Ухвала
від 12.06.2019 по справі 922/1058/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"12" червня 2019 р. м. ХарківСправа № 922/1058/19

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Добрелі Н.С.

при секретарі судового засідання Малихіній М.П.

розглянувши матеріали справи в порядку загального позовного провадження в підготовчому засіданні

за позовом Приватного акціонерного товариства "Концерн Авек та Ко" до Фізичної особи-підприємця Назарова Андрія В`ячеславовича, м. Харків про за участю: усунення перешкод у користуванні представника позивача - Биков Г.В., на підставі ордеру серія ОД 344591 від 31.05.2019 року;

представника відповідача - Цимбалюк В.Д., на підставі ордеру від 03.06.2019 року та свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю від 11.06.2010 року.

ВСТАНОВИВ:

Приватне акціонерне товариство "Концерн Авек Ко" звернулось до господарського суду Харківської області з позовною заявою до Фізичної особи-підприємця Назарова Андрія В`ячеславовича про усунення перешкод у здійсненні ПрАТ "Концерн Авек Ко" права власності на павільйон, що є частиною блоку із 5-ти павільйонів на металевому каркасі заскаленому, розташованого на земельній ділянці з кадастровим номером 6310136600:09:001:0022 по вул. Барабашова (вздовж депо метрополітену) у м. Харкові , шляхом виселення ФОП Назарова А.В. з павільйону, що є частиною блоку із 5-ти павільйонів на металевому каркасі заскаленому, розташованого на земельній ділянці з кадастровим номером 6310136600 :09:001:0022 по вул. Барабашова ( вздовж депо метрополітену) у м. Харкові . Судовий збір позивач просить суд покласти на відповідача.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 11.04.2019 року прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі та призначено підготовче засідання в порядку загального позовного провадження на 23.04.2019 року.

Через канцелярію господарського суду Харківської області 03.06.2019 року представник відповідача надав заяву про залучення до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Харківську міську раду та Комунальне підприємство "Сучасне місто".

Ухвалою господарського суду Харківської області від 03.06.2019 року підготовче засідання у справі було відкладено на 12.06.2019 року.

Через канцелярію господарського суду Харківської області 12.06.2019 року представник позивача надав відповідь на відзив (вх. № 14394).

Через канцелярію господарського суду Харківської області 12.06.2019 року представник позивача надав заперечення на клопотання про залучення третьої особи (вх. № 14395).

Представник відповідача в підготовчому засіданні 12.06.2019 року підтримав клопотання про залучення до участі у справі третіх осіб, які не заявляються самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Харківську міську раду та Комунальне підприємство "Сучасне місто".

Представник позивача в підготовчому засіданні 12.06.2019 року проти клопотання відповідача про залучення до участі у справі третіх осіб, які не заявляються самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Харківську міську раду та Комунальне підприємство "Сучасне місто" заперечував.

Суд, розглянувши клопотання відповідача про залучення до участі у справі третіх осіб, які не заявляються самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Харківську міську раду та Комунальне підприємство "Сучасне місто", суд зазначає наступне.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 50 Господарського процесуального кодексу України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

В обґрунтування клопотання про залучення до участі у справі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Харківської міської ради, відповідач посилається на те, що Рішенням XXII сесії Харківської міської ради XXIV скликання Про затвердження Положення про самоврядний контроль за використанням та охороною земель у м. Харкові від 23.06.2004 р. № 87/04 затверджено Положення, пунктом 1.2. якого встановлено, що Об`єктом самоврядного контролю за використанням та охороною земель є землі комунальної власності.

Як зазначає відповідач, встановлення судом власника Блоку з 5-ти павільйонів або його частини на земельній ділянці комунальної власності, та як наслідок встановлення факту щодо розміщення цього Блоку з 5-ти павільйонів без участі у справі Харківської міської ради призведе до порушення ії прав та відповідно прав територіальної громади міста Харкова, які встановлені відповідними вищенаведеними норма Законів.

Також відповідач вказує, що зазначені обставини свідчать, що встановлення судом власників Блоку з 5-ти павільйонів, їх частин (павільйонів) та факту розміщення Блоку з 5-ти павільйонів дасть Позивачу перевагу щодо оформлення речових прав на нерухоме майно всупереч порядку визначеним вимогами чинного законодавства та поза волею власника земельної ділянки територіальної громади міста Харкова та її представника - Харківської міської ради.

Таким чином, за твердженням відповідача під час розгляду справи № 922/1058/19 судом буде встановлено фактичні обставини справи щодо права власності та місця фактичного розміщення Блоку з 5-ти павільйонів на земельній ділянці комунальної власності та прийняття рішення, яке вплине на право територіальної громади міста Харкова та на права та обов`язки Харківської міської ради, як представника територіальної громади міста Харкова.

Представник позивача заперечуючи проти клопотання відповідача про залучення до участі у справі третіх осіб, зокрема Харківської міської ради, посилається на те, що відповідачем у клопотанні не зазначено яке відношення до предмету спору має ХМР, які відносини щодо спірного об`єкту, враховуючи предмет позову, існують між відповідачем, як суб`єктом господарювання, позивачем як суб`єктом господарювання та Харківської міською радою, як органом місцевого самоврядування. У зв`язку з чим позивач вважає клопотання відповідача не обґрунтованим та безпідставним.

Проте суд не погоджується із вказаними запереченнями позивача, з огляду на наступне.

В даному випадку, по-перше, в матеріалах справи наявний договір оренди спірної земельної ділянки, укладений позивачем з Харківською міською радою від 19.04.2004 року.

По-друге, предметом даного позову є усунення перешкод у користуванні майном, яке знаходиться на спірній земельній ділянці, яка була передана в оренду Харківською міською радою на підставі договору від 19.04.2004 року.

Враховуючи вищенаведене, та приймаючи до уваги те, що спірне майно, яке є предметом даного позову знаходиться на земельній ділянці, яка належить територіальній громаді міста Харкова, суд дійшов висновку, що рішення у даній справі вплине на права та обов`язки Харківської міської ради, у зв`язку з чим суд вважає за необхідне задовольнити заяву відповідача в цій частині та залучити до участі у справі в якості третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Харківську міську раду.

В обґрунтування залучення до участі у справі КП Сучасне місто в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача вказує на те, що на земельна ділянка з кадастровим номером 6310136600:09 :001:0022 знаходиться у запасі міста та в цей час на цій земельній ділянці розташовані тимчасові торгівельний споруди фізичних осіб-підприємців, які для експлуатації своїх торгівельних павільйонів уклали з Комунальним підприємством Сучасне місто (код ЄДРПОУ: 01550814), Договори тимчасового користування окремим елементом благоустрою комунальної власності для розміщення тимчасових об`єктів підприємницької діяльності , у зв`язку з чим відповідач стверджує, що рішення у даній справі вплине на права та обов`язки даної юридичної особи.

Проте в даному випадку, відповідачем не надано копії відповідного договору тимчасового користування окремим елементом благоустрою комунальної власності для розміщення тимчасових об`єктів підприємницької діяльності, який, як зазначає відповідач, було укладено з Комунальним підприємством Сучасне місто

Крім того, у своєму клопотанні відповідачем не доведено яким чином рішення у даній справі вплине на права та обов`язки вказаної особи.

Враховуючи вищенаведене, суд дійшов висновку про відсутність підстав для залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору КП Сучасне місто , у зв`язку з чим клопотання відповідача не підлягає задоволенню в цій частині.

Відповідно до п. 2 ч. 2 ст. 183 ГПК України, суд відкладає підготовче засідання і межах визначених цим кодексом строку підготовчого провадження у випадку залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача.

Враховуючи вищевикладене, беручи до уваги залучення до участі у справі третьої особи, для надання можливості подати суду письмові пояснення на позов та бути присутнім в судовому засіданні, для забезпечення принципу змагальності для реалізації прав сторін на повне та об`єктивне встановлення всіх обставин справи, суд вважає за необхідне, на підставі ст. 183 ГПК України відкласти розгляд справи в межах строків, встановлених даним кодексом.

Керуючись ст. ст. 50, 183, 233, 234 ГПК України, господарський суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання відповідача про залучення до участі у справі третіх осіб, які не заявляються самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Харківську міську раду та Комунальне підприємство Сучасне місто задовольнити частково.

В частині залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Комунальне підприємство Сучасне місто відмовити.

Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Харківську міську раду (код ЄДРПОУ 04059243).

Зобов`язати позивача надіслати на адресу (61003, Харківська обл., місто Харків, майдан Конституції, будинок 7) залученої третьої особи копію позовної заяви з додатками. Докази направлення надати суду.

Підготовче засідання у справі № 922/1058/19 на "08" липня 2019 р. о 15:00

Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду за адресою: 61022, місто Харків, майдан Свободи 5, 8-й під`їзд, 1-й поверх, зал № 128.

Встановити третій особі, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Харківській міській раді строк до 01.07.2019 року на подання суду пояснень по суті спору.

Встановити відповідачу ФОП Назарову А.В. строк на подання до суду заперечень на відповідь на відзив до 01.07.2019 року . Роз`яснити відповідачу, що до заперечень на відповідь на відзив застосовуються правила, встановленні частиною третьою- шостою ст..165 ГПК України.

Ухвала набирає чинності з моменту її проголошення суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Повідомити учасників справи про можливість одержання інформації по справі зі сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою http://court.gov.ua/

Ухвалу підписано 13.06.2019 року.

Суддя Н.С. Добреля 922/1595/19

Дата ухвалення рішення12.06.2019
Оприлюднено13.06.2019
Номер документу82371213
СудочинствоГосподарське
Сутьправо на заняття адвокатською діяльністю від 11.06.2010 року

Судовий реєстр по справі —922/1058/19

Ухвала від 09.07.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Добреля Н.С.

Ухвала від 08.07.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Добреля Н.С.

Ухвала від 12.06.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Добреля Н.С.

Ухвала від 03.06.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Добреля Н.С.

Ухвала від 23.04.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Добреля Н.С.

Ухвала від 11.04.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Добреля Н.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні