підставі п.1.1 якого постачальник зобов`язався поставити покупцеві продукцію, а покупець - прийняти та оплатити поставлений товар на умовах, визначених договором.

Відповідно до п.1.2 договору постачальник передає продукцію у кількості, комплектності, асортименті, якості, одиниці виміру, за ціною, визначеною сторонами у додатку №1 Специфікація товару , що є невід`ємною частиною даного договору.

Згідно з п. 3.2 договору сума договору є твердою та становить 369804грн.60коп., у тому числі податок на додану вартість - 61634грн.10коп.

П. 3.3 договору передбачено, що розрахунок за продукцію здійснюється по узгодженим цінам в національній валюті України в безготівковій формі шляхом перерахування коштів на поточний рахунок постачальника зазначений в договорі, згідно рахунку наданого постачальником наступним чином:

- попередня оплата у розмірі 100 000,00 грн. з податком на додану вартість, при наявності відповідного фінансування;

- остаточний розрахунок - протягом 20 банківських днів з моменту поставки та проходження вхідного контролю продукції за кількістю та якістю, відповідно до нормативних документів покупця.

У п. 4.2 договору сторони передбачили термін постачання - до 15.04.2018.

Відповідно до п. 4.3 датою поставки продукції вважається дата підписання сторонами видаткової накладної.

Згідно з п. 5.3. договору у разі порушення строків чи об`ємів поставки продукції, постачальник сплачує покупцю штраф у розмірі 20 процентів від суми договору, а в разі прострочки поставки понад 30 днів штраф у розмірі 30 процентів від суми договору.

Додатковою угодою №1 до договору від 23.05.2018 сторони внесли зміни до договору, зокрема, п.3.2 договору викладений в наступній редакції: сума договору є твердою та становить 363255грн.10коп., у тому числі податок на додану вартість - 60542грн.52коп. .

На виконання умов договору позивач 27.03.2019 перерахував на рахунок відповідача попередню оплату в сумі 100 000грн..

Відповідач порушив умови договору. Згідно з видатковою накладною №535 від 20.04.2018 товар на суму 363255грн.10коп. відповідачем поставлений 20.04.2018, тобто з простроченням поставки на 4 дні.

У зв`язку з несвоєчасною поставкою товару позивач нарахував до стягнення з відповідача штраф в розмірі 20 процентів від суми договору. Сума штрафу дорівнює 72651грн.02коп..

Викладені обставини слугували визначальними для звернення ДП НАЕК "Енергоатом" в особі ВП "Автоматика та машинобудування" з позовом до суду про стягнення з відповідача штрафу у вказаній вище сумі.

Ст.ст.525, 526 Цивільного кодексу України передбачено, що одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог Цивільного кодексу України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно з ч.ч.1, 2 ст.712 названого Кодексу за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов`язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов`язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов`язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму. До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Відповідно до ст.663 Кодексу продавець зобов`язаний передати товар покупцеві у строк, встановлений договором купівлі-продажу, а якщо зміст договору не дає змоги визначити цей строк, - відповідно до положень статті 530 цього Кодексу.

Згідно з ч.1 ст. 530 названого Кодексу, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

При цьому зустрічне виконання означає, що виконання свого обов"язку однією стороною неможливо до здійснення виконання другою стороною.

Відповідно до ст.611 Кодексу у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, сплата неустойки.

Ст.629 Кодексу передбачено, що договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Щодо досліджуваної справи, то з урахуванням положень наведених норм та вищезазначених фактичних обставин справи, а саме: порушення відповідачем зобов`язань за договором №12с/21 від 20.03.2018 в частині здійснення своєчасної поставки товару і ненадання ним належних і допустимих доказів, які б спростовували таке порушення господарським судом зроблено правильний висновок про визнання позовних вимог обгрунтованими і такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

З огляду на викладене підстави для скасування рішення господарського суду відсутні.

Доводи скаржника про те, що причина затримки строків поставки замовленого товару на 4 календарні дні є наслідком затримки у здійсненні позивачем попередньої оплати визнані колегією суддів безпідставними.

Згідно з ч.ч.1, 3 ст.538 Кодексу виконання свого обов`язку однією із сторін, яке відповідно до договору обумовлене виконанням другою стороною свого обов`язку, є зустрічним виконанням зобов`язання. У разі невиконання однією із сторін у зобов`язанні свого обов`язку або за наявності очевидних підстав вважати, що вона не виконає свого обов`язку у встановлений строк (термін) або виконає його не в повному обсязі, друга сторона має право зупинити виконання свого обов`язку, відмовитися від його виконання частково або в повному обсязі.

У даному випадку, умови договору поставки по визначенню терміну поставки не ставлять в залежність обов`язок відповідача, як постачальника, поставити товар від обов`язку позивача, як покупця, здійснити авансовий платіж, а встановлюють конкретну дату поставки - до 15.04.2018.

Колегія суддів вважає за необхідне звернути увагу на те, що строк оплати вартості продукції шляхом перерахування постачальнику попередньої оплати взагалі сторонами в договорі не встановлено.

Також не приймаються до уваги колегією суддів і доводи скаржника про те, що господарським судом було проігноровано приписи ч.3 ст.551 Цивільного кодексу України та ст.233 Господарського кодексу України, а також про те, що відсутність доказів про понесення збитків позивачем є важливою обставиною для вирішення даного спору та повинна впливати на розмір штрафних санкцій або взагалі їх відсутність з огляду на наступне.

Так, відповідно до ч.1 ст.233 Господарського кодексу України у разі якщо належні до сплати штрафні санкції надмірно великі порівняно із збитками кредитора, суд має право зменшити розмір санкцій. При цьому повинно бути взято до уваги: ступінь виконання зобов`язання боржником; майновий стан сторін, які беруть участь у зобов`язанні; не лише майнові, але й інші інтереси сторін, що заслуговують на увагу.

Згідно з ч.3 ст.551 Цивільного кодексу України розмір неустойки може бути зменшений за рішенням суду, якщо він значно перевищує розмір збитків, та за наявності інших обставин, які мають істотне значення.

Отже, з наведених норм випливає, що зменшення неустойки є правом суду, яке може бути реалізоване ним у кожному конкретному випадку за наслідками оцінки обставин справи, представлених учасниками справи обгрунтувань.

Таке зменшення не є обов`язком суду.

Інші доводи скаржника не впливають на юридичну оцінку обставин справи, здійснену господарським судом у відповідності до норм чинного законодавства та не спростовують висновків суду першої інстанції.

Керуючись ст.ст.269, 275, 276, 282-284 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

- рішення господарського суду Дніпропетровської області від 26.02.2019 у справі №904/5761/18 залишити без змін, апеляційну скаргу без задоволення;

- постанова набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена до Верховного Суду протягом двадцяти днів з дня складення повної постанови з підстав, встановлених пунктом 2 частини 3 статті 287 Господарського процесуального кодексу України;

- повна постанова складена 13.06.2019

Головуючий суддя І.Л. Кузнецова

Суддя І.М. Кощеєв

Суддя Л.П. Широбокова

СудЦентральний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення13.06.2019
Оприлюднено14.06.2019
Номер документу82369518
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/5761/18

Судовий наказ від 18.06.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бєлік Вікторія Геннадіївна

Постанова від 13.06.2019

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Кузнецова Ірина Леонідівна

Ухвала від 22.04.2019

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Кузнецова Ірина Леонідівна

Ухвала від 01.04.2019

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Кузнецова Ірина Леонідівна

Рішення від 26.02.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бєлік Вікторія Геннадіївна

Ухвала від 26.12.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бєлік Вікторія Геннадіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні