Постанова
від 12.06.2019 по справі 916/2503/18
ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 червня 2019 року м. ОдесаСправа № 916/2503/18 м. Одеса, проспект Шевченка, 29, зал судових засідань Південно-західного апеляційного господарського суду №1

Південно-західний апеляційний господарський суд у складі:

головуючого судді Савицького Я.Ф.,

суддів Колоколова С.І.,

Разюк Г.П.,

секретар судового засідання - Селиверстова М.В.

за участю представників учасників судового процесу:

від позивача: Піндюр Т.С., за довіреністю;

від відповідача: Сердюков Б.Л., за ордером;

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Селянського фермерського господарства «Олеся»

на рішення Господарського суду Одеської області

від 10 січня 2019 року (повний текст складено 21.01.2019р.)

по справі № 916/2503/18

за позовом Селянського фермерського господарства «Олеся»

до відповідача Головного управління Держгеокадастру в Одеській області

про визнання недійсним державного акту на право колективної власності на землю та скасування запису про його реєстрацію, -

суддя суду першої інстанції: Цісельський О ОСОБА_1 В.

час та місце винесення рішення: 10.01.2019р., м. Одеса, проспект Шевченка, 29 Господарський суд Одеської області

Сторони належним чином повідомлені про час і місце засідання суду.

В судовому засіданні 12.06.2019р. відповідно до ст. 240 Господарського процесуального кодексу України проголошено вступну та резолютивну частини постанови.

В С Т А Н О В И В:

У листопаді 2018 року Селянське фермерське господарство "Олеся" звернулось до Господарського суду Одеської області із позовом до Головного управління Держгеокадастру у Одеській області, в якому просить суд визнати наказ про затвердження документації із землеустрою та надання земельної ділянки у власність без зміни цільового призначення № 15-6954/13-17-СГ від 11.07.2017р. незаконним та скасувати.

Рішенням Господарського суду Одеської області від 10.01.2019р. по справі №916/2503/18 (суддя Цісельський О.В.) у задоволенні позову Селянського фермерського господарства «Олеся» до Головного управління Держгеокадастру в Одеській області відмовлено у повному обсязі.

У вказаному рішенні суд першої інстанції встановив, що позивачем належними та допустимими доказами не доведено, що відповідачем було надано гр. ОСОБА_2 земельну ділянку орієнтовною площею 2,0 га у власність, яка є частиною земельної ділянки, загальною площею 30,0 га, згоду на виділення якої отримав позивач для розширення фермерського господарства.

Разом з тим, суд зазначив, що позивач станом на час звернення до суду, не здійснив оформлення відповідного права на земельну ділянку площею 30,0 га із земель запасу Біляївської міської ради, оскільки оформлення технічної документації на земельну ділянку не є підставою для виникнення такого права її користування, у зв`язку з чим, судом встановлено відсутність порушеного права позивача в межах даного позову.

З огляду на викладене, суд першої інстанції прийшов до висновку про відмову у задоволунні позову.

Крім того, судом не прийняті заперечення відповідача стосовно того, що даний спір є приватноправовим і за суб`єктним складом сторін підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства, оскільки у даному випадку виникнення спірних правовідносин обумовлено незгодою позивача з рішенням Головного управління Держгеокадастру в Одеській області про прийняття наказу про затвердження документації із землеустрою та надання земельної ділянки у власність без зміни цільового призначення №15-6954/13-17-СГ від 11.07.2017р., що свідчить про те, що даний спір є приватноправовим та з врахуванням суб`єктного складу підлягає вирішенню в порядку господарського судочинства.

Не погоджуючись з рішенням суду першої інстанції, Селянське фермерське господарство «Олеся» звернулось до Південно-західного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, якою позивач просить скасувати рішення Господарського суду Одеської області від 10.01.2019р. по справі №916/2503/18 у повному обсязі.

Так, апелянт зазначає, що судом першої інстанції не було встанволено наявність факту місцезнаходження земельної ділянки загальною площею 2 га, наданій гр. Сібіберт ОСОБА_3 на підставі наказу про затвердження документації із землеустрою та надання земельної ділянки у власність без зміни цільового призначення № 15-6954/13-17-СГ від 11.07.2017р з кадастровим номером 5121010100:01:001:0899 в складі земельної ділянки загальною площею 30 га, наданій в користування СФГ Олеся .

Ухвалою Південно-західного апеляційного господарського суду від 25.03.2019р. залишено без руху апеляційну скаргу Селянського фермерського господарства «Олеся» , встановлено позивачу строк для усунення недоліків, виявлених при поданні апеляційної скарги, а саме: надати до суду докази сплати судового збору у встановленому законодавством порядку і розмірі та докази надсилання на адресу відповідача копії апеляційної скарги протягом 7-ми днів з дня вручення ухвали про залишення апеляційної скарги без руху.

10.04.2019р. від Селянського фермерського господарства «Олеся» до Південно-західного апеляційного господарського суду надійшов лист, до якого скаржником додано докази, які підтверджують сплату судового збору та докази надсилання на адресу відповідача апеляційної скарги.

Ухвалою Південно-західного апеляційного господарського суду від 15.04.2019р. відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою Селянського фермерського господарства «Олеся» на рішення Господарського суду Одеської області від 10.01.2019р. по справі №916/2503/18, встановлено відповідачу строк для подання відзиву на апеляційну скаргу протягом 7 днів з дня отримання ухвали про відкриття провадження.

07.05.2019р. від Головного управління Держгеокадастру в Одеській області до Південно-західного апеляційного господарського суду надійшов відзив на апеляційну скаргу, яким відповідач не погоджується з її доводами, просить залишити оскаржуване рішення без змін, апеляційну скаргу - без задоволення.

Відповідно до ухвали Південно-західного апеляційного господарського суду від 13.05.2019р. справу призначено до розгляду на 29 травня 2019 року об 11:30 год.

27.05.2019р. від Селянського фермерського господарства «Олеся» до Південно-західного апеляційного господарського суду надійшли доповнення до апеляційної скарги.

Згідно з ухвалою Південно-західного апеляційного господарського суду від 29.05.2019р. розгляд справи відкладено на 12 червня 2019 року об 11:00 год.

У судовому засіданні 12.06.2019р. оголошено вступну та резолютивну частини постанови.

Згідно зі ст.269 ГПК України суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними у ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги. Суд апеляційної інстанції досліджує докази, що стосуються фактів, на які учасники справи посилаються в апеляційній скарзі та (або) відзиві на неї. Докази, які не були подані до суду першої інстанції, приймаються судом лише у виняткових випадках, якщо учасник справи надав докази неможливості їх подання до суду першої інстанції з причин, що об`єктивно не залежали від нього. Суд апеляційної інстанції не обмежений доводами та вимогами апеляційної скарги, якщо під час розгляду справи буде встановлено порушення норм процесуального права, які є обов`язковою підставою для скасування рішення, або неправильне застосування норм матеріального права. У суді апеляційної інстанції не приймаються і не розглядаються позовні вимоги та підстави позову, що не були предметом розгляду в суді першої інстанції.

Розглянувши доводи апеляційної скарги Селянського фермерського господарства «Олеся» , заслухавши представників сторін, перевіривши правильність юридичної оцінки встановлених фактичних обставин справи, застосування господарським судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права при винесені рішення, колегія суддів Південно-західного апеляційного господарського суду дійшла наступних висновків.

Звертаючись до господарського суду з відповідним позовом, СФГ Олеся зазначило відповідачем Головне управління Держгеокадастру в Одеській області

Господарським судом попередньої інстанції було розглянуто спір саме в такому складі його учасників, який, за суб`єктним складом сторін у справі, дає підстави вважати її підвідомчою господарським судам.

Однак, колегія суддів вважає, що судом першої інстанції не було визначено дійсного характеру спірних правовідносин і зміст правової вимоги, а тому не було визначено повне коло осіб, що мають брати участь у спорі в якості сторін.

Колегія суддів зазначає, що місцевий господарський суд залишив поза увагою та не врахував, що вирішення спору щодо скасування наказу про затвердження документації із землеустрою та надання земельної ділянки у власність без зміни цільового призначення №15-6954/13-17-СГ від 11.07.2017р. ОСОБА_2 , впливає на права та обов`язки останньої.

Сама обставина, що особа - ОСОБА_2 , якій спірним наказом було надано у власність земельну ділянку, не була зазначена позивачем при поданні позову в якості відповідача, не могла бути підставою для розгляду спору господарським судом, оскільки предмет спору стосується прав і обов`язків зазначеної фізичної особи.

За положеннями ч. 1 ст. 45 Господарського процесуального кодексу України сторонами в судовому процесі - позивачами і відповідачами - можуть бути особи, зазначені у статті 4 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 2 ст. 4 Господарського процесуального кодексу України юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

З огляду на те, що позивач звернувся до господарського суду з позовом про визнання недійсним наказу ГУ Держгеокадастру в Одеській області №15-6954/13-17-СГ від 11.07.2017р., яким затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність та надано ОСОБА_2 , тобто фізичній особі, у власність земельну ділянку, такий спір є приватноправовим і за суб`єктним складом сторін підлягає розгляду за правилами цивільного судочинства, оскільки його вирішення впливає на права та обов`язки фізичної особи.

Відтак, зважаючи на характер правовідносин у даній справі, колегія суддів вважає, що суд першої інстанції дійшов помилкового висновку про необхідність розгляду цієї справи в порядку господарського судочинства.

Аналогічна правова позиція викладена у постанові Верховного Суду від 28.11.2018р. у справі №912/629/17.

Згідно з п. 1 ч.1 ст. 231 ГПК України господарський суд закриває провадження у справі, якщо спір не підлягає вирішенню в порядку господарського судочинства.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 278 Господарського процесуального кодексу України судове рішення першої інстанції, яким закінчено розгляд справи, підлягає скасуванню повністю або частково в апеляційному порядку із залишенням позову без розгляду або закриттям провадження у справі у відповідній частині з підстав, передбачених статтями 226 та 231 цього Кодексу. Порушення правил юрисдикції господарських судів, визначених статтями 20-23 цього Кодексу, є обов`язковою підставою для скасування рішення незалежно від доводів апеляційної скарги.

Відтак, Південно-західний апеляційний господарський суд приходить до висновку, що рішення Господарського суду Одеської області від 10.01.2019р. по справі №916/2503/18 слід скасувати, а провадження у справі - закрити.

Керуючись ст. ст. 269, 270, 275, 278, 282-284 Господарського процесуального кодексу України, апеляційний господарський суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Апеляційну скаргу задовольнити.

Рішення Господарського суду Одеської області від 10.01.2019р. по справі №916/2503/18 скасувати.

Провадження у справі закрити.

Постанова відповідно ст. 284 ГПК України набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена до Верховного Суду у 20-денний строк.

Повний текст постанови підписаний 14.06.2019р.

Головуючий суддя Савицький Я.Ф.

Суддя Колоколов С.Ф.

Суддя Разюк Г.П.

СудПівденно-західний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення12.06.2019
Оприлюднено14.06.2019
Номер документу82400007
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/2503/18

Постанова від 12.06.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Савицький Я.Ф.

Ухвала від 29.05.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Савицький Я.Ф.

Ухвала від 13.05.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Савицький Я.Ф.

Ухвала від 15.04.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Савицький Я.Ф.

Ухвала від 25.03.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Савицький Я.Ф.

Рішення від 10.01.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

Ухвала від 27.12.2018

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

Ухвала від 11.12.2018

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

Ухвала від 22.11.2018

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

Ухвала від 12.11.2018

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні