Ухвала
від 11.06.2019 по справі 554/2583/19
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 11.06.2019 Справа № 554/2583/19

Провадження №1-кс/554/8472/2019

УХВАЛА

Іменем України

11 червня 2019 року м.Полтава

Слідчий суддя Октябрського районного суду м.Полтави ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю заявника адвоката ОСОБА_3 , розглянувши заяву адвоката ОСОБА_3 про відвід слідчого судді ОСОБА_4 ,-

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшла заява адвоката ОСОБА_3 про відвід слідчого судді ОСОБА_4 від розгляду клопотання захисника підозрюваного ОСОБА_5 - адвоката ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до речей та документів, які перебувають у володінні Октябрського районного суду м. Полтави, а саме до матеріалів проваджень № 1-кс/554//5550/2019 і № 1-кс/554/5551/2019 за клопотаннями старшого слідчого СВ УСБУ в Полтавській області ОСОБА_6 від 10.04.2019 року у кримінальному провадженні №22019170000000002 від 08.01.2019 року, за ознаками вчинення кримінальних правопорушень передбачених ч. 1 ст. 14, ч. 1 ст. 203, ч 1 ст. 263 КК України.

Подання вказаного клопотання обумовлено тим, що суддею ОСОБА_4 не надаються стороні захисту копії технічних записів судових засідань, незважаючи на численні заяви і клопотання.

У зв`язку з тим, що доступ до вказаної інформації стороні захисту обмежено діями (бездіяльністю) судді ОСОБА_4 , що викликає сумніви у її неупередженості під час вказаного клопотання, тому відповідно є підставою для її відводу.

Адвокат ОСОБА_3 в судовому засіданні підтримав вимоги заяви, просив задовольнити.

Від слідчого судді ОСОБА_4 надійшла заява про розгляд заяви адвоката ОСОБА_3 , без її участі.

Суд, заслухавши заявника, дослідивши матеріали заяви, приходить до висновку про недоведенність підстав для задоволення заяви про відвід з огляду на наступне.

Відповідно до ст. 75 КПК України, слідчий суддя, суддя або присяжний не може брати участь у кримінальному провадженні: 1) якщо він є заявником, потерпілим, цивільним позивачем, цивільним відповідачем, близьким родичем чи членом сім`ї слідчого, прокурора, підозрюваного, обвинуваченого, заявника, потерпілого, цивільного позивача, цивільного відповідача; 2) якщо він брав участь у цьому провадженні як свідок, експерт, спеціаліст, перекладач, слідчий, прокурор, захисник або представник; 3) якщо він особисто, його близькі родичі чи члени його сім`ї заінтересовані в результатах провадження; 4) за наявності інших обставин, які викликають сумнів у його неупередженості; 5) у випадку порушення встановленого частиною третьою статті 35 цього Кодексу порядку визначення слідчого судді, судді для розгляду справи.

У відповідності до ст. 9 Конституції України, Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод є частиною національного законодавства і підлягає застосуванню.

У рішенні Європейського суду з прав людини у справі «Хаушильд проти Данії» зазначається, що ЄСПЛ потрібні докази фактичної наявності упередженості судді для відсторонення його від справи. Причому суддя вважається безстороннім, якщо тільки не з`являються докази протилежного. Таким чином, існує презумпція неупередженості судді, а якщо з`являються сумніви щодо цього, то для його відводу в ході об`єктивної перевірки має бути встановлена наявність певної особистої заінтересованості судді, певних його прихильностей, уподобань стосовно однієї зі сторін у справі. При цьому враховується думка сторін, однак вирішальними є результати об`єктивної перевірки.

У справі «Фей проти Австрії» ЄСПЛ вказав, що неупередженість судді полягає у відсутності будь-яких законних сумнівів в тому, що її забезпечено та гарантовано судом, а для перевірки на об`єктивну неупередженість слід визначити, чи є факти, які не залежать від поведінки судді, що можуть бути встановлені та можуть змусити сумніватися у його неупередженості.

Частиною 2 ст.19Закону Українивід 29червня 2004року №1906-ІV"Проміжнародні договориУкраїни" передбачено, що якщо міжнародним договором України, який набрав чинності в установленому порядку, встановлено інші правила, ніж ті, що передбачені у відповідному акті законодавства України, то застосовуються правила міжнародного договору.

Відповідно до ст.17 Закону України від 23 лютого 2006 року №3477-ІV "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини", суди застосовують при розгляді справ Конвенцію та практику Суду як джерело права.

У пункті 1 статті 6Конвенції прозахист правлюдини іосновоположних свобод зазначено, що кожен має право на розгляд його справи безстороннім судом, встановленим законом.

Згідно ч. 4, 5 ст.80КПК України заяви про відвід під час судового провадження подаються до початку судового розгляду. Подання заяви про відвід після початку судового розгляду допускається лише у випадках, якщо підстава для відводу стала відома після початку судового розгляду.

Заява про відвід повинна бути мотивована, а відтак має містити вказівку на підстави, що зумовлюють його наявність. Вимога мотивувати відвід означає, що особа, яка його заявила, повинна викласти відомі їй обставини, з якими вона пов`язує необхідність усунення слідчого судді, судді від участі у судовому провадженні.

Згідно з п. 10 постанови ПленумуВерховного СудуУкраїни №8від 13червня 2007року «Пронезалежність судовоївлади» процесуальні дії судді, законність і обґрунтованість рішень суду можуть бути предметом розгляду лише в апеляційному та касаційному порядку, визначеному процесуальним законом.

Тобто, наявність у осіб, які беруть участь у кримінальному провадженні, заперечень, сумнівів щодо правильності та відповідності процесуальних дій судді протягом розгляду та судових рішень чинному законодавству України не можуть бути підставою згідно з ст.ст. 75, 76КПК України для відводу судді, всі ці заперечення можуть бути викладені цими особами в апеляційній скарзі у разі незгоди з прийнятим судовим рішенням.

Як вбачається з заявленого відводу, адвокат ОСОБА_3 фактично не згоден з процесуальною діяльністю судді, на розгляді якої знаходиться клопотання про тимчасовий доступ до речей та документів.

Суд вважає необґрунтованими доводи заявника про сумніви у неупередженості і об`єктивності судді ОСОБА_4 , оскільки не вбачається будь-яких обставин, які б свідчили про упередженість та необ`єктивність судді, а посилання заявника на обмеження стороні захисту доступу до інформації зі сторони судді, є безпідставним та некоректним.

Враховуючи вимоги кримінально-процесуального законодавства, беручи до уваги усталену практику Європейського суду з прав людини, суд дійшов висновку, що заявником не наведено ґрунтовних та достатніх обставин, що викликають сумнів у неупередженості головуючого судді ОСОБА_4 .

Таким чином, з огляду на вищевикладене, суд вважає, що заява адвоката ОСОБА_3 про відвідслідчого судді ОСОБА_4 з заявлених ним підстав задоволенню не підлягає.

Керуючись ст.ст. 75, 80, 81 КПК України,суд,-

У Х В А Л И В:

В задоволені заяви адвоката ОСОБА_3 про відвід слідчого судді ОСОБА_4 відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення11.06.2019
Оприлюднено16.02.2023
Номер документу82393501
СудочинствоКримінальне
Сутьвідвід слідчого судді ОСОБА_4

Судовий реєстр по справі —554/2583/19

Ухвала від 02.05.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 24.03.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 28.11.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 28.11.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 28.11.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 24.10.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 09.10.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Ухвала від 30.09.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 30.09.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 11.09.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Троцька А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні