Постанова
від 04.06.2019 по справі 927/929/18
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116, (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"04" червня 2019 р. Справа№ 927/929/18

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Руденко М.А.

суддів: Дідиченко М.А.

Пономаренка Є.Ю.

при секретарі: Ігнатюк Г.В.

за участю представників:

від позивача: Ільющенко С.В., дов. № 02.1-18/905 від 06.05.19

від відповідача: не з`явився

від третьої особи: не з`явився

розглянувши матеріали апеляційної скарги Виконавчого комітету Ніжинської міської ради Чернігівської області

на рішення господарського суду Чернігівської області від 15.02.2019 р.

у справі № 927/929/18 (суддя - Оленич Т. Г.)

за позовом виконавчого комітету Ніжинської міської ради Чернігівської області

до товариства з обмеженою відповідальністю побутовий комбінат "Силует"

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача - комунальне підприємство "Оренда комунального майна"

про стягнення 21 969,20 грн., -

В С Т А Н О В И В:

У грудні 2018 року виконавчий комітет Ніжинської міської ради Чернігівської області звернувся до господарського суду Чернігівської області з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю побутовий комбінат "Силует" про стягнення 21 969,20 грн.

Рішенням господарського суду Чернігівської області від 15.02.2019 р. у справі № 927/929/18 відмовлено у задоволенні позовних вимог.

Мотивуючи рішення, суд першої інстанції зазначив, що позивачем у справі не наведено та не підтверджено відповідними доказами в чому полягає порушення саме його прав у спірних правовідносинах, які потребують захисту в обраний ним спосіб, оскільки орендна плата, яка заявлена до стягнення в межах даного позову, відповідно до умов договору оренди нерухомого майна від 26 грудня 2016 року повинна сплачуватись на рахунок балансоутримувача.

Не погоджуючись з рішенням суду першої інстанції, позивач - виконавчий комітет Ніжинської міської ради Чернігівської області - звернувся з апеляційною скаргою, в якій просив скасувати рішення господарського суду Чернігівської області від 15.02.2019 року у справі № 927/929/18 та ухвалити нове, яким задовольнити позовні вимоги.

В обґрунтування вимог апеляційної скарги апелянт вказав на те, що порушення прав і законних інтересів виконавчого комітету Ніжинської міської ради полягає у забезпеченні ефективного використання комунального майна та отриманні плати за його використання. Неналежне виконання відповідачем у справі зобов`язань за договором оренди нерухомого майна в частині своєчасної оплати за користування комунальним орендованим майном призводить до майнових втрат місцевого бюджету. Окрім того, звертає увагу, що надання повноважень комунальному підприємству "Оренда комунального майна" щодо нарахування орендної плати, контролю за її надходженням, водночас не позбавляє виконавчий комітет Ніжинської міської ради права вимагати від орендаря виконання обов`язку стосовно своєчасної оплати за користування комунальним майном.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 04.04.2019р. відкрито апеляційне провадження у справі № 927/929/18 та призначено справу до розгляду на 21.05.2019 р.

25.04.2019 р. до суду від товариства з обмеженою відповідальністю побутовий комбінат "Силует" надійшов відзив на апеляційну скаргу.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 21.05.2019 р. розгляд справи відкладено до 04.06.2019 р.

У судовому засіданні 04.06.2019 р. представник позивача підтримав вимоги апеляційної скарги та просив рішення суду першої інстанції скасувати, позовні вимоги задовольнити.

Представники відповідача та третьої особи в судове засідання не з`явилися, про час та місце слухання справи повідомлені належним чином, поважних причин неявки суду не повідомили.

Частиною 12 статті 270 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що неявка сторін або інших учасників справи, належним чином повідомлених про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає розгляду справи.

Пунктом 2 частини 3 статті 202 Господарського процесуального кодексу України визначено, що якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі повторної неявки в судове засідання учасника справи (його представника) незалежно від причин неявки.

Враховуючи те, що матеріали справи містять докази повідомлення всіх учасників судового процесу про дату, час та місце судового засідання, явка представників відповідача та третьої особи обов`язковою судом не визнавалась, колегія суддів вважає можливим розглянути справу у відсутності представників відповідача та третьої особи.

Заслухавши пояснення представника позивача, вивчивши матеріали справи, розглянувши доводи апеляційної скарги, дослідивши письмові докази, долучені до матеріалів справи, виходячи з вимог чинного законодавства, апеляційний суд дійшов висновку, що апеляційна скарга підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 269 Господарського процесуального кодексу України суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними у ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги. Суд апеляційної інстанції не обмежений доводами та вимогами апеляційної скарги, якщо під час розгляду справи буде встановлено порушення норм процесуального права, які є обов`язковою підставою для скасування рішення, або неправильне застосування норм матеріального права.

Як встановлено судом першої інстанції та підтверджується матеріалами справи, 26.12.2016 р. між виконавчим комітетом Ніжинської міської ради Чернігівської області (орендодавець), комунальним підприємством "Оренда комунального майна" (балансоутримувач) та товариством з обмеженою відповідальністю побутовий комбінат "Силует" (орендар), укладено договір оренди нерухомого майна, що належить до комунальної власності територіальної громади міста Ніжина №2, (а.с. 16-20), за умовами якого орендодавець та балансоутримувач передають, а орендар приймає в строкове платне користування нерухоме майно, що є об`єктом комунальної власності територіальної громади міста Ніжина (далі - майно) нежитлові приміщення, загальною площею (з урахуванням коефіцієнту перерахунку корисної площі в загальну) 162,4 кв.м., корисною площею 143,6 кв.м., розміщене за адресою: м. Ніжин, вул. Покровська (Подвойського), 8/66 та перебуває в господарському віданні КП "Оренда комунального майна". Фактичну передачу майна здійснює балансоутримувач. Акт приймання-передачі підписується орендодавцем, балансоутримувачем та орендарем.

Відповідно до пункту 1.2. вартість майна, визначена згідно зі звітом про оцінку на 15.11.2016 р. і становить за незалежною оцінкою 579 191,00 грн. (без ПДВ).

Договір переукладається з метою розміщення перукарні та майстерні по пошиттю та ремонту одягу згідно п.8 рішення Ніжинської міської ради (17 сесія 7 скликання) від 17.10.2016 року №33-17/2016 (п. 1.3. договору).

Орендна плата регулюється розділом 3 договору, за змістом якого орендна плата є платежем у грошовій формі, який орендар вносить на рахунок балансоутримувача незалежно від наслідків діяльності орендаря. До орендної плати не входить плата за комунальні послуги, вартість експлуатаційних витрат, податок на додану вартість, плата за користування земельною ділянкою.

Пунктами 3.3. - 3.6. договору передбачено, що розмір орендної плати визначається в порядку, передбаченому методикою розрахунку орендної плати за майно комунальної власності територіальної громади міста Ніжина, затвердженої рішенням Ніжинської міської ради від 23.04.2015 року (66 сесія 6 скликання) №21-66/2015, або за результатами конкурсу на право оренди майна.

Розмір орендної плати становить за базовий місяць розрахунку листопад (останній місяць, по якому є інформація про індекс інфляції) - 4901,42 гривні без ПДВ (розрахунок додається).

Орендна плата за перший (грудень 2016 року) місяць оренди визначається шляхом коригування орендної плати за базовий місяць на індекс інфляції за грудень 2016 року.

Нарахування ПДВ на суму орендної плати здійснюється у порядку, визначеному чинним законодавством.

Розмір орендної плати за кожний наступний місяць визначається шляхом коригування розміру орендної плати за попередній місяць на індекс інфляції за наступний місяць.

Нарахування орендної плати починається із дати підписання цього договору та акту приймання-передачі. Орендну плату орендар зобов`язаний перераховувати щомісячно на р/р НОМЕР_1 в АТ "Райффайзен Банк Аваль" м. Київ МФО 380805 балансоутримувача, не пізніше останнього числа поточного місяця згідно виставлених рахунків балансоутримувача.

Відповідно до п. 10.1. цей договір діє з "26" грудня 2016 року до "26" листопада 2019 року включно.

Даний договір підписаний всіма сторонами та відповідно скріплений печатками сторін, без зауважень.

Додатком № 1 до вищевказаного договору є акт приймання-передачі від 26 грудня 2016 року, підписаний та скріплений печатками сторін, за яким орендодавець та балансоутримувач, згідно з договором оренди майна, що належить до комунальної власності територіальної громади міста Ніжина № 62 від 27.12.2016 року передали, а орендар прийняв у строкове платне користування нерухоме майно: нежитлові приміщення загальною площею 162,4 кв.м., розміщене за адресою: м. Ніжин, вул. Покровська (Подвойського), 8/66 та перебувають в господарському віданні КП "Оренда комунального майна" (а.с. 21).

Також, додатковою угодою про внесення змін до договору від 01.06.2017 р. сторони внесли зміни до розділу 3 п. 3.3, п.3.4 "Орендна плата", а саме: розмір орендної плати визначається в порядку, передбаченому Методикою розрахунку орендної плати за майно комунальної власності територіальної громади міста Ніжина, затвердженої рішенням Ніжинської міської ради від 23.04.2015 р. (66 сесія 6 скликання) № 21-66/2015, зі змінами та доповненнями від 03.05.2017 року, або за результатами конкурсу на право оренди майна. 3.4. Розмір орендної плати становить за базовий місяць розрахунку квітень (останній місяць, по якому є інформація про індекс інфляції) - 9 621,82 гривень (з ПДВ). Орендна плата за перший (червень 2017 року) місяць оренди визначається шляхом коригування орендної плати за базовий місяць на індекс інфляції за червень 2017 року (а.с.23-24).

Окрім того, додатковою угодою про внесення змін до договору від 29.05.2018 р. сторони внесли зміни до п.1.1. розділу 1 договору оренди нерухомого майна, в частині орендованої площі, а саме вважати загальну орендовану площу 109,6 кв.м., зменшивши загальну орендовану площу нежитлового приміщення на 52,8 кв.м. (а.с. 25), та підписали акт приймання-передачі від 29.05.2018 року (а.с. 26).

Оскільки сторони дійшли згоди щодо зменшення площі, що орендується, відповідно здійснено коригування розміру орендної плати. Так, згідно додатку №2 до договору, що є невід`ємною частиною додаткової угоди до договору №62 (зі змінами від 01.06.2017 р.) від 29.05.2019 р., розмір орендної плати за базовий місяць квітень з ПДВ складає 7 346,81 грн. (а.с. 27).

Комунальним підприємством "Оренда комунального майна" виставлено рахунки на оплату за оренду майна: рахунок на оплату №532 від 16.07.2018 р. на 6122,34 грн. без ПДВ; рахунок на оплату №598 від 16.08.2018 р. на 6079,48 грн. без ПДВ; рахунок на оплату №728 від 27.09.2018 р. на 6079,48 грн. без ПДВ; рахунок на оплату №732 від 10.10.2018 р. на 399,68 грн. без ПДВ (а.с. 45-48).

Додатковою угодою від 03.10.2018 р. до договору №62 (а.с. 28) сторони дійшли згоди про припинення договору №62. Зокрема, пунктом 2.3. передбачили, що відповідач як орендар сплачує заборгованість по орендній платі у сумі 28 807,09 грн. протягом місяця з дати підписання угоди.

Балансоутримувач неодноразово звертався з претензіями №246, №252 та №297 про неналежне виконання умов договору оренди майна міської комунальної власності до відповідача, у якій зазначив, що останнім не виконуються істотні умови договору оренди майна № 62 від "26" грудня 2016 року на оренду приміщення адресою: м . Ніжин, вул. Покровська, буд. 8/66 (а.с. 52-57), в частині внесення своєчасної плати за користування нерухомим майном. Вказані листи-претензії отримані відповідачем під розписку.

За даними бухгалтерської довідки № 327 від 05.11.2018 р. комунального підприємства "Оренда комунального майна", товариством з обмеженою відповідальністю побутовим комбінатом "Силует", згідно договору оренди № 62 від 26.12.2016 р., частково сплачено 04.09.2018 р. орендну плату в сумі 831,00 грн. та 25.09.2018 р. в сумі 502,26 грн (а.с.51).

У зв`язку з неналежним виконанням орендарем умов договору стосовно своєчасної оплати, виконавчий комітет Ніжинської міської ради Чернігівської області, як орендодавець, звернувся з позовом до суду про стягнення 21 969,20 грн. з товариства з обмеженою відповідальністю побутовий комбінат "Силует" як орендаря.

Відмовляючи в задоволенні позовних вимог, суд першої інстанції виходив з того, що оскільки орендна плата, яка заявлена до стягнення в межах даного позову, сплачується орендарем балансоутримувачу, який є юридичною особою, а тому в силу ст.80 Цивільного кодексу України та ст.4 Господарського процесуального кодексу України саме балансоутримувач КП "Оренда комунального майна" - вправі самостійно звернутися до господарського суду за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів.

Проте, колегія суддів не погоджується з такими висновками суду першої інстанції зважаючи на наступне.

Пунктом 2 статті 11 Цивільного кодексу України зазначено, що підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Відповідно до статті 626 Цивільного кодексу України, договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків. Договір є двостороннім, якщо правами та обов`язками наділені обидві сторони договору.

Приписами статті 627 Цивільного кодексу України встановлено, що відповідно до статті 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

За своєю правовою природою укладений сторонами договір від 26.12.2016 р. про оренду нерухомого майна, що належить до комунальної власності територіальної громади міста Ніжина №2 є договором найму (оренди).

Статтею 759 Цивільного кодексу України передбачено, що за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов`язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Частиною першою статті 762 Цивільного кодексу України визначено, що за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму.

Згідно з частинами першою та другою статті 284 Господарського кодексу України за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності.

У користування за договором оренди передається індивідуально визначене майно виробничо-технічного призначення (або цілісний майновий комплекс), що не втрачає у процесі використання своєї споживчої якості (неспоживна річ).

Відповідно до частин першої, третьої та четвертої статті 286 Господарського кодексу України орендна плата - це фіксований платіж, який орендар сплачує орендодавцю незалежно від наслідків своєї господарської діяльності. Розмір орендної плати може бути змінений за погодженням сторін, а також в інших випадках, передбачених законодавством.

Орендна плата встановлюється у грошовій формі. Залежно від специфіки виробничої діяльності орендаря орендна плата за згодою сторін може встановлюватися в натуральній або грошово-натуральній формі.

Строки внесення орендної плати визначаються в договорі.

До відносин оренди застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом України, а також, оскільки предметом договору оренди є комунальне майно, правовідносини сторін регулюються і Законом України "Про оренду державного та комунального майна".

Частиною першою статті 2 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" передбачено, що орендою є засноване на договорі строкове платне користування майном, необхідним орендареві для здійснення підприємницької та іншої діяльності.

За нормами статей 12, 13, 17, 19 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" договір оренди вважається укладеним з моменту досягнення домовленості з усіх істотних умов і підписання сторонами тексту договору. Передача об`єкта оренди орендодавцем орендареві здійснюється у строки і на умовах, визначених у договорі оренди. Термін договору оренди визначається за погодженням сторін.

Як унормовано, відповідно до вимог статті 60 Закону України Про місцеве самоврядування територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства , а також пенсійні фонди, частки в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров`я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об`єкти, визначені відповідно до закону як об`єкти права комунальної власності, а також кошти отримані від їх відчуження.

Частиною 5 статті 60 ЗУ Про місцеве самоврядування передбачено, що органи місцевого самоврядування від імені та і інтересах громад відповідно до закону здійснюють правомочності щодо володіння, користування та розпорядження об`єктами права комунальної власності, в тому числі виконують усі майнові операції та можуть передавати об`єкти права комунальної власності у постійне або тимчасове користування юридичним та фізичним особам, здавати їх в оренду, продавати і купувати, використовувати як заставу, вирішувати питання їхнього відсудження, визначати в угодах та договорах умови використання та фінансування об`єктів, що приватизуються та передаються в оренду.

Отже, майно, що передано в оренду за договором оренди нерухомого майна від 26.12.2016 року за № 62 , що укладений між позивачем - виконавчим комітетом Ніжинської міської ради Чернігівської області (орендодавець), комунальним підприємством "Оренда комунального майна" (балансоутримувач) та товариством з обмеженою відповідальністю побутовий комбінат "Силует" (орендар) належить до комунальної власності територіальної громади міста Ніжина, а виконавчий комітет Ніжинської міської ради є органом місцевого самоврядування.

Таким чином, порушення прав та законних інтересів позивача є у забезпеченні ефективного використання комунального майна та своєчасному отриманню плати за його використання, а неналежне виконання відповідачем зобов`язань щодо внесення орендної плати за договором оренди нерухомого майна, що належить до комунальної власності територіальної громади міста Ніжина призводить до майнових втрат місцевого бюджету.

Аналізуючи зазначене, колегія суддів приходить до висновку про те, що погодження сторонами при укладанні договору оренди сплати орендної плати на рахунок балансоутримувача, не позбавляє виконавчий комітет Ніжинської міської ради права у подальшому вимагати від орендаря виконання обов`язку стосовно своєчасної оплати за користування комунальним майном, оскільки позивач є стороною договору - орендодавцем. Окрім того, колегія суддів звертає увагу на те, що неналежне виконання відповідачем взятих на себе зобов`язань стосовно вчасної оплати оренди порушує права та законні інтереси як виконавчого комітету Ніжинської міської ради Чернігівської області як орендодавця, так і комунального підприємства "Оренда комунального майна" як балансоутримувача, оскільки відповідно до ч.2 ст. 19 Закону України Про місцеве самоврядування - грошові кошти, що сплачуються в якості орендної плати за користування комунальним майном, підлягають розподілу між балансоутримувачем, орендодавцем та органом місцевого самоврядування.

Згідно зі статтями 193, 202 Господарського кодексу України, статтями 525, 526, 599 Цивільного кодексу України зобов`язання має виконуватися належним чином і в установлений строк відповідно до умов договору та вимог чинного законодавства; одностороння відмова від виконання зобов`язання не допускається, якщо інше не передбачено договором або законом; зобов`язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Відповідно до частини 1 статті 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Нормами частини 1 статті 612 Цивільного кодексу України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Виходячи зі змісту ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Як вбачається з матеріалів справи, станом на дату звернення з позовом у орендаря - товариства з обмеженою відповідальністю побутовий комбінат "Силует" виникла заборгованість за договором оренди нерухомого майна, що належить до комунальної власності територіальної громади міста Ніжина №2 від 26.12.2016 р. за період липень-жовтень 2018 року у розмірі 21 969,20 грн., яку відповідач в порушення п. 5.1.3 договору оренди своєчасно не сплатив. Належних та допустимих доказів сплати орендної плати в повному обсязі відповідачем суду надано не було.

Здійснивши перевірку розрахунку заборгованості по орендній платі, колегія суддів дійшла до висновку, що розрахунок є обґрунтованим, а вимоги такими, що підлягають задоволенню, а тому з відповідача на користь позивача підлягають стягненню орендна плата в розмірі 21 969,20 грн. за загальний період прострочення з 01.07.2018 р. по 10.10.2018 р.

Враховуючи наведене, колегія суддів прийшла до висновку, що судом першої інстанції при вирішенні спору невірно застосовані норми матеріального права та порушено норми процесуального права.

Відповідно до п. 3 ч. 1 статті 277 Господарського процесуального кодексу України підставами для скасування рішення суду першої інстанції є невідповідність висновків, викладених у рішенні суду першої інстанції обставинам справи та неправильне застосування судом першої інстанції норм матеріального права.

Відповідно до ст. 129 Господарського процесуального кодексу України витрати по сплаті судового збору, покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 129, 269, 270, 275, 277, 281-284 Господарського процесуального кодексу України суд,-

П О С Т А Н О В И В :

Апеляційну скаргу Виконавчого комітету Ніжинської міської ради Чернігівської області на рішення господарського суду Чернігівської області від 15.02.2019 р. у справі № 927/929/18 задовольнити.

Рішення господарського суду від 15.02.2019 р. у справі № 927/929/18 скасувати та прийняти нове рішення.

Задовольнити позов виконавчого комітету Ніжинської міської ради Чернігівської області в повному обсязі.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю побутовий комбінат "Силует" (16600, Чернігівська обл., місто Ніжин, вул. Поштова, будинок 2, код ЄДРПОУ 03058365) на користь комунального підприємства "Оренда комунального майна" (16600, Чернігівська обл., місто Ніжин, вул. Яворського, будинок 3, код ЄДРПОУ 25932160) 21 969, 20 грн.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю побутовий комбінат "Силует" (16600, Чернігівська обл., місто Ніжин, вул. Поштова, будинок 2, код ЄДРПОУ 03058365) на користь виконавчого комітету Ніжинської міської ради Чернігівської області (16600, Чернігівська обл., місто Ніжин, площа ім. Івана Франка, будинок 1, код ЄДРПОУ 34644701) 2 643 (дві тисячі шістсот сорок три) грн. 00 коп. судового збору за подання апеляційної скарги та 1 762 (одну тисячу сімсот шістдесят дві) грн. 00 коп. судового збору за подання позовної заяви.

Доручити господарському суду Чернігівської області видати наказ.

Матеріали справи № 927/929/18 повернути до суду першої інстанції.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку відповідно до ст.ст. 287, 288 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст постанови складено 14.06.2019р.

Головуючий суддя М.А. Руденко

Судді М.А. Дідиченко

Є.Ю. Пономаренко

Дата ухвалення рішення04.06.2019
Оприлюднено14.06.2019
Номер документу82400139
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —927/929/18

Постанова від 04.06.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Руденко М.А.

Ухвала від 21.05.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Руденко М.А.

Ухвала від 04.04.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Руденко М.А.

Ухвала від 04.04.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Руденко М.А.

Ухвала від 18.03.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Руденко М.А.

Рішення від 15.02.2019

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Оленич Т.Г.

Ухвала від 29.12.2018

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Оленич Т.Г.

Ухвала від 22.12.2018

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Оленич Т.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні